Marmara Denizindeki Meçhul Madde?? Yeri burasımıdır bilemiyorum ama yaklaşık 15 gündür Erdek denizinin tümünün içini yosumsu ve sümüksü bir madde kaplamış durumda...açıklarda dahil bulunan bu sümüksü sıvının ne olduğu merak konusu...malumatı olan varmı acaba kimisi denizanaları öldü parçalandı,kimisi kükürt dioksit olduğunu falan söylüyor...Marmarada 'nın başka tarafları ne durumda acaba.. Bu vesile ile bayramınız kutlarım.
Bildiğim kadarı ile bu madde ölen deniz anaları ve yosunların sebep olduğu bir kirlilik.Ancak yüzeyde ve kıyıya yakın yerlerde daha çok.7-8metrenin altında azalıyor 12-13 metrelerde ise hemen hemen hiç yok.Hava sıcaklığının vede dolayısı ile deniz sıcaklığının çok yavaş düşmesi nedeni ile bu kirlilik diğer yıllara oranla hem daha fazla hemde uzun sürdü..Özellikle midyeler ve başlıca yemimiz sülünezler üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu bizzat gördüm.. Bu kirlilikten dolayı buyuk gırgırlar denize açılamamakta çünkü ağlara dolaşan bu madde ağ ağırlığını 4 katına kadar artırmakta ve avlanmayı imkansız hale getirmekte.Kıyı balıkçılığı içinde durum aynı .Misina resmen çamaşır ipine yakın bir kalınlığa yaklaşıyor.Balık vuruşları bu nedenle hissedilemiyor.Dalıştada durum içler acısı.Görüntü 1,5-2 metre yer yer 0 görüşe kadar düşmekte.Ayrıca bu madde gözlüğe ve saçlarada yapışarak sorun yaratıyor Surffishing balıkesirden bildirdi
Eğer turuncu renkli, jöle kıvamında bir maddeyi kastediyorsanız bu sene ben de yalova esenköyde çok karşılaştım. Oltayı dibe gönderdiğimde kurşuna ve misinaya bulaşmış bir şekilde çekiyordum. Ne olduğunu çözemedim
yok o dediğiniz yazın buradada oluyordu fakat o kırmızı renkte bilye büyüklüğünde bir şeydi ama bu devasal boyutta yani tüm denizin içi sümüksü bazı yerlerde üstlere çıktı resmini çekip koyacağım buraya...iyi bayramlar.
Onlar deniz anaları ve yosunların ölülerinden oluşan bir madde. şu anda profesyonel balıkçıların bile büyük sorunu.
arkadaşlar herekedeydim bu gün resmen misinanın rengi değişti yapış yapış bide dipten geliyordu anlamadım bende canım skıldı vallaha
plankton birikintisi olarak anılr. Deniz anaları ile ilşkileri yoktur yılın bu diliminde sıkça rastlanır, deniz kirliliği olarak anılarak medya malzemesi yapılır. Doğa bunu yapar ve işine karışılmasından haz etmez.
Evet Kırım Tatarı arkadaşımızın dediği gibi adı LEZ deniz suyu sıcaklığının soğumaması nedeni ile yosunların ve deniz analarının salgılamış oldukları bir çeşit plankton . Zaman zaman kaşıntıya neden olmaktadır. Özellikle gözlerden uzuk tutulmasında fayda var. Marmarada birçok bölgede mevcut.
Evet dediğin gibi oluyor galiba ben küçükçe araştırdım ve durumun esasında vahim olduğunu anladım. http://www.ntv.com.tr/news/393368.asp
Bu gün inanılmaz derecede bu plankton denen madde azaldı,denizin dibine çökmüş ve toplanmış yani yayılma oranı bir hayli düşmüş ...tabiat işte bir günde işin büyük kısmını halletmiş herhalde 15 güne bir şey kalmaz.
Arkadaşlar 2 akşamdır Dragos ve civarında avlanıyorum ve denizin dibi ölü denizanası kaynıyor.Herhalde kuvetli bir fırtına ile bu sorun cözülür.Bu yüzdende balık filan cıkmaz gibime geliyor.Bu konuda bilgisi olan arkadaşım varsa sevinirim.Arkadaşlar Beylerbeyi civarı ve sarayburnunda asansör ve rapala ile lüfer alanlar var bizzat gördüm.....
Sevgili Mustafa Manzarayi gormedim ama bu mevsimler deniz oldukca durgunlasir ve uzeri binlerce deniz anasiyla kaplanir.Izmeritlerin dipten kopup gelerek alisik olan durumun disinda orta sularda gezdigini gorursun.Su sanki daha bir durulmustur. Eskiden bakipta goremiyecegin mesafeleri gormeye baslarsin.Her sombahar olan bu fenomenenin son bolumunde artik deniz analari suyun yuzune vurur. Kilim gibi kaplar yuzeyi.Aralarina atlayip yuzemezsin bile .O kadar kalindir. Bu urememidir, bir baska anlami varmidir bilmem.Sadece her sene sonbahar aylarinda oldugunu bilirim.
Eren Slm, Bu sorunu bir haftadır bende yaşıyorum, denize attığımız takımlar dibe indikten sonra problem yok ama yukarı çekmeye başlayınca belli bir yükseklikten sonra misina nızın resmen kaplandığını görüyorsunuz!! bu sorun senennin belirli ayları oluyor ya ölü deniz anası yada bu veya başka bir tütün yumurtaları olabilir sorunun çözümü dalganın gelmediği kısımda değilde daha çok akıntı ve dalga olan yerlerin seçilmesinde fayda var zaten balıkda gelmiyor bu bölüme!! ben orada 2-3 kez attım ve oltayı çekerken bir bez parçası koyuyorum misina nın üstüne gelen tortu burada birikiyor yoksa makinanın kamışın ve misina nın vay haline!! Zaten yakında balık yok yemlik istavrit bile akşam en fazla 3-5 tane yapıyor oda şanslıysanız çinekopları ve lüferleri beklemedeyiz Saygılar...