http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=37690&page=5 Arkadaşlar herkesin bildiği üzere Max Rap lar iyi iş çıkartan güzel sahteler, fakat bazılarında içerisindeki bilyaların sıkışmasından kaynaklanan problemleri var.Buda gerek atış esnasında gerek yüzüşünde problem yaratabiliyor.Bu ürünleri yeni alacak arkadaşlara tavsiyem yukarıda linkte de paylaşıldığı üzere bu sahteleri alırken çıkartıp birkaçkez sallayıp denemeleri ve sıkışma yapmayanını almaları...
Evet kesinlikle güzel bir uyarı olmuş, bende dün Modena(Turgay abi)'nin tavsiyeleri üzerine sallayıp bilyaların durumuna göre aldım. Baktığım 3. sahteyi aldım, diğer ikisinde sıkışma oluyor, bilyalar yerinden çok şiddetli sallanmadıkça oynamıyordu.
işte hatada burda Aykut kardeşim,sahte azıcık su aldımı içindeki bilyelerde kireçlenme başlıyor,ondan sonra bilyeler bir birine yahut iç kısımda yapışık kalıyor,sağlıklı hareket etmiyor,
Aslında bu içinde şıkır şıkır eden topların sıkışması sıkışma değildir bence. Benzer sistem yo-zuri mag serisinde de vardır.Salladığınızda sanki top sıkışmış gibi ses çıkartır. Adı üstünde MAG (Magnetic Weight Transfer System) Manyetik Ağırlık Transfer Sistemi. Bu sistemin çalışma şekli resimde gösterildiği gibi Sahtenin içinde 2-3 adet çelik bilya yada tunç bir adet de manyetik alan kazandırmış mıknatıslı bilya bulunmaktadır. Suni balığın içine dizlişi resimde ki balık gibidir. Kuyruğa en sona manyetik bilya yerleştirilir. Atış ve çekiş şekillerinde merkez kaç kuvveti ile toplar yer değiştirir. Atarken kamışı savurma hızına bağlı olrak oluşan merkez kaç kuvveti ile toplar balığın merkez noktasından kuyruk noktasına harekt edip, orada sahte balık suya düşesiye kadar kuvvetin yönünü tayin ederler. Sahte balık suya düştüğünde çarpma etkisi ve balığın suyun içindeki yatık konumundan istifade ederek en sondaki manyetik top tekrar diğer topları itekliyerek balığın orta ' merkez ' noktasına herekt ederler. En sondaki manyetik top, balığın ortasındaki iğne kopçasında manyetik alnın (mıknatısın) etkisiyle durmaktadır.(belki orada durmasını kolaylaştırmak için metal plaka yerleştirlimiş olabilir açıp bakmadım) Sahte balığı aldığınızda kutusundan çıkartıp öylece sallamak yada hızlıca sallamak sizi bu konuda aydınlatmaya bilir. Bu yüzden balığı elinize alıp ya kamışın hızına varırcasına sürekli şekilde ileri geri ya da yukarı aşığı şekilde sallayıp bir şıkırtı duymak. Bu işlemde kesin sorununuza cevap olmadı ise kesin ve son çözüm. Sahtenizi kafası yukarıda size bakıcak şekilde ,Dart oku gibi tutup bir avucunuzdan diğer avucunuza atabilirsiniz bu yöntem kesin çözümdür. Eminim Rapalada da aynı manyetik ağırlık tranferi kullanılıyordur. Ama bu isim Yo- Zuri patentli olduğu için daha farklı uygulayıp farklı isimlerle anılıyor olabilir. Mesela (MaxCast Mechanism ) Maksimum atış mekanizması Diğer açıklamasıda •Balanced with Tungsten Balls for Max Casting Accuracy dengeli tunçtan toplar ile maksimum atış doğruluğu. Dediğim gibi bir bilgiye sahip olduktan sonra anlattığım şekilde elle denemler sonucu sizi tatmin eden karara varamadıysanız halen bir şıkırtı yoksa o rapalayı almayın. Eğer bu rapalaları zamanında almış, elinde bulunan arkadaşar atış esnasında sıkıntı çekiyorlarsa. Atışlarını daha sert aksiyonla daha hızlı atmalarını tavsiye ederim. Bu sayede merkez kaç kuvvetini arttırmış, topun durduğu yerden daha büyük kuvvetle hareket etmesini sağlamış oluruz. Bu kadar denemeler sonucu zaten almış olduğunuz ve bu konu daha yokken edindiğiniz sahte için geçmiş olsun der. Bu da rapalnın üretim hatası diyebiliriz en sondaki manyetik top fazla indükleme yapıldığı için top yapıştığı noktandan ayrılmıyor diye biliriz. manyetik topun İndükleme ayarını kaçırmışlar. Rapalanın gagası konusunda bilgim yada tecrübeye dayalı diyecek birşeyim yok.En iyisi farklı renk kodları ve birkaç çeşidi elimize alıp inceleyip son kararı vermek en iyisi bu konuda turgay abinin dediklerine dikkat etmenizi tavsiye ederim yamuk gaga hiçbir işe yaramaz. Bu gibi üretim hatasını rapalanın isminin getirdiği prestiji etkiler. Bu yüzden şüpheliyim ve konuya temkinliyim Gidip bende 2 tane maxrap alıcaktım
Ali Kemal kardeşimiz de gerekli açıklamayı yapmış aslında.Max Rap'ların içerisinde bulunan mıknatıs şeklindeki tepsi tıpkı yo-zuri magnet serisinin hiyerarşisiyle üretilmiş gibi.Atış anında tepsi minik ağırlık toplar arasında çekim yaratıp kilit görevi uygulayıp erim mesafesini hem arttırıyor hem de sahtenin havada bir an için atım anında ki pozisyonunun bozulmamasını,hedefe düzgün ve aksiyona hazır ulaşmasını sağlıyor.Ancak içerisine su sızdırma sorunu büyük handikap gibi.Ben uzun süredir kullanıyorum ancak böyle bir sıkıntıyla karşılaşmadım umarım karşılaşmam.Karşılaşırsam da galiba emektar ince kat epoxi çalışması devreye gireceğe benziyor.
bu arada ufak bir hatırlatma yapmak istiyorum... rapala max-rap serisinde manyetik transfer sistemi yoktur...tungsten kaplı bilyalar vardır...tungsten kaplı olmasının nedeni aynı kütlede ki diğer maddelere göre çok daha az yer kaplarken aynı ağırlıktadır... tunç bakır kalay alaşımıdır...tungsten pirinç benzeri bir yapıdadır ancak çok çok daha kalitelidir... manyetik transfer sistemlerinin atış performansı ile normal sistemlerin ki bir birine çok yakın durumdadır... hatta iddia ediyorum daiwa saltigaların içinde bulunan kayan ağırlık sistemi en iyi performansı sunmaktadır...
Rica ederim Turgay cım, bu ara en favori sahteler bunlar olduğu için arkadaşları bir nebze olsun uyarmak istedim... Bu iddiana da sonuna kadar katılıyorum,max rap-dual-yozuri-daiwa saltiga nın muhtelif sahtelerine sahibim ve en başarılı olanları saltigalar,bu konuda eşsiz performansları var...
Turgay'ın da dediği gibi,max rap lerde manyetik transfer sistemi yoktur.Malesef max rap lerin bazıları problemli.Ayrıca dış kaplaması da oldukça ince bir yapıda.Sert çarpmalarda kolayca çatlayabiliyor.Ben çarpma sonucu bir tanesini kaybettim.Çatlaktan su aldı.Suyu boşalttım ama,hayr etmedi birdaha. Ama bunun yanında;iğneleri gayet avcı,renkleri dikkat çekici.Yüzüşleri çok güzel,Uzak atışlarda çok başarılı bir performans sergiliyor.Fiyat ,kalite ve avcılık açısından da pekçok pahalı sahteye göre çok daha uygun.Yiğidi öldürdük.Hakkını yemeyelim. Ama malzeme biraz daha kaliteli olabilirmiş. Herkese selamlar.
Yazık ozaman ya böyle üretim hatasını piyasa ya sürmesi çok kötü gerçekten ismini lekelemiş. Hani derlerya malzeminin iyisini üreticiler kendi ülkelerinde kullanır. Kötüsünü yurt dışına satarlar politka aynısı olmuş. Renk konusunda piyasada muadil renkleri çok. İğnelri WMC iğne her şekilde temin edilirde acaba atış erimi kıyaslana bilirmi? Alternatif buluna bilinirmi? Maketi de dayanıksız dediniz İyice soğudum bu sahteden
arkadaşlar rapala bilindiği üzere bu şekilde yemleri ilk icat eden markadır.dünya çapında bir markadır.bence bir numaradırlarda.bu yüzden şikayeti olan arkadaşlar bizzat üretici firma ile irtibata geçsinler.firmanın kesin yardımcı olacağına inancım sonsuz.bizim satacı firmalarla boşuna zaman kaybetmeyin.onlar zaten bakkalcılıktan geldi buralara
ibrahim merhaba kardeşim... bu sahtelerin iğne seti bence de son derece etkili ve avcı...ayrıca güzel bir renk sıkalasına sahip...alırken biraz daha dikkatli olunursa eğer aynı fiyatlı emsalleri arasında çok iyi bir seçenek olur...
Turgay ın söylediklerine katılıyorum.Bu başlığı açarken ki amacım ürünü yermek değildi,sadece bazılarında karşılaştığımız sıkışma problemini anlatıp arkadaşlarımıza deneyerek almalarını salık vermekti.Ben de 6 çeşidini aldım,gerek iğne takımları gerek ciddi atım mesafeleri ve renkleri ile çok güzel ürünler,sadece bazılarında üretimden kaynaklı olduğunu düşündüğüm sıkıntı var.Eee ne demişler o kadar kusur kadı kızında bile olurmuş
bendene bilyeler sıkısıyor.Sert sallayınca kurtuluyorÖnceden bileydim 25 daha koyar Saltiga alırdım...Ayrıca bu her renk için mi geçerli acaba.Bendeki silverk,yüzüşüde bir garip.Çok seri hızlı sararsan sorun yok.Fakat azcık yavaslarsan sacmalıyor
Yav şimdi açılacak başlık mı bu? daha yeni edinmişken bu sahteden. Şaka bir yana ben sahtemden gyet memnunum daha yapıştıramadık ama olsun yüzüşüne gurbanım onun.
Şu renklerde var bunda yok diye kesin birşey yok,aynı renklerin bazısında var bazısında yok.Senin probleminde aynı,bilyalar sıkıştığı için dengeyi bozuyor ve dolayısıyla yüzüşü saçmalayabiliyor.
bazıları problemli bende olan süt beyazındada içindeki bilyeler rahat gidip gelmiyor ama biraz abandığımda dümdüz uzayıp gidiyor.