BALIK AVI Cengiz Balıkçılık Av İstanbul
SPOT BALIK, Hayata olta at! SPOT BALIK, Hayata olta at!














































Go Back   BALIK AVI > Paylaşalım > Balık Yemekleri
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol


Lakerda-Çiroz-Hamsi tuzlama ve Balık turşusu

Cevapla
14-12-2007, 16:37   #21
onurjordan
onur / istanbul
 
onurjordan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 933
Favori Kamışı: Şeytan oltası ...
moti
Lakerda yapmaya niyetiniz olursa adım adım tariflerle sizlere yardımcı olurum
Bu aralar Tam hamsi tuzlama zamanı aklınızda olsun
2 gün önce tuzladım 2 kilo
onurjordan çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
14-12-2007, 16:46   #22
moti
Tuncay / Tekirdağ/Çorlu
 
moti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 1.498
Favori Kamışı: Favorim el oltası
En İyi Avı: Torik-Kofana desem kim inanır ..? Ancak Kadir İnanır :D :D
onurjordan
2 gün önce tuzladım 2 kilo
Bende Onur kardeşim şimdi palamutun çıkmasını ve ucuzlamasını bekliyorum Lakerda için Şimdi az biraz lakerda olsada 2 dublecik tekiri boğuversem ne güzel olur
moti çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
14-12-2007, 16:52   #23
onurjordan
onur / istanbul
 
onurjordan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 933
Favori Kamışı: Şeytan oltası ...
moti
Bende Onur kardeşim şimdi palamutun çıkmasını ve ucuzlamasını bekliyorum Lakerda için Şimdi az biraz lakerda olsada 2 dublecik tekiri boğuversem ne güzel olur
Bizde ucuzlamasını bekliyoz ama tezgahlarda hala palamut çok az böçle giderse ucuzlamıcak sanırım
onurjordan çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
14-12-2007, 16:59   #24
moti
Tuncay / Tekirdağ/Çorlu
 
moti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 1.498
Favori Kamışı: Favorim el oltası
En İyi Avı: Torik-Kofana desem kim inanır ..? Ancak Kadir İnanır :D :D
onurjordan
Bizde ucuzlamasını bekliyoz ama tezgahlarda hala palamut çok az böçle giderse ucuzlamıcak sanırım
Balık bol çıksa bile Tamahkar tezgahtar balıkçılar yüzünden fiyatları bir türlü aşağıya çekmiyorlar Birde tabiki önce buzhaneleri dolduruyorlar Balık az çıktığında milleti gasgallamak için

İyi akşamlar

Konu moti tarafından (14-12-2007 Saat 17:06 ) değiştirilmiştir..
moti çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
14-12-2007, 17:18   #25
Yörük Efe
 
Yörük Efe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 754
Favori Kamışı: Şimdilik Olta, Sonra Zıpkın ve Dalış takımı da olacak.
En İyi Avı: Şimdilik Pek Dişe dokunur bir şey yok.
moti
Lakerda yapmaya niyetiniz olursa adım adım tariflerle sizlere yardımcı olurum
Bu aralar Tam hamsi tuzlama zamanı aklınızda olsun
Tuncay abi ben adım-adım tarifleri alabilirim. Çünki meze müptelası olarak ayrıntılı detaylara her zaman ihtiyaç duyabilirim.

Saygılar.
Yörük Efe çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
15-12-2007, 04:26   #26
moti
Tuncay / Tekirdağ/Çorlu
 
moti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 1.498
Favori Kamışı: Favorim el oltası
En İyi Avı: Torik-Kofana desem kim inanır ..? Ancak Kadir İnanır :D :D
Yörük Efe
Tuncay abi ben adım-adım tarifleri alabilirim. Çünki meze müptelası olarak ayrıntılı detaylara her zaman ihtiyaç duyabilirim.

Saygılar.
Muharrem kardeşim merhaba size 2 Lakerda tarifi veriyorum takıldığınız bir yer olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

LAKERDA Yapımı :
LAKERDA

Lakerda Palamut veya torikten yapılır. Balığın sırt ve yan yüzgeçleri kesilir. Daha sonra gövde yan yüzgeçler hizasından ve kuyruğun 10 cm üstünden kesilir. Kesilen parçalar atılır. Balığın iç organları temizlendikten sonra 2-3 parmak genişliğinde parçalara bölünür. Parçalar su ile iyice yıkanır, kemikler etrafında kalan kan pıhtıları temizlenir, omurilik bir çöple temizlenip boşaltılır yıkanır. Kanın tamamen gitmesi için bir müddet soğuk suda bekletilebilir. Son olarak suyu süzülmek üzere süzgece alınır, serin bir yerde 4 - 5 saat bekletilir. Bu kadar uğraşmak istemeyenler olursa kemiksiz fileto kesilerek de kullanabilir. Bundan sonra 3 - 5 litrelik bir kabın dibine kalın yağlı kağıt döşenerek üzerine kalın kaya tuzu serpilir, bunun üzerine konan balık parçalarının üzerine örtecek kadar tuz konarak tekrar bir sıra dizilir. İstif sıkı olmalıdır. En üste tekrar kağıt konur onun üstüne de bir tahta parçası kapatılarak en üste 2 - 2,5 kiloluk bir ağırlık konur. 8 - 10 gün sonra lakerdanız hazırdır. Ortam sıcak ise teneke buzdolabında muhafaza edilmelidir. Balık bu şekilde uzun süre saklanacak ise her 15 günde bir salamura yenilenmelidir. Böylece ağır balık kokusunun lakerdaya sinmesi önlenir. Ancak lakerda fazla uzun süre kalacak olursa fazla tuzlu bir hal alır.Yenecek kadarı tenekeden alınarak 4 - 5 saat yıkanıp suyu giderilir, üzerine yağ ve limon gezdirilerek yenir

NOT :LAKERDA SALAMURA HAZIRLANIŞI Lakerdamız irituz içinde en fazla 15 gün kalmalı daha uzun sürede tüketilecek ise salamura suyu hazırlanmalı
-Tarif 10 Kg suya birbuçu Kg iri taneli kaya tuzu veya bildiğimiz turşuda kullanılan tuz eritilir Tuzlu lakerdelarımızı hafifçe silkeleyerek başka bir kaba koyup (Büyükçe turşu kavanozu olabilir )Lakerdalarımızın üstünü örtünceye kadar salamura suyu ile doldururuz ve serin biryerde muhafaza ederiz duruma göre 15 veya 20 günde bir muhakkak salamura suyu değiştirilir.Lakerdamız güneş ışığı almayacak şekilde muhafaza etmeliyiz. Cam kavanozda balkonda saklıyacak isek üzeri ışık almayacak şekilde örtülmelidir.


LAKERDA yapım 2nci versiyon :
küçük küçük öneri ve tavsiyelerim .
Lakerdalık palamut iri olacak (En az 2 Palamut) Kafa ve kuyruk kesilip atıldıktan sonra içi temizlenip 3 eşit parçaya bölünecek bu parçalara takoz denir.Bir yorgan iğnesine kalın bir ip geçirilip 6 adet takozların hepsinin orta kemik içindeki omurilik kanalından geçirilip omurilikler çıkartılacak (Beyaz ip gibi)güzelce yıkanıp soğuksu da 4 saat kadar bekletilecek kanı suya çıkacak daha sonra ters çevrilmiş bir tepsi üzerinde 2 veya 3 saat suları süzülüp daha evvelki tarif gibi 10 veya15 gün tuza baskıya konacak 15nci günden sonra vermiş olduğum salamura hazırlanıp salamurada artık muhafaza edilecek lakin salamura suyu engeç 15 günde bir değişmek kaydışartıyla ...
Palamut Filetosunun derisi yüzülmeyecek fletodan yapmayı düşünürsen sakıncası şu tuza temas edecek yüzey genişlediğinden aşırı tuz çeker tuzda bekleme süresi bir veya ikigün erken olur ama Takoz lakerdanın yerini hiçbirşey tutmaz.

Lakerdanız olduktan sonra Yemek için hazırlık safhası şöyle :
Salamuradan çıkardığınız takozu Sirkeli veya tercihe göre limonlu suda 2 saat bekletiniz Tuzun dahada azalmasını istiyorsanız takozu açarak birkaç parçaya bölerek suda bekletiniz.Daha sonra Temiz bir bez veya kağıt havlu ile lakerda takozunu kurulayınız servis tabağınıza tiftikleyerek küçük parçalar haline getiriniz Mümkünse saf zeytin yağı ile üzerine bolca limon sıkınız Maydanoz roka yeşillik ile süsleyiniz bir kocaman baş soğanında tepesine indireceğiniz güzel bir yumrukla lakerdanız yemeğe hazırdır Selamlar Muharrem kardeş
moti çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Konuyu Paylaş!
Bu Konuyu Facebook'ta Paylaş!
Facebook
Bu Konuyu Friendfeed'de Paylaş!
Friendfeed
Bu Konuyu Twitter'da Paylaş!
Twitter
Bu Konuyu Google Buzz'da Paylaş!
Google Buzz

Konu Araçları

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Forum navigasyonu


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:29 .


Powered by: vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©2004 - 2014, Balikavi.net