Kamişla Ne Kadar Uzağa Atilabilir

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında mickjagger tarafından paylaşıldı.

  1. denizzzci

    denizzzci burak

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    372
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    bugüne kadar 3 ton:):)
    misina kalınlıkları 0,25 falan olsa birinci olan arkadaş 170 metre civarında bi atış yapacaktı
     
  2. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Listede tanıdık bir isim var, üyemiz sevgili Bilent Yıldırım mı acaba, merak ettim?

    90 gramlık kurşun, 0,30 mm misinayla 112 metre atış gerçekleştirmiş.:)
     
  3. paul&shark

    paul&shark özgür şeflek

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    58
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe evtreme 180 cast
    Favori Makine:
    Okuma V System vs65a
    En İyi Avı:
    ben hiç büyük balık kaçırmadımki
    lineaeffe extreme lerin kıymetini bilelim iyi bir atışla 6. olan arkadaşımızdan daha ileri atabiliriz buda 131.3 metre üstü yapıyor ben onu anladım saygılar
     
  4. jigging

    jigging Caner

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    1.213
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Hem de oyster ile ;) extreme ile hayli hayli yetişilir.
     
  5. paul&shark

    paul&shark özgür şeflek

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    58
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe evtreme 180 cast
    Favori Makine:
    Okuma V System vs65a
    En İyi Avı:
    ben hiç büyük balık kaçırmadımki
    ben ne demek istediğini anlamadım caner 6. olan arkadaş zaten oyster cast 3.90 la 131 metreye atmış
     
  6. bilent yıldırım

    bilent yıldırım bilent yildırim

    Mesajlar:
    263
    Şehir:
    istanbul-edirne
    arkadaşlar ivedi yazıyorum ama,dünya rekorları surf kamışlarda 283 metrelerde hatırmıda kaladığı kadarı ile,tabi bunlar çok idman yapılarak uygun misinalar kullanılarak yapılıyor
    4.20 surf bir kamışla,0.35mm yi,150 metre atarsınız

    makinalara gelince kafanın çok aşırı büyük olması,eğer kamışın ilk halkasına uygun değilse tam ters sonuçda verebilir,makina,ilk halkaya doğru formu göndermeyebilir.
    kamışın giriş ve çıkış halkasının uzun atış da önemi büyüktür.kamışın en iyi performansı ,atarını tam olarak kullanarak elde edilir ne çok ne az.

    makinaların bir turda125cm saranı da var 84 saranıda var önemli olan makinanın nasıl sardığıdır,ne kadar düzgün sararsa,misina o kadar düzgün çıkar.
    ayrıca misinalar,uzak atım için özel,hafızası iyi olan misinalar dır,bunlar genellikle av için çok mükemmel misinalar değildir ,ama atış için mükemmellerdir,esnek, ancak esneme anında kopma mukavemetleri düşüktür.

    kullanılan ağırlıklar ,özel şampiyona ağırlıklarıdır,rüzgarın olup olmamasına göre de ,kullanılan ağırlıklar değişebilir,bunlarıda internetten bulabilirsiniz.yurt dışında bu yarışmalar sıkça yapılıyor.
     
    Son düzenleme: 20 Nisan 2010
  7. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Teşekkürler Bilent, ellerine, gönlüne sağlık.;) :)


    Günün heyecanı, Bilent ustadan işin incelikleri ve bazı nüanslar. Bu bilgiler burada da olmalı, konu başlığına da uygun.:)

    o atış özellikle .30mm misina ile yapıldı,ve özellikle vurguluyorum,shock leader sız atıldı,yani:0.28mm yumuşak veya surf misina sarıp,10 metrede kopmayı engelleyecek,shock leader olarak braid kullanıp, 125metreleri görebilirdim, ama bu bana,yarışmayı da kazandırmazdı birşey anlatma fırsatı vermezdi,sonuç da 3lbs yumuşak bir kamış kullandım.sebebi neydi:

    o güne kadar sazancı arkadaşlar içerisinde genel kanı 0.35 mm misinanın 100gr gibi ağırlıklarda koptuğuydu,ancak ben boğazdada da avlandığım için çok iyi biliyorum ki bir sazancının bir sezondaki atış sayısını, boğazda 1 günde gerçekleştiriyorsunuz,ve çok daha yüksek ağırlıklarda da kopma veya misinada deformasyon yaşanmıyor,aynı misina ile,yarışma da 100gr da attım .
    0.30 atmamın amacı bunu anlatmaktı yani kopmayacağını,sebebide : braid,i misinaya,shock leader olarak eklediğinizde, misinanın düğüm gücünü, hangi düğümle atarsanız atın %40 zayıflatmış olduğunuzdu,braid kullanmadan istediğim kalınlık da misina kullanabilmek di.

    ikinci önemide: 140 metre atacağıma 120 metre hedefe atmak daha önemliydi benim için:esas listeye bakarsanız ancak 4-5 kişinin karavanası yok,rüzgar çok etkili idi.zaten 120 metrenin üzerinde kimsenin yemleme raketini,doğru dürüst kullanabileceğini düşünmüyorum.bu mesafenin üstünde botla girip yemleme yapmanız gerekir, bu da ayrı uğraş demek.

    yani ben balık da kullanacağım sitemi denedim,ama bizde yarışmadan sonra 1.ve3. yü belirleyen kamışla atış yaptık,130 ları emanet kamışla rahat aştık, inanın kamışın önemi %90 dır bu işte.
    umarım açıklayıcı olmuşumdur.
     
  8. deePblue

    deePblue na

    Mesajlar:
    1.573
    Şehir:
    aa
    evet sonunda bu işe mantıksal açıklamalar eşliğinde güzel bir nokta koyulabildi.
    anlatımlar için teşekkürler
     
  9. jigging

    jigging Caner

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    1.213
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Özgürcüm aynı şeylerden bahsediyoruz ;)

    Oyster ile atılabiliyorsa 131, extreme ile hayli hayli o mesafeler geçilir bile diyorum.
     
  10. Alparslan34

    Alparslan34 Alparslan

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    884
    Şehir:
    İstanbul Güngören
    Favori Kamış:
    Extreme cast 180 ama şimdi 250 grm atar Michell Spin Hayper cast 420 200 sorento 420200
    Favori Makine:
    Okuma salina Okuma blue hawk Okuma longbow2 Okuma magic
    En İyi Avı:
    Sinarit 4.500 gr..
    Bu yarışma birdaha ne zaman yapılır :):):)..
     
  11. mahmut2010

    mahmut2010 mahmut

    Yaş:
    65
    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    çorlu
    Merhaba Bilent bey

    Sarım metrajı dediğin gibi atışla hiçbir alakası yoktur.
    Kafa çapı, Kafa dizaynı Surf yada uzun atış için dizayn edilmişse uazak atımda başarı elde edilir.

    Hatta bu özel atışlarda özellikle ÇIKRIK MAKİNA kullanılır, Dünya şampiyonları Çıkrık ile atış yapar..

    Burada sormak istediğim, Uzun başarılı atış için

    Düz sarımlı makara mı?
    Çapraz sarımlı makara mı? Misinayı daha iyi boşartır.

    Her 2 makinaya 2 örnek verebilirmisin?

    Teşekkürler


     
  12. bilent yıldırım

    bilent yıldırım bilent yildırim

    Mesajlar:
    263
    Şehir:
    istanbul-edirne
    çıkrık atışları başka bir katagori,surf makinalar başka bir katagori,her iki yarışmada var.biz burda çıkrık kullanmadığımız için,birşey ifade etmiyor,belki ilerde kullanılabilir.

    düz veya çapraz dan kastını tam olarak anlamadım ama heralde,sarım şeklini soruyorsun,tabi 120 cm bir turda saran makina,daha iyidir diyemem,ortalama90-105 cm saran makinaların atış performansı daha iyi diye düşünüyorum.120 cm saran bir makinanın da misina haznesinin eni daha uzun olmalı ki atış iyi olsun.

    örneğin:shimanolar genelde ,(ortalama100)yani senin dediğine göre daha çapraz saran makinalar daha iyi,ilk halkaya ,daha iyi bir form göndermesi açısından,bana göre daha iyiler.

    makina kafalarının bazıları, daha helezonik tir,bu braid atımı için daha uygun bir yapıdır, braid atımını kolaylaştırması açısından üretilirler.
    ancak misina makinadan çıkma eğilimli olduğu için, misina ile kullanımda bu helezonik kafalardan istemsiz boşalmalar olabilir bu da çok tercih edilmez,daha düz surf kafalar tercih edilir.
    burda esas:kafanın eninin ,yani misina alan bölümün çapının ve en önemliside, eninin genişliği dir.sürtünmenin minumuma inmesi.makinalarda ileri atımı bu belirler.
     
    Son düzenleme: 21 Nisan 2010
  13. mahmut2010

    mahmut2010 mahmut

    Yaş:
    65
    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    çorlu
    Çapraz sarımdan kastım "sıralı sarım olmayan" yani sıralı sarım artık gününüzde özellikle örgü ( Dyneema ) misinada, misina aralarına giripte yapısından dolayı kolayca boşalamasına cevap olarak yapılmış bir dizayndır. Senin ise brad dediğin ise genelde sazan için kullanılan ip misinadır ve bu alet edavatın en iyisini Türkiye'de kullanan, öncülük eden Nihat, Metin'i de anmadan olmaz.
    Helezondan kasıt nedir anlamadım.
    MAKARA( kafa ) surf için imal edilende konik olur, Öne doğru meyillidir bu da çabuk boşalmasına yardım eder ama helezonik kafa hiç duymadım ama dersen misinanın havada aldığı şekildir helezonik şekil amenna.

    Kategoriler her disiplin ve alt gruplarında farklıdır.

    Surf yada surfcasting makinalarda içlerinde farklılıklar vardır ama Uzun atış denildiğinde Dünya'da standart olmuş kamış, makina ikilisinde kullanılan makina ÇIKRIKTIR.
    Gidişat ve uygulamada ki üstünlükleri, sağlam ve kullanışlı olmalarından dolayı ileride Çıkrıklar çok daha revaçta olacaktır.

    Buradaki yanılgı ise sazancı arkadaşlar uzun atış yapmalarından dolayı kendi kamış ve makinalarını kullandığından dolayı çıkrık adı geçmemekte ve pek çok oltacı bilmektedirki sazan disiplini çok farklı kulvardır

     
  14. bilent yıldırım

    bilent yıldırım bilent yildırim

    Mesajlar:
    263
    Şehir:
    istanbul-edirne

    bir süre önce bu çıkrık surf atışları bolca konuşulmuştu forumlarda,avustralya da yapılan yarışam fotoları falan.burda konuyu irdelesek nolucak ,ne siz ne ben bu yarışmalara gitmedik. türkiye de de kimse bu tip atış yapmıyor isteyen belki ilerde yapar bilemem.ben bunu konuşmayı gereksiz buluyorum.

    ben sizinle,tartışamaya girmedim,veya yazınıza ters bişey yazmadım,sordunuz söyledim, gereksiz bir tartışmaya girermeye gerek yok.katılmıyorsanız bilginizi aktarabilirsiniz,okuyan arkadaşlar gerekeni alır.

    ama braid demek örgü demek,dynema,spectra,aramid,hybrıd gibi bir sürü meteryal var.bunların hepsi,birçok lif den oluşabilir,bu konuda internette muhtelif yerlerde , bir çok araştırmam var.
    faydalanmak isterseniz ,bakarsınız size kalmış.
    nihat da metin de yakın arkadaşım da tam olarak ne demek istediğinizi,anlamadım açıkçası.hiçbir sazancı makinasına çıkrık dediğini duymadım.

    o zaman soru sırası bende:
    bu yarışmaların kuralları hakkında bilgi verebilirmisiniz,ayrıca düz sarım ve çapraz sarım yapan iki adet resimli makina yayınlarsanız ,hem ben sizi anlarım hemde bilmeyen arkadaşlar faydalanır.
    elinizde hazırda bilgi vardır diye düşünüyorum.
     
    Son düzenleme: 22 Nisan 2010
  15. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Polat
    Bu mesajını cevaplamayı atlamışım,daha doğrusu gözümden kaçmış.Yoksa hayvan seven birisini cevaplamamam söz konusu olmazdı.
    Şu an 3 köpek ,yeni doğmuş yavrularla beraber 16 kedi beslemekteyim.Ayrıca 30 yaşında bir Jako Papağanım,Maalesef mahalli insanlarca ipleri kesilerek götürülen iki eşeğim ve birde koca tekemde vardı.
    İnsan sevgisinin hayvan sevgisinden başladığına,bundan yoksun olanların gerçek insan sevgisine eremeyeceklerinede inanırım.
    Bugün detaylı bir araştırma yapılırsa.İstanbul Boğazında ilk Surf kullananlardan birisi ve hatta bu işin yayılmasında baş role sahip olduğum anlaşılacaktır.Hatta Şok misina,şok misina düğümü gibi hususlarda benim İstanbul Boğaz avcılarına armağanım olmuştur.Zira bu uygulamaları neredeyse 30 senedir yapardım ve muhtelif Şemşipaşa avcılarına dahi defalarca göstermişliğim vardır.
    Elbette bu yaşta halende iddialı olmam belki yadırganacak bir durumdur.Ancak halende ayakta ve dinamik olmaya çalışan bir avcı olmamada işte benim bu yönüm sebeptir.
    İnşallah benim yaşıma erdiğinizde daha iyi anlayacaksınız.
    Gelelim atışlara.Makarada olabildiğince ince misina kullanıpta,birde Şok bağlayıp kullanırken,olaya birde Surf kamış vede Makara kattığımda İstanbul Boğazında hakikaten önemli bir konuma geldimdi.Daha geçenlerde döndüğüm İstanbulda,mekanım Şemşipaşada uzun atıcı konumuna gelmiş atıcılarla,geçen seferki gibi tekrar atıştım.Mesafeyi bir tarafa bırakırsak sadece şunu söyleyebilirimki elim sıkıldı ve hayli alkış aldım.
    Bugünlerdede kıyıdan hayli Sargoz ve Çupra alabiliyor olmamızın tek sırrı,işte İstanbul günlerimin Surf kamış ve makaralarını devreye sokmuş olmamdır.
    Şiddetle Ege ve sair yöre avcılarınında,artık Surf olayına dönmelerini tavsiye ediyorum.
    Mordoğan şenliklerinin ilkine davetli olarak katılılmış ve uzağa atma konusunda yarışmıştım.Aşırı rüzgarlı bir havada,maalesef kendi takımımın arızası sonucunda başka bir yarışmacının takımıyla yaptığım atış 136 metre olarak olarak karadan,karaya ölçülmüş(kurşunun erdiği mesafe ve attığım yer arası)ve birincilik ödülü olarakta bir Shimano Alivio kamış bir Shimano Hyperloop Makara muhtelif misinalar ve daha birçok hediye tarafıma verilmişti.
    Makaradan sağılan misina asla söz konusu değildir.
    Sevgiyle kal
     
  16. paul&shark

    paul&shark özgür şeflek

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    58
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe evtreme 180 cast
    Favori Makine:
    Okuma V System vs65a
    En İyi Avı:
    ben hiç büyük balık kaçırmadımki
    valla buna benzer bir konu 1-2 sene önce açılmıştı vedat baba bilir boğazda 200 metre attım atarım bende atarım deyip hadi yarışalım diyen bile çıkmıştı bende inatla yok tekniğini biliyorum yok abanarak atıyorum diyenlere bende iyi atarım ama daha 150 yi geçemedim geçenide görmedim demiştimki buna örnekle boğaz köprüsü ayakları arası 800 metre civarı boğazın 4/1 ine ulaşmaktan bahsediyorsunuz atmayın demiştim herkezde bir profosyonellil gidiyorduki şu konuya değindik oda bir fizik kuralıydıki yarışma sonucu listedende anlaşılıyor ilk üç aynı takımı kullanmış ve kaliteli takımlar olmasına rağmen her insanın kamışa uyguladığı kuvvet ve boy oranı aynı değildir.buna göre mesafe takımdan çok kişiye göre değişir.
     
    Son düzenleme: 26 Nisan 2010
  17. okara

    okara özgür

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    18
  18. aTomKarinca

    aTomKarinca Yavuz

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    767
    Şehir:
    IstanbuL
    Favori Kamış:
    Linea-effe Extreme cast 4.40
    Favori Makine:
    Daiwa EMCAST SPORT 5500
    En İyi Avı:
    Eşkina 2,750 Gr
    bu konuda bir yorumda ben yapmak istedim...

    30-35-40 normal misinalarla ve kucuk kafa makinalarla en iyi atıcı 80-100 atar

    büyük kafa ve örgü misinayla en iyi atıcı ise 120- 140- 150 maximum atar

    ben bunları aşarım diyorsa.. Şimdiden iyi ATICI oldugunu anLarım :)
     
  19. SpinnerPro

    SpinnerPro Doğan

    Mesajlar:
    136
    Şehir:
    Istanbul
    zaten spor olarak yapiliyor dunyanin bir cok yerinde ozellikle uzak doguda, uzun olta atislari yesil sahalarda.googleda turnuvalar hakkinda onlarca bilgi ,youtube da video bulabilirsiniz. cok acayip mesafeler...,
     
  20. SpinnerPro

    SpinnerPro Doğan

    Mesajlar:
    136
    Şehir:
    Istanbul
    "Tournament casting is a sport in its own right, with the world record held by Danny Moeskops casting a distance of 286.63 meters (313.46 yards)"

    Tercume etmeye gerek var mi bilmiyorum ama uzak mesafe atis turnuvalarinda dunya rekorunun yukaridaki sahsa ait 286metre oldugunu gorebilirsiniz.Detaylarini merak eden varsa ismi yazip arastirabilir....