Herkese selam. Aşağıdaki linkte yumuşak plastik sahte yemler ile ilgili her levrek avcısının aklında olması gereken bilgiler mevcut. Makale İngilizce ama artık arama motorları çeviri yapabiliyor Konuya gelirsek. Makaleyi yazan ciddi levrek avcısı amcaların iddiası şu; kendinden aksiyon alabilen sert sahte balıklar ve yine kendinden aksiyon alabilen yumuşak sahteler (orak kuyruk, raglou vs.) bazen doğal olmayan bir şekilde ve gereğinden fazla agresif hareket ettiklerinden levreği ürkütebilir ya da levreğe zor yem olarak görünebilir. Altenatif olarak kendinden aksiyonu olmayan linkte görülen yumuşak sahteler şiddetle tavsiye ediliyor. Bu tarz sahtelere çok ufak dokunuşlarla doğal ve agresif olmayan bir salınım verilebiliyormuş. Böylelikle hedef balık hem ürkmüyor hem de kolay yemek bulduğunu düşünüyor :hungry: . Yine bu tarz sahtelerin jig kullanılmadan direkt iğneye takılıp atılması tavsiye ediliyor. Zaten 10 15 cm civarı olan bu sahteler istenilen mesafelere atış için yeterince ağırlığa sahipler deniliyor. Son olarak da braid yerine mono misinaların kullanılması balığın yemi ilk ambarladığı anda karşı direnç hissedip refleks olarak yemi geri tükürmesini engelliyormuş. Benden söylemesi Umarım levrek peşindekilere faydalı olur. Ben ilk fırsatta deneyeceğim reeling Unutmadan bu da makalenin linki. http://www.jerseybassguides.com/bas...want-results-stick-to-the-straight-and-narrow
Bende bu tip sahtelerin iş yapacağı düşüncesindeyim. Hatta tatlısuda kullandığım benzeri sahteleri denizde deneyeceğim. Umarım sonuç alırız da pahalı sahtelerin tekelinden kurtuluruz.
..........emir tesekkurler, su sicakligina bagli olarak yemlik baligin bol oldugu yerlerde levrek cok secici davraniyor, zaten onun bildigi ve surekli yedigi bir balik turu var, baska gorunumdekilere pek tenezzul etmiyor ama farkli gorunumde bir silikon tum dusuncelerini degistirebiliyor... sanirim burada baligin bilinc altinda yatan lezzet faktoru devreye giriyor, misal bir karides bir yemlik baliktan daha lezzetli ve proteinlidir, bu yuzden tercihini bu yonde yapabiliyor... eklemek istedigim birsey daha var.... eskiden canli yemle avlanan bir ustam sunu demisti, igneyi agizdan baglamak baligin tuzagi farketmesine sebep olabilir, ignenin parlakligi, baligin agzinda beliren koca bir cisim levregi urkutebilir demisti.... levregin avina saldirilari onu etkisiz hale getirebilmesi icin genelde kafa tarafindan yaptigi gercegini goz onune alirsak, silikonlarida kullanirken jighead yerine sidiklik kismindan uygun bir permasteel igne kullanmak cok daha iyi bir secim gibi duruyor... bir diger gercekte dunyada silikonla yakalanan avci balik sayisinin, sahte baliklara gore daha fazla oldugu.. bu yazdiklarim tabiki yemlik baligin bolgede en bol bulundugu zaman icin, tersini dusunursek zaten silikon&sahte balik kullanimi pek farketmeden sadece boy konusu onem tasiyor...
Teşekkür edenlere ben de rica ederim Mehmet dediğin gibi yumuşak sahtenin kafa kısmındaki doğal görünmeyen bir madde balığı işkillendirebilir. Bunun yerine offset iğneleri silikonun içine gömerek kullanıyorlar. Takılma olasılığı da minimuma iniyor. Bir de bu tarz sahteleri yaldır yaldır sarmak yerine çok ufak dokunuşlarla hareketlendiriyorlar. Hatta aynı sitede " ne kadar az hareket yaparsanız o kadar çok balık tutarsınız " tarzında bir makale var.
Kısmetse eylül başında 1 haftalığına Side'deyim. Gelmeden önce sizin oralara uygun biraz silikon edinmek de lazım şimdi. Eli boş gidilmez
o dönemler gümüş balıkları piyasada gözükmeye başlar,son eklediğin resim in ilk sırasındaki sahte gelince görüşürüz şu sahteyi bir incele madem istanbuldasın http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=MTW SASSY SHINNER 06
Bu tarz kurt türü slikonlarda genelde dibe batırılıp ufak ufak hareketlerle aksiyon kazandırılıyor. Kayıkdan avlanan biri bu slikonu rahatlıkla kullanırken, ben dereağzında yosunlu ve taşlı bölgede bunu kullanamam. Birde bu slikonlarda bana göre kanca-kuyruk mesafasi fazla kalıyor. Sığ bir merada jig headli kurt slikonların kullanılabileceğini sanmıyorum. Şu an raglou n1 benim için Denemek istediğim sadece Storm Pro Fast Shad var.
Kanca kuyruk mesafesini dert etmeyin. Kancanın takılı olduğu tarafı levrek kafa olarak algılıyor ve oradan dalıyor. Olayın özü zaten jig head kullanmamak. Offset iğneyi silikona gömüp gönderiyorsun sular da biraz oynaksa olan balığı alamama ihtimali düşük.
Peki balığın kuyruğa dalıp bırakması için ne diyosunuz? Paylaştığınız makalede ya jighead var yada gezer kurşun... Sadece sahteyi sadece kancayla nasıl kullanmayı planlıyorsunuz? Hele kışın rüzgarda hayatta kullanılmaz...
O iş yemin boyutu, hızı ve o anki pozisyonuna göre değişmekle beraber benim genel kanım bir hamlede yutamayacağı büyüklükteki avlara kafa ve gövdeden saldırdığı yönünde. Levrek avına dipten veya tepeden dalacaksa eğer onda da büyük ihtimal kafa veya gövdeye hamle yapacaktır. Yazıda bahsedilen yemler çok ağır hareket edeceğinden kafadan dalma olasılığı yükselecek. Kuyruktan tutup bırakma olayı sanırım raglouda başınıza geldi. Sert plastik yemi kuyruktan tutup bırakabilmesi biraz zor.
Yutamayacağı derken, 6,5 cm lik raglou yu yutamayacak levrek yoktur heralde Buna bile kuyruktan bazen dalıp bırakıyorsa, balık nazlı derim veya yemi yokluyor derim. Bu sahteler kesinlikle bahsettiğiniz gibi ağırlıksız kullanılmaz. Ya ağırlıklı offset kancalardan kullanacaksınız yada kafadan. Şamandırayla kullanırsanız o ayrı Bende paylaştığınız makaledeki bir sahteyi aradım ama bulamamıştım MegaBass XLayer.
sevgili Aykut Aytışın konuyla ilgili çalışması silikona texas rig uygulaması ile ilgili bir videoda mevcut http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=37118
Ya şimdi adamlar o kadar uğraşmış tecrübeleri doğrultusunda birşeyler paylaşmışlar. Hatta yemlik hayvanların nasıl davrandığını incelemek için serbest salış kursu almışlar 16 metrelere serbest dalıp bu canlıların davranışlarını incelemişler. Hatta balıklar gelmiş bunları yanaktan öpmüş mrsparkle Sonra da demişler ki sudaki hiçbirşey paldır küldür ve mekanik şekilde hareket etmiyor. yemlik balıklar gayet sakin ve doğal bir salınım içerisindeler. Bu salınımı yakalayabilmek için jig headsiz ağırlıksız offset iğneler kullanalım demişler. Netice de almışlar. Bizle de paylaşmışlar. Şimdi siz kesinlikle o şekilde ağırlıksız kullanılmaz derseniz adamların kalbi kırılmaz mı cry . Anı sahteleri jigheadle kullanırsanız da netice alırsınız ama böyle daha iyi diyorlar. Ben de onların yalancısıyım Megabass xlayer çok tercih edilen ve çok etkili bir silikon. Ama burada ben de bulamadım ebayden getirtmek gerekecek. Bulabilen varsa beri gelsin.