Samsun'da inanılmaz trakonya kazası.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında natrix2 tarafından paylaşıldı.

  1. natrix2

    natrix2

    Mesajlar:
    124
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kefal 2,3 kg, 72 adet zargana
    Arkadaşlar bu gün sabah 5:00 de kalktım. Aslında niyetimde balığa gitmek yoktu. Fakat deniz beni gene çekti, dayanamadım çıktım yola ve Baruthanede uzatılan mendireğe vardım. Fazla pek balık yoktu, birer ikişer ara ara kıraça çıkıyordu.
    Saat 6:15 gibi benden sonra üçüncü sırada olta atan daha önceden simaen tanıdığım bir arkadaşın;Bu ne balık ne balığı dediğini duydum. Ben de uzaktan gelinciğe benzettim. Çünkü daha önce orada gelincik tutmuştum . Adama yanaştım, güzel balık tuttun bu gelincik dedim. İyice yanaşıp elimi uzatırken ampul yandı ama geç yandı. Bu tarakonya dememle balığın çırpınıp iğnesinin avuç içinme girmesi bir oldu. Tabi elimde sancı başladı. Oltaları toplayıp, Samsun Devlet hastanesine gittim. Tabi oradaki sağlık personeli böyle bir şeyi ne biliyorlar, ne de duymuşlar. Morfin serum, iğnenin girdiği yerden kan boşatma gibi tedavi uygulamaya çalıştılar. Ancak benim ağrılarım dayanılmaz boyutlara ulaştı. Morfin bile fayda etmedi. Daha sonra ambulansla Samsun Tıpa sevk edildim. Oradada tam bir bilgi ve deneyim yok. Ben amonyakla yıkamaktan bahsettim ama ne Devlet hastanesinde ne de Fakültede amonyak yokmuş. Neyse orada iki serum, bir sürü iğneler yedim. Saat 10:00 a doğru sancılarım azalmaya başladı. 11:00 de de taburcu oldum.
    Şu an az bir sancım var ve elim balon gibi.
    Şimdi asıl mesele; ben yaklaşık 25 senedir Samsun sahillerinde balık tutuyorum. Kendime usta balıkçı diyemesem de, kalfayım diyebilirim. Tecrübem var, araştırmacıyım. Bu güne kadar samsunda bu balığın çıktığını ne gördüm ne de duydum. Daha yeni Yakup hocam bu konuya değinmişti. Ama olacağın önüne geçilmez deyimi bu gün gerçekleşti. Bu balık Samsunda da çıkıyormuş demek ki. Kendine fazla güvende insanın başına iş açabiliyor. Geçenlerde timsah avcısı ünlü belgeselcinin bir anlık dikkatsizliğinin sonucunu gördük.
    Evet arkadaşlar dikkatli olun ve sizlerde benim çektiklerimi çekmeyin derim, özellikle gece mavruşgile takılanlar. Bu gün tüm hayatım boyunca çektiğim acıların toplamına yakın acı çektim diyebilirim, tarifi imkansız.
    Bu arada ne zamandır eczaneden bir şişe amonyak alarak malzeme çantama koymak fikri vardı bende. Bana lazım olmasa bile başkasına lazım olur diye düşünüyordum. Demekki düşünceler hemen fiiliyata geçmeli.
    Nasılım iyi ders almışmıyım.;) ;) ;)
     
    Son düzenleme: 3 Haziran 2007
  2. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    çok geçmiş olsun Allah beterinden saklasın acaba amonyak tedavi için etkilimi yoksa sadece acıyımı azaltıyor çünkü bildiğim kadarıyla zehirli bir balık zehiri amonyakla ölüyormu alternarif bir tedavimi bilen arkadaşlaran ricam bizide bilgilendirmeleri
     
  3. deePblue

    deePblue na

    Mesajlar:
    1.573
    Şehir:
    aa
    abicim gelmiş geçmiş olsun gerçekten:eek:
    o dediğiniz tedbiri bi an önce alın,medem ki sizin o taraflarda bu balıktan cok cıkıyor.aman dikkat.
     
  4. diren

    diren Diren

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Kerim bey çok ama çok geçmiş olsun :(


    Trakonya ile ilgili alınacak önlemler:

    Balığı iğnesi( ölmüş bile olsa) battığında zehir kesecikleri baskı altında kaldığından deriye zehir zerk edilmiş olur. Ağrısı çok şiddetli olabilir.Şişme, kızarıklık, batma hissi ve acı hemen ortaya çıkar. Beze şişmesi(lenfa de nit) bulantı, kusma, adale güçsüzlüğü,solunum zorluğu, kalp durması, şok ve koma gibi olaylar hassas ve alerjik şahıslarda beklenebilecek başlıca semptomlardır.
    Tedavi; İlk önlem olarak balığın soktuğu bölgeyi,steril edilmiş ince bir bıçak ucu ile genişletip,yarayı emerek zehirin fazlasının boşalmasını sağlamaktır.Ağrıyı azaltmak için yaralı kısım çok sıcak suya sokulduktan sonra üzerine sulu amonyak sürülür. Şişen kısma buz ve alkol pansumanları yaparak ağrının azalması sağlanır. Ağızdan alınabilecek başlıca ağrı kesiciler ve antihistaminikler Zyrtec tablet günde bir, Travegly, Longifen, Antistine, İncidal. Çok şiddetli belirtilerde,hekim nezaretinde kortizon ve Antihistaminik zerkleri ile kalbi kuvvetlendirici ilaçlar tavsiye edilir.

    Diğer ilk yardım konuları için http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=34 sayfası ziyaret edilebilir.
     
  5. mcelikkaya

    mcelikkaya murat çelikkaya

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    1.611
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    arkadaki çalılar
    çok üzüldüm geçmiş olsun umarım tekrarlanmaz ve umarım başka sefer başkasının başına gelirse, size yardım edemeyen sağlık ekibi de ne yapması gerektiğini öğrenmiş olur
     
  6. steelrock

    steelrock Burak

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    2.792
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Mercan-Ağırlığı mühim değil,ben onun gelişini sevdim...
    Kerim bey geçmiş olsun! Hiçbirimizin başına gelmesini istemediğimiz üzücü, can sıkıcı ve en önemlisi sağlığımızla ilgili olaylar bunlar, dilerim tekrarlanmaz.
    Tekrar geçmiş olsun ...
     
  7. Öncelikle Geçmiş olsun.
    Oltaya,dalışa giderken yanınızda amonyak bulundurmak ve hızlı müdahale sonraki zamanlarda karşılaşılan sıkıntıları oldukça azaltır.
    Zıkınla avlandığım dönemlerde kösteğe taktığım iri lipsosun dalış elbisemi delmesiyle başıma gelmişti.Dayanabileceğiniz kadar sıcak su ve amonyakla ağrı katlanılabilir hale geldi.Tabi iri lipsos ve iskorpitlerin zehirleri küçüklerine göre daha azdır.Balık büyüdükçe doğal düşmanları azaldığından zehir etkilerinin azaldığını söylemişlerdi.
     
  8. akadam

    akadam Haluk

    Mesajlar:
    145
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    2 iğneli Sarkıtma Olta ve hırsızlı Zoka
    En İyi Avı:
    hala denizde olduğu için bi şey söyleyemiyorum.
    çok geçmiş olsun, küresel ısınmanın tehlikelerine bir halka daha eklendi demektir bu durum, bana oltada hiç denk gelmedi ama daha ilk dalışımda bir akrabası ile karşılaşmıştım, tekrar geçmiş olsun...
     
  9. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    Kerim kardeş gerçekten çok üzüldüm büyük geçmiş olsun.
     
  10. esabi

    esabi SENIOR MEMBER

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.881
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    geçmiş olsun kerim bey umarım birdaha tekrarlamaz samsunlu arkadaşlar daha dikkatli olalım bakın lüfer bekliyordunuz istanbuldan trakonya geldi size. yanlız trakonya çok lezzetli bir balıktır levrek giller familyasının bir üyesidir oltanıza takılırsa atmayın yere yatırıp üstüne basıp (terlik ve sandeletle sakın bunu yapmayın)kafasını kesin daha sonra ensesindeki yüzgeçleri kesin artık balığı korkmadan tutabilirsiniz daha sonra tavaya atıp tadına bakabilirsiniz afiyet ve geçmiş olsun
     
  11. a.özcan16

    a.özcan16

    Mesajlar:
    672
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    makaralı olta
    En İyi Avı:
    antenli mercan 2.150 gr
    çok geçmiş olsun kerim abi allah korumuş.
     
  12. Proteus

    Proteus

    Mesajlar:
    259
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Makina:Cormoran Super Match Kamış:Balzer Powertrip
    En İyi Avı:
    Turna 4 kilo 750 gr
    Çok geçmiş olsun....
     
  13. natrix2

    natrix2

    Mesajlar:
    124
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kefal 2,3 kg, 72 adet zargana
    Çok teşekkür.

    Geçmiş olsun dilekleri ileten tüm arkadaşlara teşekkürlerimi iletirim.
    Biraz uyudum yeni kalktım. Ağrı hiç kalmadı sadece elimde şişlik devam ediyor. Bu arada araştırmalarımdan beni sokan balığın trakonya değil onun akrabası olan, batı karadeniz bölgesinde de bulunan (nasıl geldiyse buraya kerata) varsam balığı olduğunu anladım. Çünkü trakonya resimlerde gördüğüm kadarıyla leopar gibi siyah desenlere sahip. Beni sokan ise açık renkli (zaten beni yanıltan bu açık desen oldu.) ve üzerinde mavi çizgiler var.
    Varsamın; yapı olarak Trokanyaya çok benzediğini Trokanyadan ayıran en büyük özelliğin iğnelerine temas edildiğinde daha korkunç ağrılar vermesi olduğunu öğrenmiş oldum. Tabi bu ağrılar bizim delikanlılığı iki paralık etti bu gün.:) :)
     
    Son düzenleme: 3 Haziran 2007
  14. AYDINDH

    AYDINDH Aydın

    Mesajlar:
    648
    Şehir:
    Adana
    Çok geçmiş olsun, acil şifalar dilerim.
     
  15. NİHATSUNAR

    NİHATSUNAR

    Mesajlar:
    913
    Şehir:
    samsun-merkez
    Favori Kamış:
    olta ve çapari
    En İyi Avı:
    22 tane sargan
    Geçmiş olsun kardeşim.
     
  16. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Varsam

    Kerim Bey cok gecmis olsun, varsam trakonyadan kucuktur ve cok nadir yakalanan bir baliktir.Hayatimda cok trakonya yakaladim ancak varsami bir defa
    capariyle tekneden tuttum.Eskilerin bize ogrettigine gore denizlerimizde ignesi en zehirli, carpmasi en tehlikeli ve sancili olan balik varsamdir.Gene eskilerin soyledigine gore(sahsen hic bir zaman denemedim) Varsam baligi bir gazoz sisesi
    zeytin yaginin icinde saklanirmis ve agzi kapatilirmis. Uzun bir sure saklanan bu zeytin yagi iskorpit,trakonya , varsam vurmalarina en iyi panzehir olurmus.Kendi tecrube ettigim ve gene eskilerden ogrendigim yonteme gelince, siki durun saka yapmiyorum ve tabirimi de lutfen bagislayin cunku baska tabir yok bunu ifade etmenin, "vurulan yerin uzerine isemek":) "Idrarda cok fazla amonyak vardir. Amonyak baziktir. Pekcok baligin zehiri(hatta ari vurmasida) asidiktir.Baz ve asit birlesirse bir birlerini noturalize ederler" diye bir aciklama duymustum, kimya bilgim bunu destekleyecek gucte degil.Ama bir sey biliyorum; bu da bu yontemin ise yaradigi.Cunku seneler once yakaladigim bir iskorpitin dikeni kokune kadar parmagimla elimin birlestigi yere girmisti.Ilk yaptigim aciyla kosarak kuytu bir yer bulup bildigimi uygulamak oldu ve sonuc inanilmazdi. Aci %90 hafifledi.Sadece sisti.Siste 3 gunde indi.Bu yontemi yarayi jiletle cizerek yapmayi ogutlerler ancak ben bunu yapmadigim halde sonuc mukemmeldi.
    size tekrar gecmis olsun diyor, acil sifalar diliyorum.
     
  17. hauki

    hauki mustafa cecen

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.716
    Şehir:
    finlandiya-jarvenpaa-tr alanya
    Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    abicim oncelikle gecmis olsun gercekten bu balik cok tehlikeli bir tur....bir gun 5 arkadasim baliga gitmek icin oltalarimi istediler bende verdim bunlar sahilden deniz bisikleti kiralayip baliga cikiyorlar ertesi sabah ve balik tutmaya basliyorlar arkadasimin biri buyukce bir trakonya tutuyor ve bilmedigi icin baligi avucluyor ve tabi sonra aglamaya basliyor acidan kivraniyor diger arkadaslarda saka yaptigini dusunup ona guluyorlar baligida lokum baligi bu bizi kandirma bisey yapmaz felan diyorlar...ogleden sonra arkadasim bayiliyor ve digerleride beni ariyor cebi actim mustafa emrah i lokum soktu bayildi napcaz simdi felan dediler bende lokum sararsizdir baligin sirtinda siyah bir uyuzgec varmi dedim evet dediler bende heman kiyiya cikin ve acil servisi arayin dedim ve emrahi hastaneye kaldiriyorlar..ve emrah bir haftada taburcu olabildi ama sag elinde kismi bir uyusukluk cekti yaklasik 2 ay...bu balik insanlari olume bile goturebilir veyahut kismi felce ugratabiliyor...boyle bir durumda hastaneye uzaksaniz ignenin battigi yeri misine ile sikip kani cikarmanin yolunu arayin ve idrarinizi amonyak olarak kullanin...
     
  18. POYRAZPINAR

    POYRAZPINAR

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    171
    Şehir:
    İZMİR-KARABURUN-ÜÇKUYULAR
    Favori Kamış:
    OLTA,SIRTI
    En İyi Avı:
    2 KG SİNARİT
    çok geçmiş olsun, keşke idrar aklına gelebilseydi:(
     
  19. natrix2

    natrix2

    Mesajlar:
    124
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kefal 2,3 kg, 72 adet zargana
    Hüseyin ve Mustafa kardeşlerim verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür. Aslında benimde amacım bu kazayı siteye taşıyarak daha dikkatli davranılması ve başa geldiğinde yapılması gerekenler açısından tartışma ortamı oluşması. Aslında bu konuda sitede çok değerli bilgiler var ancak, en iyi bilgi tebrübe ile oluşuyor. Allah bu acıyı hiç bir arkadaşa yaşatmasın.

    İdrar meselesine gelince; aslında daha önceki bilgilerime dayanarak orada bulunanlara, belki olur diye arabasında amonyak olan olup olmadığını sordum, tabiki yoktu. İdrar aklıma geldi ama sabah sabah tık yoktu. Valla başkasına da abi elime bi zahmet işeyiver diyemedim.:) :) :)

    Amonyak tedavisini doktor arkadaşlara ben söyledim ancak, koskoca devlet hastanesi ve tıp fakültesinde de maalesef yokmuş.
    Ayrıca fakültede elime ağrıyı azaltmak için buz tedavisi uygulandı. Halbuki şimdi öğreniyoruz ki ağrıyı azaltmak için tam tersine dayanabilecek kadar kaynar suya tutmak gerekiyormuş.
    Başka bir tecrübede balığı almadığıma pişman oldum. Belki araştırmak isteyenler ve fotoğraflı tanıtma açısından faydası olurdu.

    Tekrar geçmiş olsun dilekleri için, tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim. Sağlıklı avlar.
     
  20. wagabonds

    wagabonds

    Mesajlar:
    129
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    Çok geçmiş olsun acil şifalar dilerim buarada sizin sayenizde nasıl bir ilk yardım yapılacagı hakkında bilgi edilmiş oldum cok teşekkürler belki basımıza gelebilir