Bakınız şu işe.......!

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında Suatreis tarafından paylaşıldı.

  1. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    mevzu tırıvırı illeti...
    yine mi ? diyeceksiniz. Evet yine. Hemde üstüne tüy dikilmişi.

    Bu gün olağan malzeme ihtiyacım için ismi lazım olmayan bir dükkana girdim. Ver iğne ver kurşun ver bilmemne derken içeri bir müşteri daha girdi ben soluklanırken dükkan sahibine " başkan(!) tırıvırı versene beş tane" dedi kaçlık olsun falan filan aldı verdi çekti gitti.... içeri bir balık giripte usta versene ordan
    iki sandık topuk piyangosu (*)dese bu kadar dumur olmazdım. Bahse konu rezillik neyazıkki burada bitmiyor. Almak istediklerimi bir bahane ile (kavga etmek iş değil) bırakıp çektim gittim. Sonradan öğrendim satıcıya neden "başkan" diye hitab ettiğini. Ekolojik denge ve tahribatlarının önüne geçmek için bir çok plartfomda etkinlikleri olan, bilinçlendirme aktivitelerinde etkin rol oynayan, yasalar ile teminat altına alınmış av ve avcılık konularındaki uygulamaları bizzat ve fahri anlamda denetleyip üstüne düşenleri yapan Avcılar Derneği Başkanları var ya hani şu Tarım ve Köy İşlerinin bu konudaki sağ kolları ve bizlerinde -bu işi böyle yapıpta takdir ettiğimiz destek olduğumuz insanlar ki bu mevzunun dışında tutarak hepsine selam ederim.

    Zannedersem konu anlaşıldı, uzatmaya gerek yok. Bu adamı şiddetle kınamak ve protesto etmek ile beraber yasal çerçevede elimden geleni ardıma
    koymayacağıma sizlerin huzurunda söz veriyor, yönlendirme ve desteklerinizi bekliyorum.
    saygı ve sevgilerimle.

    * topuk piyangosu : dedektör ile tespit edilemeyen plastik yapılı bir cins mayın
     
  2. carpangler

    carpangler

    Mesajlar:
    174
    Şehir:
    Kırklareli
    Favori Kamış:
    olta
    Suat arkadaşım hangi ilde yaşadığını bilmiyorum.Ankara'da isen yapacağın iş basit. Aşağıda 2004 tarihli resmi gazetede yazan tırıvırının satışı vs. yasakların valilik tarafından yasaklandığı yazan bir yazı gönderiyorum.Öte yandan siteminde ve kızgınlığında haklısın.Bizler de illet oluyoruz böylelerine:mad: Ne var ki yasal olarak tek başımıza bir şey yapamıyoruz.Elimizden gelen şey bu davranışı gösteren kişilere uyarıda bulunmak,satan kişilerden bu sebep yüzünden-kendilerine sebebimizi de söyleyerek malzeme almayarak boykot etmek gibi biraz basit ve kişisel tavırlar sergilemek.

    Şimdiye kadar tırıvırının sadece kullanımının yasak olduğunu ama satışının serbest olduğunu biliyorduk ve buna anlam veremiyorduk doğal olarak.Ancak valilik nezdinde bunun kullanımı illere göre değişebiliyor galiba. İnternette bulduğum aşağıdaki yazıya göre Ankara valiliği tırıvırının sadece kullanımını değil üretim ve satışını dahi 2004 yılında aldığı kararla yasaklamış.Yani satışı yasak değil elimizden bir şey gelmez demek artık bahanemiz olmayacak.Ankara'lı arkadaşlara burada büyük görev düşüyor ;satan yer ve kişiler hakkında yasal işlemler yapılabilir!İnşallah diğer valilikler de bu kararı bir an önce alır ve yurdun her yerindeki doğasever insanların katkısı ve - "fahri" müfettişliğiyle bu bir son bulur.

    Ankara Valiliğinden: Tırıvırı, Paraşüt ve Katil Tor Adlı Av Malzemelerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Depolanması, Satışı ve Bu Malzemeler ile İç Sularda Avcılığın Yasaklanmasına Dair Karar Karar Tarihi : 9/6/2004 Karar No : 2004/1 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan; Denizlerde ve İç Sularda Amatör (Sportif)Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 2002-2004 Av Dönemine Ait 35/2 Numaralı Sirküler’in üçüncü bölüm 9 uncu maddesinde “olta ucuna ağ ve benzeri araçlar takılarak avcılık yapılması yasaktır” hükmüne yer verilerek kullanımı yasaklanmış olmasına rağmen, av bayileri tarafından üretilip serbestçe satışı yapılan “Tırıvırı, Paraşüt ve Katil Tor” adı ile bilenen ve farklı ebatlarda olabilen, genellikle 70 cm.X150 cm. ebadında ve çeşitli göz aralıklarında örülmüş ince misina ağından yapılmış, ağın ucuna takılmış kurşun ağırlıktan oluşan av malzemesi, olta ucuna takılarak son zamanlarda denizlerimizde ve iç sularımızda kullanılmaya başlanmıştır. Yasal olmayan bu araçlar; genelde küçük balıkları (yavru balık) avladığından, balık neslinin yok olmasına, suya atış sırasında veya su içerisinde takılıp koptuğunda, su içerisinde kalarak kendisine takılan balıkların ölmesine, ölü balıkları yemek için gelen diğer balık, yengeç, ördek, karabatak, balıkçıl, su samuru gibi canlıların tırıvırıya dolaşması sonucunda boğularak veya açlıktan ölümlerine, naylondan yapıldığı için de yıllarca yok olmayarak, yukarıda sayılan olumsuzlukları sergilerken ekolojik dengeyi bozmakta ve aynı zamanda çevre kirliliğine sebep olmakta; avcılıkta kullanılan bu araçlar kolluk kuvvetlerinin yaptıkları denetlemelerde, kullananlar tarafından gizlenmesi amacıyla kesilerek suda bırakılmakta, olta ucu boş kaldığı için yasa dışı avcılık yapan kişiler cezadan kurtulmaktadırlar. Bu nedenlerle; 1 — 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9 uncu maddesi gereğince, “Tırıvırı, Paraşüt ve Katil Tor” adı verilen av malzemesi ve benzerlerinin İlimizde üretimi, ithali, taşınması, saklanması, depolanması, kullanılması ve satışı yasaklanmıştır 2 — Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve 4950 sayılı Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesi hükümlerine göre işlem yapılacaktır. 3 — Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 4 — Bu Kararı Ankara Valisi yürütür.
     
  3. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    tuncer dostum. iigin için teşekkür ederim ayrıca yönlendirme konusuna kısa yoldan girmen çok güzel. İstanbul ilindeyim. Bu kaynak yazıyı nereden bulduğunu da belirtirmisin ist.Valiliği yolunda bir araştırayim ortak bir genelge
    kapsamında olabilir diye düşündüm.
     
  4. carpangler

    carpangler

    Mesajlar:
    174
    Şehir:
    Kırklareli
    Favori Kamış:
    olta
    amobed.org sitesinde duyurular bölümünü incelersen gayet detaylı bilgiler var.Umarım bu konuda yapılabilecek birşeyler bulabilir ve bizler de haberdar edersin.Kolay gelsin...
     
  5. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    su ürünleri avcılığında kullanılan tırıvırı, paraşüt vb olta ucuna takılan ağ çeşitlerinin doğaya verdiği tahribat nedeni ile ilgili yasa tarafından kullanılması yasaklanmıştır. Ankara Valiliğimiz ise bu malzemenin kendi sınırları içerisinde satışını da yasaklamış ve yürütmeyide üstlenmiştir. İlimizde de bu malzemenin satışının yasaklanması için gerekli düzenlemenin yapılmasını Sn.Valimiz veyahut emrühavalesinden arz ediyorum.

    yukarıdaki mesaj İstanbul Valiliği "dilek ve düşünceleriniz" başlıklı bölüme iletilmiştir. . hadi arkadaşlar bu işi bitirelim.
    buyrunuz bu da link i


    http://www.istanbul.gov.tr/Default.aspx?pid=26
     
    Son düzenleme: 17 Haziran 2006
  6. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    tuncer arkadaşım. sevgiler....
     
  7. ozgun

    ozgun

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    115
    Şehir:
    tokat-turhal
    Favori Kamış:
    olta takımları
    En İyi Avı:
    sazan 12 kg
    slm

    arkadaşım ben de av malzesi bayiyim .ACABA BU ARKADAŞ BU İLLETİ SATMAYA DEVAM EDERSE İLERİKİ YILLARDA HANGİ BALIĞI TUTMAK İÇİN MALZEME SATIŞI YAPABİLECEK ONU ANLAMIYORUM:mad:
    SATMIYORUM KULLANANA DA KARŞIYIM
    GEREKEN NEYSE ELİMDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIM
    İLGİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜRLER
     
  8. cakall

    cakall Burhan Sait

    Mesajlar:
    357
    Şehir:
    İstanbul
    nafile

    Tırıvı için nekadar uğraşılsa bana göre nafile (kusuruma bakmayın bunu söylemek istemezdim).Zaman zaman Sakar'ya Geyveye balığa giderim şunu gördüm (oradan katılan arkadaşlar kusura bakmasın herkezi kastetmiyorum) gördüğüm hemen hemen herkez bu illeti kullanıyor.3'er 5'er atıyorlar hemde.Akşamları sazlıkların,ağaçlıkların altlarına bırakıp sabaha karşı gelip balıkları alıyorlar.Anlatmaya çalışıyorsun ama nafile.Bizim ülkemizde herşeyi en kolay yoldan elde etme duygusu bitmeden kanımca bundanda kurtulmak bana göre nafile.Biraz kötümser ama malesef böyle.
    (buraya üye olan değilde ziyaret amaçlı bakan geyveli arkadaşlar geçen yaz o illetleri toplayıp yakan benim).İnanırmısın bir sürü kokmuş balık çıkarttım bunların içinden hepsi ölmüştü hele birtanesi 2-3 kg. sazandı be kardeşim bunu oltayla tutmanın zevki gibisi varmı.Bu arada İstanbul Alibeyköy Barajıda aynı.
    Herkeze saygılar.
     
  9. huntercarpio

    huntercarpio Adnan

    Mesajlar:
    84
    Şehir:
    Kastamonu
    Favori Kamış:
    Olta
    satışı yasaklanmalı

    Anladığımız kadarıyla ülkemizin her yerinde tırıvırı illetinin kullanımı tam gaz devam ediyor. Şu an için tırıvırının avda kullanımı ve av sahasında bulundurulması zaten yasak. Fakat bu yasak yeterli değil. Arkadaşlar, en önemli konu "tırıvırının satışını yasaklattırmak". Yalnız böyle bir iki ilde valilik makamlarının aldığı kararlarla değil, yasal düzenlemelerle ve bütün ülkede yasaklanmalı.
     
  10. kadsuay

    kadsuay

    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    Teşekkür ve Destek

    Suat Bey öncelikle bu konuya duyarlılığınızdan dolayı sizi takdir ediyor ve teşekkürlerimi bildiriyorum. Yazdığınız dilekçeyi Valiliğe gönderdim. Bu konuda sizi tam destekliyorum. Benim forumumuzdaki bütün üyelerden -İstanbul dışı olanlar da dahil- sizin yazdığınız dilekçeyi İstanbul Valiliğine göndermelerini rica ediyorum. Bu yöntemle hep birlikte tepkimizi belirtirsek tüm illerde tırıvırının satışını yasaklatabileceğimiz düşüncesindeyim. Herkese saygılarımı sunuyorum.

    Suat AYDEMİR

    1980 İSTANBUL
     
  11. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Sevgili Suat Reis, keşke alışverişe gittiğiniz bu dükkanın ve o başkan denilen şahsın da ismini burada verseydiniz de, biz de verdiğiniz linkten şikayetimizi yaparken daha açık yazabilseydik... Üstelik bu site yetkili mercilerce de gözlenmekte olduğundan, isimi de forumda görselerdi iyi olurdu diye düşünüyorum. Ama ben yine de verdiğiniz linkten bu sorunu dile getiriyorum. Sevgiler,
     
  12. SEMthecarpist

    SEMthecarpist

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    131
    Şehir:
    KIRKLARELİ
    Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    SAZAN
    simendifer in söylediklerine katılıyorum dükkan ve şahsın ismini burada vermeniz faydalı olurdu...kolay gelsin
     
  13. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    anlayışınızı rica ediyorum.

    arkadaşlar, ilgi ve desteğinize şükranlarımı sunuyorum.
    Bu başkan diye sözettiğim şahıs hakkında İst.İlçelerimizden birinin Avcılar Derneği Başkanı olmasından başka bir bilgi vermediğim için anlayışınızı rica ederim. Çünkü, Yasal mevzuat gereği (TTK, TCK) konu hakkında yetkili makamlar dışında 3.kişilere; malını satmakta yada sattığı mal hakkında herhangi bir kısıtlama bulunmadığı halde tacirin boykot edilmesi ve/veya teşhirinin, sözkonusu tacirin ticari itibarını zedeleyebileceğinden ve Başkanlığını yaptığı dernek ile ilişkilendirilmesinin de kişilik hak ve hürriyetleri ile onuruna saldırı
    niteliği taşıyabileceğinden dolayı bu gibi girişimlerin dahi suç unsuru oluşturur.
    Buna istinaden bilgileri açıklamayışımı hem etik hemde yasal mazeretlere bağlıyor T.C.Kanunlarına saygılı bir birey olarak tekrak anlayışınızı rica ediyorum.
    konuyu mikro dan makroya çevirme eğilimim de bu yüzdendir.

    Sizlerinde destek ve yönlendirmeleriniz sayesinde yasaları arkasına alıp, ticari menfaatini ön plana çıkararak hepimizin geleceği ve ülkemizin milli servetine tecavüz eden bu şahsı, evlatlarımızın hakkettiği güzellikleri düşünerek ve bir baba olarak engellemek artık benim için bir onur meselesi olmuştur.

    Tüm yönetici, üye ve misafirlerimize kucak dolusu sevgiler sunuyorum.
     
  14. sabri03

    sabri03

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    44
    Şehir:
    Afyonkarahisar
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1 kg sazan
    üstad bizlerde afyondan size destek veriyoruz.
    belittiğiniz maile dilekçemizi gönderdik.
    Tüm amatör balıkcıların destek olacağına eminim.
     
  15. Sevgili arkadaşım
    göstermiş olduğun yakın ilgi ve duyarlılıktan ötürü seni candan kutlarım. Yarın evlatlarımıza bıracak daha güzel bir ülke ve dünya için birlik olmalıyız. Aslında bu meseleye tüm duyarlı arkadaşlarımızında katılmaları aynı adrese hepimizin şikayetlerini bildirmemizin gerektiği düşüncelerimle HAYDİ ARKADAŞLAR HEP BİRLİK OLALIM !!!!
     
  16. gezgin_18

    gezgin_18

    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    Makaralı olta Dip Küspe
    En İyi Avı:
    Çanılıdan 4.750gr sazan
    ilğin için teşekürler yapabileceğimiz her konuda arkandayız
     
  17. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    değerli dostlarım, ilgi ve desteğiniz için tekrar tekrar teşekkür ederim. ufakta olsa bir adım atmayı başardığımın müjdesini vermek istiyorum. bu aleti sattığından bahsettiğim kişiyi sizden iyi olmasın birkaç arkadaşımla ile ziyaret edip çayını içtik oldukça hoş bir sohbet oldu kendisine sattığı bu malzemenin zararından ve tehlikesinden bahsederek bu konudaki şikayetimizi ilettik. Bahsettiklerizden haberdar olmadığını yanlızca kara avcılığından anladığını belirterek kendisini bu dostane anlayış ile uyardığımız için teşşekkür etti ve yanında çalışanlara derhal bu aleti toplatarak (15) ad bize vermesini söyledi. Aldık ve üzerindeki ağları keserek kurşunlarını iade ettik. Kendisi bu ziyaretimizdeki konuşmaları kağıda dökmek ve başkanı olduğu dernek camiasında ilan edilmek üzere iznimizi rica etti. Aradan birkaç gün geçtikten sonra başka bir dostum beni kırmayarak tırıvırı almak için aynı yere gitti geldiğinde ise elinde tırıvırı yerine yaptığımız uyarı ve bilgilendirmeleri içeren bir döküman vardı.

    kısacası oğlumun geleceği ve dostlarım için birşey yaptığımı hissettim. Güzel bir gündü. :)
     
  18. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Harika bir haber Suat... İnan o kadar sevindim ki anlatamam... O zaman ne yapıyoruz, herkes alışveriş yaptığı malzemecinin çayını içiyor ve bu konu hakkında bilgi veriyor ;) Böylece epey bir yol katedebiliriz... Madem yetkililer sesimize kulak vermiyorlar, iş başa düştü :rolleyes: Ben bundan sonra her gittiğim malzemeciye soracağım, eğer tırıvırı satılıyorsa zararlarını anlatacağım... Sonra da kontrol edeceğim ;) Belki bu şekide yetkililer de sesimizi duyarlar ;)

    Teşekkürler Suat, bu gerçekten çok iyi bir haber... Bu konuda sonuna kadar destekliyorum ve gittiğim her malzemeciyle konuşacağıma söz veriyorum... Belki de satılmazsa üreticiler de artık bunları piyasaya sürmezler... Hatta büyükbaşlarımızın da bundan haberi olur zaman içinde... :p İnşallah sonunu getiririz arkadaşım... Şu sitede 1500 küsur kişi var, herkes 15 adet tırıvırı toplattırsa 22500 tırıvırı demek ;) E daha sonra gelenleri de istemeyeceklerine göre, bayağı bir yol katetmiş olacağız ;) İş başınaaaa :)
     
  19. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Hepinizi kutluyorum.
    İşte bunun adı : Birlikten kuvvet doğar.
    Aslan payını da Suat Reis alır.
    Nasıl olur bilmiyorum ama öyle derler ya .Gözlerinden öperim.;)
     
  20. ArtofDragon

    ArtofDragon Cenk

    Mesajlar:
    183
    Şehir:
    Ankara-İstanbul-Bolu
    süpersiniz arkadaşlar.tebrik ediyorum.
    geçen cuma kurtboğazında avlanırken bir olayda benim başımdan geçti. at çek yapıyorum.sürekli yürüyorum.ayagıma bir misana takıldı.takip ettim bir ucu kıyıda kumun içinde duruyor.çıkartıyım dedim çıkmadı,biraz eşeledim kasnagı gördüm.sonra misinayı çektim.birde ne göreyim:eek: tırıvırı...
    senmisin bunu atan.tabi bunu aldım.3-5 metre ilerde 1 tane daha,derken bir tane daha..toplam 5 tane tırıvırıyı sudan çıkardım.
    sonucu sormayın...
    hepsini kasnaklarıyla beraber yaktım..