Midye Tava ve Dolmasını severek yiyen Dostlar, Dışarıdan yediğiniz Midyelerin denizden çıkartılıp tabağınıza kadar gelen süreçte hangi koşullardan geçtiğini merak ediyorsanız daha önce televizyon da yayınlanan bu görüntüleri izlemenizde fayda var Birçok insanın yediği Midyelerin hazırlandığı yer sağlık açısından nasıl. Gerçekten sağlık açısından zararlıysa neden yapımına müsade ediliyor? İşte bu soruların cevabını aramak için midyecilerin merkezine sarıyere gidildi ve net bir şekilde sorular soruldu ve aynı netlikte cevaplar : Video : http://www.tgrthaber.com/video_preview.aspx?guid=1ad44840-0db1-4dd8-8dd4-705ae605803a Midye hastalığa davetiye çıkarıyor. Kirli sulardan, iskelelerin demir ve ahşap ayaklarından toplanan midyeler izbe yerlerden işlendikten sonra satışa sunuluyor.
. Berk Kardeş merhaba ; Aman ha ; özelliklede Sen gelişme çağında olduğun için , Midyenin bünyene verebileceği zarar daha fazla olacaktır. Bence kendin topladığın midyeler haricinde yeme. Bende çok severim ama malum ,En güzeli Aytekin'in tekirdağda yaptığı gibi "kendi midyeni topla ve afiyetle ye" düşüncesindeyim. Ayrıca buradaki çekimler İstanbul Sarıyer'de yapıldı. Siz İzmir'desiniz korkmanıza gerek yok .
Allahtan bu görüntüler Kadifekale'den değil.... Yoksa vay halimize Şaka şaka tabii.... Midye kullanımı ülkemizde sevilerek tüketilen bir deniz ürünü. Bu ürünün toplanmasından son tüketiciye sunumuna kadar olan süreçte sağlımıyızı düşünerek hareket etmeliyiz. Bunun içinde kendisine güvendiğimiz yada kendimizin hazırladığı deniz ürünlerini tüketmek daha sağlık olacaktır. Bir başka konuda benim bildiğim kadarı ile (yanlışım olabilir) midyenin Temmuz yada Ağustos ayı içinde tüketilmemesi gerektiği. Bu dönemlerde midye üreme dönemi içinde olduğu için yendiği taktirde insanlara parazit buluştırmakta ve ishal ve mide ağrıları ile alerjik rahatsızlıklar baş göstermektedir.
temmuz sonlarında yedıgım 25-30 mıdyenın ardından ertesı gun cektıgım karın agrısını anlatmam mumkun degıl ders aldım mı hayır
Valla bu günde aklımdan mideye geçiyodu karşıdaki komaşta midye satıyor ama her şeye rağmen gene yiyecem
Komaş bizim antalya da alış veriş merkezi deniz ürünleri reyonu baya geniş ne ararsan var hepsi günlük
Evet tamamen sana katılıyorum.Haziran ayında İstanbuldaki arkadaşlarla Emirganda ufak bir organizasyonda Sevil,Sennur ve diğer arkadaşlar midye yerken bende ayni şeyleri yani bilhassa Temmuz ve ağustos aylarında yememelerini söyledim ama demekki sakal bırakmam gerekiyormuş.
. Babacım merhaba ; Keşke foruma yazsaymışsın. Sen eski kurtsun, Aklında buna benzer başka şeyler varsa paylaşırsan sevinirim. Selamlar .
Haklısın ama yüzyüze söylediklerim bile Foça organizasyonunda onlarcasını mideye indirdiler.Allahtan kimseye bir şey nolmadı.Benim kızım veteriner ve oda çok severdi ama bu aylarda onlarda zehirlendiler, araştırınca aynen bunları öğrenmişlerdi. Hijyenik olmamasının yanında ağır metal içerdiğinide duymuştum.
Baba şimdi bu konu hakkında görüş vermek ne derece doğru olur bilmiyorum lakin Midye belirli bir dönemde üreme için regil olduğu için bu, dönemde hastalık belirgin olduğunu biliyorum.
Kesinlikle Haklısın Aşağıdaki biraz uzun bir yazı olacak ancak korkutucu bilgiler ile dolu. * * * * * * * * * Marmara Denizi'ndeki balıkların sanayi atıklarıyla beslendikleri için karacaciğer kanseri ve böbrek yetmezliğine neden oldukları tespit edildi. Midyeler ise balıklardan daha tehlikeli çıktı. Marmara Denizi'nde yaşayan 3 balık türünün, karaciğer kanseri ve böbrek yetmezliği yapabilecek kadar tehlike saçtığı anlaşıldı. Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Yaşar Keskin'in başkanlığı'nda, Birinci Ordu Gıda Müfreze Komutanlığı'nda Sorumlu Veteriner Hekim Ruhtan Baştakaya, Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Oğuz Özyaral, Yrd. Doç. Dr. Nimet Emel Lüleci ve Prof. Dr. Osman Hayran'dan oluşan ekip, 1 yıllık çalışma sonucunda çarpıcı sonuçlara ulaştı. 2005 yılında başlayıp 2006'nın ilk aylarına kadar süren 13 aylık çalışma, 20 tür balık üzerinde gerçekleşti. Balıklarda, sanayi atıklarında bulunan civa, kurşun, bakır ve kadmiyuma olan 4 ağır metale bakıldı. LÜFER TEHLİKE SINIRINDA Araştırmaya göre, Diğer tehlikeli balıklar ise ikinci sırada Bakalyoz ve üçüncü sırada Hamsi geldi. Tehlike sınırında olan balıklar ise şu şekilde sıralandı: Lüfer, Karagöz, Palamut ve Karides. Ağır metal taşıyan balıkların en büyük özelliği ise dip balıkları olması. Araştırma ekibinin başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Keskin Marmara Denizi'nde avlanıp satışa sunulan balıkların ölüm tehlikesi saçtığına dikkat çekti ve "Sanayi atıkları kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakılmakta. Bunlar içerisinde ağır metaller deniz, göl ve barajlarda birikerek su ekosistemini etkiliyor. Bunlarla temas Eden balıkların kas ve dokularında birikmesinden dolayı insanlarda zehirlenme ve ölüm vakaları görülüyor. Bunun ilk örneği de 1950'de Japonya'da anlaşıldı" diye konuştu. Sakın midye yemeyin Yrd. Doç. Dr. Yaşar Keskin'e göre araştırmanın en çarpıcı sonucu Marmara Denizi'ndeki midyeden, hamsiden ve bakalyozdan kesinlikle yenmemesi. Midyelerde 0.5 olması gereken civa oranı 1.75 ile sınırın 3.5 katı üzerinde bulundu. Ayrıca midyede kadmiyum elementi de 1 olması gerekirken 1.122 olarak belirlendi. İncelemeye alınan 20 balık türü ise şunlar: Mezgit, Kefal, İzmarit, Barbun, Midye, Bakalyoz, Hamsi, Karagöz, Mercan, Dil, Çinekop, Sardalya, Uskumru, İstavrit, Kolyoz, Zargana, Palamut, Gümüş, Karides, Lüfer. 5 yıl sonra anlaşılır Memorial Hastanesi'nden Doç. Dr. Kenan Keskin, ağır metal almış olan balıkların tüketilmesiyle 5 yıl sonra ağır metal zehirlenmesinden ölenlerin sayısının artacağını söyledi. Keskin, taktirde başta kanser olmak üzere, "Yenilen balıklar kısa sürede değil AMA bir süre sonra büyük hastalıklara ve hatta ölümlere neden olurlar. Organ hastalıkları başta olmak üzere, karaciğer kanseri, böbrek yetmezliği, beyin hasarları, kan kanseri türlerine davetiye çıkarırlar. Civa, kurşun, kalay gibi ağır metaller yüzünden zehirlenmeler zamanla kendini gösterir. Fark edilmeden ortaya çıkar. Marmara Denizi'ndeki ağır metal içeren balıkların tüketilmesiyle çıkacak olan felaket sonuçları 5 yıl sonra görülmeye başlar" dedi. Kaynak : BUGUN gazetesi
Mideyeyi ancak yem olarak kullanırım.Görüntüleri izleyince yemiyordum.Bundan sonra yemeyi aklımdan bile geçirmem.
. Mesut Kardeşim Bence müsterih ol çünkü Edirne'desin,SAROS un zengin nimetlerinden faydalanabilirsin. Asıl tehlike Marmara ve Karadeniz'de. Öncelikle söyleyeyim ki bu video İstanbul Sarıyer' de çekilmiş, Ağır Metal den kaynaklanan zehirlenme hakkında ise : Marmara bölgesi sadece midye için değil Marmara Denizi formasyonunda yaşan tüm deniz canlıları için başlıbaşına bir ölüm madeni. Öncelikle Dip balıkları olmak üzere tüm canlılar Ağır Metal taşıyorlar. Eğer okumaktan sıkılmaz isen aşağıdaki dosyaları indirip okumanı tavsiye ederim. Su Ürünlerinde Kadmiyumun Biyobirikimi ve Toksisitesi http://jfas.ege.edu.tr/pdf/37_Kayhan_23_1-2_2006.pdf ve Batı Karadeniz'de ekonomik önemi olan bazı deniz ürünlerinde ağır metallerin belirlenmesi http://www.sumae.gov.tr/proje/son/pdf/d02.pdf