Midye sağlığımızı tehdit ediyor

Konu, 'Genel Konular' kısmında tarcan tarafından paylaşıldı.

  1. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Midye Tava ve Dolmasını severek yiyen Dostlar,

    Dışarıdan yediğiniz Midyelerin denizden çıkartılıp tabağınıza kadar gelen süreçte hangi koşullardan geçtiğini merak ediyorsanız daha önce televizyon da yayınlanan bu görüntüleri izlemenizde fayda var :eek:



    Birçok insanın yediği Midyelerin hazırlandığı yer sağlık açısından nasıl. Gerçekten sağlık açısından zararlıysa neden yapımına müsade ediliyor? İşte bu soruların cevabını aramak için midyecilerin merkezine sarıyere gidildi ve net bir şekilde sorular soruldu ve aynı netlikte cevaplar :


    Video : http://www.tgrthaber.com/video_preview.aspx?guid=1ad44840-0db1-4dd8-8dd4-705ae605803a


    Midye hastalığa davetiye çıkarıyor. Kirli sulardan, iskelelerin demir ve ahşap ayaklarından toplanan midyeler izbe yerlerden işlendikten sonra satışa sunuluyor.

     
  2. balıkçıberk

    balıkçıberk Mr. None

    Mesajlar:
    385
    Şehir:
    Istanbul
    benim sevdiğim yiyeceklerden biriydi :(
     
  3. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Yapma Tarkan:) severek yediğimiz bir şey bu midye daha Pazar günü İzmirde 25 tane indirdim bünyeye :D :D
     
  4. daha dün aksam 20 adet yedim kusacagımmmmmmmmmm:eek:
     
  5. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

    Berk Kardeş merhaba ;
    Aman ha ;
    özelliklede Sen gelişme çağında olduğun için ,
    Midyenin bünyene verebileceği zarar daha fazla olacaktır.
    Bence kendin topladığın midyeler haricinde yeme.

    Bende çok severim ama malum ,En güzeli Aytekin'in tekirdağda yaptığı gibi "kendi midyeni topla ve afiyetle ye" düşüncesindeyim.



    Ayrıca buradaki çekimler İstanbul Sarıyer'de yapıldı.

    Siz İzmir'desiniz korkmanıza gerek yok .
     
    Son düzenleme: 29 Ağustos 2007
  6. Allahtan bu görüntüler Kadifekale'den değil....

    Yoksa vay halimize :D :D

    Şaka şaka tabii....


    Midye kullanımı ülkemizde sevilerek tüketilen bir deniz ürünü. Bu ürünün toplanmasından son tüketiciye sunumuna kadar olan süreçte sağlımıyızı düşünerek hareket etmeliyiz.
    Bunun içinde kendisine güvendiğimiz yada kendimizin hazırladığı deniz ürünlerini tüketmek daha sağlık olacaktır.

    Bir başka konuda benim bildiğim kadarı ile (yanlışım olabilir) midyenin Temmuz yada Ağustos ayı içinde tüketilmemesi gerektiği. Bu dönemlerde midye üreme dönemi içinde olduğu için yendiği taktirde insanlara parazit buluştırmakta ve ishal ve mide ağrıları ile alerjik rahatsızlıklar baş göstermektedir.
     
  7. temmuz sonlarında yedıgım 25-30 mıdyenın ardından ertesı gun cektıgım karın agrısını anlatmam mumkun degıl :( ders aldım mı hayır :cool:
     
  8. adra

    adra

    Mesajlar:
    954
    boşver tarkan abi zaten nerden bulupta yiyecez midyeyi yiyenler düşünsün artık:)
     
  9. KaraKurt

    KaraKurt Fatih

    Mesajlar:
    1.196
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    Olta ve Sabırrrr
    En İyi Avı:
    Kötü av yok :)
    Valla bu günde aklımdan mideye geçiyodu karşıdaki komaşta midye satıyor ama her şeye rağmen gene yiyecem :D:D:D:D:D
     
  10. Komaşta ne demek, yöresel bir deyim mi :confused:
     
  11. KaraKurt

    KaraKurt Fatih

    Mesajlar:
    1.196
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    Olta ve Sabırrrr
    En İyi Avı:
    Kötü av yok :)
    Komaş bizim antalya da alış veriş merkezi deniz ürünleri reyonu baya geniş ne ararsan var :D hepsi günlük
     
  12. güroloflu

    güroloflu Gürol Ofluoğlu

    Mesajlar:
    3.043
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg lık kofana
    Evet tamamen sana katılıyorum.Haziran ayında İstanbuldaki arkadaşlarla Emirganda ufak bir organizasyonda Sevil,Sennur ve diğer arkadaşlar midye yerken bende ayni şeyleri yani bilhassa Temmuz ve ağustos aylarında yememelerini söyledim ama demekki sakal bırakmam gerekiyormuş.:D
     
  13. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

    Babacım merhaba ;

    Keşke foruma yazsaymışsın.

    Sen eski kurtsun,
    Aklında buna benzer başka şeyler varsa paylaşırsan sevinirim.

    Selamlar .
     
  14. güroloflu

    güroloflu Gürol Ofluoğlu

    Mesajlar:
    3.043
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg lık kofana
    Haklısın ama yüzyüze söylediklerim bile Foça organizasyonunda onlarcasını mideye indirdiler.Allahtan kimseye bir şey nolmadı.Benim kızım veteriner ve oda çok severdi ama bu aylarda onlarda zehirlendiler, araştırınca aynen bunları öğrenmişlerdi.
    Hijyenik olmamasının yanında ağır metal içerdiğinide duymuştum.
     
  15. Baba şimdi bu konu hakkında görüş vermek ne derece doğru olur bilmiyorum lakin Midye belirli bir dönemde üreme için regil olduğu için bu, dönemde hastalık belirgin olduğunu biliyorum.
     
  16. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Kesinlikle Haklısın



    Aşağıdaki biraz uzun bir yazı olacak ancak korkutucu bilgiler ile dolu.


    * * * * * * * * *

    Marmara Denizi'ndeki balıkların sanayi atıklarıyla beslendikleri için
    karacaciğer kanseri ve böbrek yetmezliğine neden oldukları tespit edildi.
    Midyeler ise balıklardan daha tehlikeli çıktı.
    Marmara Denizi'nde yaşayan 3 balık türünün, karaciğer kanseri ve böbrek
    yetmezliği yapabilecek kadar tehlike saçtığı anlaşıldı. Marmara
    Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Yaşar Keskin'in
    başkanlığı'nda, Birinci Ordu Gıda Müfreze Komutanlığı'nda Sorumlu
    Veteriner Hekim Ruhtan Baştakaya,
    Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Oğuz Özyaral,
    Yrd. Doç. Dr. Nimet Emel Lüleci ve
    Prof. Dr. Osman Hayran'dan oluşan ekip, 1 yıllık
    çalışma sonucunda çarpıcı sonuçlara ulaştı. 2005 yılında başlayıp 2006'nın
    ilk aylarına kadar süren 13 aylık çalışma, 20 tür balık üzerinde
    gerçekleşti. Balıklarda, sanayi atıklarında bulunan civa, kurşun, bakır ve
    kadmiyuma olan 4 ağır metale bakıldı.
    LÜFER TEHLİKE SINIRINDA
    Araştırmaya göre, Diğer tehlikeli balıklar ise ikinci sırada Bakalyoz ve
    üçüncü sırada Hamsi geldi. Tehlike sınırında olan balıklar ise şu şekilde
    sıralandı: Lüfer, Karagöz, Palamut ve Karides. Ağır metal taşıyan
    balıkların en büyük özelliği ise dip balıkları olması. Araştırma ekibinin
    başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Keskin Marmara Denizi'nde avlanıp satışa
    sunulan balıkların ölüm tehlikesi saçtığına dikkat çekti ve "Sanayi
    atıkları kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakılmakta. Bunlar içerisinde
    ağır
    metaller deniz, göl ve barajlarda birikerek su ekosistemini etkiliyor.
    Bunlarla temas Eden balıkların kas ve dokularında birikmesinden dolayı
    insanlarda zehirlenme ve ölüm vakaları görülüyor. Bunun ilk örneği de
    1950'de Japonya'da anlaşıldı" diye konuştu.
    Sakın midye yemeyin
    Yrd. Doç. Dr. Yaşar Keskin'e göre araştırmanın en çarpıcı sonucu Marmara
    Denizi'ndeki midyeden, hamsiden ve bakalyozdan kesinlikle yenmemesi.
    Midyelerde 0.5 olması gereken civa oranı 1.75 ile sınırın 3.5 katı
    üzerinde
    bulundu. Ayrıca midyede kadmiyum elementi de 1 olması gerekirken 1.122
    olarak belirlendi.


    İncelemeye alınan 20 balık türü ise şunlar:
    Mezgit,
    Kefal,
    İzmarit,
    Barbun,
    Midye,
    Bakalyoz,
    Hamsi,
    Karagöz,
    Mercan,
    Dil,
    Çinekop,
    Sardalya,
    Uskumru,
    İstavrit,
    Kolyoz,
    Zargana,
    Palamut,
    Gümüş,
    Karides,
    Lüfer.


    5 yıl sonra anlaşılır

    Memorial Hastanesi'nden Doç. Dr. Kenan Keskin, ağır metal almış olan
    balıkların tüketilmesiyle 5 yıl sonra ağır metal zehirlenmesinden
    ölenlerin sayısının artacağını söyledi. Keskin, taktirde başta kanser olmak üzere, "Yenilen balıklar kısa sürede değil AMA bir süre sonra büyük hastalıklara ve hatta ölümlere neden olurlar. Organ hastalıkları başta olmak üzere, karaciğer kanseri, böbrek yetmezliği, beyin hasarları, kan kanseri
    türlerine davetiye çıkarırlar. Civa, kurşun, kalay gibi ağır metaller
    yüzünden zehirlenmeler zamanla kendini gösterir. Fark edilmeden ortaya
    çıkar. Marmara Denizi'ndeki ağır metal içeren balıkların tüketilmesiyle
    çıkacak olan felaket sonuçları 5 yıl sonra görülmeye başlar" dedi.

    Kaynak : BUGUN gazetesi
     
  17. güroloflu

    güroloflu Gürol Ofluoğlu

    Mesajlar:
    3.043
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.5 kg lık kofana
    Evet her ne kadar dediğimiz dönem geçmiş olsada belki kulaklara küpe olup orda asılı kalır.:D
     
  18. avcı22

    avcı22 Mesut Turan

    Mesajlar:
    761
    Şehir:
    edirne
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 3.4 kilo
    Mideyeyi ancak yem olarak kullanırım.Görüntüleri izleyince yemiyordum.Bundan sonra yemeyi aklımdan bile geçirmem.
     
  19. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Kendim çıkarırım ve kendim yaparım.En temizi
     
  20. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .


    Mesut Kardeşim Bence müsterih ol çünkü Edirne'desin,SAROS un zengin nimetlerinden faydalanabilirsin.
    Asıl tehlike Marmara ve Karadeniz'de.

    Öncelikle söyleyeyim ki bu video İstanbul Sarıyer' de çekilmiş,

    Ağır Metal den kaynaklanan zehirlenme hakkında ise :

    Marmara bölgesi sadece midye için değil Marmara Denizi formasyonunda yaşan tüm deniz canlıları için başlıbaşına bir ölüm madeni.

    Öncelikle Dip balıkları olmak üzere tüm canlılar Ağır Metal taşıyorlar.


    Eğer okumaktan sıkılmaz isen aşağıdaki dosyaları indirip okumanı tavsiye ederim.

    Su Ürünlerinde Kadmiyumun Biyobirikimi ve Toksisitesi
    http://jfas.ege.edu.tr/pdf/37_Kayhan_23_1-2_2006.pdf


    ve
    Batı Karadeniz'de ekonomik önemi olan bazı deniz ürünlerinde ağır metallerin belirlenmesi
    http://www.sumae.gov.tr/proje/son/pdf/d02.pdf