Okyanusta Siftah! Yedi Tekmili birden! Yaziyor!

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Huseyin Alp Arslan tarafından paylaşıldı.

1. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Okyanusta Siftah! Yedi Tekmili birden! Yaziyor! (Bolum 1)

Dukkaninda yakaladim Hasan Baba'yi. Sunger avcisi, vurgunla guresmis eski dalgic, Sariyerin eski agcilarindan Huseyin Karadeniz Abimizle tavla atiyordu. Uzun zaman olmus baliga cikmayali. "Hasan Abi gidelim artik.Canima tak etti."dedim."Dun Zeki gitmis.Sular hala cok soguk Koc! Tuttuklari 3 tane kahawai."diye cevap verdi. Allem ettim, kallem ettim. "Bir hava aliriz be Baba!Hem biz ne mucizelere imza attik, gene atariz" dedim, razi ettim. Zeki Baba'yi arayip, ona actik konuyu.Ancak is yerini tasiyormus, "Ben gelemem, siz tekneyi alin gidin.Sabah indirmeye yardimci olurum." dedi.Tamamdir bu is.

Yemler alindi, oltalar zaten hazir. Butun kis canim cektikce bakimlariyla ugrastim. Bir iki yedek bagladim. Kameraman Serkan'i aradim. Onunda isi-gucu yok. Degmeyin keyfime. Bir de profesyonel kamaramani ekibimize katmis olduk. Sicak bir balikcilik kadar, guzel bir paylasim yaratabilme olasiligi da cosku olup patladi icimde.

Ekibimiz

Hasan Baba (Kaptan, Oltaci) Bendeniz(Oltaci,Yardimci fotografci), Serkan (Kameraman)

[​IMG] [​IMG] [​IMG]

Fakat butun veriler umutsuz. Herkes "Daha korfeze balik girmedi" diyor. Uzaga gitmeyi de gozumuz bu mevsimde kesmiyor. "Eee ne yapalim. Hic olmazsa oltalari islatmis , kirimizi pasimizi atmis oluruz" diyor, hedefimizden vaz gecmiyoruz. Hava raporlari "Carsambada is var" gosteriyor.. Bu zamanda duzgun gogu yakalamak o kadar zor ki...

Saat 9'da teknenin basindayiz.Gun bekledigimizden aydin, nerdeyse meltem oksuyor tenimizi.Emektar Orfoz yeni bir sezona siftahi yapmis, pur telas bizi bekliyor. Malzemeleri yukluyoruz. Firliyoruz deryalara.

Kaptanimiz icten ice umutsuz.Belli ki cok etkilenmis raporlardan. Balik icin oldukca gec ayrilmisiz zaten limandan.Sabah suyu kacmis. Med-cezirin yuksek suyu kacmis.Sular disari cikiyor. Her yer siglastikca siglasiyor. Zaten baligi acik sularda aramaya ne zamanimiz ne de takatimiz var.Hasan Baba'nin gonlu kurt yataklarinda , derin cukurlarda akis yaparak baligi bulmaktan yana.Ben ayni fikirde degilim. Boyle bir orada bir burada gezip dolasacagimiza, kilometrelerce dumduz, dibi camurluk kurt meralarinda serguzesti bir oltacilikla balik arayacagimiza, dibi kayalik, tepelik, midye ve su alti habitatinin yuksek yogunlukta oldugu yerlerden birini secip orada demirliyerek, baligi aramak yerine, baligi beklemeyi istiyorum. Hasan Baba'yi razi etmek bu sefer zor. Demirle saatlerce bir noktada bekleyerek olmayacagina inandigi bir balikcilikla ugrasmak istemiyor. Ancak saatler geciyor ve ben gercekten asil bu yontemin islemeyecegine eminim. Su sicakligi 11.3 derece. Dogru duzgun balik minimum 13 derecenin uzerinde bulunur ve asil mukemmel balikcilik 18 derecede baslar. Mercanin metabolizmasi boylesi soguk sularda zaten cok yavaslamistir. Iyi bir baligin oltaya vurup vurmadigini bile anlayamazsiniz kisin.Gelir oyle miy miy, kiyisindan kosesinden didikler. Med cezir ciktigina gore, kurt yataklarina giren baliklar da coktan ayrilmislardir. Zaten gunun ortasi olmus, gunes tepede.Az sonra med-cezirin en dip noktasina vuracagiz. Ondan sonra iki saat zaten hic sansimiz yok. Dayanamiyorum. Yalvariyorum. "Hasan Baba beni Ahas'a gotur. Orda Noises kayaliklarinin ardinda bir tas biliyorum. Uzerine demirliyelim. Sana yemin ediyorum en az bir dulger, sansimiz varsa bir iki mercan cikaririz." Hasan Baba mirin kirin ediyor. Aklinda "Bu is, hava almak icin sadece. Nasil olsa tutamiyacagiz.Bosyere benzin yakmayalim" var. Diretiyorum. Kirmiyor beni. Ancak gonlu orali degil. Basiyoruz. Az sonra Noises'da soyledigim tasin az ilersine demir atiyoruz. Icim "ohh " cekiyor.Uzun bir yoldan yuvaya donmus gibiyim. En azindan burdan oyle veya boyle birseyler cikarabilecegimizi biliyorum. Cam gibi iri sardalyalardan bir lokum yapiyorum. (lokum:yem baliginin iki yuzunden alinan yapragin, ust uste tekrar getirildikten sonra igneye takilisi.Bu hafiften kanli oldugu icin ve kanli yuzeyler bir birini kapattigi icin, sizma yavas olur ve daha uzun bir sure yem cekiciligini surdurur.Seyrek balikta iyi calisan bir yontemdir) Senenin ilk inancli yemini saliyorum maviliklere.En favori makinalarimdan Ayse, gene en favori kamisim Sultan'la birlesmis, yeni sezona benimle birlikte siftah yapiyor.

Bekletiyor... Icim "Hadi yavrum " diyor , "Utandirma beni".. Cok hafif bir vurus aliyorum. Ama bunun buyuk bir balik olabilecegini biliyorum. Ikinci vurusta calinmaya hazirim. Bekledigim gibi gene cansiz bir vurus ancak "ya Allah ya bismillah" yapistiriyorum tasmayi. Ustunde, hem de guzel balik. Kalama cigligi herkesin kafasi donduruyor.Serkan kameraya sariliyor. Tavaliktan kabaca bir mercan yavas yavas ama yol alarak, ama suzulup tatli kafalar atarak geliyor. Oyle kepce ,kakic kullanilacak balik degil.Zorlanmadan iceriye aliyorum

Sunun renklerine, guzelligine bakarmisiniz.

Moraller bir anda tavan yapiyor. Yerimizin dogru yer oldugu artik suphe goturmeyen bir gercek. Ancak sular nerdeyse durdu duracak. Derinlik 13-14m civari.Gel-gitin dibindeyiz. Bir daha atiyorum. Kamisi olta gozune sabitleyip, kendi haline birakiyorum. Eee !Artik sozlerimden birini tuttum.Madem sular duruyor, simdi ikinci sozu tutmaya geldi. Dulger oltasina davraniyorum. Kamil(makina), Avareyle (kamis) hazir, Peygamber Baligi icin. Ancak canli yem tutmam lazim. Bizim,hafif, yem baligi yakalamak icin kullandigim kasik kamisi Suzgunle, gene sinek siklet balikcilik icin kullandigim makinam Cengaver'e davraniyorum. Suluk yem suyla bulusuyor. 5dak. gecmeden Suzgun boynunu egiyor, Cengaver hayatindan memnun kaba bir istavriti tasiyor kupesteye. Hemen Avare, Kamil is basi yapiyor, canli yemle. Hasan Baba bir kilica bile hazirlikli dev Shimano TLD 50 si ve tazelenen umutlariyla keyifle meshur piposunu tutturmekte...

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 7 Ocak 2008
  2. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    B]Okyanusta Siftah! Yedi Tekmili Birden! Yaziyor! (Bolum 2)[/B]

Ard arda kucuk mercanlar aliyoruz. Yeni Zelanda da sirkuler 27 cm assagisinda mercana izin vermez. Zaten biz en kotu gunde bile 30 cm'den assagisini gondeririz.Saliyoruz bu bicirlari. Serkan'a da bir olta yapip atiyorum. Onun icin bu Yeni Zelanda da ilk tecrube olacak.Bizim isimiz okyanusta balikciligimizla kismet kovalamakken, o kendini imajlar okyanusunda avlanmaya adamis. Anlayacaginiz imgelerin kompedani, balikciligin acemisi. Yem takmayi, olta atmayi gosteriyorum.Bir heyecan oda girisiyor. ancak sarmamis olacak ki olta elinde guneslenmeye, uyuklamaya basliyor.Az sonra kamaraya cekiliyor.:)Ama ona uykuyu haram etmeye kararliyim.:D Avare, Kamil'de hareket var. "Baba John Dory! Serkan kamerayi kap!" diye kukruyorum.Kamerayla apar topar kendini disari atan Serkan, gunun en buyuk guzelligini cekerken goruntulemeye basliyor.Hasan Baba "Tekneye girmeden balik uzerine konusma "diyerek bana takiliyor. Cok guzel bir dulger gosteriyor kendini derinliklerden. Kupesteye yaklasinca sag elime kepceyi alip, dikkatli bir vurusla iceri aliyorum zeytin yesilini.

Guzellige bakarmisiniz.

Bu agiz acildimi, Dulger yarisi kadar baligi yutabilir. Bu baliga canli yemde buyukluk "No problem!."

Dulgerle cok degerli anlardan sonra aklima Serkan icin salladigim ve onun unuttugu olta geliyor. "Toparliyayim" diyorum. Sarmaya basladigimda kendini hafiften belli eden farkli bir yuk beni kalamara uyandiriyor. Unuttugumuz sardalyayi didikliyor anlasilan. Kalamar zokasi oltada olmadigindan 5.0 ignelere takilmasi mumkun degil. Belki yakinlastirir ve dikkatini kalamar zokasina cekersek aliriz diye dusunuyorum. Kalamar gorunuyor. Muhtesem bir disi. Assagi yukari 50-60cm boyunda super bir guzellik. Serkan'a oltayi veriyorum. Sonra kapiyorum Suzgun ve Cengaveri. Yem icin bagladigim igneyi cikariyor, olta kutumdan kirmizi renklerin hakim oldugu bir kalamar zokasina elimi atiyorum.Baglamamla indirmem bir oluyor. Kalamarin ununden sardalyayi cekiyoruz. Ama tadini almis , nafile.Hayatta sahteyi yemiyor. Etrafta tutmak icin sardalyayi indirdigimizde aninda uzerinde.Ancak ne yapsak ne etsek zokaya atlamiyor.Az sonra bu oyundan vazgecerek, belki de karni yeterince yemimizle doyarak mintikadan ayriliyor. Ne yapalim kismet degilmis. Heycandan ne fotografini, ne de video cekimini yapabildik. Aslinda herkes yakalamak icin isin bir ucundan tutmak zorundaydi.Isteseydik de o ugrasta olmazdi.

Takrardan Ayse, Sultan ikilisine donuyorum. Yemleyip koyveriyorum. Yanimda Hasan Babam saglam bir calinmayla gunun kendi skoruna ilk centigi atacak bir mercani cikariyor. Kanuni boyun uzerinde. Ancak 14 kg lik mercan cikartmis Ustat olarak, baligi klasina uygun bulmadigindan olsa gerek, pozunu vermeden direk livara salliyor.Bende gene hafif tiklamalar var. Belli ki bu mercan degil. Guzelce yedirdikten sonra, caliniyorum. Uzerinde.Suzulerek geliyor. Anliyorum ki sadece guzel bir resim verebilecek bir beyaz tarvalliyi tekneye cikarmak uzereyim. Az sonra fotograf cekimine baska bir renk katiyoruz onunla.

Kanuni limitler uzerinde olup bir luferi aratmayacak tadda olan bu baligi salmayi uygun goruyoruz.

Ardindan tekrardan belki bir Dulger daha dusururum umuduyla canli yem pesine biraktigim oltama saglam bir asilma oluyor. Bunun aradigim yem olmadigini anliyorum. 0.15mm misinayla donanmis Cengaver'in razistansini gevsetiyorum. Maksat hafif oltaciligin tadina varmak. Suzgun sekiz olmayi sever.Onun icin donanmis. Onunla ozellikle 2 kg varan travallilerle oynamak buyuk taddir. Bu kadar buyuk olmasa da once oynadigim baligi taravalli saniyorum. Ama supriz, supriz.Gayet irice bir kolyos kendini gosteriyor. Istanbul Bogazindan asik oldugum bu baligin manevi degeri buyuk.Cunku binlerce aninin beynimde patlamasiyla, gumus karna oturmus zumrudu kupesteden iceri asirtiyorum. Cocukluguma, gencligime, kircilli caparilere, icice gecmis,sacak sacak bir birine girmis kolyoslarla, acemiligin daniskasini yaptigim gunlere goturuyor bu balik beni.Kanlica Korfezinde sadece bu balik icin suluk zokalarla yaptigimiz essiz balikciliklar, bir demet kir cicegi gibi gozlerimin onunde, narin.

Butun sozler tuttulmus, havada bulutlar aksam inerken "Aman dikkat " dercesine yogunlasmaya baslamisti.Artik perdeyi indirme zamani. Amacimiza fazlaca vardik. Sezonun bu ilk sabirsiz denemesi aslinda siz dostlarima buradan olabildigince renkli bir paylasimi ariyordu, gonlumun derinlerinde. Yaptigimiz balikcilik Yeni Zelanda sitandartlarinda oldukca siradan denilebilecek turdendi. Ancak cesit cesit suprizle bu da tadina fazlasiyla vardi.

Simdi demir alma vakti. Hasan Babama ve Sevgili Serkan(Ozkuran)'a boylesi buyulu bir gunde candostluklarla aldiklari essiz paylar nedeniyle tesekkur ediyorum.Serkan'la bu balikciligin videosunu hazirlamaya basladik.Yakinda umarim onu da gorme sansiniz olur. Boylece saldigimiz baliklari , oltalarimizda ki aksiyonu ve degisik baliklarin sudan kesilisinin tadini bir kez daha siz degerli dostlarimla paylasabilmenin zevkine varirim. Simdi sizi donus yolunun essiz goruntulerinden bir iki kareyle basbasa birakiyorum.

Ekibimizin sozcusu olarak, hepinizin mubarek Ramazan ayini tebrik eder, Pasifikte sizlerin sicak yureginden uzak bir adadan saygi ve sevgiyle, herseyin gonlunuzce olmasini dilerim.

Hayatin her ucuna salladiginiz oltaniz, gonlunuzdekine rastgelsin.Saglicakla..:)

3. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Donus Yolunda Okyanusca

Artik demir alma gunu gelmisse zamandan

Mechule bir iz birakalim bu hayattan

Bir isik olalim, suzulup arz-i kanaattan

Adalarin arasina duselim dem olmus tadlan

Birak , patlasin bu renkten hulya icimizde

Kaldimi bir agac biraktigimiz gecmisimizde

Doruklari basmissa kara bulut, firtinaysa esikte

Bir liman bulma telasi salma tulden yelkenine

Zumrudu anka kusun var bilesin, gunesin bittigi yerde

Bir limanda bulsacagiz hepimiz gunu geldiginde...

Not:Siirin baslangic dizeleri aruz vezninin buyuk sairi Yahya Kemal'in saygideger ruhundan alintidir. Mekani cennet olsun.

4. istavrit

istavrit Boğaç

Budur Hüseyin Abi ...İşte budur ....Başka da diyecek bir şey yok ...Büyüksün:cool:

5. mustafadinç

mustafadinç

Favori Kamış:
    Fiber olta
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg
    Hüseyinim daha yazını okuyamadım ama resimler yetti beklediğimden dahada karizmatikmişsin.Allaha emanet ol Hüseyin Alp ARSLAN(adam gibi adam)

6. DrHG

DrHG

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sinarit, 9 kg
    Evet bize Yeni Zelanda'da bir macera nasıl olur yaşattığınız için teşekkürler. Mercan ve Dülgere bayıldım. Süper. Tabii sizin gibi doğa sever insanların sıcacık duygularla balık avına yaklaşması ise ayrıca muhteşem. Sinaritlerime iyi cevap aldım sanırım:D . Sevgiyle kalın.

7. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Yok yok kısada olsa bu bir roman olmalı bir rapor olamaz , rapor demeye dilim varmıyor yoksa bu yazıyı ve anlatanı ezmek olur.Belgesel , Psikolojik ve Serüven roman çeşitlerinin hepsinden bir parça bulmak mümkün. Hele sondaki resimli şiir konunun koptuğu noktadır. Tebrik yetmez saygıyla eğilirim ve bilgisayarımda ki hafızada unutulmuyacak olanlar listesinde yerini alır izniniz olursa.

8. Eczacı

Eczacı

Favori Kamış:
    olta
    Hüseyin Alp kardeşim bu harika av maceranızı bizlerle paylaşman çok güzel oldu harika bir mercan bizim buralarda göremeyeceğimiz büyüklükte Dülger desen başlı başına karizma sağol arkadaşım :) arada balığa çıkında bizlerde sizden bir şeyler öğrenelim,bizi bu güzelliklerden mahrum etme:)

9. derya__kuzusu

derya__kuzusu Manyak Müjdat :)

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 4,5 kg.-4,kg.Lambuka
    Hüseyin alp bey kutlarım sizi raporda balıklarda harika anlatımınıza ve avınıza hayran kaldım .herzamanki gibi gene farkınızı fark ettirdiniz kutlarım:)

10. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    ...

Hüseyin Alp Usta
    Elinize ve Ekibinize Sağlık.

Bizim Fotoğraflardan görebileceğimiz bir güzelliği
    Edebi raporunuz ile harmanlayıp bizlere sundugunuz için

teşekkür ederiz.

Son düzenleme: 14 Eylül 2007
  11. steelrock

steelrock Burak

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Mercan-Ağırlığı mühim değil,ben onun gelişini sevdim...
    Ellerinize, yüreklerinize sağlık Hüseyin ağabeyciğim, Hasan kaptana ve size gıbta ediyorum, kameraman arkadaşımız Serkan'a ise hayret ediyorum:eek: Öyle bir mekanda, böyle balıkları tutma şansım olacak ve ben elime olta almayacağım, mümkün değil :)

Hata ettiniz...Bize böyle lezzetli bir rapor sundunuz ve hata ettiniz, artık bu kıvamda rapor bekleyip duracağız sizden..:)
    Avlarınız bereketli, şansınız bol olsun, teşekkür ederiz...

12. adra

adra

tebrikler hüseyin abi çok güzel av olmuş görüntülerde mütiş.

13. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Okuduğum en kaliteli rapordu Hüseyin abi ,anlatımın bir yandan fotoğraflar bir yandan harika olmuş..Tebrikler,teşekkürler..

14. svr0607

svr0607

Favori Kamış:
    Şu sıralar sadece zıpkın
    En İyi Avı:
    71cm 1.6kg denizturnası,1.2 kg levrek 10 kg civarı bir akya gözlerimin önündeydi....
    Süpersin Hüseyin abi..

15. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Hüseyin ağabey banada dülger sevdası sardırdınız yani.Yeşilköy de açıkta gözüme kestirdiğim bi yer var derinliği oldukça fazla, dipte de kocaman bir kaya kütlesi var, önceki yazınızda anlattığınız canlı yemle dülger oltasını mutlaka deniycem orada, dülger gelmese lüfer gelir, ama benim aklım cidden dülgerde kalmış vaziyette .... Paylaşımınız için teşekkürler sağlıcakla kalın!!!

16. crazy_fısher

crazy_fısher burak sökmen

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Eh abi ne desem bilmemki.Anlatımmı balıklarmı.
    İkiside süper abi.Tebrikler

17. oz0735

oz0735 Özkan

Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    28.2 kg sarıkuyruk(kuzu);4.7 kg levrek;1.5kg kofana;4.5 kg deniz turnası;2cm gümüş(alanya)
    helal sana hüseyin abi.:) .büyüksün yine büyüksün hep büyüksün..avı resimlerle anlatışın dizelemen gerçekten çok güzel olmuş.eline bileğine sağlık..unutman av içinde tebrikler..daha iyilerini görmek istiyoruz..:) :)

18. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası
    Hüseyin abi avınızı yüksek edebiyatınızla çok güzel işlemişsiniz. Okumaktan zevk aldım. Teşekkürler, tebrikler.

19. KRAL_BALIKÇI

KRAL_BALIKÇI

Güzel bir anlatım süper bir av
    Allah tekrarını erdirsin

20. izzetbey

izzetbey

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    3,5kg Mığrı -700gr Somon-145gr Barbun-380gr Kötek-400gr Çupra
    Sevgili Hüseyin Bey her zamanki gibi farkınız ortada,hakikaten çok güzel bir anlatımla inanın o anı bana da yaşattınız,sizi tanımaktan son derece memnun olduğumu bir kere daha belirtmeliyim,elinize kolunuza sağlık,ekip arkadaşlarınıza da selamlar...kucak dolusu sevgilerim size ve gurbette vatan hasreti çeken kardeşlerimize...