Tatlısuda Kullanılan Yemler ve Yemleme ( Mazmuz ) Dut Avlanma bölgesine yakın veya avlanma yerindeki dere veya göl kıyısındaki suya yakın dutların suya düşmesi neticesinde o bölgedeki balıkların buna tepki verdiği görülmüştür. Buda alternatif yem olarak kullanılabilir. Sülük Genellikle sazlık ve bataklık olan göletlerden toplanır. Sülük toplarken elinize veya bacağınıza yapışabilir. Hırpalamadan bunlar bir kaba konur. Yayın balığı, turna, sudak, tatlı su levreği, tatlı su kefali gibi balıkların avında kullanılır. Salyangoz Yağmurlu havalardan sonra çayırlık alanlardan toplanır. Kabukları kırılıp yem olarak kullanılır. Sucuk, Salam, Pastırma vb Bu tür yemler genellikle tatlı sudaki etobur diye nitelendirdiğimiz yayın, turna, sudak, levrek, kefal vb balıkların avcılığında kullanılır. Kurtçuk Bekletilen çöplerimizde veya bekleyip bozulmuş olan et ve türü gıdalarda oluşan kurtçuklar da yem olarak kullanılabilir. Düdük Makarna Bir miktar size yetecek kadar düdük makarnanın içini ekmek içiyle doldurun ve ılıktan biraz sıcak olan ve içine kırmızı renk gıda boyası koyulmuş suyun içinde hafifçe yumuşayıncaya kadar bekletin daha sonra kurumasını engellemek için nemli bir bezin içinde saklayın. İğnenizi içinden geçirerek takın yanında bir adet toprak solucanı da takabilirsiniz. Çime Küçük balıkları nehir, akan küçük dere ağızları ve kıyı yerlerde kepçe ile yakalamak mümkündür. Deniz balıkları avında küçük cüsseli tatlı su balıkları da bu amaçla kullanılabilir. Ayrıca değersiz kabul edilen balıklardan da aynı amaçla yararlanmak yeri geldiğinde mümkündür. Solucan Toprak solucanları özellikle tatlı su balıkları avında en çok yararlanılan bir yemdir. Nehir kenarlarındaki veya çeşme yakınlarındaki ıslak yerlerden her mevsimde bol olarak temin edilebilir. Topraktan çıkarılması da oldukça kolaydır. Kürek ile çıkarılan rutubetli toprak karıştırılır ise bol olarak elde edilir. Toplanan solucanlar ıslak toprak ile bir küçük torba içinde tutulur ise uzun süre saklanabilir. Toprak solucanından sazan, bıyıklı balık, yılan balığı vs. gibi her türlü balık avında rahatlıkla yararlanılır. Hamur Ekmek, makarna, çeşitli hamurlar ile un ve balığın karıştırılarak hamur haline getirilmesi veya haşlanmış patates, haşlanmış çeşitli hububat gibi karbonhidratlı yemler sazan kefal bıyıklı balık gibi balıkların avlanmasında kullanılabilen yemlerdir. Özellikle yemleme yapmak için bu çeşit yemlerden bol ve ucuz olarak yararlanılabilir. Çekirge Özellikle alabalık avında alabalıkların bulunduğu su ve çevrede yaşayan çekirge ve çeşitli böceklerden yem olarak yararlanılır. Özellikle kıyılarda bulunan küçük çekirgeleri yem olarak kullanmak mümkündür. Aynı yerlerde taşlar altına bakmak sureti ile çeşitli su böcekleri toplanılabilir. Mısır Olgunlaşmak üzere olan yani süt mısır olarak tabir ettiğimiz mısırlar alınıp taneleri koçanlarından ayrılır. Bunları bir tencerede haşladıktan sonra suyu süzülür. Bir kenara kaldırılan suyun daha sonra kullanılmak üzere bir kavanoza konulur. Mısırların üzerine pudra şekeri dökülerek bir süre dinlendirilir. Daha sonra ayırdığımız su ile bir kavanoza koyulur. Avlanma mevkisinde kullanılır. Ayrıca farklı renkte mısır elde etmek için kaynatma suyuna kimyasal özellik taşımayan gıda boyası konulabilir. Genellikle sazan türü balıkların avlanmasında verimli olur. Kurbağa Dere ve göletlerin kıyılarında fazla büyük olmamak koşulu ile kurbağalar toplanır. Yayınbalığı, turna ve tatlı su levreği avında kullanılır. İğne kurbağanın alt ve üst dudağından geçirilerek canlı bir şekilde yem olarak kullanılır. Tatlı suda Yemleme ( Mazmuz ) Tatlı suda yemleme işi denizdeki yemleme işlemine göre daha kolaydır neden derseniz tatlı suda avlanacağınız alanlar genelde suyun durgunlaştığı, göllendiği, göl veya göletlerde avlanma yapılır ancak alabalık avında suyun akıntılı olduğu yerlerde avlama yaparsınız bu noktalarda da yemleme yapılmaz çünkü buralarda genel de yemsiz at çek yöntemi ile avlanılır. Tatlı suda yemleme genelde sazan için yapılır sazan için yemleme yapılırken özellikle aranılacak bir malzeme yoktur ayrıca torba içine de koymanız gerekmez yemleme yaparken belirlediğiniz avlanma alanın en uzak atacağınız oltayı hesaba katarak yemlemeyi ona göre yaparsınız. Bu yemleme esnasında atacağınız olta sayısını göz önüne alarak yapmalısınız sazan avında oltaların hepsi aynı uzaklığa atılmaz. Örnek verecek olursam 1. oltayı 30 metreye atıysanız 2. oltayı 25 metreye atarsınız en uzağa atılan oltanın sağına ve soluna atılan oltaların ayarlaması ona göre yapılır yani en uzaktaki olta ile en yakındaki oltalar adeta bir balıksırtı şeklinde olur. Bu olta atma şeklinizi göz önüne alarak muhtelif mesafelere yemleme yapın yemlemeyi bir defa yapmayın avlandığınız günü göz önüne alarak gün için 5–6 defa yapın sazan yemlemesinde kullanacağınız. Malzemeler ise bayat ekmek, bir gün öncesinden kalmış pilav, makarna, hamur ve mısır gibi malzemeler kullanabilirsiniz bu yemleri suya atmadan önce bir miktar toprakla karıştırırsanız hem atmanız kolaylaşır hem de yemlemede kullandığınız malzemeler çabuk bitmez.
MG][/URL]http://img527.imageshack.uscsn2.jpg][/img527/5248/ilein002csn2.th.jpg[/IMG] birazda ben ilave edeyim dana burnu yayın balığının en sevdiği yemlerden biridir hayvan gübrelerinin bulunduğu yerlerde bolca bulunur