volkanım, balık sevdamın ilk günlerinde sıkça ziyaret etmeye gayret ettiğim, sizin de ifade etiğiniz gibi içinde aynalı sazan, (hem de sürülerle. gezdiklerine bizzat ben defalarca şahit oldum)gökkuşağı alabalığı kaya balığı, adi sazan, kadife, göl levreği(bunun adını ben uydurdum ne olduğunu pek bilmiyorum. sazan benzeri bir balık. küçük-sert pullu, beyazımsı deri rengi, yarım kilodan fazla büyüyeceğini tahmin etmediğim bir balık) bulunan amatör avcılık için -bence- bulunmaz bir yer.
Bu göl, dağın kayarak tortum çayının önününde set oluşturmasyla oluşmuş (iyi ki de oluşmuş) bir tabii göl. Yaklaşık 10 km boyu, eni 500 mt ile yer yer 1,5 km’ye ulaşan (derinlik bilgisi maalesef gözlemlenemedi) erzuruma 100 km. erzurum-artvin yolu üzerinde. yola sıfır rakım. sabah atla gel akşam oltanın suyu kurumadan yola çık ve evine dön. Yada akşam gel. Nasıl arzu edersen… Sen samsundan oralara gelene kadar zaten gün biter. Uzun süreli bir ziyaretin olursa o başka tabi.
2007 mayıs ayına kadar koruma altında idi. yeni sirkülerde (26530 sayılı resmi gazete) yasak kapsamından çıkarıldı.
En son geçen pazar (bayramın 4. günü) benim biraderle birlikte ordaydım. Saat 10-11 arasında Ben biri kiloluk 4 adet, biraderde üçü kiloluk 6 adet gökkuşağı aldı. Öğlenden sonra “tık” yok. Su çok durgunlaştı. Sanırım ondan. Yem olarak çiftlik balıklarının beslenmesinde kullanılan balık yeminin normal hamura katılıp yoğurulmasıyla elde edilen hamuru kullandık. Tabi balık ta takılabilir. Daha önceki avlarımızda dip oltasına ekmek için takarak avlanıyorduk. Öyle ahım şahım bir aynalı alamadım ama var olduğunu biliyorum ya, o da bizi teselli ediyor.
Şimdilik bunlarla idare ediver. Sorularınız olur ise
mnuri.akkaya@turktelekom.com.tr adresime yazarsınız. Malum siteye her gün uğrayamıyorum. Selamlar…
