Balık, acı ve hafıza.

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında natrix2 tarafından paylaşıldı.

  1. natrix2

    natrix2

    Mesajlar:
    124
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kefal 2,3 kg, 72 adet zargana
    Arkadaşlar, bundan 2 yıl kadar önce bir arkadaşdan duydum. Balıklarda acı siniri yokmuş ve hafızalarıda 6 saniyelik bir süreye sahipmiş. Bu konuda gerçekci bilgisi olan varmı acaba? Balıkların acı siniri olmaması insanı bayağı rahatlatıyorda.
     
  2. fsekerci

    fsekerci

    Mesajlar:
    822
    Şehir:
    ankara-batıkent
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    aynı şeyi bende okudum,fakat pek inandırıcı gelmedi!
    acı hissi beynin bir fonksiyonu ve bunun olup olmadığını anlamak için önce balığın konuşturulması lazım(belki acıya paşka bir türlü tepki veriyodur)
    hafızasının 6 saniye olduğu da saçma ,ben akvaryumdaki balıklara yem verirken filtreyi kapatırım.filtre kapanınca hepsi yemleneceğini anlar üste çıkar.
    YANİİİ BENCE ÖYLE..
     
  3. sailor499

    sailor499

    Mesajlar:
    125
    Şehir:
    İzmir / Seferihisar
    Favori Kamış:
    Olta,Zıpkın,Baragat
    En İyi Avı:
    14.2 kg lık Kılıç (hiç gelmeyecek sandım)
    Evet Fatih Bey'e bende katılıyorum...Akvaryumda ki balıklar hiç öyle aptalmış ya da hafızaları yokmuş gibi hareket etmiyorlar. Şöyle örnek vereyim; benim bir zamanlar akvaryumumda 16 tane aynı türden aynı yaşta zebra çiklet balığım vardı. Bu balıkların en büyük özelliği tek eşli ve yumurtlamadan sonra yavrulara bakması büyütmesidir. Şimdi bu balığın hafızası 6 sn. ise o kadar balık içinde eşini tekrar nasıl bulacak. :confused: Ayrıca çıkan yavruları başka bir annenin mi yoksa kendi yavruları mı olduğunu nasıl ayırt edecek. :confused:
    Acı hissi için de bence acıyı da hissederler. :(
     
  4. Muratın Takası

    Muratın Takası

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    415
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    oltam
    En İyi Avı:
    Gelse :)
    Ben gazetede okumuştum japon bilim adamları balık hafızasının 6 saniye olmadığını ve o kadar akıllı ki sahibinin uzun süre gelmemesi balığı üzüyormuş. Benim okuduğum kadrıyla
     
  5. fsekerci

    fsekerci

    Mesajlar:
    822
    Şehir:
    ankara-batıkent
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    balık hafızası konusunda aklıma gelen bir dipnot:denize bir zıpkınsız dalın,birde zıpkınlı.benim gözlemim,zıpkını gören kaçacak delik arıyo.
     
  6. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Altıncı hisse ne dersiniz?
    Zokadan Kurtulan balık tekrar niye geliyor?
    Neyse bunları bilimadamlarına bırakıp biz elimizden geldiğince balıkları incitmeden tutup, YİYELİM.:)
     
  7. turna

    turna

    Mesajlar:
    709
    Evet,biraz doğruluk payı olabilir ama bu balık cinsine göre değişiklik gösterir.Discovery de izledim,köpek balıklarında acıma hissi olmadığı hatta yaralı köpek balığı ölene kadar kendi iç organlarını yediğini hayretle izledim.
     
  8. Sen çok yaşa REİS BABA nasıl olacak o incitmeden yemek :D:D hayvanı yiyoruz yaaa :D...şaka bir yana REİS baba haklı bence bende aynı şeyi yaşadım balığı yakaladım ve küçük diye geri attım bir süre sonra aynı balık geri gene oltaya geldi ,nasıl oldu anladın derseniz alt cenesinden girmişti iğne ve kanamıştı bu sefer üstten girmiş baktığımda alttıda üstüde yaralıydı :eek:
     
  9. tolkien

    tolkien Onur G. HİTİT

    Mesajlar:
    242
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    Olta
    Favori Makine:
    Alba
    En İyi Avı:
    5 kilo alabalık
    Balıkların hafızalarının kısa sürdüğü yalanlandı. yani aksi ispat edildi. Akvaryum dünyası Dergisi'nde bir ara bununla ilgili bir yazı okumuştum. 1990'dan beri sürdürdüğüm akvaryum hobimde de gözlemlediğim kadarıyla, balıkların -türe göre değişmekle birlikte- zeki canlılar olduklarını söyleyebilirim. Özellikle cichlid grubu canlılar, labirentli balıklar ve characin grubu balıkların bazı türleri ksinlikle zeki hayvanlardır.

    Saygılarımla...
     
  10. erdemyılmaz

    erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    2.357
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    DURUMA GORE BİLDİGİM HER TÜRLÜ YASAL MALZEME
    En İyi Avı:
    EŞKİNE 1,5 KG.,56 CM. TURNA
    valla ben izmaritten başka uyanık balık tanımam:)şaka bir yana balık igneye geldiginde cogu zaman yemi kapıp kacıyor akıllı olmayan aklı 6 saniyelik olan bir balık bunu nasıl yapar(mezgit hariç o igneye hart diye atlıyor migdeye kadar yutuyor cok ac gozlu)
     
  11. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Bu konu bilimsel tartışmaya döndü.
    Bence balıklardaki ya da insan dışındaki diğer canlılardaki, akıldan başka birşey,akıl insana mahsus.
    İnsan dışındakilerin yaptıklarına bakarak, onlara akıl isnad edebilir miyiz?
    Bence onlar, kendilerini yaratan Allah nasıl programlamışsa öyle hareket ediyorlar.
    Mesela arı, petek gözlerini altıgen yapıyor.Altıgenin, herhangi bir alanı en az malzeme kullanarak bölmenin tek yolu olduğunu matematikçiler ispatladı.
    Sizce arılar da bunu matematik zekalarıyla mı bulup uygulamaya koydular.
    Bunlar zeka veya akıl değil, dediğim gibi yaradanın proglamlaması olsa gerek.
    Dikkat edin, her canlı aynı konuda benzer davranışlar gösteriyor, insan hariç.
    İnsanarın her biri aynı konuda, kendi aklına göre ayrı hareket ediyor.
    Özür dilerim, birden davranışbilimci kesildik.
    Biz yine balıkçılığa dönelim en iyisi.
    Selam ve sevgiler .
     
  12. ZANDER

    ZANDER

    Mesajlar:
    1.066
    Şehir:
    BREGENZ
    Favori Kamış:
    RON THOMSON HARD CORE ; Yayin icin ,Abu Garcia Cardinal 505 FR Freilauf Rolle Modell 2006 makina
    En İyi Avı:
    Sazan 17 kilo . Turna 11 kg 110 cm.
    Arkadaslar bunlarin cogu uydurma haberdir. Tabiki baliklarin hafizasi vardir ve inan bana müthis bir hafizadir.Örnegin bir balik nehirde doguyor. Biraz büyüdümü denizlere okyanuslara aciliyor gelisimini tamamladiginda tekrar binlerce km yol kat edip dogdugu yere yavrulamaya geliyor. En basit örnek.

    Digeride kurslarda ögretilir. Baliga aci cektirmemek icin yakaladiginizda etkili bir sopa ile kafasinin üzerine siddetlice vurup öldürmeniz ögretilir.

    Rastgele.
     
  13. natrix2

    natrix2

    Mesajlar:
    124
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kefal 2,3 kg, 72 adet zargana
    ........

    Bence Reisim haklı. Diğer arkadaşların, özellikle de akvaryum balıkları ile ilgili verdikleri örnekler. Hafıza ile ilgili (zeka ile ilgili zaten değil) olmayıp, refleks hareketler. Hele zander arkadaşımın verdiği örnek maalesef hiç kabul edilir değil. Çünkü nehirde doğan balık yavrusu 100 lerce km yolu katedip de ebeveynlerinin beslenme alanlarını nasıl buluyor? Buna henüz bilim adamları da cevap bulmadı.
    Ben sadece bilim adamlarının ağzından bu konuda bir bilgi sahibi olan varmı onu öğrenmek istemiştim. Genede bütün arkadaşlara teşekkür. Selamlar.
     
  14. tubitak sitesinde bir arkadaşımızın sorduğu bir soru ?

    Bildiğim kadarıyla, bazı hayvanlarda acı bizim hissettiğimiz gibi hissedilmiyor (mesela balıklarda). Benim merak ettiğim şey şu: "acı duygusu" bu gibi ilkel hayvanlarda sadece irkilmeyle mi ortaya çıkar? Yani tek tepki bu mudur? Teşekkürler. (Bilge San)

    İlkin, balıkların “ilkel” canlılar olmadıklarını belirtmek istiyorum.
    Balıkların acı çekmediği; bunun nedenininse, insanlarda ve omurgalı başka canlılarda bulunan ve acı çekmede rol oynayan beyin yapılarının balıklarda bulunmaması olduğu söylenir. Ancak, bunun tersini gösteren araştırmalar var. Örneğin, İngiltere’den bir grup araştırmacı, balıkların derilerinde ve başlarında, dokularda zedelenme olduğunda bunu beyne ileten alıcılar bulunduğunu; balıkların, acı veren bir uyarıcıya çeşitli tepkiler verdiklerini gösterdiler. Alabalıklarla yapılan araştırmada, bazı balıkların çenesine, acı verici zehirli maddeler enjekte edilmiş. Balıkların bu duruma, başka tepkilerin yanı sıra, dudaklarını buruşturmak ve sallanmak gibi tepkiler de verdikleri gözlenmiş. Bu tepkiler, memeli canlılarda ve başka omurgalılarda acı çekmenin psikolojik göstergeleri olarak kabul ediliyor. Araştırmacılara göre, balıkların da acı çektiği açık.

    Balıkların hafızasının kısa süreli olduğu nasıl bir testle anlaşılmıştır. Balıkların böyle bir hafızaya sahip olduğu nereden bilinmiştir? (Fevzi Esen)

    Son yıllarda, balıkların psikolojik özellikleri ve zihinsel kapasiteleriyle ilgili bilgilerimizde büyük bir artış olduğu söylenebilir. Artık, balıklar yalnızca içgüdüleriyle hareket eden basit canlılar değil, akıllı, sorunlarına zekice çözümler bulan, toplumsal zekâya sahip canlılar olarak kabul ediliyor. Örneğin, bazı balık türlerinin kendi sürülerindeki öteki balıkları tanıdıklarını, öteki balıklarla farklı ilişkiler geliştirdiklerini ve toplumsal ayrıcalıkların farkında olduklarını gösteren araştırmalar var. Bazı balık türlerinin araç kullandığını ve uzun süreli belleklerinin bulunduğunu gösteren araştırmalar da var. Araştırmacılar, farklı balık türlerinin farklı kültürlerinin olduğunu, düşmanlarının yerini belirlemek ve yiyecek bulmak için işbirliği yaptıklarını da gözlemlemişler.

    Aslı Zülâl

    kaynak http://www.biltek.tubitak.gov.tr
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 12 Temmuz 2006
  15. ZANDER

    ZANDER

    Mesajlar:
    1.066
    Şehir:
    BREGENZ
    Favori Kamış:
    RON THOMSON HARD CORE ; Yayin icin ,Abu Garcia Cardinal 505 FR Freilauf Rolle Modell 2006 makina
    En İyi Avı:
    Sazan 17 kilo . Turna 11 kg 110 cm.
    Natrix2 anlasilan yanlis anlamissin, ben zekidirler demedimki.

    Hafizalari vardir ve aci hissederler dedim. Tamamen ic güdüsel ve hafizaya dayali olarak buluyorlar yollarini. Zeka yaratilis itibari ile sadece insana verilmistir. Carette kamlumbagalari dogduklari yeri yillar sonra geri gelip buluyorlar. Adresmi soruyorlar birine? Tamamen ic güdüsel ve hafiza olayi bence. Bu benim fikrim. Katilmak zorundada degilsin tabiki. Ama illede bilimsel bir agizdan duymak istiyorsan (ki) öyle oldugu acik. Bir bilim adamina sor derim.

    Rastgele...
     
    Son düzenleme: 12 Temmuz 2006
  16. diyafram

    diyafram Selçuk ÖZŞENER

    Mesajlar:
    503
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe s-curve surf kamış 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865 MAKİNE
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Bütün arkadaşlar ve büyük ustalar kollarınızı sıvayın lütfen.
    Forum içinde dağılmış olan bilgilerinizi balık türleri konularının altına toplayalım lütfen. Bu tür hakkında kısa öz bilgiyi balıkçı ve melih reis vermişler zaten. Konunun devamını bizler doldurmalı ve güzelleştirmeliyiz. Herkesin el atması lazım. Çok güzel bir arşiv olacaktır.
    Neler yazılabilir: Bu balık türü hakkında herşey, ama herşey. Avlanabilecek yerleri, avlanma takımı, avlanma incelikleri, ustaların engin tecrübeleri (bu balık hakkında), vs.. vs.. gerekirse diğer konularda görüp çok beğendiğiniz bu tür hakkındaki yazıyı buraya alıntı yapabilirsiniz. Buna izin verileceğini sanıyorum. Önemli olan Balık türleri konu içeriğini (tür adedi değil) genişletmek. Forumda Mezgit hakkında aranılan her türlü bilgi MEZGİT konusunda olursa çok güzel bir forum olur. İlerledikçe sizler sayesinde çok güzel bir arşivimiz olacaktır.

    Özellikle Sadece Bu Konudaki Balık Türü İçin Yazı Yazmamız Çok Önemli. Yazacağımız Yazının Faydalı Olmasınada Özen Gösterelim. Gereksiz Özel Sohbetlerden Kaçınalım.
    Bunu yazmamdaki amaç sitemizin daha güzel olmasıdır.
    Şimdiden bütün duyarlı forum dostlarına teşekkür ediyorum.
     
  17. adrenalin

    adrenalin

    Mesajlar:
    158
    Şehir:
    BURSA
    Favori Kamış:
    genelde olta bazen zıpkın
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 Kilo-Turna 4 Kilo
    Balıklar acı hissedermi....

    Siz ne düşünüyorsunuz....


    Kaynak :http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=65654

    'Balık, acı duymuyor'
    10/02/2003 (268 kişi okudu)

    LONDRA - Balık nörolojisi üzerine yapılan en kapsamlı incelemede balıkların korku ve acıyı hissetmediği sonucuna varıldı. ABD'nin Wyoming Üniversitesi'nde zooloji ve fizyoloji profesörü olan James D. Rose tarafından yapılan araştırmada, hayvanların acıya verdiği tepki incelendi. Acı hissetmenin balıklarda bulunmayan beyin zarının işleviyle ilgili olduğunu ortaya çıkaran Prof. Rose, bu zarın memelilerde bulunduğunu belirtti. Prof. Rose, daha önce yapılan araştırmaların, balığın 'tehlikeli uyarana verdiği tepkiyle acıyı karıştırdığını söyledi.
    (Telegraph)
     
  18. tolkien

    tolkien Onur G. HİTİT

    Mesajlar:
    242
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    Olta
    Favori Makine:
    Alba
    En İyi Avı:
    5 kilo alabalık
    Bildiğim kadarıyla bu yanlış bir bilgi. Balıkların da sinirleri var. Ama acı çekme oranı türe göre değişir sanırım.

    Bu da "balıkların 3 saniyelik hafızası" gibi bir zırva bence. (Bu 3 saniye saçmalığının yanlış olduğu ispat edildi)

    Saygılarımla...
     
  19. denizbilimci

    denizbilimci Hasan

    Mesajlar:
    1.038
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Elbette doğruluk payı var. Balıklar soğukkanlı hayvanlardır. Ağız bölgesi kıkırdak yapıda olduğu için balık fazla acı hissetmez. Kan damarları ve sinirler özellikle karın ve boğaz bölgesi arasında yoğunlaşmıştır. Hikmetinden sual olunmaz. Böyle yaratılmışlardır.