10 numara bunlar Reis. Nereden buldun diye sormayacağım. Sende bunun gibi birçok tarihi belge olduğunu Ben biliyorum.
. O zamanlar balık o kadar bolmuşki, Günümüzdeki yüksek teknolojili malzemelere gerek kalmıyormuş. Mesela Dayım zıpkınla Ortaköy'de Torik avladıklarından bahseder.
Arkadaşlar sağolunuz sarayburnunda o ağaç varya tam yanında ahırkapı feneri var. onu sığdıramadım. bir başka resimde inşallah..... Dolmabahçe önünde 18 Kulaçlarda çok torik tutmuş ustalar çok.......
Bu resim işte kırgın zamanında kepçeyle toplanan toriklere ait. ne güzel iş değilmi taşın üstünde elde bir kepçe boğazda torik topluyorsun....
. Yücel, Hislerini anlayabiliyorum Kardeşim. Bendekilerde farklı değil hani. Ama bunun sorumlularının Hisleri varmıydı tartışılır... Her iki taraftanda Boğaz girişine serilen ağların sahibi ağalar şimdilerde ne yapıyorlar acaba merak ediyorum.
Osmanlı zamanında ki son dönemlerine yakın, bir fransız yazarın söyledikleri şunlar, "Mevsiminde bu boğazdan öyle bir balık geçişi olurki denizin rengi değişir" Odönemlerde balıkçılardan %50 vergi alınırmış, belli ki kimseye koymuyormuş o vergi....
Ortaköy Cami önü ve Beşiktaş Şeref Stadında kasım aylarından itibaren Palamut torik geçişlerinde kıyıdan fındık zokaya istavrit takıp yem dibe çökünceye kadar palamut torik çekmek işten bile değildi.Seyirtme kurşunları cam çubuk ve cıva ile mazgalama yapıp kıyıdan sivri, zindandelen yakalamak en son 1972 de yaşadığım olaylar .Gelde şimdi hayıflanma ...
Nostalji ( Sinop - Gerze ) Bu resimi internette gezinirken buldum. Sinop Gerzeden bir görüntü... Yeni konu açmayayım, Nostalji altında dursun dedim.