bügün havayı güzel görünce kendimi deniz kıyısına attım malesef kıyıda hala salya denilen şey devam ediyor ve misinaları halat gibi yapıyor deniz kendini daha temizlememiş ve bide nisan ayında olan denizdeki kızıllık erken başlamış tecrübeli abilerimiz bu durumun kıyıların ısınmaya başlamasından dolayı kıyılarda yaşayan deniz canlılarının bırakmış oldukları yumurtalardan kaynaklandığını şöylemişlerdi ne kadar doğrudur bilmiyorum bu konuda bilgisi olan paylaşırsa sevinirim
Bildiğimiz yakamoza neden olan planktonun belli noktalarda aşırı üremesi sonucu oluşuyor, hemen yumurtadan çıkan tüm balıkların besin kaynağıdır, çok aşırı olmadığı sürece faydası vardır, aşırı olduğu zaman sudaki oksijeni tüketerek o bölgede balık ölümlerine yol açabilir, ancak resimde öyle bir aşırılık göze çarpmıyor, daha önce ki belki 10 sene olmuştur suyun üstünün yoğurt kıvamında bunlarla kaplandığı zamanlar da olmuştu ancak kıyaslamak gerekirse resimdekilerden yüzbinlerce kat fazla olduğunu kesinlikle söyleyebilirim
Kırmızı alg denilen bir tür deniz algi bu. Yapısında bulunan klorofil a ona bu kırmızı rengi vermektedir. Belli bir yerde yoğun olarak bulunması alg sayısındaki ani çoğalmadır ve bu durum "alg patlaması" olarak adlandırılır. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda, tabakalar arası karışımlar nedenilye sıkça görülür. Örneğin Küçükçekmece gölünde genelde mavi-yeşil alg patlaması olur (yakınlarda olacaktır). Bunun alg patlaması olduğu bilindiği halde, her yıl aynı oranda bir şaşkınlıkla, sanki ilk kez oluyormuş gibi "ay ne oldu ki bu göle, yoksa deprem mi olacak" diye düşünürüz. Sonra bilge bir bilimamcası çıkar ve olaya el koyup, durumun bir alg patlaması olduğunu açıklar, biz de huzur içinde yaşamımıza devam ederiz.
5 aylık vatani görevimi yerine getirdim ve tekrar aranızdayım.En kısa sürede avlara başlayacağım er41han Erhan amca duyrulur hevesle raporları bekliyorum saygılar.
farkında olmadan farklı konuya yazmışım arkadaşlar kusura bakmayın unutmuşum sanırım ) Allah yardımcın olsun fatih kardeşim..darısı başına kazasız belasız gider gelirsin inşallah..
mekan olarak mammara ise yine nisan ayında 2007 de bende görmüştüm. kızıl gibi kahverengimsi. ben onu ilerdeki büyükk tersaneden gelen pas döküntüleri, paslı kirli su sanmıştım