Benim bir büyüğüm vardır.Lakabı ile birlikte ona Turist Hüseyin Amca denir.Yaşı tamamı tamamına seksendir.Yaşıtlarının cogu fani olmuşturda geri kalanın pekde ortalıklarda göründüğü söylenemez. Turist Hüseyin amcamın en büyük özelliği bu yörelerin en eski atcekcisi olmasıdır.Takriben 25 seneden beri yapageldiğini söylemektedir.Lütfen inanınızki,amcam halende aktif avcılığını sürdürmektedir,hemde bütün hızıyla.Okadarki kimse onun kadar sabırlı asla degildir.Meşakkete dayanması olağanüstüdür.Ya inadı,ya azmi maalesef yada kıskanclığı. Bütün bu meziyetleri onu bu yasına ragmen dimdik,ayakta,asla yılmaz ve asla mesafe tanımaz yapmıstır.Öyleki arabam dogru,dürüst calışır olsaydı herhalde gitmediğimiz levrek avlağı kalmazdı. Bazen cok bereketli gecen avlarımın ertesinde,birgün evvelki istekliliğimde,aldığım zevkte azalma hissederim.Beni uğrastıran,ama sonunda elde edebildiğim avlarımın zevki ise bambaşkadır.İşte levrek avı bu kabil avlardandır.Aynı duygular işte bu koca avcıyı,nerdeyse asra yaklaşan yaşına ragmen,dimdik ayakta tutabilmekte,faal ve dinamik bir avcı kılmaktadır. Denizlerin bu asil balığının peşine düşmenin işte ödülü,doyumsuz zevkin yanısıra,ileri yaşta bile sıhhatli,hayattan halende ileri ölçüde zevk alabilir olmaktır. Literatürde atcek yaparken yaptırılan aksiyon cesitlerinin adları,İngilizce olarak şu şekildedir.WTD(Walking the dog),Jerking,Direct Retriewe,Stop and go,Twitching gibi. Sırasıyla izah edersek:WTD,yani köpek gezdirme hareketi,aynen tasmaya baglı,hevesli bir köpeğin gezdirilirken sağa,sola yaptığı zigzag hareketi benzeri,özellikle suüstü damaksız kandırıcılara verdirebilinen bir aksiyon cesididir.Sayet kamısınız uygun uzunlukta ise,örneğin;210,2,40 cm gibi daha net ve kolay verdirebileceginiz hareket seklidir. Kamısınızın alt ve üst atar degerleri icersinde kalması gereken kandırıcınızın agırlığı,kullandığınız makaranın yüksek devirli örneğin 1/5,7 yada 1/6 olması keza,kandırıcınızın imalinde WTD hareketine uygun yapısı,ideal misina kalınlığı gibi faktörler, sizin istediğiniz uzaklıga atıs yapmanızı,istenilen aksiyonu kolayca verebilmenizi saglayabilecektir. Jerking hareketi ise damaklı rapalalara cekilirken verdirilen kısa sert hamleler iceren hareket seklidir.Twitching ise kısa yerine daha uzun ve hamleleri icermektedir.Direct Retriwe hareketi ise kandırıcınızı direkt, durmadan hızla,aynı tempoda,kamısınızıda bayrak direği gibi tutarak cekmeniz halinde sahtenin yapacagı aksiyon cesididir. Stop and go hareketi ise bütün hareket sekillerinde arasıra durarak,sonrasında cekmeye devam etmenize verilen aksiyon adıdır. Bütün bu aksiyon cesitlerini layıkıyla yaptırabilmenizin,istenilen uzaklıga sahtenizi yetistirebilmenizin,genelde uzun sürebilen atcek avınızda daha az yorulmanızın,vurusları,mücadeleyi daha zevkli hale getirmenizin yolu,dogru kamıs ve makara secimidir.30'luk bir makara hızlı devirli olduğunda iş görecektir.Meraklısına ise Shimano Stradic3000'i öneriririm. Kamsınız ise bence en fazla 2,40 olmalı,aksiyonu,daha hafif kandırıcılar ici 5-10 10-30 gr daha agır sahteler icinse örneğin Rapala xRap damaksız gibi, 15-40 gr olmalıdır.Bir Shekespeare Ugly Stick edinebilirseniz ideal olacaktır. Lütfen tekrar ediyorum,levrek bozuk havaların balığıdır.Deniz ne kadar karısık,hafif bulanık ise birde yagmurlu havaysa,bu balığı elde etme sansınız o kadar yüksek olacaktır. Turist Hüseyin Amcammı?O asla hava ne kadar bozuk olursa,olsun üşenmez,aksine yerinde duramaz,gecirir üstüne eski yağmurluğunu,takar sırtına kimseye göstermeden levrekleri tıkıverdiği eski sırt çantasını düser yollara:Sivrice koyumuzun cevresi 4km'dir.Başından baslar,bitirir,sonrasında aynı yolu,hadi baba seni götüreyim diyen ben olsam bile tersler,hevesle atcegini yaparaktan geri kateder. Dinc olmasının,saglıklı olmasının,hayattan halende zevk alır olmasının yoludur bu atcekle levrekcilik. Sağlık ve neşe icinde kalınız __________________ Vedat Abayoğlu
Vedat amca(yaşınızdan ötürü böyle hitap ediyorum umarım kabulünüzdür ). Sizin yazılarınızı okumak ayrı bir zevk. Benim bir sorum olacak. Ragot raglou gibi çok kullanılan yapay zarganalarla at-çek yaparken nasıl şamandıra kullanmalı? Ben 2 tarafıda fırdöndülü şamandıra kullanıyorum ama bu aralar satılan yer bulamıyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
paylasim icin tesekkurler Vedat abi aslinda bölgeye ve ava göre cak fazla atcek ve aksiyonlar var...Turist Huseyin amca denize tam anlamiyla tutulmus bir insanki hic bir sey onu yildirmiyor...bende cocukken tum yaz tatili boyunca sabahin ilk isiklarindan gun batimina kadar her gun 3-35 bazen 40 varan sicakliklarda yemek yemeden gunesin altinda kapkara olur cikardim ama yinede avdan vazgecmezdim annem bu yuzden cok kizardi bana ama aksam elimde baliklarla eve donuncede sevinirdi..ama simdi gunes altinda birkac saat kalsam 10 kg luk balikta gelecegini bilsem duramiyorum... saygilarla
Sevgili Kardeşim Anıl Atcek aksiyonları ile ilgili yazım iyi okunmalıdır.Aslında devamını,İstanbul ve Canakkale boğazlarında daha derin suya uygun teknikleride anlatacağım. Şamandraya gelince,şeffaf,tapalı,oval elips şeklinde kullanılmalıdır.İki tarafınada birer fırdöndü takabilir,Ragotu bağladığın misinayı olabildiğince uzun(Kol uzunluğun,kamış uzunlugunla orantılı)tutmalısın. Son geliştirdiğim bir teknikte şamandraya dahi gerek kalmamaktadır. Bir ara anlatırım. Sevgiler
Olmadı sevgili Mustafa.İcindeki balık sevdasının azalmasına asla meydan vermemelisin.BU senin ileriki hayatında en büyük yardımcın olacaktır. Sevgler
Ben cok yeniyim, rat aldim hazir oltalar aliyorum takmak icin ama her nedense tutamiyorum. Sabah 5te kalktim yok, ksam 4ten 9a kadar kaldim yok..ne levrek ne kefal ne mirmir birsey tutamiyorum....yem olarak kasik kullandim levrek icin, dipte kurt, solucan ve tavuk attim, kefale ekmek ama nafile...kims e yardim da etmiyo, bana capari yapin, zargana yapin da diyemiyorum ne yapmam gerek? Tesekkurler...
Selamlar vedat amca... "Son geliştirdiğim bir teknikte şamandraya dahi gerek kalmamaktadır." bu tekniği bir ara anlatırım demişsiniz... Levrek zamanı geldi sizden ricam bu konuya biraz daha ağırlık verebilirmisiniz? Mesela ben albastar ın içine su doldurulan şeffaf oval şamanadıralarından aldım iş görür mü? Saygılarımla
trout babacım öyle zevkli hikayeler yazıyosun ve anlatıyosunki insanın bir daha bir daha okuyası geliyo buarada hikaye içindeki verdiğin bu çok değerli bilgilerin için çok teşekkürler efendim ağzına sağlık avınız her daim bol olsun
sevgili vedat amca ben öncelikle kendimi tanıtayım ismim mert yiğeniniz olan alinin arkadaşı salihin arkadaşıyım,alilede tanışma fırsatım oldu. sorum şu olacak 100-250 gr atarlı 4.20 kamışla rapala ve rauglo ile atmam uygun olmazmı gerek seyirtme gerekse direk fırdöndüye kurşun bağlayarak. teşekkürler sağlıcakla kalmanızı temenni ederim
2008 yılının konusu olunca görememişim. Bu vesile, Selçuk beye teşekkürler ederim.:thumb: :thumb: '' Meraklısına Stradic '' demişsiniz Vedat bey. :thumb: :thumb: Siz dedikten sonra, elbette bu değerlendirme tartışılmaz. Lakin, 400 lira seviyelerinde bir seçenek. Kamış ve diğer ekipmanlarla birleşince de rakam, 600 - 650 lira seviyelerine ulaşıyor. Sizce de malumdur ki bu meblağ, burada bu işin meraklısı bir çok arkadaşımıza, hele ki yeni başlangıç safhasında ki genç kardeşlerimize, bir hayli yüksek gelecektir. 100 - 150 - 200 lira gibi seviyelerde, kullandığınız ve beğendiğinız makinalar arasında, tercih ve öneriniz ne olurdu ? Saygı ve hürmetlerimle.
Bir kaç eksiğim dışında diğer konularda ki okuduklarımla teorik olarak levrek konusuna hakim oldum. Aksiyonlar konusunda kamışların sertlik sınıflarınında önemli olduğunu duymuştum. Bu yazının güncellenmeside benim için ekstra bir şans. Kısmetse 10 gün içerisinde deneme fırsatım olacak Müsadeniz ile bir kaç sorum olacak. Misina seçimimizde 0.24'lük kaliteli bir monofilement misina'nın bizi yarı yolda bırakma ihtimali olabilir mi? Daha kalın mı tercih etmeliyim? Saat olarak gece alma şansımız var mıdır? veya hangi saatlerde en güzel verimi alabiliriz? Birde konunun çok dışına çıkmazsa malumunuz tatlı su avcısıyız ve sadece 3 günlük kullanmak üzere edinmem gereken makul fiyatlı ve çok başarılı diyebileceğiniz sahte marka ve modeli beni çok mutlu edecektir. Saygılar, teşekkürler...
fatih kardeş bende senin gibi teori anlamında gayet iyi bir balıkçıyım muhtemelen daha tecrübeli arkadaşlar sana yardımcı olacaklardır ama bende bir kaç bilgi paylaşayım, belki faydası olur.misinada kaliteli 0.24 bence yeterli ama 0.26 ya da 0.28 kesin çözüm gibi.akşamları levrek alan birçok kişi var, ama bence en güzel saat sabah 05.00 le 08.00 arası heme gece suyuna atabiliyorsunuz hemde gündüz; hemde hanım rahatsız olmuyor sahte konusunda ise gece çok iyi çalışan en azından bizim burada, strike pro 145F nin 010 renk kodlu sahtesi var, forumdan birçok kişinin tavsiyesidir ki benimde levrek almışlığım var o sahteyle.yine gece için maxrap fpgh modeli, gündüz için ise maxrap ın fayu renk kodu bence iyi.en azından bunlar benim bildiğim sahteler.
Sevgili Tevfik Malum konuyu açalı beşsene geçmiş.Bilindiği gibi her konuda olduğu gibibalıkcılığın tüm malzemelerinde nerdeyse her ay yenimodeller çıkabilmekte ve alıcı bulmaktadırlar. O günlerin çok balığında helede stradic gibi modelleri önermiş olmam belki doğru olmamışsada,günümüzde halende tüm shimano modellerinin arasında yeni kataloglardada yerini muhafaza edebilen bir makaradır. Benimkiler sanırım 15senedir bana hizmet etmektedirler. Bugün için 200 TL civarında gayet güzel komple bir atçek takımını makara ve kamışıyla birlikte alabilirsiniz. Ben öz olarak Mitchell Garcia Fransız modelleriyle büyüdüm.Halende bu modellerin bazıları nezdimdedir. Sonraları Shimanocu oldum.Ancak ilk havuzsuz makaramda Daiwa 7000C olmuştur. Sonraları forumlarda daha çok etkin olupta üyelere bazı markaları önerirken,bizzat kendimin getirip Türkiyede adı dahi bilinmezken Okuma ve Lineaffe markakamış ve makaralarını,oğlum kadar sevdiğim Cengiz balıkcılık sahibi kardeşlerime önerip ithallerini sağladım. İşte yaptığım işin isabeti ortadadır. Yüzbinleri aşan bu marka ürünleri Türkiyede en geniş olarak kullanılmaktadır. Bu markaları kullanmanın en büyük yararı İthalatcısı olan bu firmanın sahipleri kardeşlerimin,hakikaten herşeyden evvel müstesna insani hüviyetleri,esnaflıkları,kar marjlarını en makul seviyede tutmalarının yanısıra,makaralarında ömür boyu garanti vemeleri,kimi zaman tamamen maddi değilde kullanım hatası sonucu meydana gelen aksaklıkları hemen giderme gayretine girmeleri etkendir. Son zamanlarda gözlemlediğim önemli bir husus sair markaların bazılarında satıcı ve ithalatcı firmaların benzer bir gayrete girmeleri hususudur. Bu Türk olta balıkcısına önemli bir hizmettir. Kimse asla sanmasınki,önemli ve pahalı bir markayı edinmekle iyi bir oltacı olunamaz. İyi bir oltacı nerdeyse her şartta ve her marka ürünle dahi güzel balıklar yakalayabilir.Ancak eline dahada işlevsel modeller geçersede balıkcılığınıu seviye olarak dahada üstlere taşır. Bu bakımdan yaptığım uğraşılarda,hatta düştüğüm forum içi ve dışı polemiklerde vurguladığım huususun özü işte bu hususlardır. Birisi çıkarda elle bu iş olur gerisiteferruattır,insanları paraharcama tuzağına düşürmektir kabilinden israrla anlatır ve yazarsa,işte sonunda forumlarda yazamaz hale geliverir. Beni azınlıkta kalsada anlamayanların ve hatta ilk fırsatta tenkit etmeye hazır olanların bulunduğunun elbette farkındayım. Ama kendime güvenim,tecrübem,yazma ve anlatma hevesim böyleleriyle mücadele etme ve onları doğru yola sevk etme başarımı sağlamıştır. Elbette çabalarım bu yönde devam edecek ve elim,ayağım tuttukcada devam edecektir. Stradic malum hızlı devirli bir modeldir.Hızlı devirde güç azdır. Ancak bilinmelidirki makaralar bir romörkör hüviyetinde olan makinalar değillerdir. Bir atçekci kamışınıda iyi seçmeli onu layıkıyla kullanabilip illaki her karşılaşılan gücü makaraya bindirmemelidir.Ayrıca bazı hallerde ve aksiyonlarda yüksek hız daha fayda sağlayabilen bir durumdur. Bu durumda Stradici'in mühadili olarak Okuma TrioS makarasını önerebilirim.Keza uygun bir Okuma spin kamışla birlikte güzel bir takım oluşur ve ikisi b irlikte pekde 200 TLcivarını geçmez Sevgimle kal
Sevgili Fatih Kuvvetli levrek aımı başladığında kimi zaman gayet iri levrek gelme ihtimalide artar.Bu bakımdan erken sezonda 0,24 mm yeterli iken,mevsiminde kalınlığı arttırmakta fayda vardır. Ben 0,16 mm normal mono ile bile levrek almanın yanısıra 0,25 mm yi pek geçmem. Zira benim için ne kadar ince o kadar keyf demektir. Bu aralar ise 0,10 mm ip miisinayla avlanmaktayım. Tecrübelerim özellikle mehtaplı gecelerde olmak üzere gece avının daha ziyade liman ve mendirek yakın çevresi ve içinde daha verimli av yapılacağı yönündedir. Bu konuda zaten son levrek konuma bakarsan avı gece gerçekleştirdiğimizi vepenbe renk hakim sahtelerin randımanlı olduğunu yazdığımı göreceksin. Tatlısuda hangi balığın peşinde olacağını yazmamışsın. Perch ise gecede av verir.Turna vermez. Her iki balıkta bugünlerde daha derine inmiş olabilirler. Daları fazla yada sinking tiplerin bu arada derinlik müsaitse daha uzağa ermek amacıyla20,28 gr aralığında yatay jiglerin iş görebileceğini söyleyebilirim. Sevgimle kal
Bilgiler için çok teşekkürler Alper bey. Sahte kodlarını not aldım. Sahil yada mendirek değilde çok sert ve keskin kayalık bir bölgede avlanmayı düşünüyorum. O yüzden sanırım gün doğumu daha mantıklı olacaktır...
Bilgiler için çok tşekkürler Vedat amca. Sahtelerde pembe ağırlıklı renkleri alışverişte dikkate alacağım. Verdiğiniz her cevap için ayrıca teşekkür ederim. Avlanacağım bölge yazında denemelerde bulunduğum kerpe ve pembe kayalar mevkii olacak. Forumda İzmit'te ikamet eden bir kaç abimize attığım yer tavsiyesi mesajları maaleseftir ki havada kaldı. Daha önce ki yazılarınızda sanırım o bölgede avlandığınızı yazmıştınız. Konununuzun pek dağılmasını istemiyorum ama malumunuz mesaj kutunuz dolu olduğu için özelden ulaşma şansım olmuyor. Dün akşam bölgede ki balıkçı akrabalarımla konuştuğumda o bölge için levreğin erken olduğunu ve şu anda çıkmadığını söylediler hiç şansımız yok mudur? Ve şurada güzel avlanılabilir, verimli dediğiniz bir bölge varsa orayada gidebilirim. Kusura bakmayın tekrar, ilginiz için çok teşekkürler, saygılar...