İstanbul Boğazı kıyı rapala avcılığı taktikleri(2)

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    ================================================================================

Değerli Üyeler.
    Zannımca,evveldende belirttiğim üzere,Surf Kamış kullanımının yaygın olduğu ülkelerden birisinin avcısına sorulsa,asla kabul etmeyeceği bir avlanma şeklidir,Surf Kamışla Rapalıcılık.Eh, onların böyle akıntılı boğazlarımı varki.
    Hatta yolunuz düşerde Lüfer zamanı Canakkaleden gecerseniz,yarı beline kadar sulara,göğüs cizmesinin marifetiyle girmiş bir rapala avcısınada sorunuz.Alacağınız cevap menfi olacaktır.
    Oysa,kanımca Türkiyenin en güzel şehri İstanbulun,onunda en güzel yeri Boğaziçinin,en etkin rapalacılık taktiğidir Surf Kamışla Rapalacılık.
    Evvelki yazımda hatırladığıma göre,Kurşun ayağının nasıl olması gerektiğinden bahsetmiştik.Kısaca Rapala ayağının takılmasını önlemek,dolayısıyla rapala aksiyonunun düzgün olmasını teminen,ufak detaylardan bahsetmiştik.
    Bu kere Rapala ayağı,rapalanın bağlanma şeklinden bahsedeceğiz.
    Hani klasik diyebileceğimiz fırketeli fırdöndülerimiz varya.Bunlardan birisine kilitli derler ve fırketesi,yada kopcası yuvarlaktır.Bu türünü kurşuna takınız.Böylece kurşun rahat hareket eder,yan gelmez ve sizi yanıltmaz.Ancak,makaradan gelen ana misinanın ucuna bu kere kilitli değilde,ücgenimsi firketesi olanı takınız.
    Fırketenin ucuna rapala ayağını kasa yaparak,kaymasını asgariye getirerek takınız.Sonrasında kurşun ayağının ucuna bağlamış olduğunuz kücük ve kuvvetli fırdöndüyü takınız.Böylece firkete ücgeninin tepe noktasına denk gelecektir fırdöndü.Rapala ayağıda kasalı olduğundan kayıp,kurşun ayağı fırdöndüsüne yapışmayacaktır.
    Bu arada kurşun ayağı misinasının 25,30 cm gibi uzunluğa,0,50 mm gibi bir kalınlığa sahip olmasınıda ekleyelim.
    Rapala ayağının,boyunuzun,kolunuzun ve kamışınızın uzunluğuyla orantılı olarak 2 kulac civarında olması gerekmekte,misinasıda sert iyi kalite 0,25 mm gibi tercihan Flourocarbon yada Hybrid olmalıdır.
    Muhtelif sahte balık kutularında,sahtenin misinaya bağlanması konusunda bazı öneriler yer almaktadır.Örneğin tek halkalı Rapala markalarda Rapala düğümünden,cift halkalılarda normal bildiğiniz düğümden bahsedilir.Ancak hicbirisinde sahtenin ikinci halkasına minikte olsa bir fırdöndü takılmasından söz edilmez.Oysa,şimdilerde piyasada bulunan,Mustad,Okuma,yada Prologic marka,gayet minik,sahtenin aksiyonuna menfi tesir etmeyecek,üstelik gayet mukavim fırdöndüler mevcuttur.
    Bunlardan birini ikinci halkaya takınız.Sonuc daha düzgün bir sahte aksiyonunu sağlayacaktır.Sonrasında bunu rapala ayağı misinasına güzelce bağlayınız.
    Boğaz sularının av veren bölümleri takılmaya müsait yapıdadır.Bu bakımdan sahtenizin göbeğindeki üclü iğneyi cıkarınız.Cinekop ve sarıkanat avında kullanılacak sahte boyu 7 cm civarındadır.Bunlara takılmış üclü iğne ufak gelebilir.Dolayısıyla balık kacırabilir.Bu sebepten bir boy büyüğünü kullanınız.
    Bilirsinizki sarıkanat ve cinekoplar büyük ağızlı,ambarlamaya müsait balıklardır.
    Hışımla saldırdıklarında üclüyü kolaylıkla ambarlıyacaklar ve hatta sahtenin uc kısmıda ağızlarının icersine girebilecektir.Bu balıklar kafa sallayarak kurtulma mücadelesi veren balıklardır.Özellikle sudan kaldırıldıklarında kafa sallama hareketleri iyice hızlanacaktır.Ağızlarının icine girebilen sahte ucu bu esnada direnc gösterecek ve sallama harekti esnasındada,üclü iğnenin balığın agzından kurtulmasına sebep olabilecektir.Balık kurtulmalarını minimuma indirmenin yolu,mevcut halkaya bir yesini daha eklemektir.Deneyin faydasını göreceksiniz.
    Bakın sevgili üyeler.Bu ufak ayrıntılar sayesinde Boğaz sularında kurşun ve rapala dolaştırmaktan kurtulabilirsiniz,unutmayın.
    Müteakip yazımda bazı sahte önerileri,balığın suyuna nasıl ereriz onları anlatacağım.
    Sevgiyle kalınız

2. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Ansiklopediye bir yaprak daha ekliyoruz anlaşılan.

Sağolasın Vedat Abi.

İyi akşamlar.

3. Vedat abi güzel bilgiler için çok teşekkürler:)

Bu anlattığınızın uygulaması tamamlanmış bir örnek fotoğrafını ekleme şansımız varmı acaba:)

4. burman

burman BURAK YILDIRIM

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 10-30gr &Yozuri crystal minow C5.Quantum 3-8gr extralite
    En İyi Avı:
    En iyi avım ,en iyi avımdan daha büyük olacak.
    Yine Vedat Baba :) Diline emegine sağlık

5. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    vedat amca sağol bilgiler için eline koluna yüreğine sağlık :)

6. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Erdal
    Maalesef yok.Ama birşeyler hazırlayıp fotograflarını cekip bilahere yollarım.
    Kanımca yazı dizimin devamında anlatacaklarım avcının kendine olan güvenini artttıracaktır.Başka bir platformda Canakkaleli usta avcılarla görüşme halindeyim.Sonunda beni oralara kadar getirttip avlandıracaklar o olacak.
    Hadise aslında sırf surf kamışlarla yapılan bir tatbikat değildir.Rapalanın istenilen yere erişmesi sadece kurşun yardımıylada olmayabilir.Sığ sulardada uygun aparatlarla avcı denize paralel atışlarda uzun mesafeli atışlara ihtiyac duyabilir(levrekte).Konu devamında bunlarıda anlatacağım.
    Sevgiyle kal

7. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili kardeşim Seckin.
    Bende sana teşekkür ediyorum.
    Senin mesajlarının altında gectiğin Hz.Mevlana deyişini her sefer okuyorum.O kadardoğruki.Maalesef vefa duygusu konusunda cok dertli biri olarak beni etkilemektedir.
    Sevgiyle kal

8. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sende sagolasın sevgili Tarkan

9. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sağol sevgili Burak

10. down58

down58 recep

Favori Kamış:
    Profiline
    Favori Makine:
    Remixon
    En İyi Avı:
    Henüz kayda değer bişey yakalayamadım
    Mesela resimdeki gibi bir sazanı hangi yemle tuttun (eğer resiimdeki sensen :) )

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 13 Ekim 2009
  11. menopiko

menopiko İbrahim GÜÇLÜ

VEdat amca sonunda bana tavsiye ettiğiniz maria rapalayı çantama ekledim. Teşekürler tavsiye için.

12. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bu Maria Tight Slalomla iyi iş yapacağına eminim.Güle,güle kullan

13. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Vedat Abi, ben bu rapala ayağı kasası olayını anlamadım... nereye takılıyor? ben rapala ayağına da minik fırdöndü kullanıyorum ama sarma yapabiliyor dikkatsiz olunduğunda...

şu resimde nereye bağlıyoruz rapala misinasını? 2 numaralı yere mi?

14. experienced

experienced Mert

birde kurşuna taktığımız fırdöndüyü direk makineden gelen fırdöndüyemi yoksa araya bir ayak yaparak misine ilemi takıyoruz ? teşekkürler

15. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kaan
    Ben bu şekilde bağlar ve netice alırdım.
    Ancak rapaladan gelen misinaya minik bir fırdöndü takılarakta olabilir.Ancak burada dikkat edilecek husus,hem rapala misinasına ve hemde kurşun misinasına aynı boy fırdöndü takılması gereğidir.Aksi takdirde değişik boydaki fırdöndü uc halkaları birbirinin icine girer ve problem yaratır.
    Sevgiyle kalı

16. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    25,30 cm uzunluğunda bir misina takıp onuda makaradan gelen klipsli fırdöndüye takıyoruz.Buna ise ayaklı kurşun denilir.
    Sevgiler

17. experienced

experienced Mert

çok teşekkür ederim

18. gemigezgin

gemigezgin dursun

arkadaşlar rapala ile istanbulda nerelerde avlanılır?
    yardımcı olursanız sevinirim
    teşekkürler.

19. busters/istanbul

busters/istanbul eyyüp güven

Favori Kamış:
    lineaeffe extreme 4.20
    Favori Makine:
    mıtchell armada pro 8000
    En İyi Avı:
    12 kilo aynalı sazan ve 13 kilo yayın
    merhaba sevgılı balıkcı dostlar vedat abının sahte yemlerle ılgılı yazı dızısını okuyorum. Bende istanbul bogazında bır suredır sahte ( rapala ) kullanıyorum. Fakat dıkkat ettıgım bır konuyu paylasmak ıstıyorum. Aldıgımız her sahte yem yanı ( rapala ) duzgun bır aksıyon vererek yuzemez yapım hatası rapala uzerınde delıkler ıcındekı bılyenın duzgun hareket edememesı veya uc kısmındakı halkanın sertlıgı gıbı faktorler rapalanın yaralı balık kombınasyonunu bozacaktır. Bence fırdonduye gelmeden once sahte balıgımızı guzelce baglayıp kullanılacak kursun aracılıgı ıle suyun sıze yakın kısmında gorebılecegınız mesafede yuzdurun ve sunuda unutmayalım derınlık arttıkca basıncta artacak ve sahte duzgun hareket edemeyecektır.Ben ukalalık yapmak ıstemıyorum ama sunuda eklemek ısterım. batan ve yuzen seklındekı ıkı farklı sahteden bır genellıkle yuzenı tercıh edıyoruz onu kursun aracılıgı ıle dıbe cekıyoruz oysakı batan kullansak bazı yerlerde dıbe takılma rıskı yoksa daha cok verım alacagınıza ınanıyorum. Cunku cınekop cogu zaman dıbte gezer ve yukarı dogru avlanır. SAYGILAR RATGELE

20. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Eyyüp
    Esasen bir rapala ilk defa kullanılacaksa,misina,firkete fırdöndü ne takılakca usulünce takılmalı,aynen bahsettiğin gibi aksiyonu suda gözlenerek incelenmeli,yavaş ve hızlı çekişlerdeki yüzüşleri kontrol edilmelidir.
    İmalat hatası genelde ucuz rapalalarda görülür.Daha tanınmış markalar tank testinden gecirdikten sonra piyasaya sürselerde bazen bağlama halkalarındaki bir eğrilik aksiyonu bozabilir.Bir pense yardımıyla sağ veya sola bükerek dengesi ayarlanmalıdır.
    Şu noktada iyi bilinmelidiğr.Bir rapala hızlı çekişte iyi çalışırken bir diğeri yavaşçekişte iyi calışabilir.Avlanılacak balığın bilinen huyuna göre bu konu önem kazanacaktır.
    Dediğin gibi Lüfer ve sülalesi dibi sever.Kurşun ayaklı düzenle avlanılacaksa burada yüzen tip tercih edilmesinin nedeni,hafif duraklamalarda rapalanın batma özelliği yüzünden zaten dibe yakın olduğundan takılıverme riskini azaltmaya yöneliktir.Yoksa çekiş ve aksiyon halindeyken bir rapala ister yüzen ve isterse batan olsun aynı gaga boyuna sahippse aynı derinlikten gelecetir.
    Ancak spin kamışla hic ağırlık kullanmadan balığın kıyıya iyice yaklaştığı zamanlarda yapılacak avlarda haklsın çoğu zaman batan tipler tercih edilmeli,atıştan sonra rapalanın daha derinden gelmesi içinb az bekleenemeli ve tayming ayarlandıktan sonra çekişe başlanmalıdır.
    Sevgiyle kal