20 Temmuz tarihli oldukça doyurucu ve başarılı geçen avımla ilgili raporu Varmı sazan gibisi (http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=21466)başlığı altında sizle paylaşmıştım. O avda kendimin icadım olan(belki başkası önceden denemiştir,bilemiyorum) hamurun tarifini vereceğim şimdi.... Bize lazım olan malzemeler yumurta beyaz un ve şeker. Ama bence asıl canalıcı madde trabzon ekmeği tozu Bu nasıl bir şeydir dediğinizi duyar gibiyim. Hemen anlatıyım... Mutlaka etrafınızda Trabzon Taş Fırın Ekmeği satan bir yerler vardır. Hani yuvarlak kocaman ekmekler ve onları dilimleyen makinaların olduğu. İşte öyle bir yere gidiyoruz ve makinanın ekmek keserken kırıntılarını biriktirdiği hazneden rica edip bir poşet alıyoruz. Bu ekmek kırıntıları genelde ekmeğin sert olan kabuk kısmından oluşuyor. Ama bunu elerseniz bolca galeta unu gibi bir toza kavuşursunuz. İşte bende öyle yaptım,bir tanıdığın trabzon ekmeği kestiği makinasından bu kırıntıları aldım,eledim,yumurta ,azcık şeker ve beyaz unla karıştırdım. Beyaz unu üçte 1 oranında koydum. Ortaya kahverengi bir hamur çıktı. Üstelik ekmek kabuğu tozundan yapıldığından olsagerek kancadanda kolay kolay düşmüyor ve kendine has güçlü bir kokusu var. ben denemek için yapmıştım ve beklemediğim kadar güzel bir sonuç aldım. Resmen saldırdı balıklar hamura. Hamur bitince ekmeğe döndüm ama ne yalan söyleyim o kadar da randıman alamadım. Birde arada önümü yine bu hamurla az miktarda yemledim. İster nasip deyin,ister hamur işe yaradı diyin,sonuçta güzel bir av yaşattı bana o hamur. İmkanınız varsa sizde deneyin ve sonucu bizle paylaşın. Ayrıca bu ekmek tozu,beyaz un,yumurta ve şeker karışımlı hamura galeta unu,mısır unu vanilya gibi şeyler de eklenebilir. Boili kullanan arkadaşlarda bunları biraz haşlarlarsa sanırım iyi boili olur. hem koku salınımı güzel hemde dayanıklı. ve sazanla dün hiç dayanamadılar Uöarım size faydası olur, Herkese bol şans...
fırsat bulup gittiğim ilk tatlı su avında bu tarifi deneyeceğimden emin olabilirsin ; paylaşım için teşekkürler
Hamur konusunda vermiş olduğunuz yem tarifi için teşekkürler. Bu yemle en çok hangi büyüklükte balık yakaladınız? Bu tarifin basit bir şekli ise şöyle: 1-2 günlük bayatlamış ekmeğin içi 1 yumurta sarısıyla karıştırılır. Alın size çok pratik bir hamur. Makaralı ile ileri mesafelere atımlarda sağlam durur.
Hamur tarifleri güzel de Edirne'de sazanlar ekmeğe gelmiyor.Sadece kefal.Bizimkileri sadece solucan istiyor.
Unda bulunan sanırım adı peptin olan protein hamura esneklik ve lezzet verir, peptin maddesi beyaz un üretilen yüksek kalite buğdayda azdır, bu yüzden beyaz unla yapılan ekmeklerde kıvamlanmayı sağlamak için bazı katkı maddeleri kullanılır, trabzon ekmeğinin yapıldığı sarı buğday gibi türlerde ise peptin oldukça boldur ve doğru kıvamın sağlanması için ekstra bir katkı maddesinin kullanılmasını gerektirmez.
Paylaşım için teşekkürler, bu akşam yada yarın sabah deneyeceğim... Sonuç alabilirsem raporumu yayınlarım
sadece bir avda deneme şansım oldu ,ama şunu söyleyebilirim el oltasıyla yakalanan balıkların % 90 ı bu hamura geldi. Hamur bitip ekmeğe döndüğümde randıman alamadım. belki hamurdan belki saat faktöründen belkide balığın çekilmesinden ama ekmekle nadir aldık. Öte yandan gittiğimiz gölette zamanında büyük sazanlar vardı ama malum kuraklık burayada zarar verdi. Şimdi gölde ne kadar büyük sazan vardır bilmiyorum ama 35 cm -40 cmlik sazanlar geldi. bunun yanında parmak kadarlarıda geldi. artık nasip olursa bir dahaki haftaya tekrar deneyeceğim bakalım o zmaan neler oluyor...
slm ben daha öncede bi tarif vermiştim onu tekrarlıyım sazan avcıları için; 2klo civci yemi(yemcilerde mevcuttur), 1klo un, 5 yumurta,5li paket toz vanilya.bu karışım gerçekten okadar güzel av yaptırıyo ki anlatamam bulunduğunuz avlak bu yeme alışkın olmasa bile tuttuğunuz balığa sizde şaşırıcaksınız.şöyle bakınca yaş pasta tarifi gibi gözüküyo insan göle atarken 4 tanede mum takıcaz mı üstüne diye düşünmüyo diil tabi ama gerçekten tavsiye edrim..rastgele
selimcim yaklaşık 1 hafta önce amasyadan geldim.3-5 gün kaldım.giderken turhala da uğradım.işin aslı aklıma gelmedin değil.ama nasıl bulabilirim düşüncesi ile fazla beklemedim.şöyle bir ilçede tur atıp çıktım.söylediğin yem tarifini amasya uluköy barajında denedim.hakikaten oldukça güzel bir yem.ben önce bu hamurdağılır diye düşünüyordum.ama hiç düşündüğüm gibi olmadı.aynı cam macunu gibi oldu.düşmesi imökansız görünüyordu.işe yaramasına gelince sana katılmamak mümkün değil.malatyada trabzon ekmek satan yer çok az.o yüzden bu fırsatı bulup bulamayacağımı bilemiyorum.ama illaki malatyadada denemek istiyorum.selamlar...
içine bir de kakao katıp denedim daha başarı sonuç aldım. Tabi başarı bağıl olarak, belki kakao katmasaydım da aynı verimi alacaktım bilemiyorum. Şimdilik kakao kullanarak hamur yapıyorum.
civciv yemi Ben yamula barajında mısır hamuru ile avlanıyorum ve sonuç olarak iyi sonuç aldım.Mısır unu, buğday unu, vanilya , şeker ve civciv yemi ile hazırlamış olduğum hamurdan pek verim alamadım.Ayrıca civciv yemi olan hamura daha çok tatlı su kefalinin geldiğini gözledin.selamlar
selim bey tarifi kendimce uygulayıp yaptım denedim ve sonuçları yazıyorum - büyükbir alışveriş merkezinin ekmek kesme makinasında arta kalan kırıntıları istedim. burası sadece trabzon ekmeği üretmesede , t.ekmeğide aldığım kırıntıların içinde mevcuttu.büyükçe bir poşete doldurdular sağolsunlar. - poşeti açtım ekmek kırıntıları bu kadar mı güzel kokar. kendine özgü bir koku ve aroması vardı yarım metreden hissettiğim. dedim bu iş yapar - sert olan kırıntı ve biraz büyük parçaları rondodan geçiresim geldi. ve sonuçta aromatik kalın bir un elde ettim - iki farklı boili yapayım dedim pişmemiş ve pişmiş hamur topları olsun dedim. kancada durur durmaz gölette süpriz bir şey olmasın diyerekten - 2 tabak altı kırıntı ununa( heralde adı galeta oldu şimdi) un ekledim taki hamur kıvamına gelinceye kadar,yoksa dağılıyordu. birazda şeker sonra 1 adet yumurta yumurta o güzelim kırıntı ununun kokusunu bastırdı.keşke koymasaydım dedim zaten sizin verdiğiniz tarifde de yok yumurta. artık sazancı refleksi olmuş .kırdım içine neyse 2-3 dak nohut fındık ve biraz fındıktan büyük şekilde hamur toplarını suda kaynattım. - bir kısmına pişirmeyip iki farklı yemle gölete gittim - pişmemiş boililer dağılıyordu.atış esnasında. kıvamını ayarlayamamış olabilirim - pişmiş boililerle 4-5 balık tuttum. özet olarak yumurtayı karışımıma koymasaydım.daha baskın daha aromatik daha kokulu bir hamur elde etcektim. Hala elimde bu undan var bir daha ki sefere içine fazla karışım yapmadan, ekmek kırıntı ununu dağılmayacak şekilde , pişirmeden boili yapmak. Bnun için tavsiyesi olcak forumdostlarınn yardımını istiyorum
Hocam isin sirri ekmekde degil mayada. O koku yokmu o koku)) Insani mest eder, demekki baligida mest etmis..)))