BALIK AVI Cengiz Balıkçılık Av İstanbul
SPOT BALIK, Hayata olta at! SPOT BALIK, Hayata olta at!








































Go Back   BALIK AVI > Tatlı SU Balık Avı > Tatlı SU Balık Avcılığı
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol


Sazan Balığı`nın Avcılığı

Cevapla
13-08-2008, 14:34   #1
TheCloUd_Bursa16
Özkan küçüK / Kestel/Bursa
 
TheCloUd_Bursa16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 403
Favori Kamışı: Remixon KING 50
En İyi Avı: Turna 8 kg, 8 kg SazaN
SAZAN BALIĞI
[/
Sazan balığı, tatlı sularda yaşayan kemikli bir balıktır. Uzun bir sırt yüzgecine, kısa anüs yüzgeçlerine sahiptir. Başında (ağız altı) dört adet bıyık bulunur. Yüzgeçleri yumuşaktır. Yüzgeçlerin ön tarafında kuvvetli dikenler bulunur. Göğüs yüzgeçleri, karının altına doğrudur. Pulları değirmidir. Yüzme kesesi bir kanalla yemek borusuna bağlıdır.
Bir bölümü kemikleşmiş olan ilk omurlar, kulakları yüzme kesesine bağlayan "Webler aygıtı" nı meydana getirirler.
Bu tip aygıta sahip balıklar arasında (kemik destekli keseliler) çene dişi bulunmayıp, yutak dişi bulunan balıklar sadece bunlardır.
Sıcak ve ılıman bölgelerde, deniz seviyesine yakın sularda yaşayan yüzlerce varyete’si (alt türü) vardır. Sazan kendi cinsinin tek türüdür (Cyprinus carpio). Bazı sazan çeşitleri pulludur, bazıları tüm pulsuzdur (deri sazanı), bazılarında ise az sayıda büyük pullar bulunur (aynalı sazan).
Dipleri karıştırır, suyu bulandırırlar. Çevik ve hareketli balıklardır. Sürüyle dolaşırlar. Eti fazla kılçıklıdır. İrileri iyi pişirildiğinde eti beğenilir. Nisan-Haziran arasında yumurtlarlar. Yumurtaları bitkilere yapışır. Bir dişi, bir defada yarım milyon yumurta bırakabilir. Yumurtaların çoğu diğer balıklar tarafından tüketilir. Ortam ısısına bağlı olarak en geç bir hafta içinde yumurtalar açılır. Üç yılda erginleşirler. Sazanların 100 yıl kadar yaşadığı söylenirse de, ömürleri normal olarak 40-50 yıl kadardır. Balıkçılar bunları harekete geçirmek için gürültülü sesler çıkarırlar.

Tatlı su balıkçılığının ilk serüvenleri genellikle sazan avı ile başlar. Hemen hemen her tatlı su balık avcısının SAZAN ile ilgili bir anısı mutlaka vardır. Yurdumuzda her türlü iklim koşulunda yaşayan pek çok çeşidi vardır. En makbul kabul edilen cinsi Aynalı sazan dır. Doğal takvime göre Arpa hasatından sonra oltaya vurmaya başlar ve bağbozumuna kadar bereketli av verir. Özellikle iri boylarının yakalanması için gece avı tercih edilmektedir.

NERELERDE BULUNUR: Sazan hafif meyilli yerlerde bulunur. Çok dik yamaç kenarlarında bulunmaz. Baraj yada göle açılan küçük dere yataklarının ağızlarında, bahar yağmurlarının aktığı su yollarının önlerinde dibi kayalık olmayan akıntı ağızlarında, bilhassa kumluk ve yosunlu kısımlarda çokça görülürler. Akarsularda ise ağaç kökleri sazlık araları ve kovuklarda irileri kaya önlerindeki derin girdaplarda ve akıntılı yerlerde suların köpürerek aktığı akıntı ağzının hemen önünde bulunurlar.

Tüm tatlı su balık avcılarının en çok avladıkları balık çeşidi sazandır. Tatlı su balık avı denilince akla ilk gelen sazan avıdır. Dip oltası ve şamandıralı olta ile iki şekilde avı yapılır. Sazan avı için birçok yem kullanılabilir. Bu herkesin bildiği yemlerden başka yöresel olarak kullanılan çeşitli tahıl hamurları da mevcuttur. Birçok türü olan sazanın en çok bilinen türü kara sazan ve aynalı sazandır. Hangi tür sazan olursa olsun, hangi yöntemle av yapılırsa yapılsın avlanılacak bölge mutlaka önce yemlenmelidir!!!

YEMLEME: Bir göle veya gölete gittiniz... Ortam çok sakin, sessiz... Elinizde her türden malzeme mevcut... Oltalarınızı suya attınız, zilleri yaktınız ve sazanları bekliyorsunuz...Arada sırada tek tük çalmalar olsada balık yakalayamadınız... Sıkıntıdan uykunuz geldi... Uyudunuz... Sabah oldu elinizde bir tane balık yok... ee... Peki, sorun nerede... TABİKİ YEMLEME YAPMADINIZ... O zaman bir daha ki sefere daha temkinli olalım...
Ve aynı yere geldiniz... Aynı malzemeler elinizde... vede ne var... Gölü yemleme için yem...
Malzemeler:4 kg Kuzu yemi(Hayvan yemi)
4 kg Kaynamış mısır
Malzemelerimiz bunlar...2 kg kuzu yemini büyük bir kovaya koyup göl suyu ile yumuşatıyoruz... Kaynamış mısırın 1 kg. kısmını bu kuzu yemine katıp karıştırıyoruz... Tabii yem hamur kıvamında olacak... mısırlarıda kattıktan sonra bu karışımı yumruk kadar yaparak bir kıyıda beklemeye koyuyoruz...2 saat bekledikten sonra oltaları attığımız yerlere doğru fırlatıyoruz... Elimizde kalan diğer 3 kg kaynamış mısırıda sapan veya bot yardımı ile oltaları attığımız yerleri yemliyoruz... İşte bu kadar... herşey hazır... Sıra çayımızı demleyip balıkları beklemekte... Ama bazen çayınızı bile içemiyosunuz...
''İşte gittiğimiz bölgeyi bu şekilde yemlersek daha iyi sonuçlar alabiliriz''

ŞAMANDIRALI OLTA İLE AVCILIK: Önceden yemlenen bölgeye 50-60 numara misinadan oluşan bir bedene fırdöndü bağlanır bunun ucuna aynı kalınlıkta 30 cm kadar bir misina beden bağlanır ve şamandıra mantarı burada yer alır. Bununda ucuna klipsli bir fırdöndü bağlanır. Klipsten itibaren 40 numara misina ile 1 metre kadar bir köstek bağlanır ve olta iğnesi bunun ucuna bağlanır. Bu şekilde bağlamanın faydası olta iğnesini rahatça değiştirebilmek ve iri bir balık yakalandığında şayet misina kopacak olursa tüm takıma zarar vermek yerine uçtan kopmasını sağlamaktır. Eğer makine ve kamışla av yapılıyorsa makinenin debriaj sistemi bulunduğundan beden için 40 köstek için 35 numaralı misinalar kullanılabilir. Kullanılacak yem olta iğnesine iğnenin tamamını kapatacak şekilde takılıp olta atılır. Balık yemi kaptığında hemen tasma vurulmamalıdır. Balık şamandırayı birkaç metre götürdükten sonra tasma vurulup balığın direnci ölçülür. Oltada iri bir balık olduğu anlaşılırsa misina yavaş yavaş çekilir. Çok direnç gösterirse hafifçe bırakılıp tekrar çekilmelidir. Bu işlem balığın yorulup kendini bırakmasına kadar sürdürülmelidir bu bazen 15 dakika kadar sürebilir. Balık kıyıya geldiğinde en iyisi kepçe ile almaktır. Eğer kepçe yoksa misinadan tutarak balık dışarı alınmamalı mutlaka bir el ile balık karnından tutularak karaya alınmalıdır. Bu işlemler mümkün olduğunca sessiz yapılmalı, yemlediğimiz yerde başka balıklarında olabileceği untulmamalıdır. Avladığınız yerin özelliğine ve balığın iriliğine göre suya düşmemek için mutlaka önlem alınmalı eğer can güvenliği tehlikeye düşecekse teredüt edilmeden balık salıverilmelidir.

DİP OLTASI İLE AVCILIK: Bunun için Gerekli olan misina kalınlığı şamandıralı oltanın ki gibidir. Bedene tek bir klipsli fırdöndü bağlanır. Bunun ucuna yine aynı kalınlıkta 1 m kadar bir beden ve bununda ucuna 30–40 gr. Bir kurşun ağırlık bağlanır. Bu 1 m lik kısma yine 1 boy ince 25–30 cm’lik bir köstek ile 2 olta iğnesi bağlanmalıdır. 2‘ den fazla iğne bağlamak oltanın idaresini güçleştirir. İğneler yemlenip atıldıktan sonra bir ucu sivriltilmiş 40–50 cm lik ağaç bir kazık yere saplanır. Bu kazıkların üstüne bir çentik açılıp oltanın boşluğu alındıktan sonra buna mandal ya da klipsle bir çıngırdak bağlanır. Bu yöntem avcıya 1 den fazla oltayı idare etme şansı yaratır. Çıngırdak çaldıktan sonra ayrıca tasmalamaya gerek yoktur. Şamandıralı oltada tarif edildiği gibi balık dikkatlice çekilir. Burada dikkat edilecek en önemli nokta avcının idare edebileceği kadar olta kullanmasıdır. Çünkü genellikle çıngırdaklar peş peşe çaldığından lüzumundan fazla olta atmak hem zamanında çekilemeyen oltanın karışmasına hem fazla gürültü balığın ürkmesine neden olabilir hem de zaten dar ve az olan avlaklardan daha fazla sayıda balıkçı yararlanabilir. Zaten resmi av sirkülerlerinde bu sayı kişi başına maksimum 2 dir. Her iki olta arası ideal mesafe 10 m olduğuna göre demek ki bir kişi en fazla 20 m yer işgal etmelidir.

KÜSPE İLE AVCILIK: Bu yöntem özellikle aynalı sazan avı için en geçerli yöntemlerden biridir. Tabaka halindeki preslenmiş ayçiçeği küspesi 5x5x5 cm ölçülerinden küçük olmamak kaydıyla küp ya da dikdörtgen prizması şeklinde kesilir. Tam ortasından matkapla delinir.( Bu işlemler sırasında oluşacak talaşı sakın heba etmeyin) Bedeni oluşturacak misina ucuna klipsli bir fırdöndü bağlanır. Bu fırdöndüye aynı kalınlıkta 10–15 cm lik bir kısa beden ilave edilip küspenin deliğinden geçirilir ve ucuna üçlü bir fırdöndü bağlanır. Bundan amaç suda eriyen küspeyi rahatça değiştirmektir. Üçlü fırdöndünün serbest kalan iki halkasının her birine bedenden 1 boy ince misina ile 8–10 cm uzunluğunda 4der tane köstek bağlanır bunların ucuna da olta iğnesi bağlanır. Böylece 8 olta iğneli bir takım donatılmış olur. Olta iğneleri küspenin muhtelif yerlerine birbirine dolaşmayacak şekilde tutturulur. Bu takıma ağırlık bağlanmaz çünkü küspenin kendisi hem ağırlık hem de yem görevi görür. Dip oltası gibi atılıp çıngırak bağlanabilir. Küspe suda çok yavaş eriyerek dağılırken bunu yemek isteyen balıklar olta iğnelerine takılırlar. Küspenin üzerine ben 1–2 damla bitkisel yağ damlatıyorum. Bence böyle daha iyi sonuç alıyorum

Konu TheCloUd_Bursa16 tarafından (13-08-2008 Saat 18:00 ) değiştirilmiştir..
TheCloUd_Bursa16 çevrimdışı  
13-08-2008, 14:35   #2
TheCloUd_Bursa16
Özkan küçüK / Kestel/Bursa
 
TheCloUd_Bursa16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 403
Favori Kamışı: Remixon KING 50
En İyi Avı: Turna 8 kg, 8 kg SazaN
ÜREME ZAMANI

Sazan balığı Mayıs ve Haziran aylarında ortam sıcaklığına göre üreme yapar. Sazan yumurtalarını genelde kıyıya yakın bölgelere bırakır. Yumurta zamanı yanlış bir uygulama ile kendini balıkçı zanneden kişiler tarafından dirgen, tüfek kullanılarak avlanırlar. Diğer bir yanlış uygulama ise ağ ve serpmedir. Göl ve göletlerde tamamen yasaklanmış olan bu yöntem balık neslinin yok olmasına neden olmaktadır

Sazanın yemleri:
1)Mısır
2)hamur
3)küspe(mısır, ayçiçek ve susam)
4)boili
5)ekmek
6)patates
7)salam, sosis, sucuk vb...
8)ufak tatlısu balıkları
9)buğday ve vb. tahıllar...
10)kuru üzüm
11)boncuk
NOT:daha iyi sonuçlar almanız için koku hissi uyandırmayan yemlere ULTRABITE esansların damlatılması ile daha iyi sonuçlar alacaksınız(kendi görüşüm)...
__________________________________________________ ___________________

Limit: en az 30 cm. en fazla 10 adet.

__________________________________________________ __________________
favori oltamız...


__________________________________________________ __________________
kaynaklar:Vikipedi
Angelfire
Kilcikclub.com
kendi bilgilerim...

Konu TheCloUd_Bursa16 tarafından (13-08-2008 Saat 17:57 ) değiştirilmiştir..
TheCloUd_Bursa16 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-08-2008, 14:46   #3
uzunköprülü umut
Umut ÖZER / edirne/uzunköprü
 
uzunköprülü umut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 680
Favori Kamışı: 3.00m alba kamış 60lık olta ve her türlü şamandıralı olta takımı
En İyi Avı: 10 cm tatlısu levreği
paylaşım için teşekkürler
uzunköprülü umut çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-08-2008, 15:20   #4
Conqueror
Ahmet Fatih Eryılmaz / Edirne / Kutlutaş
 
Conqueror - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 10.585
Favori Kamışı: Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
En İyi Avı: 100 gr israil sazanı
Paylaşım için teşekkürler
Conqueror çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-08-2008, 15:26   #5
TheCloUd_Bursa16
Özkan küçüK / Kestel/Bursa
 
TheCloUd_Bursa16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 403
Favori Kamışı: Remixon KING 50
En İyi Avı: Turna 8 kg, 8 kg SazaN
uzunköprülü umut
paylaşım için teşekkürler
Önemli değil Umut
TheCloUd_Bursa16 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-08-2008, 15:28   #6
TheCloUd_Bursa16
Özkan küçüK / Kestel/Bursa
 
TheCloUd_Bursa16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 403
Favori Kamışı: Remixon KING 50
En İyi Avı: Turna 8 kg, 8 kg SazaN
Conqueror
Paylaşım için teşekkürler
Önemli değil Ahmet abi
TheCloUd_Bursa16 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-08-2008, 20:53   #7
estergon44
fatih / malatya
 
estergon44 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 65
Favori Kamışı: kamış olta
En İyi Avı: 4.6 kg aynalı sazan
ellerine ve emeğine sağlık güzel kardeşim.paylaşım için teşekkürler.herşey harika olmuş.yalnız şu küspe ile avcılık bana çok sağlıklı gelmiyor.ve bu yöntemi hiç bir zaman kullanmıyorum.neticede balıkları yaralamada yüksek ihtimalli bir yöntem.sonuçta gelen balığın iğnesini ben ağzından çıkarmak isterim sevgiler kardeşim...
estergon44 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-08-2008, 21:10   #8
gülbaharlar
gulbaharlar / manisa
 
gülbaharlar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 4.304
Favori Kamışı: el oltası, kamış
En İyi Avı: 13 kilo aynalı sazan
35 lik misina ince olmazmı kardeşim biz devamlı sazanda 70 lik kullanıyoruz
gülbaharlar çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-08-2008, 21:28   #9
TheCloUd_Bursa16
Özkan küçüK / Kestel/Bursa
 
TheCloUd_Bursa16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 403
Favori Kamışı: Remixon KING 50
En İyi Avı: Turna 8 kg, 8 kg SazaN
estergon44
ellerine ve emeğine sağlık güzel kardeşim.paylaşım için teşekkürler.herşey harika olmuş.yalnız şu küspe ile avcılık bana çok sağlıklı gelmiyor.ve bu yöntemi hiç bir zaman kullanmıyorum.neticede balıkları yaralamada yüksek ihtimalli bir yöntem.sonuçta gelen balığın iğnesini ben ağzından çıkarmak isterim sevgiler kardeşim...
önemli değil Fatih abi...dediğin gibi küspeli oltanın üzerindeki küspe ufak balıkları hemen etrafına toplama özelliğine vahip olduğundan dolayı, ve iğnelerin fazla büyük olmaması nedeniyle parmak kadar balıklar bile iğnelere yakalanıyor...ve her zaman ağzından yakalanmıyor...bazen gövdesinden, bazen yüzgeçlerinden, bazen de başından yakalanıyor...bu balıkları geri salmak zorunda olduğumuz için balıkları yaralı, hatta ağır yaralı bir şekilde göle salıyoruz...bazen bu balıkları oltalarını boşuna çaldırdığı için kıyıya çektiğinde zamanımı senin için mi harcadım deyip, balığı iğneden kafasını bile canlı canlı koparacak şekilde atanlar var ve rica ediyorum, lütfen iğneleri balığın yakalanmış yerlerinden balığı inciltmeden çıkarmalarını diliyorum

saygılar...
TheCloUd_Bursa16 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-08-2008, 21:33   #10
TheCloUd_Bursa16
Özkan küçüK / Kestel/Bursa
 
TheCloUd_Bursa16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 403
Favori Kamışı: Remixon KING 50
En İyi Avı: Turna 8 kg, 8 kg SazaN
gülbaharlar
35 lik misina ince olmazmı kardeşim biz devamlı sazanda 70 lik kullanıyoruz
Ali abi, ben bu kalınlıktaki misinayı(35 mm.) makaralı oltalar için yazdım... tabikide sallama olarak tabir ettiğimiz oltalarda 50 mm-100 mm. kalınlıklardaki misinaları sallamalar için kullanıyoruz...sanırım sende 70 mm. kalınlığındaki misinayı sallamalar için kullanıldığını söylemek istemişsindir ...
TheCloUd_Bursa16 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Konuyu Paylaş!
Bu Konuyu Facebook'ta Paylaş!
Facebook
Bu Konuyu Friendfeed'de Paylaş!
Friendfeed
Bu Konuyu Twitter'da Paylaş!
Twitter
Bu Konuyu Google Buzz'da Paylaş!
Google Buzz

Konu Araçları

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Forum navigasyonu




Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:06 .


Powered by: vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©2004 - 2014, Balikavi.net