Kuzuların Sessizliği...!

Konu, 'Genel Konular' kısmında N@mık tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. N@mık

    N@mık

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.240
    Şehir:
    Batı Akdeniz
    Favori Kamış:
    Bilgi, Deneyim, Emek, Sabır ve Nasib
    En İyi Avı:
    Kocaman bir hayaldi kaçan
    Denizlerin Kılıçsız Şövalyesi, Balıkların Efendisi AKYA.......

    İskelelerden bazen oltaya takılan 1-2 kg arasındaki akya hikayeleri vardır. Ama onlar yalnızca hikaye ve yetişkin bir akya ise 10-60 kg arası olup efsanelerin baş kahramanı olmaya layıktır. Bu efsanelerin en yoğun söylemleri ise Antalya-Adrasandan yükselir. Hele barakadi ye takılan 55 kg lık akyanın, yakalayan teknecideki yıpranmış resimleri insanı hayrete düşürecek türden. Derya kuzusu dedikleri bu olsa gerek ve sanırım adınıda buradan alıyor KUZU.

    10-16 kg arasındakiler sürüler halinde kıyıya yakın ama derin kayalıklarda dolaşır ve sırtı ile yakalanır. Onun avıda, malzemeside, avcısıda onun kadar özeldir. Canlı yem takacaksınız palamut en iyisi, yok rapala deneyecekseniz 20-35 cm arasında bir rapala olacak, misina değil, en az 80 kg çekerli ip kullanacaksınız (Eğer yeterse; çünkü olaki 20 kg bir kuzu takıldı buda 60 kg lık bir güçle asılacaktır oltaya), çelik tel kullanmakta fayda var rapala veya yem tam yutulmuşsa misinanızın kesilme ihtimali yüksek. Sonra mutlak kaliteli bir çıkrık kullanacaksınız. ve tüm bu mekanizmanın diğer ucunda da en önemli aksesuar, tecrubeli ve bir okadarda kas kuvveti olan bir balıkçı lazım çünkü bu balık oltaya takıldıktan sonra dengeli güç kullanımın kimin yönünde olacağı belirsizdir. (Bu aksesuara sahip oldukları için yöresel balıkçılar çıplak el ve oltaylada tutarlar ama siz denemeyin) Bunu aşsanız bile psikolojik savaşta sizi oltayı bırakmaya kadar zorlayacak ve o limite kadar defalarca çıkıp ineceksiniz. tam balığı tekneye yaklaştırdığınızda dikkatli olun yaralana bilirsiniz çünkü o sırada...

    Yataktan düşeceksiniz.

    Çünkü dedimya bu balıkta artık efsane. Yazık ki nesli tükenmiş balıkların eski resimleri arasında yerini almak üzere...

    Googel'da adrasan+kuzu yazdığınızda karşınıza bir balık avı organizasyonu düzenleyen bir şirket çıkacak, kuzu avını profösyönelce yapan adrasandaki tek şirket. Gayet ilgili ve samimiler ama defalarca denemenize rağmen kuzu avından boş dönme ihtimaliniz yüksek çünkü 10-15 seferde 1 kuzu alınıyor. Tabi bunu bir oralı balıkçılar, bir bu ava ısrarla devam edenler, birde artık siz biliyorsunuz. Ama genede bu avlardan boş dönmeme ihtimalinizde var. 75 cm'lik bir Baracüda da sizi tatmin edecektir. (Bu arada Ankaradan Dr.Altuğ Hocam eline sağlık o ne asil balıktı öyle)

    Tabi bu boş avlar ne turcuların ne adrasanlıların suçu ellerinde resmi izin belgeleriyle, çoğu zaman sınırları aşıp kıyıya yanaşarak TROL çeken bakılçıların ve resmi makamların densizliğinden başka bir şey değil.

    5 ton KUZU alındığını söyleniyor bu yöreden, Yani ortalama 10 kg dan 500 ad. kuzu. Dur tahmin edilim bu bölgede zaten kaç kuzu vardı sizce 550? ? 600? bence daha fazla değil. Bozulan balık yuvaları ve milyarlarca yumurtanın zai oluşu da her zaman ki gibi savaş sonrası sarılamayan yaralar. Bu balığın avlanması şu an itibariyle yasaklansa bile, kalan miktarın üremesi ve onlarında yetişmesiyle denizden alınan balığın aynı sayıya gelmesi için 8-10 yıl geçmesi gerekli. Sessizce geçecek 10 yıl, oda yasal destek ve yöresel duyarlılığa bağlı.

    Yani aslında hayellerimiz de imkansız görünüyor...:( :( :(

    Atom bombası atsalar daha fazla ne yaşanabilirdi ki...? Bu yapılanın adı nedir ? Argo repertuarım yetersiz kalıyor ve ilk defa edebimden utanıyorum.:( :( :(

    Saygılarımla...:( :(
     
    Son düzenleme: 28 Temmuz 2006
  2. MGB

    MGB GOKHAN

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    986
    Şehir:
    AYT - DUBAI
    Favori Kamış:
    Kamış olta, yapay yemler, sırtıyı pek severim :) ...
    En İyi Avı:
    Umarım yakında İRİ bir LEVREK :)
    Gerçekten ellerinize sağlık inanın o kadar güzel bir yazı ki.... Çok hoşuma gitti uslubunuz... Evet size katılmamak mümkün değil, keşke daha bilinçli bir avcılık zihniyeti gelişmiş olsa da bu kadar balığa kıyılmasaydı... Herşeyi bitiren biz insanoğlu onu da bitiririz en kısa zamanda... Bizden sonrakiler de artık sadece fotoğraflardan öğrenirler böyle efsane bir balığın olduğunu....
    Sevgiler, saygılar......
     
  3. Mehmet PEKMEZCİ

    Mehmet PEKMEZCİ

    Mesajlar:
    736
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    Evet çok güzel bir yazı. Çok zevk aldım okurken. Aslında sadece sizin değil çoğumuzun kafasından geçenleri aktarmışsınız. Benim de aklıma trança geliyor. Tezgahlarda dilim dilim satılan trançaları hatırlıyorum. Ve etinin güzelliğini. İhtiyacından fazlasını alan bir tek insan. Doğayı tahrip eden ekolojik dengeyi yok eden hiçe sayan, yatırımlarını hep kısa vadede düşünen, anlaşılmaz bir zengin olma hırsı... Benim inandığım bir şey var. Doğa kendisinden alınanları mutlaka geriye alacaktır. Bunun hangi şekilde olacağını tahmin edebilmek tabi ki
    zor. Ama emin olabilirsiniz olacaktır. Ülkemizde ticari amaçlı balıkçılığın belli bir süre zarfında tamamen yasaklanması gerektiğini düşünen biriyim. yeteri kadar balık çiftliği var. Balıksız kalmayız. Gerçi böyle bir kanun çıkarsa bu hertürlü rezilliği yapanlar "çiftlik sahiplerini zengin ediyorlar" diye bas bas bağırırlar. Nasıl olsa bir gün işsiz kalacaklar. Ama belli bir süre işsiz kalıp ondan sonra adam gibi avlanarak ve denetlenerek bu işe devam etseler sanırım şimdikinden daha fazla para kazanacaklardır. Ticari amaçla avlanan balıkçıların bir çoğuındaki hakim görüş olan "balık avlanmakla bitmez" düşüncesinin yanlışlığını çok sonraları hep beraber göreceğiz. Ama çok geç olacak. Bu konudaki düşüncelerimi 9 Eylül Üniversitesindeki bir öğretim görevlisine mail olarak gönderdiğimde gelen cevaptaki "hiç uğraşmayın biz senelerdir uğraşıyoruz hiç birşey yapamadık" cümlesiyle ağzım açık kalmıştı. Umarım bu kötümser tablo süratle değişir. Sorunun bir parçası olmadığıma inanıyorum. Elimden geleni yaptım bu konuda. Ama bir yere kadar işte. Bundan sonra da yapabileceklerimin en iyisini yapmaya çalışacağım. Eminimki hepimiz bunu yapacağız. Bizler bunun için burdayız öyle değil mi?:)
     
  4. kilic73

    kilic73

    Mesajlar:
    4
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    8 kg Sarıkuyruk
    Bu muhtesem baligi harika anlatmissiniz , uzun zamandir forumları takip etmeye gayret ediyorum , cevap yazmak simdiye kısmetmis :) , ilk mesajımda tuttugum akyayı sizlerle paylaşmak istedim.

    [​IMG]

    Metin KILIÇ
    4/7/1973
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 29 Ağustos 2006
  5. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Öncelikle hoşgeldiniz Metin bey... Tebrikler, güzel bir av olmuş :) Avın hikayesini, kullandığınız yöntem ve malzemeleri de biraz anlatırsanız seviniriz :) Bereketli avlar dilerim, rast gelsin...
     
  6. kilic73

    kilic73

    Mesajlar:
    4
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    8 kg Sarıkuyruk
    Tekrar Merhaba,
    Bu avda 100 lük misinadan hazırlanmış el oltasını sırtı de kullandım , balığın muhteşem vuruşunu hissetmek ve avın keyfini çıkarmak istiyorsanız sizede çıkrık olta yerine el oltasını şiddetle tavsiye ederim , tabiki eldiven kullanmak şartıyla :) . Yem olarak o sıralar palamut çok az çıktığı için (31.07.2006) balıkçılardan temin ettiğim sübye yi kullandım , daha zor bulunan bir yem ama palamuttan daha iyi iş yaptığını düşünüyorum . Sübye kullanıldığında yemin dengede olması için 3 zoka kullanıyorum , 2 si aynı boy ve sübyenin arka kısmına takılıyor , diğeri biraz daha uzun ve kafa bölgesine takılıyor . Akya için sırtı çekiyorsanız benim tecrübem oldukça yavaş ilerlemeniz gerekiyor , rölantiye yakın .. dolaştığınız bölgede varsa eğer sübye ye kesinlikle dayanamıyor ve beklediğiniz vuruşu hissediyorsunuz , gerisi size kalmış :)
    Balığın tutulduğu yer Tisan Tatil Köyü (Taşucu-Ovacık) Akıntı Burnu bölgesi (aynı zamanda dalış noktasıdır ).
    Herkese sevgiler ...

    Metin KILIÇ
     
  7. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Tebrikler Metin :) O balığı yakalamanın heyecanı apayrıdır sanırım.:)
     
  8. hakansener

    hakansener

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    ankara-izmir-istanbul-aydın(didim)
    Favori Kamış:
    seacsub x-fire 95
    En İyi Avı:
    4 kg levrek
    geçen ay tekneden sırtı çekerken bir anda büyük birşeyin asıldığını hissettim heyecanla sarmaya başladım takımı sonra bir anda ben daha ne olduğunu anlamadan 20-30 metre gerimizde dev gibi bir turna ağzında benim rapalayla sudan sıçradı ve suya düştü, düşmesiyle de olta boşaldı.. ben balık yemi bıraktı diye bütün neşem kaçmış şekilde oltayı çekerken takımın ucundaki ağırlığın sadece rapalanınki kadar olmadığını farkettim. neyse rapala görüş mesafesine girince tam anlamıyla şok oldum çünkü turna yarımdı.. :eek: o yarım hali 2 kilo geldi. bizim buralarda köpek balığı olmadığını olsada köpek balıklarının avlarını tutup çevire çevire parçaladığını yada direk yuttuğunu düşünürsek sizce bu balık neydi :)
     
  9. MGB

    MGB GOKHAN

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    986
    Şehir:
    AYT - DUBAI
    Favori Kamış:
    Kamış olta, yapay yemler, sırtıyı pek severim :) ...
    En İyi Avı:
    Umarım yakında İRİ bir LEVREK :)
    Gerçekten çok güzel bir balık ellerinize sağlık...
    Namık, sana da çok teşekkür ederim, bu ayrımı yaptığın için...

    Biz alamadık hala ama, alanlara ağzımız açık bakıyoruz... :)

    Umarım bir gün tanışmak nasib olur bu yakışıklı ile....
     
  10. inşallah herkese nasip olur :) sarosta yanımızda atlayıp durdu ama yakalayamadık:(
     
  11. kilic73

    kilic73

    Mesajlar:
    4
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    8 kg Sarıkuyruk
    Namık bey dikkatiniz ve düzelttiğiniz için teşekkürler , biz genelde akya yada avcı yada kuzu diyoruz , akdeniz bölgesindeki balıkçılardan genelde böyle duyuyoruz , alışkanlık ... mesela balıkçılar labpuka yada kanal avcısı derler bizim oralarda ...
    Tekrar teşekkürler ..
     
  12. ilkerxxx

    ilkerxxx İLKER

    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    Ankara-Mersin Bozyazı
    Çok doğru söylüyorsunuz trol balığı kurutuyor. Bende Mersin bozyazı yazlıkçısıyım her yaz balığa giderim eskiden çok fazla akya olurmuş şimdilerde ise nadir. Ama küçük akayalar yine çok büyükleri trol bitirmiş. Devletinde suçu var ama asıl suç bizlerin. Bir toplumun kanında olucak doğaya zarar vermemek. Kısaca kanımızın değişmesi gerekiyor.
    Bakalım bu sene ramazan bayramında Bozyazıdayım büyük balık tutacam inşallah.
     
  13. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Trol balığı kurutmaz. Ama, trolü, balık kurutucusu olarak kullanmak mümkündür. Fakat, gırgırı da öyle kullanabilirsiniz.

    Bizim balıkçılarımız, önce kendi ekmek kapılarına saygısız. Trolü, olmadık yerde, olmadık zamanda, olmadık şekilde kullanıyorlar. Sonuçta, aslında gırgır'dan pek de kötü olmayan bu alet bir canavar oluveriyor. Hoş, gırgırda öyle oluyor çoğu zaman..

    AKYA'nın en güzel tarafı, yanıbaşınızda fink atmasına rağmen takımınıza ilgi göstermemesidir. Yem canlı olacak, ahanda tut hadi beni diyecek, o da sen misin diyerek kovalayacak, yakalayacak. Pek çok balık bunu bilir, akyalar gelince, ölü taklidi yapar. Bu nedenle, akyaları bilmeyen bir balık bulup bundan yem yapmak gerekebilir. Mesela, bir sarıkanat veya lüfer bu iş için gayet uygundur.. Olmazsa, canlı zargana belki..

    Diğerleri? Elbette diğerleri de iş yapar ama, genelde tırsı, kolyoz vs. bu balığı görünce ne yapacaklarını bilirler. Bu nedenle çok fazla etkili olmazlar..
     
  14. karademir

    karademir

    Mesajlar:
    27
    Şehir:
    antalya
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    lambuka 2,5-3 kg
    "Balık ve Olta" "Ali Pasiner"

    Ben Burdur Bucak'tan Deniz, 2001 yılının eylül ayıydı sanırım, topçam'a piknik için gelmiştik sabah erken saatlerde topçamın batı ucunda kefaller kıyıya yakın yerde zıplıyorlardı, bende at çek alba marka kaşığımı taktım. at-çek yapıyordum aklımda "palamut"? vardı ama gelen akya "akya ile sarı kuyruğu ayırablirim"oldu tahminen 1 kilonun biraz üzerindeydi.
     
  15. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İşte "Hımm..." demek için yeterli sebep. Kefaller vs. böyle zıplayıp duruyorsa, oralarda Akya veya Lüfer gibi bir şeylerden şüphe etmek gerekir..
     
  16. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İri bir kefalde yeterince keyfe vasıla olurdu aslında. Gerçi, keyfi, tava ile endeksleyenler için pek anlam ifade etmez ama..

    Bence, 1-2 kg luk bir kefal tutmak, akşama kadar çapari ile 5 kg istavrit tutmaya yeğdir. Nasıl olsa, ikisini de oturup yemek gibi bir düşüncem yok. Ama zevkler ve renkler tartışılmazmış.. Diğer yandan, böyle kocaman bir kefal tutuyorsun. Yanındaki acemiye veriyorsun. Hatta bu şöyle gençten biriyse daha makbuldür. Elemanın sevinci ayrı bir keyf veriyor.. Bazen yanında rakıya meze arayanlar oluyor. Onların sevinci daha bir hoş oluyor..
     
  17. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Balıksızlık yeni vurduysa başına, şanslısın derim sana.. Ne güzel ki, macera arayabilecek bir yurdun var, bizde o da yok.. Arada macera denk gelir ama, arama şansımız yok maalesef..

    Bizim burada her şey çıkabilir. Bahtına.. Ama AKYA çıkmaz, Lambuka'yı gören olmamıştır. İstavrit, Mezgit, Kefal ve biraz zargana dışındakiler, sürpriz yapabilir her daim. Fakat, bunlar için takım düzer gelirsen, akşama boş dönersin genelde.

    Bir defasında, ya tutarsa diyerek irice bir istavriti bırakma yapmıştım. Gitti minnacık bir camgöz buldu geldi. Ne işi var, nerden gelmiş? Sanırım kördü, akdeniz diye buraya dalmış. Veya deliydi filan.. İşte böyle oluyor, sizin oralarda delirenler filan, buralara düşüyor ancak. Böyle olunca kefale saygı duymak gerekiyor netekim..
     
  18. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    10 yıldan fazla oldu, gemiden kurtulalı.. Hımm, 1991, 2006 tam 15 yıl olmuş..

    Olta başında iken pek hoşturda, en yakın torağın 8 km ötede olduğu (denizin dibi) yerde fırtına ile uğraşmak hiç hoş olmuyor.

    Aman, "gemide" olup balina tutmaktansa, kıyıda kaya balığı tutarım daha evladır.. Çekmeyen bilmez öyle okyanus ötesi yolculuğun çilesini..
     
  19. ilkerxxx

    ilkerxxx İLKER

    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    Ankara-Mersin Bozyazı
    Okyanuslarda naaptın hocam. Balığama gittin oralara:)
     
  20. tugrulbula

    tugrulbula

    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Bodrum'dan
    Favori Kamış:
    Her turlu olta ve paragadim mevcuttur,buyuk bir rapala koleksiyonum var
    En İyi Avı:
    0.20 misina 2 no.fransız Mepsile Abant'ta 2.4 kg. Abant alası
    akya zor balık mış.......

    sevgili balıkavı severler,
    bu arkadaşımızın elindeki balığın aynısını geçen cumartesi yaklıkavak ta derin bir kayalık kıyıda levrek oltama atlamasıyla tanıdım.Tabiiki misinam levreğe göreydi ve ben küçük rapalamı yutan bu balığı 50 metreden ancak 2-3 metreye kadar 15 dakikada getirebildim.Benim kırmızı zodiac'ı görür görmez birkafa atarak misinamı ve rapalamıda aldı gitti.
    Bir sezonda bir ere denk gelir o da misinanın azizliğine uğrar, Sırtıya her zaman sağlam alet edevatla çıkmanızı şiddetle önerir, hepinize saygılar sunarım.
    Tanıştığımız için mutluyum. Tuğrul
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.