Fakültemizden Prof. Dr. Levent BAT hocamın emekleri ve koordinatörlüğüyle, bizim de yazımına katkıda bulunduğumuz "Balık Sistematiği" kitabı basıldı ve satışa sunuldu. Esas olarak; Su ürünleri Fakültesi öğrencilerine, balıkları tanımlarken dikkate alınan kriterlerin öğretildiği ve "ilginç" ve "değerli" gibi özelliğe sahip balıkların çoğunun tanıtımını amaçlayan bir eser oldu. http://www.nobelkitap.com/?_Args=_ProductInfo,4267,OdesisMc Ekonomik türlerin çoğunun görsel ve şekilsel özellikleri kitap içinde mevcut. Kitap hem tatlısu hem de deniz balıklarını kapsıyor. Özellikle bilinmeyen balıkların sorulduğu ve balıkların tanıtıldığı forum konuları içinde yazdığım tipte, arkadaşlarımızın göz alışkanlığı olan bir tarzı var. Ülkemizin en önemli zenginlik kaynaklarından biri de iç sularımız ve denizlerimizde yaşayan canlılardır. Bu canlıların başında balıklar gelmektedir. Söz konusu olan bu ticari türlerin yanı sıra pek çok tür, biyolojik zenginliğimize katkı sağlamaktadır. Ancak sularımızın kirlenmesi, bilinçsiz ve aşırı avlanmanın etkisiyle her geçen gün türler olumsuz olarak etkilenmektedirler. Hatta bazı türler tümüyle tükenme noktasına gelmektedir. Oysaki balıklar ekosistemin bir parçası olarak milyonlarca yıldır doğada varlıklarını sürdüren canlılar olup, hemen her sucul ortamda dağılım gösterirler. Bu anlamda Su Ürünleri Fakültelerinde “Balık Sistematiği” dersinin verilmesi kaçınılmazdır. Ülkemizde konuyla ilgili birçok kitap olmasına rağmen, mevcut kitaplarda ya belirli grupları anlatılmakta ya sadece tanı anahtarı olarak verilmekte ya da Türkiye sularındaki dağılımı belirtilmektedir. Ancak öğrencilere verilebilecek biçimde bilgiler tek bir kitapta toplanamamıştır. Bu kitapta ülkemiz iç su ve denizlerinde yaşayan ve Türkiye için ticari öneme sahip balık türlerinin sistematikleri ve diğer özellikleri daha detaylı anlatılmıştır
Hocam bu çok güzel bir haber. İlk fırsatta bu kitabı edineceğim, bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Elimde bu tarz kitaplar var ama bazı durumlarda yetersiz kalıyor. Sanırım bu kitapla eksiklikleri tamamlama şansım da olacak. Emeği geçen herkesin eline, yüreğine ve emeğine sağlık. Benim gibi meraklıları için bu kitaplar bulunmaz nimet gerçekten.
Bir başvuru kitabı olacak... Hepimiz pek çok kez "acaba?" sorusunu soruyoruz. Acaba bu balık ne. O mu yoksa bu mu? İşte bu kitap bu eksikliğimizi ortadan kaldıracaktır. Hayırlı ve uğurlu olsun Hocam.
Sennur kitabın hazırlanma aşamasında Hocamın ve değerli meslektaşlarının kılı kırk yararak nasıl çalıştıklarını Hocamla yaptığım görüşmelerden biliyorum. Kendisi olması gerektiği gibi bir sistematik kitabı olmasını arzuluyordu. Sanırım bunu başardılar. Ben hazırlanma aşamasında Hocamla yaptığım görüşmelerden Hocamın bana bahsettiği kadarı ile yetersizik (en azından biz amatör balıkçılar ve meraklılar için) söz konusu olmayacak. Dikkat edersen kitapta alıntı yapılan sayfayı incelediğimizde okumak ve anlamak için illa bilim adamı olmayı gerektirmeyen bir dil ve uslup kullanıldığını göreceksin. Bu bile çok önemli... Çok keyifle okuyup inceleyeceğimize eminim...
Sizin ve çalışma arkadaşlarınızın emeğine sağlık Yakup hocam. Bölüm öğrencilerine olduğu kadar, biz amatör balıkçılara da faydası olacak bir kitap anlaşılan. Okuyucusunun bol olmasını dilerim, teşekkürler...
Arkadaşlar herkese teşekkür ederim. Forumlarda sayenizde edindiğimiz tecrübelerden de yararlandığımız için, bu kitapta hepimizin katkısı var. Hiç avlamadığım yada balıkçı tezgahında görmediğim balıkları sayenizde görüyor ve araştırıp öğreniyoruz. Öğrencileri üniversitemizin kısıtlı olanakları nedeniyle mecburen başvurduğumuz fotokopi ve teksirden kurtarmayı amaçladığımız için şimdilik bize yansıyan maddi yanı olmadığından burada size iletmekte mahsur görmedim.
Elinize sağlık hocam.İnternet alışverişi pek bana göre değil ama bulursam mutlaka alacağımKesinlikle işe yarar bir kitap
Güzel bir eser olduğuna inanıyorum.. Emeği geçen herkesi kutlarım... Türkçe yazılmış ve okuyucuya sunulmuş güzel bir kitaba benziyor...
Arkadaşlar bir ekip işiydi ve ne mutlu ki bana bu ekibin bir parçası oldum. Yolu açanlara ve sebep olanlara teşekkür ediyorum.
böyle güzel bir eseri oluşturduğunuz için tebrik ederim. elinize sağlık... hemen edinmeliyim, zira su ürünlerini dışarıdan bitirmek üzereyim!!
Değerli Bilim insanlarına Teşekkürler emeginize saglık. (bilim ve insan adına verilmiş emeğin değeri para ile ölçülmez)
hocam çok faydalanacağımız bir kitap olmuş. merak ettiğim bir çok konuyu buldum. emekleriniz için teşekkürler.