** Kalamar **

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında erol tarafından paylaşıldı.

  1. erol

    erol

    Mesajlar:
    1
    Balık restaurantı olan bir arkadaşım var.Kalamarın nasıl bu kadar yumuşak ve hafif şekerli olduğunu sordum.İnanılmaz lezzetli idi çünkü

    Sırrı şuymuş.1 gün sodalı suda tutuyorlarmış.Sonra da 3-4 gün şekerli suda tutuyorlarmış.Resmen lokum gibi oluyor.
    Emin değilim su da bu kadar zaman durursa bozulur zehirlenme falan yapar allah korusun.Denemeden mutlaka bir uzmana danışmak lazım.


    :cool: :cool:
     
  2. obivan

    obivan

    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    zoka
    En İyi Avı:
    5,5 çipura
    efenım aldıgız kalamarları guzelce temizleriz bilhassa byıklarındakı kırmızı zarları mumkun mertebe cıkarınız.

    geniş bir tepsiye dilimlediğimiz (halka şeklinde) kalamarları koyunuz. Üzerine bir orta boy kaşık kadar ve yıne toz şeker koyunuz (toz şeker bıraz daha fazla olabılır zevke gore) yarım lımon suyunuda ekledeıkten sonra nasılkı çiğ köfte yaparken yogurursunuz o misal kalamarlar KOPURENE kadar ovunuz. kalamarlar iice kopurdukten sonra -asla bir daha suya tutmayınız- 2 saat kadar dınlendırınız. (Asla bu aşamada tuz kullanmayın sertleşir ona gore tuzu yerken eklyenız)

    yuksek tavaya yağa kıyarak normalden fazla yağ koyup iice kızdırınız.
    kalamarlarınızı arzuya gore normal ya da mısır ununa buladıkta ve iice silkeledıkten sonra bu kızgın yağda 2 -4 dakıka pişirip alınız.

    daha sonra marketten tedarık ettiğiniz rakınız ve arzuya göre hazırladığınız sosunuzla bı gusel mıdenız indiriniz :)) öyle bekletmeye fılan da gerek yok 2 saatte bu işi kıvırırsınız. Sevgiyle kalınız....:p
     
  3. obivan

    obivan

    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    zoka
    En İyi Avı:
    5,5 çipura
    pardon atlamızım bır orta boy kaşık kadar içme sodası ve toz şeker bir limonun suyu pardon pardon...:D
     
  4. ıskarmoz35

    ıskarmoz35

    Mesajlar:
    56
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    rapala ,dip oltası
    En İyi Avı:
    ıskarmoz(barakuda) 2.170 kg çipura 860gr
    ıskarmoz35

    selam erolcum kalamarı duyunca dayanamadım ve yazıyorum herkeze yardımcı olursam ne mutlu bana şimdi ilk kalamarı alıp eve getirdiimizde ben tutmazsam halden alıyorum dondurulmamış olmasına dikkat edin ayıklayıp dilimleyip ilk önce yarım bardak bira iki çay kaşığı içme sodası(yemek sodası) 4 yemek kaşığı şeker olabildiğince çiğ köfte yapar gibi yoğuruyorum bu anlattıım 2 2.5 kg kalamar için geçerli bayaa a köpürecek nekadar yoğurursanız okadar iyi sonrada kalamarları hiç durulamadan sadece birazcık süzgeçte bekletin saten köpük olduğu için fazla süzülmiyecektir buzdolabı poşetlerine 6 7 ye bölewrseniz veya porsiyon nekadar kullancaksanız ileride size kalmış doğru dip frize şoklanıyor ve en az iki hafta cıkarmıyorsunuz bu 6 7 aya kadar udrabilir nekadar durursa okadar iyi pişireceğimiz zaman derin bir tencerede mısır özü yağında yağ cok kızgın olacak fritöz kullanmayın sıcaklık yetmiyor kalamarlar çözüldükten sonra unluyoruz vede eliyoruz doğru tencereye 3 dk kızartın hemen çıkarın fazla kızartmayın sert olur hemen limonlayıp tuzluyoruz sou için yoğort bayar ekmeği ufalayın bolcana srımsak karıştırın ohh rakınızıda önceden ayarlayın buzunu felan atın suyunuza buz atmayın ertesi gün boğazınız ağrır hadi bakalım afiyet olsun ra;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) sgele
     
  5. sinansarma

    sinansarma

    Mesajlar:
    147
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    7 kg Halili+2850 gr kofana
    Kalamarlı karides Tava

    :D Arkadaşlar bu menüyü mutlaka deneyin.


    [​IMG]
    malzemeleri:
    1-kalamar
    2-karides
    3-kaşar peyniri
    4-garnitür olarak pişmiş biber
    tuz,kimyon,karabiber,pulbiberi
    tereyağı,yassı güveç
    oranlarını siz ayarların daha keyifli olur.

    Kalamarları küçük ince ince doğruyoruz(ancak kalamarı lütfen sodada bekletin.4 saat kadar.

    karidesleri temizledikten sonra güvece atıyoruz.Kalamarlarıda atıyoruz tabi.biraz sulu pişsin.üzerine az tereyağı.suyuyla piştikten sonra karidesler küçüldükten sonra biraz daha tereyağı atıp kapağını kapatıp pişirelim 15 dk pişsin.üzerine kimyon karabiber ve pulbiberini atalım.biraz daha piştikten sonra kapatmaya yakın rendelenmiş kaşarı dökelim ve ateşin altını kapatalım.pişerken tuz atmayın kalamarlar sertleşir.zaten kaşarın tuzu yetecektir.Yerken atabilirsiniz.Afiyet olsun
     
    Son düzenleme: 5 Temmuz 2006
  6. sinansarma

    sinansarma

    Mesajlar:
    147
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    7 kg Halili+2850 gr kofana
    Arkadaşlar bu yemeğin tarifini 48 yaşlarında bir abiden aldım.Adı zeynel.Zeynel abi 18-20 yaşlarında fransada yaşamış.Fransızların balık kültürleri malum.Hele uydudan bakıyorum (Chasse & Peche) bu adamlar hem tutmayı hemde yemeyi seviyor.Ama bizim balık kültürümüz sıfır.Ben eve en ala balığı getiriyorum ama benim hanım yüzüne bile bakmıyor.Çok istedim balığı deli gibi seven bir karım olmasını ama olmadı.Bende tam aksine çok severim.Hanım sadece taze barbunya ve çupra yer.onuda zorla tabi İnanın dolabımda kalamar,karides her zaman bulunur.(işimden dolayı balık buzluğumda devamlı olur.Yani dolap her zaman gani gani)Fakat gelip görün buzluktaki balıkların hemen hemen hepsini eşe dosta dağıtıyorum.Bizde kala kala 1 kilo kalamar,1 kg karides kalıyo.işte ondanda bu yemek yapılıyo.Bunuda bulamayan var çok ŞÜKÜR.
    AFİYET OLSUN
    Küçük rakı şişesi buldum.sizi bi 35 lik daha açın.
     
  7. Bende gıda okuyorum.Kalamarı yıl sonu uygulama sınavım olarak seçtim.Çünkü staj yerimde de bana yaptırmıştı usta bi kere ve çok şaşırmışlardı.Onlardan daha yumuşak yapmıştım :rolleyes: yıl sonundada sınavdan 100 aldım.Öyle kolay kolay yüz vermiyorlardı.Tek ben yüz aldım ve gerçekten herkez kapışarak yedi kalamarı.ama öyle bir iki gün bekletilmesine gerek yok.Ben sodanın içinde 1 saat bekletim tabi yoğurmadan olmaz.Ve çok yumuşak oldu :rolleyes: Tadıda çok güzeldi.
     
  8. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Desene organizasyonlarda elinden lezzetli yemekler yiyeceğiz ;):)
     

  9. evet sevil ablacım.Gerçekten istedigim zaman çok güzel yemekler yapıyorum.:rolleyes: Parmaklarınızı yiyceksiniz :D
     
  10. geneben

    geneben Aşkın

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    3.702
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Güzel organizasyonun aşçısı bulundu demektir o zaman:D:D
     

  11. küçük aşcı :rolleyes:
     
  12. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Degerli arkadaslarim

    Lutfen bir iki dakkanizi verip profil blumune girerek imza ayarlarinizi yapiniz.
    Isminizi, isterseniz soyadinizi, dogum tarihinizi, katildiginiz yeri ve kan gurubunu belirtmeyi unutmayiniz.

    Degerli paylasimlariniz icin cok tesekkur eder, saygilar sunarim.
     
  13. Laedri

    Laedri Ahmet

    Mesajlar:
    31
    Şehir:
    İstanbul
    değerli arkadaşlar ben kalamara yeni yeni merak salan biriyim. geçen gün ilk defa balıkçıdan kalamar alıp kendim pişirdim. güzel oldu. lakin balıkçı arkadaş iyi pişer bunlar diye kalamarların küçüklerini verdi ve temizlerken bu küçük şeyler beni baya zorladı. kolları temizlemeyi gözüm yemediğinden hala dolapta beklemdeler.
    sorum şu: kalamarın irisimi makbuldür yoksa küçük olanlarımı? büyük olanı aldığımda yumuşaklığında yada lezzetinde azalma olurmu? bilgilendirirseniz çok sevinirim...
     
  14. jonathandavis

    jonathandavis Cem

    Mesajlar:
    200
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    700gr çupra 1.4kg dülger balıgı

    yani böylede leziz olurda benimde bir tarifim var kalamarı obivan ın dedigi gibi temizleyin sonra marketten alacağınız 1 kutu efes dark 1 kutuda normal efes birayı bir kaba boşaltın. kalamarları biranın içine yatırıp buzdolabına koyun. ertesi gün aksam kalamarları çıkartıp beyaz una bulayıp çok kızgın ateşe atın. sarılaştıkları anda altında kağıt olan bir tabağa koyun. arzunuza göre kırmızı şarap ilede çok leziz olur. varsa yeşil üzüm rakısı ilede çok hoş olur.
     
  15. jonathandavis

    jonathandavis Cem

    Mesajlar:
    200
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    700gr çupra 1.4kg dülger balıgı
    kalamarın küçüğüne sübye diyoruz büyüğüne kalamar diyoruz. balıkcı uydurmuş. büyüğü makbuldur.
     
  16. seckinacar

    seckinacar

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    surf kamış,cormoran big ben 6000 pi makina
    Kalamarın küçüğüne sübye diyosanız ,kalamardan büyük olan sübyelere ne diyosunuz merak ettim :)
     
  17. jonathandavis

    jonathandavis Cem

    Mesajlar:
    200
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    700gr çupra 1.4kg dülger balıgı
    mutant sübye diyoruz :D
     
  18. seckinacar

    seckinacar

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    surf kamış,cormoran big ben 6000 pi makina
    benim bildiğim kalamar ve sübye aynı şey değil yani lüfer ve sarıkanat ilişkisi yok aralarında yanlışsam düzeltin lütfen
     
  19. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Doğrudur. Sitede de vardı ama şimdi aramaya vaktim yok. Aşağıdan bilgi edinebilirsiniz. ;)

    Kalamar

    Sübye
     
  20. jonathandavis

    jonathandavis Cem

    Mesajlar:
    200
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    700gr çupra 1.4kg dülger balıgı
    doğru biliyorsunuz yanlıs tanımlamış olabilirim ama ben sadece büyük küçük ilişkisi kurdum birbirlerine yapı olarak benzedikleri için.