Arkadaşlar daha önce açtığım konuda yeni bir takım aldığımdan bahsetmiştim. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=24100 makine elime geçti bir hevesle sardım misineyi ve hafta sonu balığa. ilk atışımda yem 20/25 metre gitti ve misina yumak gibi oldu. misinayı uzun bir uğraşın ardından açmayı başardım ve ikinci atışı yaptım ve yine aynı şey makarada kalan misinaların bi kısmı yumak gibi oldu. üç aynı dört aynı derken ben hevesle aldığım makinayı bir kenara bıraktım başka bir makarayla devam ettim. arkadaşım kullandığım misinadan olabilir dedi (bayer perlon 0.25 kullanmıştım) eve geldiğimde misinayı değiştirdim bu sefer 0.30 sardım ama yine aynı şey geldi başıma. aceba gevşek mi sarıyorum dedim sıkı sıkı sardım yine değişen birşey yok daha ilk atışta makaranın kafasında kalan misinanın bir kısmı dolaşıyor yumak gibi oluyor. NE YAPMALIYIM?
Ben misinayı makineye sarmadan önce bir tas suyun içine koyup 5 dakika kadar bekletiyorum. Sonra da makara tasın içinde olmak kaydı ile makineye sarmaya başlıyorum. Yani misina suyun içinden geliyor ve öyle sarılıyor. Daha sonra da avlakta ilk 2-3 atışımı sadece ucuna bir kurşun bağlayarak yapıyorum. (takım v.s. olmadan, sadece kurşun). Misinamın gamlanmasını büyük ölçüde engelliyor. Başkaları ne yapıyor, misinadan mı kaynaklanır, makineden mi kaynaklanır orasını bilmiyorum. Ben sadece kendi bildiğimi tarif ediyorum. Diğer konularda, bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olacaklardır mutlaka.
o halde atıştan önce misinayı ıslatmalıyım anladığım kadarıyla. bir de sahteyi attıktan sonra suya düşme anında parmağımla misinayı frenlemeli miyim?
ben fırdöndünün ucuna 200 gr kurşun takıp 10 katlı apartmanın çatısından salıyorum. yarım saat sonrada topluyorum. çok sağlıklı oluyor.
Sorunun çözümü misinada değil sanırım. Bazı marka makineler bu hatayı yapıyor. sarım hatası oluyor. Atarken çok hızlı atmak için sert sallıyorsun misina çok hızlı boşaldığı için kamıştan fırlamadan gam oluyor. O makineyle at çek yapamazsın. Ağır kurşunla fırdöndülü takımla sorunun azalabilir. Emin olmak için makinenin kafasını başka bir makineyle değiştir dene bence. Benimde bir makinem gam yapıp duruyordu. Kafayı değiştirdim çözüldü.
makine bu. daiwa samurai. yem havadayken dolaşmıyor. yem suya düştükten sonra makina kafası dönüşüne devam ettiiği için dolaşıyor gibime geldi. bunun için parmağımla frenlemeli miyim?
Mustafa sorun anlaşıldı bu tip makinaları at çek işinde kullanmak zor genelde bu çıkrık dediğimiz makinalar tekne balıkçılığında kullanılır yani sorun misinada makinada değil yanlış yerde kullanmanda rastgele
Bencede misinada bende ava gittiğimde bir kaç kere ağır bir kurşunu atabildiğim kadar uzağa atıyorum anca öyle
sen makinanın çıkrık olduğunu söylesene. atıştan sonra iyi takip et ve yem düşerken elinle frenle boşa dönmesin çıkrıklar boşa dönerse misinayı hemen karıştırır. nasıl olduğunu anlayamazsın bile. bu makina sanırım bait runner denilen at çek makinalarından yani rahatlıkla kullanabilirsin sadece frenle.
Bu tip makinalar tv de gördüğüm kadarıyla, jerkbait tipi ağır sahtelerle daha verimli oluyor. Jerkbaitler 30 gr ve üzeri oluyor, en azından benim gördüklerim öyle. Bu makinanın makarası atış esnasında hızını alınca yem düştükten sonrada misina boşaltıyor olmalı. Yem düşünce makarayı durdurmayı denemelisiniz diye düşünüyorum.
tam olarak böyle oluyo. tambur boşta yarım tur atsa bi sürü ipi gevşetip karıştırıyo. benim çıkrıklarda da aynı durum söz konusu. her güzelin bi kusuru var tabi
Yeni aldığım SPRO PRO SPECIALIST bait casting makinada benzer sorunu ilk atışta bende yaşadım...Aslında bait casting atışlarının belli bir disiplinde olması gerektiğini önceden bildiğim için görsel olarak ön hazırlık çalışmalarım bayağı bir işe yaradı şu anda geldiğim nokta atışlarımın günden güne düzeldiğidir...Eğer bait casting atış tekniklerini bilmiyorsanız tıpkı fly fishinge ilk başlanılan dönemde saç baş yolduğunuz durumlara sıkça rastlarsınız bu durumda sizi takımınızdan soğutur aslında hiç öyle değil bait casting makina ve kamışla yapılan atışlar spine göre daha avantaj sağladığı en en önemli nokta atışlarınızın istediğiniz hedefe tam olarak yapay yeminizi kondurmanızdır..Bir diğer husus Jerking Twitching gibi yapay balık aksiyonlarını bait casting takımlar ile daha rahat yapılabilir...Aşağıya bait casting atış videolarının yer aldığı bir video linki ekliyorum...Aslında öğrendikten sonra ne kadar kolay olduğunu anlayacağınıza eminim... http://www.monkeysee.com/play/1484-fishing-casting-a-bait-casting-reel
sevgili hemşom bende bir dönem o makinadan kullanmıştım spining tarzı bir makine atma çekme için güzel ama önceki arkadaşların dediği gibi son düşmeye yakın parmağanla fren yapman lazım .istersen irtibat kuralım paylaşımlarımız daha çok olur.
yanlış yerde kullanımdan kaynaklandığını düşünmüyorum. çünkü http://www.rapala.com/how2tv/ burada herkes bu makinelerden kullanıyor gördüğüm kadarıyla.
arkadaşlar sizlerin tavsiyeleriniz doğrultusunda bir bobin misinayı yedikten sonra öğrendim nasıl atıldığını şimdilerde avda kullanıyorum çok uzağa atabiliyorum bu yönü çok hoş ama arada yinede frenlemeyi unutup misinayı arap saçına çevirmiyor değilim
Eğer uzak atış yapmak istiyorsan, elindeki yemde 20 gr üzeriyse, bu makineler tartışılmaz en iyi tercihtir. Ama bu kuşyuvası olma derdi, başlı başına bir derttir. Bence, inat et ve bu işi öğren, emin ol çok karlı çıkarsın, büyük faydasını görürsün.. Basit bir yol tarif edeyim.. Ağır kurşun tak, 30-40 gr gibi.. Battal bir kamış kullan, kolay kırılmayacak, kısa adi bir şey.. Atabildiğin kadar uzağa at, düşürebildiğin kadar yakına düşür.. Yani olabildiğince uzağa at, ama hemen frenle ve olabildiğince yakın düşsün. Denizde değil, açık alanda çalış önce.. Sonra biraz daha uzağa düşürmeye çalış. Böyle böyle mesafe makul hale gelince, tam mesafe değilde, yarı olunca filan bu kez, o mesafelerde belli bir noktaya düşürmeye çalış... Atışlar biraz isabet almaya başlayınca. kamışı değiştir, iyi bir kamış takıp, baştan başla..
Sayet yeni basliyorsan bu gibi makinelerle atislara makinenin kenarindaki dügmeden ayar yapman gerekecektir(kirmizi ile isaretlenmis olan dügme)makineyi kamisa monte ettikten sonra sahte yemi tak ve kamisi yukari dogru kaldirip bu dügmeden sahtenin yavas yavas asagiya inmesini saglayacak sekilde ayarini yap,atislarinin sonundada makineyi sahte suya düsmeden bas parmagin ile durdur,misinayi örgü degilde mono ve kalin olarak sec ilk önceleri,daha sonra elin alisinca degistirirsin. Makinenin bu yanindaki mekanizmayida elin alisinca daha gevsek tutarak atislarinin mesafesini yükseltebilirsin.