Herkese Merhaba! Uzun süredir bu güzel sitenin üyesiyim aranızda pek paylaşım yapamıyorum ama hergün mesajları ve konuları takip ediyorum. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Yaza hazırlık yapıyorum arkadaşlar aklımda iki makine var surf balıkçılığında kullanacağım yemli ve beklemli avlardada elbette aynı makine işimi görecektir. Shimanonun iki makinesi (Ultegra XTA 12000 ve XT-B 5500) arasında kararsız kaldım, lütfen yardımcı olursanız sevinirim. Ultegra XTA 12000: Ultegra XT-B 5500: Aralarında 25 sterlin fiyat farkı var. Şimdiden teşekkür ederim.
Caner arkadasim aramiza hos geldin. Ben bu makineleri cok arastiran ve uzerinde epey kafa yoran biri olarak bu konudaki tavsiyelerimi dikkate almani tavsiye ederim. Oncelikle xt-b 2009 yili icin cikan bir modeldir. Xta ise eski bir modeldir ve uretimi kalkmistir. XT-B modeli, xta modelinin yerine shimano tarafindan 2009 yili icin cikartilmis replacement versiyonudur. Ikisi model arasinda goze carpan en buyuk ozellik agirliklaridir. XTA 720g agirliktayken, x-tb 570g agirliktadir. Suan kullandigin surf kamisin 450g agirligi oldugunu varsayarsak, buna XTA model makineyi eklediginde toplam agirlik 1 kilo 170g oluyor. Iki model arasindaki agirlik farki onemsenmeyecek kadar yuksek. XTB daha minyatur bir modeldir, xta ise daha buyukcedir. Bu minyaturlugu sebebiyle bir cok kanalda surf balikciligi icin "acaba" sorusunu akla getirmektedir. Ancak makara yapilarini goz onunde bulundurdugunda, xtb modelinin, xta modelinden daha gelismis bir yapida insaa edildigini farketmemek olanaksiz. Ben gectigimiz haftalarda aero technium modelini almadan once, ultegra xta ve xtb modellerini arkadaslarimda inceleme firsati buldum. Ayrica kendilerinin yaptigi yorumlar xta ile xtb arasinda atis esnasinda makaradan bosalan misina miktarinin ve performans acisindan hic bir fark olmadigini, hatta xtb modelinin agirligi acisindanda goze alindiginda kesinlikle tercih sebebi olmasi gerektigini anlamis olduk. xtb ile 290m 0,35mm misina sarabilirsin, 14000 xtb de 550m sarabilme sansin var. Ancak 14000 modelinin agirligi biraz komik gelecek ama tam 750g yani xta modelinden 30g de daha fazla. Ayrica xtb modeli suan icsularda uzak mesafe atisi yapan tatlisu amatorleri tarafindanda cokca tercih edilmekte.
Merhaba, bu iki makine arasında tercih yapılacaksa dikkat edilmesi gereken ilk önce devir sayılarıdır.5500 XT-B de devir 5.3.1 iken 12000 XT-A da 4.3 .1 dir.Kullanım alanınızı , avlaklarınızı belirleyip tercih edin 5500 XT-B özellikle İstanbul boğazında kandıcılar ile yapılan balık avlarında mükemmel bir performans ortaya koyar, hatta biçilmiş kaftandır, çapari için devir sayısı yüksek olduğundan yavaş çevirmek gerekir.5500 XS-B bu tür avcılık için daha uygundur, baitrunner tipi makine beklemeli avlara ve tatlısuya daha uygun, hem XT-B hem de XS-B kullanıcısı olarak şiddetle tavsiye ederim.12000 XT-A ya gelince bir Shimano klasiğidir, çok kuvvetli, tadına doyulmayacak bir makinedir, söz konusu İstanbul ve boğaz olunca yapılacak balık avlarında ağır gelecektir lakin akıntılı bölgelerde size gücünü hissetirecek yüksek performanslı bir makinedir.Tatlısu özellikle sazan avında çok idealdir, bunun yanında beklemeli avlarda da keyif ile kullanılabilir, tecrübe ile sabittir.İki makineninde sarma kapasiteleri hemen hemen aynıdır, 100 ve 103 cm, ilk önce hafiflik sonra devir sayısı ile yapacağınız av şeklini karşılaştırıp seçim yapmanızda fayda var.
teşekkürler Seçimimde yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim, aklımdaki soru işaretlerinin tümü kalktı sayenizde XTB siparişimi verdim, heyecanla beklemekteyim. Ürünüm geldiğimde ilk izlenimlerimi ve fotoğrafları paylaşacağım sizlerle. Görüşmek üzere..
Makinem geldi arkadaşlar, meğer ben ne kadar hantal makineler kullanıyormuşum 790 gramlık surfmasterdan sonra bu makine kuş gibi geldi Kutu içinden 1 tüp yağ, 1 adet yedek alüminyum makara çıktı. Bide kitapçık. Makine dediğiniz gibi minyatür çıktı, sanırım hafifliğindeki en büyük etkenlerden biri bu.
Caner Selamlar,,,,, En iyisini yaptin, ben inceledim bu makineyi.. miyatur olmasi uzak atisla alakasi yok izlenimi yaratmasin sende, xtb 14000 modeli 750g civariydi.. tek fark misina kapasitesi ve devir, bunun icinde zaten fazladan 150g agirlik gereksiz.. ama bogaz icin en iyi aldigin model.. gerek deviri gerekse agirligi ile senin ihtiyaclarini karsilayacak bir makine. Zaten 14000 modelini dusunseydin, sana tam aksine xta 12000 al derdim, hem iscilikten hemde performansindan dolayi. Bu arada sormayi unuttum sana daha once, xta sifir nasil buldun? uretimden kalkmisti halbuki.. bildigim kadariyla uretilmiyor ?
Mehmet çok özür dilerim mesajını yeni gördüm. XTA sıfır vardı ben telefonla görüştüm, onlarda üretimin kalktığını ama stokta 1 adet kaldığını söyledi. 25 sterlin fark vardı ikisi arasında, siz hangisinde ağırlık verseydiniz onu alacaktım zaten. Bu arada başlığıda yanlış yazmışım, xt-b değilde xtb olması gerek
iyi günlerde kulanın makinanızı. Bu makinayı bir mağaza inceledim ama fiyatı ayırdığım bütçeyi aştığı için almaktan vazgeçtim. Fakat mesajınızda geçen Sterlin kelimiesini görünce ampul yandı Yaşasın ebay deyip hemenfiyat araştırması yaptım. Fiyatlar çok güzel gerçekten. Şimdi biraz daha araştırmam lazım nasıl getircez? prosedür nasıl işler ? Siz ebay'den getirttiyseniz bu konuda yardımınızı almak isterim. Burası uygun olmazsa özel mesajda atabilirsiniz. Olmadı telefonda görüşmek isterim. Tekrardan güle güle kullanın diyorum muhteşem bir alet.