Sahte Yemlerinizi Kurtarın

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında point.shot tarafından paylaşıldı.

  1. point.shot

    point.shot rıfat kayar

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    1.377
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    2009 senesi için başta turna olmak üzere yeni sezonumuz açtık, hepimize hayırlı olsun. Sezon başlayana kadar çeşitli şekilde zamanımızı değerlendirdik, boş zamanlarımızda malzemecileri gezip takım çantamız için çeşit çeşit yeni yemler ve sahteler aldık.

    Ancak daha henüz bir balık bile almadan (kendini amorti etmeden :)) sahtemizi suda bırakmak canımzı sıkıyor. Verdiğiniz paraya da canınız sıkılır hevesinizi alamadan gittiğine de. Kıyıdan kurtarmak elbette daha zor, ancak benim gibi eğer tatlısularda arkadaşları ile birlikte botla avlanan bir avcıysanız suda takılan yeminiz için şansınız çok görünsede bazen takıldığı yerde inadım inat diyerek kalan yemleriniz de olmuştur.

    Youtube erişimi olan arkadaşlar lure retriever diye arama yaparlarsa güzel sonuçlara ulaşacaklar. İzlemelerini tavsiye ederim. Çeşitli yabancı sitelerde de bu tür kurtarıcı aparatların satışını görebilirsiniz. Ancaaaak bir amatör olarak burda bu işi daha kolay çözümlediğimize inanıyorum.

    Ben sahte kurtarıcıda iki şekilde çalışma şekli gördüm. Birincisinde ağırlıktan faydalanarak ve diğerinde de taktırma şekli. Her ikisini kendimce birleştirip sizlere sunuyorum.

    Çalışma şekli şu. Sahteniz suyun altında bir ilişkene muhtemelen suda kalan bir ağacın dalında takılmış olsun. Botla üzerine gelerek yaptığınız manevralara rağmende kurtaramadınız. Klipsi açarak oltanızdaki misinaya geçirip klipsi kapatıyorsunuz. Misina klipsin içinden geçiyor. Kurşun ağırlığı ile birlikte takımı dibe salıyoruz. Yemin tam üstüne gelen kurşun takılı olan sahtenin ağırlığını artırıp takılmış olan iğne üstündeki yükü aşağı doğru çekiyor. İşte burada hem misinanızı hem de takımı aşağı gönderdiğiniz ipinizi aynı anda sallamaya başlıyorsunuz. Kurşunun yanındaki salınan zincir parçalarıda hem sahtenin boşta kalan uçlarına takılarak hareketi artırıyor hem de muhtemel misina kopmalarına karşın bir yedekleme sağlıyor.

    Çeşitli forumlarda gıldır adı ile de yapılan bu malzemenin değişik şekillerde olanları da mevcut.Faydalanmak isteyen arkadaşların işine yarayacaktır. Hem rapala da hem de mepste işe yarayacağını düşünüyorum.

    Hepinize rasgele..


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. orhan kucukbicmen

    orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

    Yaş:
    74
    Mesajlar:
    5.555
    Şehir:
    Sivrice/Çanakkale
    Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    Sevgili Rıfat kardeşim,
    Güzel bir buluş, rapalayı kurtaracağına bende inanıyorum,
    en kotü ihtimalde iğneyi açacaktır, öyle değilmi.
    hoşçakal.:):):)
     
  3. point.shot

    point.shot rıfat kayar

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    1.377
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Haklısınız Orhan abi, bi şekilde yemin kurtarılması esas, iğneler değişken.. Saolun.
     
  4. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Paylaşım için teşekkür ederim Rıfatcığım. Dediğiniz gibi bu aparatın çok işe yaracağını tahmin ediyorum. Eline, emeğine sağlık. :)

    Sendeki bu balık sevdası –hasseten Alabalık- olduğu müddetçe seni daha nice güzel çabalar içerisinde göreceğimizi biliyorum. ;)

    Kalbinizin atış hızı, yakaladığınız balıklarların kalp atışıyla her daim aynı olsun sevgili kardeşim. :)
     
  5. point.shot

    point.shot rıfat kayar

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    1.377
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Nuri abi ben teşekkür ederim, beni onurlandırıyorsunuz. Alabalık öyle bir canlı ki balık söz konusu olunca onu düşünmüyorum desem bile bilinizki kanımda yüzüyordur, asla vazgeçilmezimdir..
     
  6. mehmetcay

    mehmetcay

    Mesajlar:
    59
    Rıfat bey, Akıllıca yapılmış, Kesin faydali olacak alet, Tebrikederim.

    Balık sevginizi az çok bende şahidim, özellikle kurallara olan hassasiyetinizi, Sezon açıldı sizede hayırlı olsun. Güzel avlarda olun ve dileğim hiçbir kandırıcınız sizi mutsuz etmesin...

    Rastgelsin.
     
  7. oktopus

    oktopus

    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    Berlin
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Levrek 4300 gram
    Sayin Rifat Bey,

    dün aksam Internet'te dolasirken tesadüfen ben de bu "sahte yem kurtaricilarina" rastladim. Sizin de dediginiz gibi, bu ve benzeri sistemler hazir olarak da satin alinabiliyor. Fakat tarif ettiginiz yöntemle imal etmek daha ekonomik herhalde. Bu kurtaricilarin kullanimi konusundaki yorumlarda, tekneden yapilan avlarda daha basarili olduklari, hele tekne takilan sahte üzerinde iyi kötü apikoya gatirilebilirse basari oraninin arttigi söyleniyor. Kiyidan yapilan avlarda ise, mesafeye bagli olarak aci iyice kücüleceginden aparatin beden üzerinde yercekimi kuvvetiyle kaymasi zorlasiyor ve basari orani düsüyor.

    Takilan sahtelerin kurtarilmasi konusunda bir baska yönteme de ratladim Internet'te. Sistemin adi "Ultimate Niti Luresaver". Bunlar, üzerlerine belirli bir cekme gücü bindiginde acilan halka seklinde klipsler. Sahtenin üzerinde üclü ignelerin takildigi orijinal halkalarin yerine bunlar takiliyor. Hangi cekme gücünde acildigina bagli olarak farkli cesitleri var. Kullandiginiz misinanin cekerinden yüzde 15-20 kadar daha az bir cekme gücüne sahip olanini takmaniz gerekiyor sahteye. Örnegin misinaniz 20 kg cekerindeyse, bu halkalarin 16 kg cekme gücünde acilan cesitini kullaniyorsunuz.
    Sahte dibe takildiginda, misinayi (kamisla degil, elinizle) cekerek zorluyorsunuz. 16 kilogramlik bir cekme gücü uyguladiginizda, dibe takilan igne ile sahteniz arasinda baglantiyi saglayan halka deforme olarak aciliyor, dibe takilan igne orada kaliyor, siz de sahteyi cekebiliyorsunuz. Niti Lursaver halkalar bir titanyum alasigindan imal edildikleri icin, hafiza efektine sahipler, yani deforme olan halka eski haline geliyor ve tekrar kullanilabiliyor. Bu halkalarin paketi (6 adet var icinde) yaklasik 9 Dolar'a satiliyor.

    Ilginc bir sistem, ancak kullanacaginiz misinanin cekerine bagli olarak epeyce cesit edinmek lazim bu halkalardan. Buna ragmen, özellikle tatlisuda diger kurtaricilardan daha verimli sonuc alinmasi mümkün.

    Sevgi ve saygilarimla
     
  8. point.shot

    point.shot rıfat kayar

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    1.377
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Çok teşekkür ederim, dileklerimizde kalplerimiz gibi karşılıklı..:)


    Tarık Bey bahsettiğiniz Niti'leri biliyorum. Forumda daha öncede konuşulduğunu hatırlıyorum. Türkiye'de var mı bilemiyorum ama evet onlarda fonksiyonel. Açıkçası ben konunun devamında gelişme olursa bahsetmeyi düşünüyordum ama saolun sizde ilgilisiniz, benden önce davrandınız. :)

    İşin maliyet kısmını da başka bir arkadaş çıkarmadan ben yazayım bari :)

    Yapı marketlerden 20m jaluzi ipi temin ettim. Örme ve bulabildiğim en uygun fiyatlı malzeme olmasından dolayı tercih ettim.(Metresini 25kra aldım). Kullandığım kurşun 75grlık fırdöndülü kurşun.(75kr) Bir metrelik zincirin maliyeti 2TL olup yaklaşık 80 cmini burda kullandım. Geriye klips ve sarma kollu kasnak kalıyor. Kasnağı birkaç parça malzeme ile ayrıca aldığım için fiyatını bilmiyorum. Ama toplamı düşündüğümüzde 10 TL gibi bir maliyeti oldu.
     
  9. ekavakli

    ekavakli ercan KAVAKLI

    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 9 kg
    Rıfat bey bu imalatını denedın ve başaralıysa süper bişiy.. tabiy bizler için:) malzeme satan arkadaşlar yandı:) bir rapalanın ortalama fıyatı14 ile 22 tl arasında değışıyor ve bir avda bazen çok yem taktığımız oluyor.. bunu bende deniycem çok tşkrler.
     
  10. er41han

    er41han Erhan

    Yaş:
    69
    Mesajlar:
    4.473
    Şehir:
    İzmit - Kocaeli
    En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    Çok güzel bir bilgi, teşekkürler. :)
     
  11. elmexicano

    elmexicano ahmet can berkyürek

    Mesajlar:
    61
    Şehir:
    Japan/Osaka
    En İyi Avı:
    7 kg GT
    sağolasın Rıfat abi,

    emeğine sağlık.
     
  12. atakule team

    atakule team hüseyin

    Mesajlar:
    919
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    rıfat abicim rapala sahte yem kaşık kurtarıcısı diye bi konu açayım dedim baktımki sen konuyu daha önce açmıssın ben bu balık kurtarıcısını seneler önce almıştım daha sonra bi deneyelim dedim 1 sezonda en az 50 kaşık kurtarmışızdır bence atçek yada sırtı yapan sahteyle avlanan bi balıkçının çantasında olmazsa olmazlardan biri kesinlikle kurtarıcı olmadan bizim ekip balığa çıkmıyor gittigimiz yerlerde ağaç dalları kök bir sürü takılacak parça var ama bu alet % 80 kurtarıyor :D