Cogu taninmis makinalarin bilyelerinin satildigi bir site... http://www.vxb.com/page/bearings/CTGY/Fishing-Reel-Bearings?gclid=CKyj8Zee-5ECFQ0GuwodDCDHpw
Selamlar Selim agbi, cok guzel bir kaynak.. bir cok markanin bilyeleri bulunmakta.. Acaba bildiginiz buna benzer yedek makaralari bulabilecegimiz bir site var mi?
Bilye sayısı bence en az 3 olmalı ancak shimano,dam,daiwa gibi efsaneleşmiş markaların tek bilyelisi albanın 10 bilyelisine eşit olabiliyor. Bir de bilye sayısından ziyade bilyenin olduğu yerde önemli,doğru yere konmuş mu acaba? Bilye sayısının fazla olması makine için avantaj ama dediğim gibi shimanonun,daiwanın tek bilyelisi bile diğer orta sınıf makinelere fark atabiliyor.Bir de duyduğum kadarıyla çok fazla bilye sayısı tavsiye edilmiyor.Yani bilye sayısının çok fazla olması işimizi kolaylaştırmıyor,makine için dezavantaj diyenler var. Bildiğim kadarıyla da bilye sayısının devirle alakası yok.
Bende devirle bir alakası yok diye biliyorum.Devir makinanın dişli çaplarıyla alakalı daha çok. Döner millerde (eğer büyük kuvvetlere maruz kalmıyorsa krank mili vs. gibi) yüzey yataklarından çok rulmanlar tavsiye edilir ki fazla bir yağlamaya gerek olmadan sürtünme olabildiğince azalsın,tam olarak bilmesem de sanırım içerde çevirdiğimiz millerin sürtünmesini ve dolayısıyla dönmeye olan direncini azaltıp enerji kayıplarını indirerek makinanın verimini arttırmak asıl amaç.Okan'ın da dediği gibi konulduğu yerler önem kazanıyor burada ve fazlası da aksine sürtünmeyi arttırıyor. Yani verdiğimiz gücün karşılığı işi maksimum seviyede almamıza yarıyor.Mesela rulmansız bir makinayla çektiğin aynı büyüklükteki balığı bu sayede rulmanlı bir makinayla çok daha az zorlanarak ,yorulmadan çekiyorsun. (Tabii kamışı kullanmayıp direk makinayla abanıyorsan ) Ama mesela hiç rulman olmayıp rulmanlı makinadan daha iyi performans gösteren makinalarda duydum,adamlar yapmışlar.
Selamlar Mehmet Tabiki var,Ebay bu acik artirma sitesini takip edersen her markanin(eski veya yeni)yedek makarasini bulabilirsin,baska bir site tam olarak bilmiyorum bulursam makinalar bölümüne eklerim mehmet...
Bilye sayisinin önemi tabikide var,yanliz bu bilyeye ve konuldugu yere bagli,ilk önce bilyenin kalitesi önemli,sayet kalitesiz bilye kulanilmissa 10 bilye ve üstü olmasinin fazla bir önemi yok bu bilyeler paslaninca daha cok dert acmaya basliyor makinede,bilyenin konuldugu yerlerde makinanin daha rahat dönmesini sagliyor,makinanin en can alici noktasi aksi yani milidir,yeni cikan makinelerden cogu bu bölgeyi kuvetlendirmek icin buralara fazla bilye ile kuvetlendiriyor,bilye sayisinin devirle bir alakasi yok...
Bana yeni bir makine hediye edildi ve ben makinelerden hiç anlamıyorum. Makinede 8 bilye var, bu ileride paslanarak başıma dert açabileceği anlamına mı geliyor?
Bu sizin makinenizin kalitesine ve daha önemlisi makinenize yapacaginiz gerekli bakima bagli,makine ne kadar kaliteli olursa olsun tuzlusuyla bulusunca ileride basinizin agriyacagindan süpheniz olmasin,hatta tatlisu avlarinda kulansaniz dahi belli bir bakimini yapmaniz sart,aslinda balikciligin en güzel yanida malzemelerin temizligi ve bakimi,balik olmadigi yada yasaklarin oldugu zamanlar bu isler icin idel bir zaman...
Ben makineler hakkında ciddi anlamda cahilim. Yani hiçbir şeyinden anlamıyorum. Bakımının nasıl yapılacağı hakkında da fikrim yok ama kendim yapamadığım için yaptırıyorum. Makine kullanıldıktan sonra tatlı su ile yıkanmalı mı mesela kamışlar gibi? Hiçbir fikrim yok. Arkadaşlar makine bakımı ile ilgili pek çok şey yazıyorlar ama zaten anlamadığım ve çok da ilgili olmadığım bir konu olduğu için kafam karışıyor. Yaptırdığım bakım dışında, normal kullanımdan sonra makinemi korumak amaçlı ne yapmalıyım bilmiyorum. Bu arada hediye edilen makinenin fotoğrafını da aşağıya ekliyorum. Belki bilyeler konusunda ilk kez açıklayıcı bir bilgi alabilirim. BALZER MATRIX BLUE FD 855
Bir kac makineyi bozmadan bu tecrübeleri kazanmak zor sennur kardesim sayet bu güzel makineyi bozmaya hazirsaniz ben size yardimci olurum,tabiki biraz espri var bu söylediklerimde ama isin gercegide budur,mesela misina sarim yuvasindan baslaya bilirsiniz burada bulunan vidayi sökün muhtemelen bir kac parca ve bilye olacaktir bu bilyenin devamli düzgün bir sekilde yaglanmasi gerekiyor,makineyi tuzlusu avlarindan sonra ilik ve tazdiksiz bir tatlisuyla yikarsaniz ilk bakimini yapmis olursunuz tabiki bir bezle kurulayacaksiniz yikadiktan sonra,böyle baslayip daha sonraki dönemlerde icininde acilip düzdün bir yag ile yaglanmasi önemlidir,bu arada makineniz iyi bir makine güzel bakimini yaparsaniz uzun süre memnun kalarak kulanabilirsiniz,sayet bir sorun olursa makinede ben yardimci olmaya calisirim olabilirsem tabiki sadece resimine bakip sorunu bulabilmek zor olsada belki sorunu cözebiliriz,makinenizi iyi günlerde ve uzun kulanmanizi dilerim...
Yardımınız için çok teşekkür ederim. Ama başınıza iş aldığınızı da belirtmek isterim, zira madem iyi bir makine, ne zaman bir yeri ağrısa size koşacağım demektir. Bu arada daha önce sitede konusu olmuş fakat net bir sonuca varılamamıştı. Bu yağlama işleminin sağlıklı olabilmesi için hangi yağla bakım yapılmalı? Bu konuda da yardımcı olursanız, söz veriyorum sizi rahat bırakacağım.
vallahi sennur bu arada makinandan haberim vardı daha önceden ben o makinayı en ufak ayrıntısınna kadar de montaj yapıp yağlayıp montajını yaparım senin için fakat bu tip kalitali makinalarda bu iş makinalarıda dağil kullanılan rulmanlar orjinal yağlanmış olarak satılır ve montaj yapılır zaten bu tip kaliteli makinalarda yine suya karşı koruması üst düzeydir bende banax ve okuma iki makinam var kullandığım . ama ikisinide hiç yağlamadım hele banax 5 sene oldu hiç tatlı su ile yıkamadım avdan gelince ama daha ses yok yani vesselam senin kullanımınla o makinalarına ne su girer nede rulmanların yağsız kalır hiç açıpta bozma onları sen ses yaparsa alırım senden yağlarım ben makinalarını rulmalarını dişlilerini vs
Makinede kulanilacak yag?tabiki herkesin kulanmis oldugu bir yag vardir mutlaka,ben senelerdir yag olarak dis kisimda gerek duyarsam silikonlu yag ic kisimlarda silikonsuz yag kulaniyorum,üsten temizlik icin balistol ic bakim icinse nigrin gres yagi kulaniyorum,gene söylüyorum herkesin kulanmis oldugu bir yag vardir ama su unutulmamali makineler sadece metal parcadan üretilmiyor icini acip bakarsaniz plastikten olan parcalarida görebilirsiniz iste bu yüzden makinenin icinde kulanilacak yag asitsiz bir yag olmali yani plastik parcalara zarar vermeyecek bir yag,evet sitede tartisilan o konuya bende müdahil olmus hatta o zamanki bir mod arkadasa bisikletlerde kulanilan özel yaglardan bahsetmistim evet o yaglardan aldim ama hic kulanmadim kulanmamis oldugum bir yagida kimseye tavsiye olarak sunmak istemedim,evet makineniz balzer markasinin iyi makinelerinden sayet sorun olursa ben herzaman yardimci olmaya calisirim...
makina konusunda benim tavsiyem az rulmanlı makinelerin kullanılmasıdır ilk zamanlar çok kullanışlı gibi gelir fakat belli bir zaman sonra yapacağı pasta zorlanmaya ve diğer parçalarıda zorlamaya başlar açılan tel kısmında bulunan misina kılavuzundaki döner kısma dahi bazı markalar rulman koymuş ki pastan dönmediği zaman misina sürtünmeden ötürü orasını oyuyor ve en ufak zorlanmalarda misinanın çok çabuk yıpranmasına ve kopmasına neden oluyor şayet rulmanlarınız paslandığında aynı ölçülerde pirinç dediğiniz sarı malzemeden yatak yaptırmanızdır temizlenmesine gelince önce mazotla ve bir küçük fırça yardımıyla önce temizlenmeli ve daha sonra piyasada satılan tüp içersinde sıvı gres hareketli parçalarına sıkmanız size bir sezon boyunca idare eder (ne kadar balığa gittiğinize bağlı)
Organize çalışmışsınız siz bu hediye işini belli. O zaman bir şey olursa sendeyim haberin olsun. Bu arada herkese, verdikleri bilgiler için çok teşekkür ederim. Yenisi için değil elbette ama şu anda hafiften ses çıkarmaya başlayan bir makinem var, biraz hoyrat kullandım. Sanırım ona bakım yapmayı deneyeceğim. Allah sonunu hayır etsin, inşallah elimde kalmaz. Söktüklerimi yerine takabilirsem ne ala.
Atrık bazı akvaryum malzemesi satan dükkanlarda bu makineler için özel yağlar satılmakta. Her kullanımdan sonra sıkılabiliyor. Sprey şeklinde yani. Arkadaşımızın verdiği link çok faydalı çünkü ben bu bilyaları çok aramıştım vaktiyle.