Slm arkadaşlar..Zargana mevsimi nezaman başlar ve bogazda nerelerde avı yapılır bilgi verirseniz sevinirim.?. Bugun Aşiyanda biraz denedim kurt la ama vuruş alamadım..
selam tayfun bogazı bilmem ama ahırkapı sahilinden,sahil seridi boyunca avlayabilirsin. balık şu an nazlı 1 ay sonra tam anlamıyla başlar kurt,küçük çinekop kaşığı ve ipek,hepsi iş yapar
s.a biz didim taşburunda zargana mevsimi sonbaharda yani eylül ekimde sürüyle binlerce sahilde at çek yaparak avlanırız. ayrıca zargana kurtla verimli olmaz kendi etinden küçük parçayı sinek iğneye takıp atarsan (zargana topuyla suyun yüzeyine) yakalama şansın artar geçen yaz 1 kg lık zargana çektim bu yöntemle. ayrıca misinan çok ince olmalı.. haydi rasgele...
Sevgili dostum boğazda arnavutköydeydim akşam hava kuvvetli poyraz estiği sürece kıyıdan 7 li çarpmayla zargana alabilirsin ve çokta güzel av veriyor ayrıca enteresan balıklarda alma şansın olacaktır. Çarpmayla.......
Zargana avı için beden kaç mt olmalı acaba?? 2mt 2,5 mt diyenler var..Bu kadar beden gam yapmazmı acaba?
1.5 metre yeterlidir ama ne kadar uzun olursa verim o kadar artar. kavanoz kurtlar pek iş yapmıyor midyenin kenar kısmı bile ondan iyidir zaten bir zargana yakaladıktan sonra kuyruk kısmından hazırlıyacagın şeritlerle bir çok balık alabilirsin gam yapan misinayı ise sigara izmaritinin süngeri ile sıkıştırıp yukarı,aşşagı gezdirirsen gamı minimuma indirebilirsin
abicim hiçbirşey koymana gerek yok .... ercanın dediği gibi hiç yem bulamadığınız zaman bir midyenin kabuğunun kenarındaki kahverengi kısmı kurt gibi takıp kullanabilirsiniz hiç olmadı ben istavritten bir parça kesip kullıyorum zargana yakalayana kadar..............
ben zargana takımında hiç gam sorunu yaşamadım,dolayısıylada hiç fırdöndü kullanmadım yani bu konuda ne desem yalan olur
Bildiğim kadarıyla zargana,yüzeyde yada yüzeyin biraz altında,serbest hareket halinde olan yapay yada doğal her yeme atlıyor diyebilirim. Zargana topunun devamında ince ve uzun misinanın kullanımı,top ile çekilen yemin daha da serbest ve doğal hareket etmesini sağlıyor.Bu anlamda yüzeyden çekilen ya da topun arkasına bağlanmış sahtelerinde zargana avında verimli olacağını söyleyebilirim.İpek,sahteler yada midye kenarı v.s. doğal yemler hiç fark etmiyor.Bir defasında 2'li dip takımıyla yemli avlanırken,yemleri tazelemek için oltamı sarıyordum ve iğneden uzunlamasına olarak sarkmış bir parça sülünezin sudaki hareketine hamle yapan bir zarganayı fark ettim.Sonuç olarak zargananın yemden ziyade birazda harekete refleks gösterdiğini söyleyebilirim.
Arkadaşlar zargana demeyınız ne olur ınanınkı çok ama çok kötü oluyorum. aklıma başka bşr balık getiriyor. fenalaşıyorum bayılıcam artık.... Tarabyada çarpmayla tutmuş arkadaşlar. sarayburnundada mevcut tutulabılır. Kolay gelsin.
Yem olarak kullanacak hiç bir şey bulamazsanız alimünyum folyo veya sigara paketlerinin içerisindeki jelatini 4-5 mm eninde 4-5 cm boyunda olacak şekilde iki kat yapın takın yem olarak. Denedim, gayet güzel zargana yakalanıyor...
Berkley'in turuncu renkli sahte kurtları var.. Gulp Alive - Natural 2 - 6 inch.. Bunlar hakiki kurttan daha etkili (zargana için) oluyor. Nasıl olurda olur? Sebebi şu aslında, hakiki kurt iğneden vs. hırpalanıyor, kopuyor, çok yumuşak, kıllı, misinaya dolaşıyor vs. bir sürü dert çıkarıyor. Bunlar suda gerçeği kadar iyi hareket ediyor. Kokusu iyi, rengi ise, ideal, tam zargana rengi, turuncu.. Fakat, genel olarak kurt veya böyle sahteler zargana avında pek etkili değil. Temelde zargana yanlış bilinen bir balık. Onun hep suyun üstünde, en tepede olduğunu düşünüyoruz. Oysa zarganaların ufakları bilhassa suyun tepesinde oluyor. Büyük zarganalar, yüzeyden en az bir kulaç, genelde, 1.5 - 2 kulaç aşağıdan itibaren bulunuyor. 35m'ye kadar her derinlikte olabiliyorlar olsada, genel olarak sardalya, gümüş gibi sürülerin altında oluyorlar. Derinliği kestirmek için, gümüşlere bakın, gümüş sürüsünün en altından bir iki karış aşağısı size lazım olan derinliktir. Yem olarak, istavrit iyi bir tercihtir. Hatta en iyi tercihtir. Velakin halden aldığınız değil. Taze olmalıdır, su değmemiş olmalıdır. Olmazsa, zargananın kuyruk tarafı.. Hamsi, gümüş vs.. Bunlardan bir yaprak yem yapın. Yaprağın parlak, ince tarafını kuyruk kısmında iyice sıfıra gelecek, baş tarafında 6-10mm olacak şekilde kesin. Bu sülük yemi baş tarafı iğnenin misina ile bağlandığı yere gelecek şekilde tek bir kez, iç taraftan iğneye takın. Baş tarafta artan kısım iğnenin üzerini örtecek kadar uzun olmalı. Yemin uzunluğunun, 5-7 cm olması idealdir. Yemin bu baş ucunu, bir ince misina, ip, tel vs ile iğnenin misina ile birleştiği yere yakın bağlayın. Böylece iğne yemi tutmaz, kendi işine bakar. Yemi tutan, o bağlama olur. Yemi takacağımız takım ise iki şekilde olabilir. (O)==========================++++==================-j (O) : Zargana topu. === : 0.28 - 0.30 sert FC misina. 1 - 1.5 kulaç +++ : En fazla 1 cm'lik fırdöndü, ne kadar küçük, o kadar iyi. Zebco'nun (Quantum Sea) 14 numarası, Mustad 16 numarası, Okuma 12 numarası vs. ==== : 0.20 FC misina... Bir kol boyu kadar.. j : İğne.. Hayabusa UMT209 7- 12 numara, Gamakatsu G-Method All round delikli 7-10 numara, Gamakatsu LS-5314 10 - 12 numara iyi tercihlerdir. Olmazsa, 7-9 numara 1522 gibi bir iğne kullanabilirsiniz. Bu takımı yapın. Kalın ve uzun misinanın boyunu öyle ayarlayın ki, takımın boyu gümüşlerin altına inebilsin. Atabildiğiniz kadar açığa atın. Eğer düzgün yapmışsanız, yem düşmesi vs. sorun olmaz. Zargana topu ile takım arasında fırdöndü olmadığına dikkat edin. Eğer fırdöndü koyarsanız buraya, takım daha çok karışır. Bu takımı attığınız yerde bekletin. Bilindiği gibi öyle sarmaya vs. çalışmayın. Biraz beklersiniz. Ama genelde ödülü büyük olur, cidden büyük. Bilhassa marmara'da görmeye alışık olmadığınız boyda devasa zarganalar alırsınız genelde. Ama zargana sadece ödüllerden biridir. En az yarım kilo çeken istavritler, uskumru-lidakiler, palamut, torik, levrek vs. hepsi potansiyel avınızdır. Yaa, amanda ne müthiş takımmış, her şeyi tutuyor valla, bir lüfer eksik kalmış di mi? Şaka bir yana, Zargana zamanı bu gibi balıkların hepsi, o sıcak suda yüzeye yakın bolca oluyorlar. Genel olarak bu takım zargana tutsada, bu saydığım balıkların hepsinin oltanıza gelmesi, zargana kadar sık olmasada mümkündür. Hazırlıklı olun, kalamanız vs. hazır olsun.. Ama lüferin oltanıza gelmesi, zargana kadar, hatta bazen daha sık olacak şeydir. Bu durumda lüfer takımın avı değil, takım lüferin avı olur. Hunhar lüferler, çinekoplar vs. takım alıp gider. O iyi bilinen yarısı gitmiş yem vakası pek olmaz, kesin takımı alır giderler. Bu duruma karşılık, takımı çelik telle vs. donatabilirsiniz. günde 20-30 takım yedirmeniz olağan olabilir, gününe göre.. Bir dieğr takım ise, karışıktır biraz, ama yapmaya değecek netice verir. İç deliği 3mm kadar, cidarı kalın bir plastik boru bulunur. Bu boru, bir buçuk karış kadar olsa yeterli olur. Buna delik borusu diyeceğiz. 30mm'lik PPRC borudan 15 cm kadar alınır. Bir adette şöyle şamandıra edinilir: Burada bakılacak şey, şamandıranın kalınlığının boru kadar olmasıdır. Daha kalın olmasında sorun olmaz. Şamandıra, uçtan borunun kalınlığına ulaştığı yerden kesilir. Konik, sivri bir parça elde edilir. Delik borusu bu parçaya geçirilir, PPRC borunun içinden geçirilip, artan şamandıra tepesi öbür tarafa takılır. Sivri tarafın ek yeri elektirk bandı ile sarılıp sabitlenir. Bir kaç tane mum, bir metal kapta eritilir. PPRC borunun içine akıtılıp, doldurulur. Donmasına fırsat vermeden, çabucak diğer şamandıra parçası boruya itilir, elektrik bandı ile sarılıp sabitlenir. İşte size dehşetengiz bir zargana şamandırası. Elinize alınca ağır duracaktır, bu sayede yeterince uzağa atılabilir. Ama PPRC boruda, mumda sudan hafiftir ve suda yüzer. Makineden gelen misinaya, bir stoper geçirilir. Stoper olabildiğince küçük olmalıdır. Eğer delik borusundan kaçacak kadar küçükse, bir plastik vs. boncuk stoperin önüne konabilir. Bu makineden gelen oltaya o delik borusundan rahat geçecek kadar bir fırdöndü takılır. yukardaki takımdaki zargana topu iptal edilir. Onun yerine bir ağır fırdöndü bağlanır. Fırdöndü 3-4 gr ancak olmalıdır, yoksa şamandıramız taşımaz, cüssesine bakmayın.. Fırdöndüye, 0.28 vs. FC misinadan bir kulaç kadar bağlanır. Yaptığımız ağır şamandıradan geçirilir, bedenden gelen küçük fırdöndüye bağlanır. Stoper öyle ayarlanır ki, stoperden iğneye kadar, toplam 6-7m mesafe olsun.. Bu takım uzak atışa uygundur. Atın.. Sonra bekleyin. Ağır fırdöndü sayesinde, takım suya inince dibe doğru inmeye başlar. Bunun esprisi, daha derine bakabiliyor olmanızdır. Genelde 7-12 metre arası çok iyi balıklar çıkar. Zargana da dahil.. Bu takım size bir fikir verir, ama yapması yazıyla anlatması güç. Şu anda vaktim yok. Eğer uygun olursa, 3 Mayısta buluşursak, getiririm biraz malzeme, beraberce yaparız, sizde fotoğraf çeker buraya eklersiniz..
Şu an çıkmaz, yağmur yağıyor.. Ama hafta sonu olabilir. Kabaca, gümüşlere bakın, civarda onlar varsa, zargana da olması büyük ihtimaldir. Ama önerilerimi dikkate alın, su üstünde, klasik bilinen yöntemlerle, kurt, midye kenarı vs. ile netice alamayabilirsiniz.