Genel hatlarıyla kamışlar

Konu, 'Kamışlar' kısmında Balikci34 tarafından paylaşıldı.

  1. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Kamışlar


    Tek materialden(tahta,bambus) meydana gelen kamışların devirleri çoktan geçti,fly avcılığı yapan balıkcılar hariç,bu tür av yapan balıkcıların arasında bambustan yapılan kamışlar hala ayrı bir yer tutmakta.
    Camliflerinden yapılan kamışların bulunmasıyla kamışlarda bir revelasyon oldu,camliflerinden yapılan kamışların yapılış şekilleri,camliflerini enine ve boyuna oluşturulup yapıştırıcı ile(epoxy)bir material elde edilir(prepreg).
    Kamışı %40 yapıştırıcı oluşturur,çapının bir ucu öteki ucundan ince olan bir metal(mandril)bu metal parçaya defalarca sarılarak kamış(blank) oluşturulur
    pişirmek için 140-180 derece arasında olan bir sobada form verilir,daha sonra mandril çıkartılıp blank zımparalanır,boyanır ve istenilen uzunlukta kesilir.
    Camliflerinden yapılan kamışlar,tahtadan yapılan kamışlara oranla belli bir üstünlükleri vardır,çok ucuza mal edilirler,daha az ağırlıktadırlar,daha iyi çekme mukavemeti olur ve daha sert olurlar,ama çok kulanıldıklarında material yorulur.
    Artık günümüzde piyasaya hakim olan carbonliflerinden veya carbonlifleri ile karışarak yapılan kamışlardır,bu kamışlar camliflerinden yapılmış kamışları piyasanın dışına attı sayılır,downrigger veya big-game kamışları hariç bu kamışlar halen camliflerinden yapılmaktadır.
    Carbonliflerinden yapılan kamışların camliflerinden yapılmış kamışlara göre avantajları ise daha hafif,daha ince olmaları camliflerinden yapılmış kamışlara göre çekme mukavemeti daha yüksek ve daha sert olması
    ayrıca carbon kamışları,camlifi kamışları gibi yorulmaz.
    Camlifinden yapılmış kamışlara göre dezavantajı ise daha kötü gerilmesi veya bükülmesi yani daha çabuk kırılır olmaları,ayrıca elektirik akınına çok uygun olması,onun içindirki bu materialden yapılan kamışlarla şimşekli havalarda veya yüksek gerilim hattı olan yerlerin yakınında avlanmak tehlikelidir.
    Carbon kamışlar yoğunluk derecesine göre ayırt edilir(ingilizcede tons olarak geçer),yoğunluk derecesi ne kadar yüksek olursa kamış daha hafif ama daha kırılgan olur,ayrıca bu kamışlar daha pahalı olurlar,yoğunluk derecesine göre yapılan kamışların soyut değeri olur yani yapılıp bitmiş kamışlar ölçülmez
    standart carbon kamışlarının tons-sayıları 24.IM6 lifi(Intermediate carbonlifi)
    örnek olarak bir tons-sayısı otuzüçtür,bu sayı ne kadar yükselirse yoğunluk derecesi o kadar çoğalır.
    Carbon kamışlarının aksionuna tesir eden bir çok etken vardır,burada carbon kamışın yapılışında kulanılan liflerin kalınlığı veya inceliği,sarılış şekilleri etkili olur,carbonlifinden ve camlifinden yapılan kamış daha ucuza yapılır ve kırılmaya karşı etkili olur,tabiki saf carbonliflerinden yapılan kamışın özelikleri tam olmasada kaybolur(hızlılığı,kuveti,ağırlığı)
    Bir başka carbon kamışa eklenen material ise kevlardır,bir aramiddir bu sentetik olan madde carbon kamışı kuvetlendirir,daha az kırılgan olur.
    Bütün uzunluğunda %100 carbonlifinden yapılmış olan kamış yoktur
    bunların arasında yapıştırıcı yanında pahalı carbonlifi kulanılsa bile
    ayrıca bu tür pahalı carbondan yapılan kamışlar yüksek fiyatlarda olurlar.
    [​IMG]
    Üst sol cam lifi-Üst sag kevlar-Alt sol karbon lifi-alt sag boyali cam lifi
    [​IMG]
    Yan olarak kesilmiş karbon kamış,liflerin kamıştaki yerini daha net gösteriyor.


    Kamışların birleştikleri yerler
    Kamışların bir birlerine birleştikleri yerlerdir iç içe geçerek monte edilir burada monte edilen parçaların halkaları düz şekilde monte olması gerekir eğik olan birleştirmeler atışı engeller.
    [​IMG]


    Makinaların monte edildikleri yerler
    Makinaların monte edildikleri yerlerdir,genelde tahta,plastik,carbon ve metalden yapılırlar,bunların içinden plastik olanı çoğunlukla yerini almıştır,bir vida görevi görerek makinanın sağlam şekilde kamışa tuturulmasını sağlar.
    vida şeklinde olan en çok kulanılan sistemdir,avantajı makina sağlam şekilde monte edilir,dezavantajı monte edilen yer yukarı aşağı değiştirilemez.

    [​IMG]


    Kamış halkaları

    Balıkcılığı uzun zamandır yapanlar hatırlarlar eski kamış halkalarını,bu halkalar keramikten yapılanlardır,keramik halkaların içinden geçen misina uzun zaman kulanıldığında tahribata yol açardı,misina halkanın içinden geçerken tahrib olan halka misinayı zayıflatıp bir yüklemede kopmasına neden olur ve büyük balıkların kaçmasına sebep olurdu.
    Bu örnek,kamış halkalarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor,misina halkaların içinden sorunsuz geçmesi için bu gün kulanılan materialler keramikten daha sert ve ısınmadan etkilenmeyen metallerden yapılıyor
    yeni modern kamışlar için bu gün iki material kulanılıyor,aluminumoxid ve siliziumcarbid (SIC).
    Standart kamışların halkalarında alumiumoxid kulanılıyor,hardy-loy olarak adlandırılan bu halkalar ucuza imal edilmeleri,her kamışa uyum sağlamaları ve her türlü misina çeşidine uyumlu olmalarından dolayı kulanılıyor,malesef sıc halkalarından daha ağır olmaları bir dezavantajı.
    SIC halkaları standart olarak pahalı kamışlarda kulanılır,bu halka çeşidi diğerlerine göre daha sert olması ve sıcaklığı az iletmesi ile tanınır.
    Çok pahalı kamışlarda altın-cermet diye adlandırılan halkalar kulanılır,bu halkalar adlarındanda belli olduğu gibi altın rengindedir,bazı kamış üreticileri altın renginde halka kulanırlar bu demek değildirki her altın renginde olan halka altın-cermetdir.
    Halkalar kamışa sarılarak tuturulur ve sonra boyanarak işlemi bitirilir teleskopik kamış halkaları ve son halkalar yapıştırılarak monte edilir.


    Halka çeşitleri
    Halkaları bir birinden ayıran çeşitlilikleri ve kamışa monte edilen yerleridir
    büyük bir gurup oluşturan tek ayaklı ve çift ayaklı halkaların tek ayaklı olanı tek ayak üzerinde durur,iki ayaklı halkalar tek ayaklılara göre daha ağır olur ve kamışa iki ayağından monte edilir,ilk halka kılavuz son halkada uç halka olarak bilinir,halkalar kılavuzdan uç halkaya doğru büyüklüklerine göre ayarlanıp monte edilir ayrıca kamışın aksionunu bazmamak için belli bir çoğunlukta olmaları gerekir,çeşidi,aralarındaki mesafe ve sayıları misinanın halkalardan daha rahat geçmesini sağlar.
    [​IMG]
    Tek ayaklı halka.
    [​IMG]
    iki ayaklı halka.
    [​IMG]
    tekne kamışlarında kulanılan halka.
    [​IMG]
    Teleskopik kamışlarda kulanılan halka.
    [​IMG]
    Silindir yataklı uçhalkası.
    [​IMG]
    Uç halkası.


    Kamışların aksionları
    Kamışların aksionları,atışlarda ve balığı çekerken kendini belli eder,kamışlarda üç çeşit aksion vardır,uç aksionlu,semiparabolik ve parabolik bunlardan uç aksionlu olanlarının ağırlık bindiği zaman sadece ucu eğilir bu aksionlu kamışlarda atışların kuvetli olması ve daha iyi tasmalanması aynı zamanda balık vuruşlarına hassas olmalarıdır,semi parabolikde kamış ağırlık bindiği zaman yarıya kadar eğildiğini görürürüz,çoğu kamış bu şekilde üretilir en çok kulanılan aksionlu kamıştır bu aksionlu kamışlarla uzağa atmak ve oltaya büyük balık vurunca zorlanmadan çekilmeleridir,surf kamışları bu katagoriye girer,parabolikte ise ağırlık bindiğinde kamış tamamı eğilir,daha çok spin ve fly kamışları bu şekilde olur.
    [​IMG]


    Kamışların çekerleri

    Kamışın çeker gücü ile aksionu karıştırılmasın,çeker gücü kamışın kuvetini gösterir.
    Kamışın ucuna bağlanan ağırlık kamışı 90 derece eğerse uca bağlanan ağırlık kamışın çeker gücünü gösterir.
    Genellikle boile ve bot kamışlarında belirtilir,çeker gücü malzeme üreticileri tarafından kamışın üzerine lb olarak yazılır(1 lb=453,6 gr)Yani bir sazan kamışının üzerinde 2 lb yazıyorsa,kamışın ucuna 1 kiloya yakın bir ağırlık takarsak kamış 90 derece eğilir.
    Çeker gücünü atar gücüne çeviri yaparsak basit bir işlem gerekli
    çeker gücü x 453,6=sonuç-bölü 16=atargücü,,,,biraz karışık onun için düz rakamlarla vermek istiyorum,diyelimki kamışın üzerinde 2 lb yazıyor biz bunu gırama çevirmek istersek şöyle bir örnek çıkar
    2 x 453,6=907,2 /16=56,7 bu örnekte kamışın atar gücü 56,7 gıram olarak karşımıza çıkar.
    [​IMG]
     
  2. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Kamış çeşitleri



    Spin kamışları,,,,spin kamışları parçalı ve teleskopik olur,avlanırken devamlı elde olduğu için spin kamışları hafif olmalıdır,spin kamışının halkaları tek veya iki ayaklı olur,çoğu zaman kılavuz halka çif ayaklı geri kalanlar tek ayaklı olur,bu kamışlardan beklentiler çokdur devamlı atışlar,geri toplamalar ve tasmalamalar kamışın ne denli kaliteli olması gerektiğini gösterir çoğu zaman örgü ipleri ile avlanılmak isterki buda kamışın halkalarının iyi olmasını gerektirir,iki kısıma ayrılır spin kamışları hafif ve ağır,hafif olan spin kamışı 20 gr atarlı ve 2.4-2,7m uzunluğundadır bu hafif spin çeşidi yakın bölgelerde ava uygundur,25 metreye kadar,bütün aksionlarda üretilirler,balıkların kısa mesafedeki kaçışlarını ve kafa atışlarını iyi bir şekilde yaylanarak önlemeleri gerekir.
    genelde ağır spin kamışlarının aksionu semiparaboliktir kamış yarıya kadar eğilir geri kalan mesafede yeteri kadar kuvet kalırki büyük balıkları çekerken balıklara belli bir kuvet uygulanabilinsin.
    Ağır spin kamışları genelde 2,70-3,3 metre ve 100gr atarı olur,bu kamışlar iyi materialden yapılmış olmaları gerekir,kamış kötü malzemeden olursa devamlı atıp çekmek kamışın zedelenmesinide getirir,bir başka ve özel spin kamışı çeşidide twister kamışı yada jig kamışı olarak bilinir bu kamışların aksionu uç aksionludur,sahte balığı veya twisteri iyi kontrol edebilmek ve vuruşlarda balığı hızlı tasmalamak için...
    ==========================================================================================

    Trigger kamışları,,,,, bu kamış çeşidi genelde tek yada iki parçalıdır,en fazla 2,1m uzunluğunda,ufak çıkrık takılarak kulanılır normalinde semiparabolik aksionlu olan bu kamışların makina takılan yerinde tabanca sapı gibi olan yeri bulunur,tekneden ağır wobbler olan jerkbait çeşidinde kulanılır,trigger kamışları bazen baitcaster adı altındada bulunur,bu kamışlar sertlikleri ile bilinir bu sertlik sayesinde ağır wobblerlere canlıymış süsü verilir.
    ==========================================================================================

    Sbirolino kamışları,,,,Bu kamış çeşidini italyan balıkcılar alabalıkavı için bulmuş,normalinde 3 metreden 4,8 metreye kadar olabilir,atış ağırlığı 5-40 gr arası kamış çeşidine göre değişir,bu kamışla ucuna sbirolino bağlanarak hafif yemler 80 metreye kadar atılabilir,hassas uç en hafif vuruşları bile belli eder ayrıca kamışın yeterli derece kuveti bulunurki uzak mesafedeki balığın optimal şekilde tasmalanması için.
    ==========================================================================================

    Dip kamışları,,,,dip kamışları 2,7-3 metre arası iki parçalı veya teleskopik olur atış ağırlığı 20-100 gr arası yapılacak av şekline göre değişsede genelde 30-60 gr olur,aksionu uç aksionu ile semiparabolik arasında değişiklik gösterir,bu kamışlar allround kamışları olarakda bilinir.
    ==========================================================================================

    Sazan kamışları,,,,,Sazan kamışları 3 metre ile 4 metre arası olabilir,çoğu zaman iki ve üç parçalı ve bazende teleskopik olabilir,sazan kamışlarının çekerleri 1,5 lb-3,5 lb arası değişir,bunlardan 1,5 lb olanları daha çok göllerde hafif avcılıkta kulanılır,3,5 lb olanları daha sert olur ve akarsularda kulanılır uzun atışlar için uygundur,bütün modellerinin sapı uzun olur sapının uzun olması daha çok uzak atışları sağlar,balığı çekerken kamışın sertliği bir avantaj sağlar,aksionları genelde semiparabolik ve uçaksionlu olabilir,bu kamışlarla her türlü sazan familyası balık tutulabilir ve aynı zamanda turna içinde çok uygundur.
    ==========================================================================================

    Feeder kamışları,,,,Bu kamış dip oltası olarak kulanılır uç aksionludur,bu kamışlarla yem kabı takılıp avlanılır,balığın vuruşları çok hasas ve değiştirilebilinen ucundan anlaşılır,dört metre üzerinde olabilir,bir çok çeşidi mevcuttur 200 grama katar atarlı olanları vardır,son zamanlarda kıyı avcıları ve surf avcıları tarafındanda keşvedilip kulanılmaya başlanılmıştır.
    ==========================================================================================

    Halkasız kamışlar,,,,bu kamışlara misina ucuna bağlanıp şamandıra ile beraber avlanılır,belli bir yerde nokta avcılığı yapmaya çok uygundur,parçalı ve teleskopik olanları mevcuttur,15 metreye kadar olanları vardır,bu uzunlukta olan kamış ağır olmasın diye hafif carbonliflerinden yapılır,kamışın hemen ucunun altında avcılık yapıldığı için misina kamıştan küçük olur.
    ==========================================================================================

    Match kamışları,,,,match kamışları şamandıra ile nokta atışları yapılarak avlanılır,normalinde 3,7 m-4,2 m arası ve üç parçalı olur,bu kamışın halkaları çok ve küçük olur,halkasız kamışlara göre avantajı bu kamışla uzak atışlar yapılabilinmesidir,kamışın aksionu,küçük balıklarda uç aksion olur,büyük balıklardada semiparabolik ve parabolik aksionlu olur ve bu kamış alabalık tutmayada gayet uygundur.
    ==========================================================================================

    Bolognese kamışları,,,,halkalı olan bu kamışın uzunluğu 5-8 metre arası uzun,30gr atarlı olur,bu kamışta şamandıra ile küçük balık avcılığında kulanılır,parçalı ve teleskopik olabilir daha çok teleskopik olanlarını piyasada bulabilirsiniz,bu kamışla ince misina ve küçük kanca ile avlanılır,kamışlar sert olmalarına rağmen uçları hasas olur.
    ==========================================================================================

    Surf kamışları,,,,sahil kamışları olarak bilinir,kıyıdan uzak atışlar için uygundur
    genelde 3,9-4,2 metre arası,150-250 gr atarlı olurlar,bu kamışlara 100-200 gr arası takılan kurşunla 100 metre üstünde atışlar yapılabilir,semiparabolik olan aksionları sayesinde uzun atış özelliği vardır aynı zamanda yeterli kuvete sahiptir balığı çekerken,karakter yapılışı olarak halakalarının çapı büyük ve kılavuz halkasının makina ile arası uzundur,bu iki özelik sayesinde misina rahatca makineden boşalır bu çok önemlidir misinanın kalın olması gerektiği için,kamış ağır olmasından dolayı spin(atçek)için uygun değildir.
    ==========================================================================================

    Pilk kamışları,,,,bu kamışlarla ağır pilkerler takılarak,tekneden dibe atılıp aşağıya ve yukarıya kamış oynatılarak avlanılır,15 metre derinlikte 2,7-3,5 m arası,100-150 gr ağırlıkta olan kamışlar seçilir,daha derinlerde ise kamış 2,7 metre uzun olmaz ve 300 gr ağırlıkta olur,aksionları semiparabolikle uç aksionu arası değişebilir.
    ==========================================================================================

    Tekne kamışları,,,,uzunlukları genelde 2,1-2,7 metre arası uzun,12-130 lb çeker gücü olur 50 lb den sonra derin su avcılığı veya big-game avcılığında kulanılır,karakter yapılarıyla halkaları kalın ve çok sağlam yapılır(çift ayaklı ve küçük)çoğu tekne kamışları iki parçalı ve makinanın tuturulduğu yerden parçalar birleştirilir bundan başka parça olmaz kamış kuvet kaybetmesin diye
    tabi yem kulanmak için yapılmış tekne kamışları 3 metre veya üstü olabilir bu kamışların ucu hasas ve vuruşlara duyarlıdır ama yeterli derece kuvete sahiptir büyük balık vurunca hiç teredütsüz çekilebilir balık,başka bir çeşidide troling avcıları için olan inlinekamışlarıdır bu kamışlarda misina kamışın içinden geçer ve halkası yoktur,bu kamışların dezavantajı kışın soğuklarda ucu donduğu zaman misinanın zorlanmasıdır.
    ==========================================================================================

    Fly kamışları,,,,fly kamışları çoğu zaman iki parçadan oluşur,seyahat ve somon kamışları çok parçadan oluşabilir transportu kolay olsun diye
    makinanın kamışa tuturulan yeri kamışın tutacağının en altındadır,fly kamışları hafif olmalıdır,devamlı elde tutulup atış yapılacağı için,bu kamışların atarları
    oz.(ounce) olarak belirtilir,bir ounce 28,57 gr yapar,uzunlukları gene ingil.terimlerden alır fus ve Inch(1 fus=30,5 cm, 1 Inch=2,54cm)Örnek 8'9 demek 8 fus ve 9 Inch yani 2,67 m yapar.
    Aksionlarına gelince parabolik aksionlu olanlar daha kolay atış sağlar ve yakın atışlar ve yakındaki balığı çekmek için idealdir.
    ==========================================================================================

    Teleskopik kamışlar,,,, bu kmışların sevilmesi sadece transport kolaylığından olsa gerek,bu kamışlar iç içe geçtiğinde daha kolay bagajda yer bulurlar,suya gelince parçaları tek tek açıp hemen monte edilir ama çok dezavantajları vardır.1-çok parçalı olmalarından dolayı ahenksiz(düzensiz) aksionları vardır çok pahalı olan modelleri parçalı kamışlarla boy ölçüşür,2-halkaların araları uzundur buda atışlarda ve balığı çekişlerde misnanın aşınmasına yol açar
    3-parçalı kamışlara nazaran ağır olurlar,4-kamışı açıp kapatırken halkaların bozulmasına neden olur.
    ==========================================================================================

    Pimpel,,,,,,,,bu kamış sadece buz üstünde delik açılarak yapılan balık avcılığında kulanılır,kamış makina hepsi birdir,30-40 cm büyüklüğünde ve çok hasas uca sahiptir.
     
  3. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Kamış almak isteyenlere beş öneri

    1-Malzemecide test,,,,şayet yeni bir kamış almayı düşünüyorsanız,tavsiyem çevrenizdeki en iyi dükana gitmeniz,bir çok malzemeci internet üzerindende sipariş alıp malzeme yollasada yerinde görüp kamışı test etmek daha iyidir ayrıca malzemeciye kamış almaya giderken yanınızda bu işten iyi anlayan bir arkadaşınızın olması sizin kötü seçenek yapmanızı önler.
    2-Kamışın kalitesi,,,,ben bu işten çok iyi anlarım..diyenlerin bile kamışın kalitesini anlaması,kamış ve halkalarının hangi materialden yapıldığını bir bakışla anlamak zordur burada malzemecinin güvenirliği önemlidir.
    3-Kamışın yapılışını kontrol etmek,,,,kamışın iyi yada kötü yapıldığını çabuk anlarız,kamışın boyası halkalarının düzgün bağlanıp,iyi bayanmış olması,kamışın en son yerinde olan kapağın kontrolünü yapmalıyız
    4-Kamışın işlevinin testi,,,,kamış parçalı ise iç içe geçen yerlerini iyi kontrol edilmesi yani zor kulanmadan iç içe geçiyormu tesekopik olanlar açıldığında zorluk yaşanmaması makinanın takıldığı vida hiç zorluksuz dönüyormu gibi deneyleri yapmalıyız.
    5-Kamışın aksionu,,,,malzemecinizden kamışın aksionu hakkında bilgi isteyin ve çeşitli kamış aksionları hakında bilgi sahibi olup ona göre karar verin.

    Kamış bakımı için beş öneri

    1-Halkaların bağlantıları,,,,zor şartlarda kulanımdan sonra halkaların bağlantılarında çatlaklar ve zedelenmeler olur burada problem bir dahaki sefer yapacağınız avda buralara su girmesidir,buraları tekrar bir kamış lakı ile ve biraz beceri ile tekrar suya dayanıklı hale getirilmesi şartır,yoksa ilk sorunlar buralardan başlar.
    2-Halkalar,,,,modern ve çok sert halkaların bir dezavantajı vardır,herhangi bir yere çarpma halkalarda çok küçük çatlaklar oluşturur bu çatlaklar çok küçük olsalar bile misina için kötü sonuçlar getirir,şayet misinanızda yıpranmalar görürseniz halkaları iyi kontrol etmelisiniz gerekiyorsa bir büyüteçle bakmalısınız,şayet halkada çatlaklar oluşmuşsa hemen yenisi ile değiştirmelisiniz.
    3-Kamışın sapındaki mantar,,,, burada oluşan ufak delikleri mantar kiti ile doldurup düzeltebilirsiniz.
    4-İç içe geçen yerler,,,,bu kısımlara balmumu sürerek eski haline dönmesini sağlarsınız.
    5-Kamış,,,,kamışın kendisine spetzial kamış için olan bir silikonlu yağ sürüp korunmasını sağlarsınız,silah satılan yerlerden çok iyi bu amaçla kulanılan yağlar bulabilirsiniz,kendi tavsiyem,,Balistol,,hem kamışı hemde halkaları bilhasa tuzlusuda kulanılmasındaki korozyonu önlemesi,ayrıca her tuzlusu avcılığından sonra kamışlar tatlısu ile yıkanıp kurutulmalı gerekiyorsa bir bezle üzerindeki suyu kurutup bir yağ ile halkaların üzerinde bir film oluşturulmalı.
     
  4. hauki

    hauki mustafa cecen

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.716
    Şehir:
    finlandiya-jarvenpaa-tr alanya
    Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    Cok guzel bir calisma Selim bey tesekkurler.Konu bircok arkadasimizin isine yarayacaktir.;)
     
  5. balık kurdu

    balık kurdu ercan

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    1.862
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    tek kelimeyle mükemmel bir çalışma selim abi.

    kafamdaki bir çok sorunun cevabını buldum,eminimki bir çok arkadaşımıza faydası olacaktır.

    paylaşım için teşekkürler:)
     
  6. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    çok güzel çalışma teşekkür ederim:)
     
  7. antepli

    antepli Mustfa

    Yaş:
    65
    Mesajlar:
    264
    Şehir:
    Almanya/Gaziantep
    Favori Kamış:
    Sportex, D.A.M, kabon kamis, Daiwa,D.A.M Quick rolle
    Favori Makine:
    Dam Quik, Freilauf, Cormoran, Zebco , Schkeapear ve diğerleri
    En İyi Avı:
    Turna 105 cm, 7,3 kilo, sazan 9.5 kilo
    Tebrikler Selim Kardesim,

    Önce güzel bir calisma oldugunu , arkadaslarimiza cok yararli olacagini kesinlikle tebriklerimle söylerim.Tüm arkadaslarimizdan bu gibi calismalarinda yardimci ve yeni arkadalarimiza örnek olmalarini temenni ederim.:)
     
  8. unique

    unique Cüneyt Eşsiz

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    700
    Şehir:
    stanbul
    Selim Bey,

    Özverili çalışamanız için teşekkür ederiz.
     
  9. maviyesil09

    maviyesil09 HAKAN

    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    AYDIN
    Favori Makine:
    SHİMANO AERO TECHNIUM,SUPER ULTEGRA
    En İyi Avı:
    KAÇMIŞTI VE DE ÇOOK BÜYÜKTÜ
    cok güzel bilgiler bunlar

    Hakikatende çok faydalı bilgiler eklemişsiniz.Elinize sağlık.:)
     
  10. Gökhan Aydınlı

    Gökhan Aydınlı Gökhan

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    159
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Extreme Cast, Okuma Powerliner
    En İyi Avı:
    İçi mazot dolu, bir bidon
    Çok yararlı, emek harcanarak oluşturulmuş bu çalışmanız için teşekkürler...
     
  11. atakule team

    atakule team hüseyin

    Mesajlar:
    919
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    sllm

    abicim bu güzel bilgiler için teşekkür ederiz :D eline sağlık
     
  12. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Zevkle arşivime ekleyeceğim tamamen öz veri ile hazırlanmış bir konu.Teşekkür ederim.
     
  13. oltacı_

    oltacı_

    Mesajlar:
    365
    Selim abi senin bu çalışmanı canı gönülden tebrik eder, teşekkürlerimi sunarım.

    Her cümlesi bilinçli kaleme alınmış, belliki eldeki malzemenin hakkını vererek edinilen gerçek tecrübeden vucut bulmuş arşivlik çalışma olmuş.
     
  14. LapinCash

    LapinCash

    Mesajlar:
    2.817
    Paylaşım çok güzel teşekkürler.
     
  15. fisher33

    fisher33 Levent

    Mesajlar:
    172
    Şehir:
    MERSİN
    Favori Kamış:
    BG 30 DAİWA(rat)-Balzer kamış
    En İyi Avı:
    120cm sapan,96cm levrek
    genel bilgilerden çok teşekküler,eline sağlık üsdat
     
  16. modena

    modena

    Mesajlar:
    1.911
    çok çok güzel bir yazı olmuş...akşam ilk iş bilgisayarıma kopyalamak olacak...çok faydalı bilgiler var...
     
  17. Sisyphos

    Sisyphos Cem

    Mesajlar:
    17
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    el oltası
    En İyi Avı:
    300gr çupra :)
    Eywallah üstad çok yararlı oldu benim için. Ellerine sağlık.

    Kamışlar hakkında artık teorik olarak bişiler biliyorum :D ama neden kamışla balık tutmanın daha zevkli olduğunu açıklayacak bir sayfa bulamadım.
     
  18. furunotr

    furunotr Haluk

    Mesajlar:
    1.965
    Şehir:
    Istanbul
    Kamışlar hakkında yazılanlar oldukça derli toplu ve doyurucu; yalnız küçük bir ilave yapmak isterim; vidalı makina yatağına sahip bazı kamışlarda makina yatağı kaydırılarak makina kamış üzerinde bellir bir aralıkta istenilen pozisyona getirilebiliyor; buna örnek olarak Shimano'nun birkaç modeli ve Albastar kamışların birkaç modeli gösterilebilir; ancak bu iki marka dışında ben bu yapıda kamış görmedim...

    http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=2309 300

    http://www.tekneyatmalzemeleri.net/?urun-37077-SHIMANO-ANTARES-CX-TELE-SURF-430-200-OLTA-KAMISI.html
     
  19. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Haluk abi kaydırma işlemi sağa-sola veya öne-arkaya şeklinde mi, nasıl oluyor abi? Bunun faydası nedir? Selamlar.:)
     
  20. furunotr

    furunotr Haluk

    Mesajlar:
    1.965
    Şehir:
    Istanbul
    Kaydırma işlemi her yöne doğru oluyor; sağa-sola 360 derece; yukarı-aşağı belli bir mesafe; şimdi ölçemiyorum ancak bu mesafe her marka-model kamışa göre değişebilir... Bence burada önemli olan yukarı-aşağı kayma mesafesi; bu durumda makinayı istediğiz pozisyonda ayarlayıp hem kamışın denge merkezi ile oynama imkanınız olabiliyor; hem de alışkanlık ve kullanış stilinize göre sap mesafesi bırakma imkanınız doğuyor...