Elektrikli motor ile şişme bot

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında jigging tarafından paylaşıldı.

1. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    3 arkadaş toplanıp elektrikli motor ve şişme bot almayı düşünüyoruz, çok açılmayacağız.

Sahilden belki 150 bilemedin 200 metre kadar açıldıktan sonra, bir bölgede sırtı yapacağız. Bunun için bildiğimiz çok iyi bir kaç mera var.

Düşündük ki, her sene tekne kira parası vermektense, bu tür bir bot ve elektrikli motorla işimizi görürüz diyoruz.

Rüzgarlı havalardada çıkmıyoruz zaten, denizin tabak gibi olduğu, yaprak bile kımıldamadığı zamanlarda kullanacağız. Bu yüzden batma gibi tehlikelerde olmayacak.

Şimdi sormak istediklerimiz şunlar;

1. Şişme bot 3,90 boyunda almayı düşünüyoruz, ÖTB ve ADB den muaf olmak için. Herhangi bir olası iğne girmesi durumunda bütün botun suya batmaması için nasıl bir bot almalıyız? mesela bir bölgeye iğne battımı, sadece o bölge sönmeli, diğer yerler etkilenmemeli. Bu tür bir bütçemize uygun çok pahalı olmayan, mümkünse 400TL geçmeyen hesaplı birşeyler önerebilirmisiniz? tüm bunların yanında, botumuz tek bir delikten söndürülebilmeli ve çok vakit kaybettirmeden toparlanabilemli. Ağırda olmamalı.

2. 3,90 metre boyda bir botu, içinde en az 2 kişi olacak şekilde, yaklaşık 4-6 saat kullanım sağlayacak ve sırtı için gereken hızı verebilecek bir elektrikli motor önerebilirmisiniz? buda 500TL geçmemeli.. hesaplı olmalı.

3. Akü konusunda, nasıl bir akü almalıyız? jel tipi deniyor, su tipi deniyor, bunları nasıl anlarız? hangisi daha uzun ömürlüdür? 4-6 saat kadar motoru çalıştıracak seviyede bir akü hangisidir?

Şimdiden teşekkürler.

2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Arkadaşım 3.90 bir botu akülü motorla götüremezsin. Bu boy bir bota en az 9.9 hp benzinli motor bir motor gerekir. Hiçbir akülü motor bu gücü üretmez. Elektrikli motorların en güçlüsü max 5 hp dir. Böyle bir takım alırsanız çok pişman olursunuz. Hele 3 kişi binecekseniz hiç götürmez. Bot derken intex tarzı ince naylon botları düşünüyorsanız hiç tavsiye etmem. Paranıza yazık. 3.90 bir zodiak tipi botu da 2000 den aşağı almak gerçekten zor.

İllaki akülü motor diyorsan aşağıdaki botu alabilirsin. 2.55 olmasına bakma. çok kullanışlı ve elektrikli bota da uygundur. Piaysada değişik markalarda nakit 700-800 civarı satılıyor. Ben aynı botla 3 kişi de 5 kişide çıkıyorum. Ama 3.20 botla bu bot kadar rahat hareket edemiyoum.

http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=24-fisher-255

Akü konusuna gelince jel akülerle sulu tip akülerin enerji açısından bir fark taşımaz. Yani 60 amper bir sulu aküyle jel tipi akü aynı sürede üretir. Ancak jel aküler enerjiyi tutar. Ama sulu aküler 3 ay kullanmasan boşalır. Jel aküler değişik açılarda çalışabilirken sulu aküler sadece dik durumda tutulmalıdır. Jel aküler sulu akülerden 2 kat daha pahalıdır. Kapalı tip akü ile jel tipi de aynı şey değildir. Çok karıştırılıyor.

Akülü motor ne kadar çok güç harcarsa o kadar çok enerji çeker. Yani diyelim ki 55 lbs bir akülü motor son gazda 45lbs akülü motordan iki kat daha çabuk bitirir aküyü. Yani güçlü elektirikli motor alırsan çok büyük akü de almalısın. En az 105 amper bir akü 55.lbs motorla sizi 1-2 saat arası gezdirir. bunun üstünde de çalışır ama enerji azaldığından itme gücü elde edemezsin. Bu nedenle motorların tanıtımındaki 4-6 saat ibarelerini ciddiye almayın. 2. saatten sonra itme gücü biter.

Son düzenleme: 5 Mayıs 2009
  3. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    Kaptanım öncelikle ayrıntılı yanıtınız için teşekkür ederim.

Verdiğiniz linkteki bot, bütçemizi epey bi aşıyor. Zannedersem ızgara tabanlı botları tavsiye ediyorsunuz bu iş için? Peki, ızgara taban olmayan, daha hafif ve ucuz, 2,55 metre boylarında herhangi bir bot işimizi görmezmi? fiyatları 250-350TL arası değişiyor ve sanırım dediğiniz naylon tipi botlar.

Peki, bu naylonlara kıyasla, sizin önerdiğiniz botta iğne ve balığı yukarı çekerken olası dikenlerinin batmasıyla, botun patlama olasılığı nedir? ve bu patlama konusunu aza indirmek için, botu suya indirdikten sonra muşamba falan sersek, iğne batsa bile muşambaya batsa sorunu azaltırmı? bu şekilde sadece balığı bota alırken dikkat etmemiz gerekecek, öteki türlü yem takarken bile risk oltaya.

Mesela şu akü (2,55 boyda bot): http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=11-14.61.290

Şu motoru kaç saat çalıştırır (2,55 boyda bot): http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=11-74.53.140

Bu iki saat dediğiniz, motor sürekli çalışırsa geçerli değilmi? yani duraksız çalıştıkça iki saat?

Birde tam güçte kullanmasak, daha az güçte kullansak bu süre yükselirmi aynımı olur?

Son düzenleme: 5 Mayıs 2009
  4. murakour

murakour MURAT

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    Banax
    En İyi Avı:
    lambuka 4 kg civarı
    şişme bot ve elektrikli motor hk.

iyi akşamlar herkese öncelikle şişme bot ve elektrikli bot kullanan biri olarak sırtı için kesinlikle tavsiye etmiyorum.çünkü 2 kişi bile sırtı için gerekli sürati sadece en fazla yarım saat sağlayabiliyor.ki benim kullandığım bot 2,60 m idi ve motoru da en güçlü olanlardandı.65 amper akü kullanmamıza rağmen en fazla full aküyle 2 saat gezebiliyorsun ki ilk yarım saatten sonra gözle görünür bir düşüş gözlemledim en sonunda da yarı parasına sattık.ama sırtı haricinde kullanırım diyorsanız işinizi görür kesinlikle..

5. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    İyi akşamlar Murat arkadaşım, ilgin için çok teşekkür ederim :)

Piyasada şuan baktığımda 105 amper aküler var, acaba durum 65 ampere göre değişirmi? bi fark olurmu? bu konuda çok bilgisizim hatada yapmak istemiyoruz :(

Sizin kullandığınız motor kaç LBS gücü vardı acaba yazabilirmisin?

6. murakour

murakour MURAT

Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    Banax
    En İyi Avı:
    lambuka 4 kg civarı
    güç olarak tam hatırlayamadığım için yanıltıcı bir rakam yazmak istemem ama şöyle söyleyebilirim almak için gittiğimde 3 çeşidi vardı en güçlü olanını almıştık.ama şunu söyleye bilirim akünün amperinin çok fazla olmaması gerekiyor demişti aldığım yer en fazla 70-80 amper arası kullanabilirsin aksi takdirde arıza verdiğinde garanti dışı kalıyor..şu anki düşüncem olsa gider ikinci elde olsa 2-5 beygir benzinli bir motor alırdım en azından kafam rahat olurdu ve stres olmazdım.şu anda 4,10 m tek kat (80 kg özel yapım) fiberim ve 5 beygir johnson motorum var ve kafam rahat ehliyet te istemiyor sadece limana kayıt ettirdim o kadar..eğer şişme bot düşünüyorsanız motor takılabilen alacaksınız ve 2-5 beygir 2 nci el bir motor alın derim..ileride pişman olmayın benim gibi yarı parasına satmak zorunda kalmayın derim ben bu elektrikli motor konusunda epey dertliyim :)

7. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Murat kardeşimin aküsü de çok küçükmüş. 100 amperin altında bir akü zaten asla olmaz. Onun motorun yarım saatte yavaşlaması çok normal.

Gözterdiğin motor denizde olmaz. Deniz için üretilen özel elektrikli motorlar var. Bu motor ilk sezon çalışır da ikinci sezon çalışmaz. Tatlı su için kullanılabilecek bir motor. Akü marine akü. Jelli değil. Dikkat et. Aynı şey değil. İtme gücüne göre orta gazda 1.5 saat gider. Ama zamanla bu da azalacaktır tabiki.

İşin aslı senin ayırdığın bütçelerle bu iş olmaz. Öyle muşamba falan hikaye. Hele ki sıyırtma yapıcaksın kendine acımıyorsan arkadaşlarına acı derim;)

Sen elektrikli motor işinden bence vazgeç. ucuz orta halli bir 2-3.5 arası benzinli bir motor al. 400 500 e bulursun. sadece ilanları günlük takip lazım. Çinki iyi motorlar anında satılıyor. Pahalıları aylarca bekliyor. 1000 tl civarı da 3. m sağlam bi bot aldınmı bu iş olur. Yoksa zaten bütçem az diyorsun onuda vereceksin işe yaramaz bi alete sonra 1 ay geçecek doğru çöpe. Bak Murat kardeş yarı fiyatına zor sattık dio. Senin motorun botun da sonu öyle olmasın.
    Yine de sen bilirsin.

8. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Çok teşekkür ederim aydınlattığınız için, az kalsın paramız gidiyordu sokağa :)

Yani bu durumda, 2 kişilik bir kano alsak, biri kürek çekse, biride sırtı çekse daha iyi :D :D

O zaman biz bütçemizi biraz genişletmeye bakalım, sonrada dediğiniz gibi ilanların takibine geçelim, o vakit tekrardan konu açıp bilginizi alacağım, tekrardan teşekkür ederim :)

9. sinağrit_baba

sinağrit_baba MURAT

Favori Kamış:
    Okuma
    Favori Makine:
    Shimano Stradic, symetre, spheros, sienna
    En İyi Avı:
    Sinarit 1,5 kg
    3 metre boyunda seahawk botu öneririm, 300 tl.ye bulabilirsiniz yenisini. elektrikli motor ve aküyü balıkmarketim.com da ayrıca bulabilirsiniz. Çapa ve yeterli ip de almayı unutmayınız, güvenlik için.

10. onder1905

onder1905 Önder

Favori Kamış:
    El Oltası
    En İyi Avı:
    Lüfer
    Denizin sakinliğine süt liman oluşuna sakın aldanmayın. Denizin sağı solu belli olmaz oltanı denizden toplayana kadar bir anda hava çıkar.
    ASLA VE ASLA ELEKTİRİKLİ MOTORA GÜVENİP DENİZE ÇIKMAYIN!

11. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili kardeşim benim tavsiyem ne kadar güclü olursa olsun elektrikli motorların deniz avlarında kullanılmaması yönündedir.Zaten dünyadada bö yle uygulama yoktur.Sadece kısa bir süre icin oda kıyıya cok yakın bölgelerde levrek sırtısında,avınızın en verimli yerinde yarıda kalmak riskini göze alarak denenebilir okadar.Acılmak ise asla
    Sevgiyle kal

12. aaaaazzzzz

aaaaazzzzz murat

ne yapmak istiyorsunuz ona karar verin önce.
    yukarda yazan herşey doğru ama herkesin doğrusu başkadır.mesela ben 30 amper elk motor 60 amper akü ile kullanıyorum 2 sene oldu en az 40 gün kullandım ve çok memnunum.
    eğer performans arıyorsanız almayın ama benim gibi kürek çekmektense bunu kullanayım dersen harikabir alet.
    3,5 mt tekne (polyester) minn kota 30lbs motor 60 amp mutlu akü.
    saatteki hızım 4km/h (en iyi kürek çekenle eşit) akü btiş tam hızda 2 saat.denizde kullanıyorum.balık mesafeme kayıkla 15 dkda gittiğim için bana ideal. umarım net anlatmışımdır.

13. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Murat bey teşekkür ederim ilginize, ben kararımı almamak konusunda değiştirdim.

Biraz daha bekleyip, maddi fedakarlık yaparak, kayda değer bir kombinasyon düşünüyoruz, bu sene geçti artık gelecek seneye hazırlık yapmak istiyoruz.

14. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    55lbs motoru araba aküsüyle kullanabilir miyim.Bir de teknemiz 4.5 m polyester.Teşekkürler.

15. egillimerdan

egillimerdan Merdan Eğilli

Merhaba Arkadaşlar,
    Selamların en güzeli üstünüze olsun.Bu sitede yeniyim .Doğrusu balık avıyla da pek ilgim yok ama yazışmaları vs.keyifle takip ediyorum.Sizlere Bot ve motor konusunda danışmak istedim bende.Ben Diyarbakır'da yaşıyorum 2 yıldır.Eğitmen Balıkadamım ve suya olan hasretim de had safhaya ulaştı artık. Hiç olmazsa hafta sonları çevre göl ve barajlarda 1-2 saat şöyle su üstünde bir gezeyim diyorum belki bu arada ufak tefek ota da atarız. Bot ve motor satan sitelere baktım fiyat olarak elektirkliler pek cazip de ben hiç bilmediğim için fikirlerinize başvurayım istedim. Telefonla konuşituğm bir malzeme satıcısı da 2.5 BG HİDEA marka benzinli motor tavsiye etti . Kısıtlı bir bütçem var onu da çartçur etmeyeyim diyorum bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum ,, şimdiden teşkeüürler

16. onur1872

onur1872

merdan bey selamlar. aramıza hoşgeldiniz. öncelikle belirtmek istediğim baraj gölünde benzinli motora izin vermezler düşüncesindeyim. eğer veriyorlarsa kesinlikle benzinli motor alın derim. hidea 2.5 hp 4 zamanlı ben sorduğumda 1400 lira demişlerdi..4 zamanlı fakat çin malı..3.5 hp benzinli japon malı tohatsuları kışın 1000 1100 lira civarına temin edebilirsiniz. şimdilerde 1300 lira civarı fiyatları var. 2.6 hp 4 zamanlı çin mallarının en iyisi parsun marka motorlar ise 850 dolar civarında..pazarlıkla daha uyguna alabilirsiniz kanaatindeyim.

almışken şöyle sıfır 5 hp iki zamanlı parsun uygun fiyata alabilirsiniz.. bot olarak tek yada iki kişi çıkacaksanız 5 hp iki zamanlı motor ve 2.70 bot diyebilirim. 2.70 botların fiyatları da oldukça uygun. şişme taban almazsanız ahşap yada alüminyum tabanlar uygun fiyatlarda alınabilir.