Uzmanlar, kendi bölgeleri dışına çıkan bu balıklarla ilgili ilginç bir uyarı yaptılar. Akdeniz ve Güney Afrika açıklarında yaşayan ve sırtındaki altın rengi cizgileri sayesinde tanınan sarpa salpa türünden bu balık, artık daha kuzey bölgelerin sularında da görülmeye başlandı. İklim değişikliği nedeniyle balıkların kendi bölgeleri dışına çıkmaya başladıklarını söyleyen uzmanlar "Akdeniz ülkelerinde bu balıklar biliniyor. Ancak diğer bölgelerde insanlar bu balığı tanımıyor. Kafa kısmının yenmesi çok tehlikeli. Ölümcül değil ama birkaç gün boyunca halüsinasyon etkisi yapıyor. LSD adlı uyuşturucunun etkisi gibidir" dediler. Fransa'da bu balıkların kafasını da yiyen iki turist, hastaneye kaldırılmış ve tam 4 gün boyunca halüsinasyon ve kabuslardan kutulamamıştı. Deniz biyolojisi uzmanı James Wright, ayrıca deniz kirliliği nedeniyle bu balıkların beslendikleri planktonun daha da fazla halüsinasyonlara neden olabileceğine dikkat çekti. Alıntı: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/11648407.asp?gid=229
Sarpa Türlerine Dikkat Arkadaşlar okuduğum bir haberi sizlerle paylaşayım istedim http://haber.gazetevatan.com/Uzmanlardan_balik_uyarisi/238360/41/Saglik
Geçen sene alaçatı tatilimde her gün 5-10 adet yakalıyorduk bu balıktan, çok arsız, ne atarsanız yiyor, oltada iki iğne varsa çift çift yakalanıyorlar, 10cm yakınına kadar yaklaşabilirsiniz, ürkmeyen bir balık. Ekmeğide çok seviyor. Biz yedik bolca bu balıktan, bahsedildiği gibi bir halüsnisasyonada uğramadık, tadı biraz yosunsu idi ama tavada güzel oluyor
yaav bu iş sarpa sarmaya başladı. hangi birine inanalım kimi yedik bişey olmadı diyo, kimi kabusunuz olur diyo
Yiyin bişey olmaz olursada hakkınızı helal edin Şaka bi yana, nerdeyse 40 gün kadar bu balıktan hergün tek tük yemiş biri olarak, ne bir hastalık ne bir halüsinasyon nede başka bir belirti olmadı. Tavada pişirdiğimizde kafası dahil, sardalye gibi heryerini tüketiyorduk. Bu senede gelir oltamıza, gene pişirir yeriz.
Arkadaşlar, Bu sarpa balığı halen tezgahlarda satılıyor ve şimdiye kadar hiçbir kötü şey duymadım hakkında lezzetinden başka. Fethiye'de altın yaldızlı çipura diye satılıdığını gördüm ve tezgahtarla gülüştük. Daha neler duyacağız.
kimi yerdeki zehirli deniz çayırlarını yediğinde toksik etkisi olabiliyormuş diye yazar kaynaklardan bazıları... yedim de hiç denk gelmedi halüsinasyon
Bu balığın kendisi zehirli değil zaten.. Bu balık, otçul bir balık ve katil yosun denen Caulerpa taxifolia yosunlarını da afiyetle yiyor. Bu yosunlar ise bazı toksinler içeriyor. Bu yosunu yiyen sarpalar, zehirleri vücutlarına geçiriyor ve sonuçta onlarda zehirli oluyor. Basitçe, aldığınız/tuttuğunuz balığın midesine bakıp bu yosundan var mı kontrol edebilirsiniz. Çünkü bu melanet yosun sarpa tarafından hazmedilemiyor pek ve olduğu gibi atılıyor nerdeyse.. Bu yosun mevcut olmayan bölgelerden tutulmuş sarpalarda bir sorun yok. Bu yosun, bildiğim kadarıyla Türkiye kıyılarında yok. Ama benim bilmediğim bir yerlerde var olabilir elbette. Çünkü, istilacı bir tür ve zaten Akdeniz'de hiç olmaması gerekiyor, ama Akdenizi istila etmiş halde.. Bugün yoksa, yarın gelmesi an meselesi. Eğer bu yosuna, yakaladığınız, satın aldığınız balığın midesinde denk gelirseniz, yüzerken dikkatinizi çekerse, dalınca bunlarla karşılaşırsanız vs. öncelikle.. 1. Balıktan çıkan, çıpaya bulaşan, oltaya takılan, ağa sarılan vs. vs. parçaları güneşe koyup kurutun. Sonra yakın. Sakın lavaboya, çöpe vs. atmayın. Zira bu yolla daha çok yayılmasına hizmet etmiş olursunuz.. 2. Bir parça koparayım, örnek alayım vs. diye düşünmeyin. Koparılması daha hızlı üremesine yola açar. 3. Bilhassa yakaladığınız balıkta veya kıyıda/teknede suda denk gelirseniz, şu adrese bildirmeyi ihmal etmeyin: Prof. Dr. Sukran Cirik Tel : + 90 232 278 52 72 - 278 55 65 Institute of Marine Science and Technology, 1884/8 Sokak No:10, Inciralti 35340 Izmir / TURKEY cirik@neptune.imst.deu.edu.tr unluoglu@neptune.imst.deu.edu.tr
namı deger b..klu sarpa. kıbrısa atlar sanırsınız kı kıloluk melanur gelıyor. etı lezetsız cok kılcıklı vıcık vıck yağı emen bır balık. ama halısınasyon konusunu ılk defa duydum
desenize denizdede kenevir yetişio die. bunu duyan kesh ler toplayıp yokederler bu otları merak etmeyin
Turgay ÖNEL (37) [Tüm Yorumları] 14.05.2009 17:25:18 UYUŞTURUCU MAFYALARI BU BALIKLARI KESİNLİKLE KARASULARIMIZA SOKMAZ...