Sevgili arkadaşlar, Stoperli düzenekte şamandıra kullanmak vede şamandıra ağır olsunda çok uzaklara kadar atabilelim diyen arkadaşlar için; içine ağırlık konmuş şamandıra yaparak videoya kaydettim, eminim yapan ve kullananlar vardır, ama Sayın Nuri AKKAYA (balli) abinin isteği üzerine videoyu paylaşıyorum, Umarım bilmeyen ve kullanmayan arkadaşlar için faydalı bir paylaşım olur, Video 3 bölümden oluşuyor, linkler aşağıdadır, Saygılar http://www.youtube.com/watch?v=a-oZFoWSjmM http://www.youtube.com/watch?v=ZWtNnDh5MvQ http://www.youtube.com/watch?v=jxLuaV-PO1E
Çok naziksin, kırmadın. Uğraştın, didindin. Muratım eline, emeğine ve yüreğine sağlık. Çok teşekkür ederim. Umarım faydalı bir paylaşım olur. Selam ve sevgilerimle güzel kardeşim. Tekrar teşekkür ederim.
Paylasim herzaman güzeldir,ellerine saglik..Yanliz ben konuyu tam anlayamadim,neden gerek duyuluyor böyle bir sisteme,uzakta avlanmak isteniyorsa dip takimi yapilir,samandirayi 70-80 metrede takip etmek hicte kolay degil,hele birazda dalga varsa suda ,hic sansin yok gözlerin fene halde agrir...
Selim abi merhabalar, Bu şamandırayı Nuri abinin isteği üzerine yaptık, Şamandıra altı serbest takım için ve tatlısuda kullanılacak, 70-80 metre tabiki çok uzak takibi zor olur balli´isimli üyeden Alıntı Selamlar sevgili Murat, “Hep istemişimdir, şamandıralı takımda kurşunun misina ile teması olmasın.Takım üzerinde görünürde kurşun olmasın. Kurşunun şamandıra içerisine montajını en sağlıklı şekilde nasıl yapabiliriz? Bir kaç kere denedim ancak şamandıranın su içerisindeki duruşunun bozulduğunu gördüm. Bir türlü dik durmasını sağlayamadım. Benim kullandığım şamandıralar, ortası delik ve içerisinden plastik boru geçirilenlerden. Tatlısuda kullanıyorum. İkinci resimde, sağdakinin benzeri. Benim istediğim şamandırada alttan üstten fırdöndü olmayacaktı. Her iki uçta açık olacaktı. Şamandıranın ortası delik ve içerisinden plastik çubuk geçecek aynı zamanda da içerisinde kurşun olacaktı. Takımı suya atınca şamandıra gelip bedendeki stopere dayanacaktı”
Bu tip bir şamandırayla avlanılacak balık nedir, ayrıcı bu kadar uzaktaki şamandıralı takımdan oluşan düzeneğe gelen balık pek kolay tasmalanamazda herhalde.Üstelik Sn. Balıkcı34 dün dediği gibi şamandırayı takip etmek de epey yorucu olur sanırım.
Avlanacak balık sanırım önce sazan olur. İyi bir sazan yakalandığı zaman bu oltayla tasmalanması daha keyiflidir. İri ve ağır şamandıra kulllanıldığında sazan yemi yutup giderken kendi tasmalanır zaten. Ancak sevgili Balli'nin kullanmak istediği takıma göre altta ve üstte fırdöndü olmayacak. Yani bedeni bütün kullanacak en altta tek iğne olacak. Bu sefer kurşundan kaçarken stopere yakalanacak gibi. Çünkü altta şamandırayı kesecek birşey olmazsa şamandıra iğneye kadar iner ve iğnenin dibe inmesi zorlaşır. Stoper veya başka bir yöntemle şamandıranın iğneden belli bir mesafede yukarda kalmasını sağlarsa da uzun atrışlarda ağırlık şamandırada olacağı için iğne yukarı dönecek ve şamandıraya dolanacak ve sevgili Balli iğnenin yani yemin dibe inip inmediğinden hiçbir zaman emin olamayacaktır.
Avlanacak balık sanırım önce sazan olur. İyi bir sazan yakalandığı zaman bu oltayla tasmalanması daha keyiflidir. İri ve ağır şamandıra kulllanıldığında sazan yemi yutup giderken kendi tasmalanır zaten. Ancak sevgili Balli'nin kullanmak istediği takıma göre altta ve üstte fırdöndü olmayacak. Yani bedeni bütün kullanacak en altta tek iğne olacak. Bu sefer kurşundan kaçarken stopere yakalanacak gibi. Çünkü altta şamandırayı kesecek birşey olmazsa şamandıra iğneye kadar iner ve iğnenin dibe inmesi zorlaşır. Stoper veya başka bir yöntemle şamandıranın iğneden belli bir mesafede yukarda kalmasını sağlarsa da uzun atrışlarda ağırlık şamandırada olacağı için iğne yukarı dönecek ve şamandıraya dolanacak ve sevgili Balli iğnenin yani yemin dibe inip inmediğinden hiçbir zaman emin olamayacaktır. [/QUOTE]
Sağolsun Murat, tam da ifade etmeye çalıştığım gibi model bir şamandıra sistemi oluşturmuş. Kullanmayı düşündüğüm şamandıra, dolayısıyla da kurşun daha hafif olacak. En fazla 10 gram. Tatlısu avlarında, ince misina ile (0,20-0,22) ve kıyıdan en fazla 30-40 metrelerde kullanılacak. Leblebi veya fındık büyüklüğünde hamur, yahut 1,5 cm çapında balık etinden yaprak yem, tavuk ciğeri, tavuk eti v.b. gibi yemler kendi ağırlığı ile süzülerek istenilen derinliğe iner diye umuyorum. Bu sistemi en kısa zamanda yapmak ve denemek için sabırsızlanıyorum. Başta sevgili Murat kardeşim olmak üzere değerli fikirleriyle konuya katkı sağlayan bütün abilerime ve kardeşlerime de teşekkür ederim. Bu sistemi denemek isteyen bütün kıymetli üyelerimize de hayırlı olsun ve şimdiden en güzel avlara rast gelsin. Selam, sevgi ve saygılarımla.
[/QUOTE] Nejat abi, Nuri abinin kullanacağı takım sazan için olsa gerek, Maksat şamandıralı takımla uzağa atış yapabilmek, Düzeneğin tahmini sıralanışı şu şekil de olacak; Makineden gelen ana misina ve üzerinde stoper, Stoperden sonra ağır şamandıra, Ufak bir klips, klipsin hemen üzerinde çok ufak gezer bir kurşun, takımı dibe çeksin diye, 2 yada 3 köstekli takım, Haliyle altta kalan takım tamamen serbest olacak, Doğru mudur Nuri abim?
Şamandıra sistemi tam benim istediğim gibi izah edilmiş. Ancak, misina üzerinde kesinlikle kurşun olmayacak. Sıramala şu şekilde: 0,20-0,22 mm ana beden üzerinde muhtemel derinliğe göre ayarlanmış bir stoper, tarifi verilen kurşunlu şamandıra, (ben 10 gramlık düşünüyorum) küçük-sağlam klipsli bir fırdöndü ve 70 cm sonrasında yemlenmiş tek iğne. Kıyıdan en fazla 30-40 metreye savrulacak. Fırdöndü ağırlığını saymazsak, yem kendi ağırlığı ile süzülerek istenilen derinliğe erecek. Nejat abim; Daha önce kullandığım takım düzeneğinde kurşun hemen fırdöndü önünde idi. Atış sonrasında, zaman-zaman iğnenin bedenle dolaşması vaki olsa da pek sorun etmiyorum. Makaradan sağılan misinayı takip ederek yemin dibe inip-inmediğini kontrol edebiliyordum. Bu sistemde de aynı yöntemle iğnenin/yemin bedene dolaşıp-dolaşmadığını anlamak mümkün. Dolaşma varsa, atışı tekrarlamak sıkıntı olmayacak. Yeter ki beden üzerinde kurşun olmasın, gerisi sorun değil.
İlk anlatılanda klipsli fırdöndü yoktu. Şamandıralı takımlarda 30-40 metre uzun mesafeli atıştır. Bence şamandıra ağır aşağısı hafifse sorun yaratır. Tabii tercih sizin. Birkaç sefer aynı noktaya atış yapmak yakınlardaki balığı tedirgin eder. En iyisi sevgili Nuri kardeşim bu yöntemi dene de sonuçlarını bize de aktar derim.
Sevgili Murat, çok güzel anlatımlı ve açıklayıcı bir video olmuş. piyasada satılan şamandıralar genelde çok hafif gramajlarda olduğundan ağır kurşun kullanma zorunluluğu olan avlaklar için birebir bir çalışma, tebrik ederim. lakin video'lar için ufak birkaç yorumda yapmazsam olmaz keşke, tüm video'ların üzerine yayınlamadan evvel www.balikavi.net / eskina man logosu yerleştirse idin, 2. ve son yorumum ise bu güzel paylaşımda o beyaz atlet hiç gitmemiş be Murat'ım
ha ha ha senin şu detaycılığın varya, abi ben işi bitirip eve adım attıktan sonra, şort ve talet harici bir şey giyemiyorum , yaz kış hiç farketmez