Merhaba, Ben genelde kıyı balıkçısıyım. Kamış elimde olmadan uzağa fırlatıp, taraya taraya çekermeden balık almadığım zaman kendimde bir eksilkik hissedenlerdenim.Bayramda 1 saatte 24 tane zargana (Yaklaşık 1,5 kg) yarım kilo kadarda sardalya tuttum. Zarganaları 4 er 4 er paketledim ve bu haftasonu tekne ile av yapmak için hazırlandım. el oltaları uzun oltalar vs. Gel gelelim gittiğimiz avlakta tekneler 100-120 metre çaplı daire içerisinde dönerek uzun olta ile 3 er 5 er lüfer sarıkanat aldılar. ancak aynı daire aynı yem aynı şekil bize tık bile olmadı. Acaba Kulalndığımız takımmı hatalı. (gerçi her iki türdede oltamız vardı. (resim1 - resim2) Yemleride önce kendimiz taktık yok alamadık. sonra balıkçı arkadaşlarımıza (tutanlardan) rica ettik yok gene olmadı. Birşeyi kaçırıyoruz ama çözemedik. http://img121.imageshack.us/i/uzunolta2ekil.gif/ http://img195.imageshack.us/i/uzunolta1ekil.gif/
İlk resimdeki takımı pek çözemedim, neden ayrı ayrı kurşunlar ve aralıklı. 2. resimdeki takım daha doğru bir takım ona kaşıklı takımıda takabilirsiniz. Ayrıca ben kurşundna sonraki bedeni 6 kulak araya fırdöndü ile koyuyorum iyi balık alıyorum ilk resimdeki takımın son kurşunu ile yem marası kısa kalıyor daha uzun olması lazım ama kurşunları oşekilde ayırmak mantıklı değil 2. resimdeki gibi tek kurşun olsun tek kurşunuda klips ile takınhafif veya ağır gelirse klpisten açıp değiştirisiniz kolayca ama kurşun sonraı beden en az 5-6 tam kualç olsun ki benim kendi tam kulaçım 1.80 cm ona rağmen 6 kulaç koyuyorum. yani hemen hemen 10 metre gibi oluyor
Ben zaten kendim yapmadım. Hazır aldık bu takımları. Ama kulaçlar sizinkine yakın okadar kısa değil yani. Ama galiba ikinci olta daha doğru bir olta. Ama ikisinide denedik olmadı. Sanırım biz bu işin ince yanını kaçırıyoruz.
takımın sudaki yeriyle ilgili bir sıkıntılı durum sözkonus olabilir kurşun ağırlığı da önemli akaıntıya göre suların durumuna derinliğe göre gittiğiniz hız da önemli mesela sular çok netse yaprak zarganada biraz daha ağır kurşun koyup hızlı gezmek sular bulanıksa hafif ile yavaş gezmek gerekiyor oltsa çok havalanmamalı dip suyunun bir metre yada bir kulaç kadar üzerindne gelmeli. takım doğru çalışmalı yani takım doğru çalışmazsa sıkıntı olur balık vurmaz.
Kulaçtan ne anlaşıldığı biraz muamma. Tam kulaç, insanın boyu kadardır. İngiliz kulacı (Phatom) ise 180cm civarına tekabül eder. Oradaki 2-3 kulaç acaba kol öbür omuz arası 1m civarı mı, yoksa kulaç ölçüsünde mi? Takımlaırn iş yapmayacak pek bir tarafı yok. Ama böyle iri kurşunları gezdiriyorsanız, dibe saklamıyorsanız, suda berraksa, 5-6m ötesi lüferin görüş alanında kalır, ürker kurşun ve bedenden. Suda yeşil ışığın şiddeti her metrede %25 azalır. bu hesapla, lüferin başka renkleri pek iyi göremediğini de hesaba katarsak, yaklaşık 8m ötesi zifiri karanlık olacaktır. Eğer beden, kurşun vs. bu kadar ötedeyse, lüfer onu göremez, çünkü onlardan gelecek ışıkta, zeminin karnalığında kaybolur gider. Bu nedenle, kurşun/beden ile yemin arasını 8m ve daha uzun tutmak elzem olmasa da faydalıdır. Ama örneğin, boğazda bir sürü pislik, plankton vs. yoğun akıntı ve anaforlara iyice karışıp suyu bulanıklaştırdığı için, daha kısa köstekler kafi gelebilir.
sığ sularda canlı yem ile 4,5 kulaç sığ sularda cansız yemlerle 7,5 kulaça kadar çıkabılır derin sularda : canlı yem 4 kulaç derın su çok akıntılı yerler 1,5 kulaça kadar ınebılır beden ölçüsü. av mekanına ve yerıne göre değişiklik arzeder.
etraftakıler kasık arkası yaprakta yapmıs yada rapala arkası yaprak yapmıs olabılırler bazı bolgelerde bu takımlar guzel ıs yapıyor
Çok teşekkür ediyorum. sanırım ince noktanın neresi olduğunu buldum. "suların durumuna derinliğe göre gittiğiniz hız da önemli mesela sular çok netse yaprak zarganada biraz daha ağır kurşun koyup hızlı gezmek sular bulanıksa hafif ile yavaş gezmek gerekiyor oltsa çok havalanmamalı dip suyunun bir metre yada bir kulaç kadar üzerindne gelmeli"
balık ilk vurduğunda, eğer iri bir balık ise; vuruş şiddetini emecek olan iki fırdöndü arasındaki kısa ve kalın misinadır. hem de bedenin gam yapmamasına olumlu katkısı vardır. resmini görmüş olduğum takımda hep 0.25 misina örnek verilmiş, araya daha kalınca şöyle 1 veya 2 karışlık (bu mesafe daha da artabilir) kalın bir misina eklemek tahmin üzeri balık geldiğinde daha randımanlı olabilir, mesela 0,35-40 gibi bir iki karışlık bir kolçak iş görür. Arasına kimi zaman gezer kurşun da takılabilir. Daha iri balıklar için bu kolçakların silikon bazlı misinadan veya telden yapılmış olanları da hazır olarak satılıyor. http://www.avmarketi.net/bs/images/sinarit_surutme.gif buradan görülebilir. not: el oltasında kolçak her zaman olta misinasından ince ve bedenden kalın olmalıdır (genel kabul)
Ustam bu işin tek çözüm yolu var ben biliyorum aslında. Seninle birkez balığa çıkmak. İnceliğini ustanın elinden öğrenmek. Her konunuzu takip ediyorum.
Hocam o var. ben çizerken yapmadım çizim kolay olsun diye. aslında yapmışım 1. resime dikkat ederseniz iki fırdöndü arasında ufacık misina var o aslında 3 kulaç falan.
Hocam bu olta işini çok fazla abartıp elektronik devre şemasına çeviripte balıklarında kafasını karıştırmamak lazım... ))
Uzun olta değilde, lambukaya vs. sürütme yaparken biz araya snubber denen bir şey koyardık. 30-40 cm kadar, kalın lastik bir parça. Belli bir miktar uzar, hemde nispeten kolayca, sonra hiç uzamaz. Bu olmazsa, çekme hızından dolayı iğne balığın ağzından ya çıkar, yada ön taraftan çok az yerden tutup ağzı yırtılır vs. Böyle bir şey konu bağlamında faydalı olabilir. Kısa bir lastik boyundan biraz uzun bir misinaya iki uçtan bağlanırsa, lastik kolayca uzar, misinaya denk gelince artık uzamaz.. Böylece bu ve benzer sorunlar halledilebilir.
. Serum Lastiğinin içine misinanı koy , birazda esneme payı kadarda serum lastiğinin içine ittir. Uçlarını bağla, al sana amortisorlu misina