Bu balığı gölette yakaladım.Aslında bunun gibi çok balık görüyordum karnı şişmiş halde.Açıkcası merak ettim ve içinden çıkan tenyayı görünce sebebini anladım..
Okyar merhaba, Bu parazit türü 2/2 nolu tebliğde yem olarak kullanımı yasaklanan Ligula intestinalis. İlginç olan bu tenyaya Tortum gölünde bulunan siraz balıklarında rastlamış olmamız. Başka balık türlerinde hiç görmedik. Umarım bu konu başlığını Sevgili hocamız Yakup ERDEM görür ve daha önce bahsini ettiğim http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=29369 ve yine bir siraz yavrusunda görülen “durum”a da açıklık getirir.
Ah muhterem dostlar, Parazitler ve balık hastalıkları konusunda o kadar az bilgim var ki, yanlış bir şey söyleyip sizi yanıltmak hiç istemem. Önceki balığı da tabi ki gördüm, şişliğin içinde ne var, niye var, incelemeden bir şey söylemek mümkün değil. Buradaki gördüğümüz iç parazit ise, küçük sazangillerde salgın hastalık haline gelir. Çok şahit olduğum bir durum. Bu ve benzeri hastalıkların sık ve yaygın görülmesinin, uzmanlık alanımı ilgilendiren bir yanı var. Eğer bir bölgede, kirlilik vs. diğer dış etkilerden kaynaklanmıyorsa, büyük ihtimalle avcı eksikliğinin bir işaretidir. Yoğun balık ve çok fazla yaşlı balık bulunması, hastalığın kalıcı olması ve kolayca balıktan balığa bulaşmasına neden olur. Eğer doğal avcılar yeterli sayıda olsa, bu balıklar daha hatalıklarının başında kolayca avlanır. İnsanlar tarafından yeterli avcılık yapılması balıkları uygun seyrekliğe düşürür, bulaşma azalır, populasyon kendin belli sürede toparlar. Bu gölde ticari avcılığa mevsim ve boy yasakları dahilinde izin verilmeli, yöreye uygun etçil balıklar da balıklandırmada kullanılmalı, ki tercih gökala dan yana kullanılması sonrasında telefi edilemez dertler açılmasını önler. Konuya başka açıdan baktım, kusura kalmayın, ama bendenizin bilgisi bu taraftan bakmaya yeterli, bu güne kadar hiç bir kaynakta yer almayan uç bilgi olarak bir yere not edebiliriz.
Hocam merhabalar. Hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz. Akşam mesaisi kötü başladı, korkarım böyle de devam edecek gibi. Şu saatte şöyle arkaya yaslanıp, mis kokulu çayları yudumlamak varken, bir soru daha sormak isteyen "rahatlamış" bu kardeşiniz, yolunuzu gözlüyordu. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=29434
Nuri Abi merhaba: Bu balığı geçen gün yakaladım.Merak ettim içine baktım tenyayı görünce senin söylediklerin aklıma geldi.Sitedeki arkadaşlarda görsün diye resimleri ekledim. Yakup Hocam: Her fırsatta bizleri aydınlattığınız için size teşekkür ederim...
böyle hastalik olan yere yetkililer tuz kayalari atiyor bol miktarda kirklaeli kayali barajida ayni duruma düştü has baliklar tenye ve artik yok ....balıklar özellikle kefal ve testerede çok oluyor bu hastalik
merhabalar.. Bende Tatlısukefali avlarımda yem olarak kullandığım gümüş balıklarının hepsinin içinden bu solucanımsı beyaz hareketli şeyle karsılastım.ilk başlarda hastalık olduğunu düşündüm.Daha sonra her balıkta görünce normal bişi sandım.Ama sadece gümüş balığında görebildim.Ne tatlısukefali ne kayabalığı ne bıyıklı ne Sazan hiçbir balıkta karşılaşmadım.Ne olduğunu gerçekten bende cok merak ediyorum.
Bir küçük bilgilendirme. Yakup hocamızın yazdıkarına ek olarak bilgim el verdiğince birkaç ekleme yapacağım. Ligula intestinalis zoonoz olmayan -insan hayvan arasında bulaşma gerçekleşmeyen- bir parazit türüdür. Bu parazit ağız yoluyla alınır ve indirim kanalını delip geçerek karın boşluğuna yerleşir. Burda gelişimini sürdürür ve balığın boyutlarına bağlı olarak 30 cm uzunluklara kadar ulaşabilir. En büyük etkisi karın boşluğuna yaptığı basınç sebebiyle hayvanlarda ''paraziter kastrasyon'' olarak nitelendirilen kısırlık durumuna sebebiyet vermesidir. Bu sebeple ortamdaki balık populasyonunun geleceği açısından ciddi sorunlara yol açar. Balık vucut boşluğunun ve kendi büyüklüğünün el verdiği sürece bu parazitle beraber yaşar. Gelişimi yavaşlamış, hastalıklara duyarlı hale gelmiştir. Ancak vucut boşluğu yetersiz kalırsa veya peritonit (bu boşluğu saran dokunun yangısı), hava kesesi yangısı gibi komplikasyonları varsa balığın karnı patlar ve çok hızlı ölüme gider.Serbest kalan parazit dış ortama fazla dayanamaz ve ölür. Parazit balığın sindirim sistemindeki yaşamı sırasında enfenktif (hastalık yapan) yumurtalarını balığın dışkılaması yoluyla ortama salar ve başka balıkların da parazitle enfekte olmasına sebebiyet verir. Balık havuzlarında metilen mavisi, malaşit yeşili gibi dezenfektanlar mücadelede başarılı olmuştur. Ancak tatlısu ortamları için daha geniş çaplı mücadele önlemleri alınmalıdır. Parazit zoonoz karakterde olmamasına karşın, enfeste olduğu belirlenen balıkların (parazitli balıkların yani) tüketilmemesi tavsiye edilir. Bunun nedeni parazit sebebiyle, balığın bağışıklık sisteminin baskılanmış olmasının getirebileceği başka enfeksiyonlar ve örneğine rastlanmamış olsa da balığın parazitin toksinleri/salgıları yoluyla kimyasal olarak kirlenmiş olabileceğinin düşünülmesidir. Umarım verdiğim bilgiler birazda olsa aydınlatıcı olmuştur, saygılarımla.