Selam arkadaşlar sizden istediğim yardım Garmin Fishfinder 140 (http://www.avmarketi.com/asp/product/4970/GARMIN-Fishfinder-140)veya 160 olan balık buluculardan birini almayı düşünüyorum tatlısuda ve bottan kullanacağım ikisinin arasında karar veremiyorum.birde tatlısuda ne kadar iş görür onuda bilmiyorum fikirlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum.hedef balık öncelik alabalık ikinci planda yayın.sitedeki bu konuda açılmış konularıda inceledim.şimdiden hepinize teşekkür ederim.
İlk olarak şu hesabı yapın, sonra diğer konulara bakarsınız -Nasıl bir teknede kullanacaksınız -elektriği neyle sağlayacaksınız 800 watt elektrik tüketen bir cihaz bir aküyle motor çalışmadığı zaman - şarz dinamosuyla desteklenmediğinde - ne kadar süre verimli çalışır bu nasıl hesaplanır bilmiyorum ama mesleki amaçlarla kullandığımız 300-500 watt lık cihazlarda önemli bir sorun olarak karşımıza çıktı.
atilla bey siz tekneyle nbasıl avlanıcaksınız yani olta şekliniz nasıl olacak hangi amaçla bu makinayı seçtiniz taş üstümü çalışacaksınız yoksa suya girdiğinizde sizi balığa götürecek bi makinamı arıyorsunuz
erdem bey 800 watt diye belirtilen güç çihazın peak to peak değerleridir zaten o değerle çıkılmaz çıkıldığındada sürekli kullanımda cihaz bozulur çalışma gücüne dayılı olarak çalışma süresinin hesabı akünün üzerinde yazan Ah (amper /saat) olarak belirtir teknede 12 v lukbir akü olduğunu var sayarsak peak to peak değeri olan 800w70Ah lik bi aküyle 1 saaat boyunca çok rahat çalışır ama 800w la sürekli olrak kullanmayacağımız için çooook rahat rms değerlerinde kullanılır
Erdem bey 2,70 zodiac tipi botum var elektriğe gelince siz diyorsunuz ben duyuyom elektrik durumunu bilmiyordum ben pille falan çalışıyor sanıyordum.
Kemal bey benim elektrikli motorla kullandığım botum var. bu makineleri seçme nedenimde bütçeme uygun olan bunlar var ve orta sınıf makineler diye seçtim avlanma şeklimizde yamula barajı çok büyük bir baraj yeni bir koya veya bölgeye girdiğimizde balık varsa uğraşalım yoksa boşa uğraşmayalım diye düşündük ve ağırlık atçek olacak olaki yayın tespit edersek orayada bırakma olta bırakmayı düşündük.
Kemal bey siz bu konuda baya bilgilisiniz ben durumu şöyle izah ediyim sizde bana ona göre yardımcı olun. yukarda dediğim gibi elektrikli motor ve botum var ve motor için kullandığım 100 amperlik jel aküm var.bu aletlerden birini kullanmam için motora kullandığım akü olmazmı ikisini aynı anda kullanamazmıyım yani veya benzinli motorum olsa durum değişirmi onunla kullanma durumu nasıl gene akü şartmı.benim bu balık bulucuları seçmemdeki sebepde bu konuda birşey bilmediğimden sitede açılan konuları okudum çok ucuz olanları işgörmüyormuş benim ordan çıkardığım fikir bu ve bu yüzden bunlar orta derece bulucular diye bunları düşündüm ve orda hiç elektirik durumu belirtilmemiş.siz ne gibi bir cihaz tavsiye edersiniz veya bu cihazları kullanma durumu nasıl olur.bu cihazların derinliği baraja göre çok fazla ama olmuşken iyisi olsun diye bunları düşündüm.ikinci bir akü maliyet olarak değil ama taşıma ve yer olarak korkutdu beni.yardımlarınızı bekliyorum.
Cihazın çektiği amper konusunda bir bilgi yok ama, sizin elektrikli motorunuz olsa olsa 50 Watt lıktır. Linkini verdiğiniz cihaz en az 100 Watt azami 800 Watt güç çekiyor. Hesabı siz yapın. Seçtiğiniz cihazlar orta sınıf kategorideler, oldukça güçlü ve deniz için 100 m derinliğe kadar sorunsuz kullanılabilen balık buluculardır. Üstelik transducer (ayna) çift frekanslı. Daha düşük modellere bakmanız yerinde olur. Aküsüz olmaz, şarz dinamosu ne süreden sonra gerekir ben de bilmiyorum, ama orta halli bir akü olmadan bu cihaz çalışmaz. Evdeki TV 80 watt güç çekiyor, tekrar belirteyim, amper bilinmeden akünün dayanma süresinin nasıl hesaplanacağını bilmiyorum. Bu konuda cihazla ilgili kullanıcı klavuzlarındaki tek bilgi, ekranın çektiği ampere ilişkin. Size lazım olan cihazla beraber gelen transducerin güç sarfiyat bilgileridir. Size tavsiyem bu konuda karar vermeden önce; özellikle Avrupa amatör balıkçılarının içsularda hangi balık bulucuları kullandığını incelemenizdir. Balık bulucu konusu Türkiyede en az bilinen ve yanılma ihtimaliniz en yüksek olan bir konudur.
yanılmıyosam du tür bulucuların ayna diye tabir edilen suyun dibini tarayan sensörleri var o sensörleri botunuza sabitlemeniz imkansız gibi gözüküyo onun için size linkteki bulucuyu önerebilirim hem söküp takma açısından kolaylık sağlıyacaktır hemde botunuza satibliye bilirsiniz.ayrıca altı adet pille çalışmaktadır. http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=25213
Sanırım yanılıyorsunuz. Bu cihazın aynası (transducer'i) tam da elektrikli motorlara monte etmek için uygun aparat içeriyor ve ayrıca başka alternatiflerle birlikte geliyor. Bu transducer'lerin montajı önemli bir sorun değil, su tesistçısına pvc borudan yaptıracağınız basit bir aparat bile çok iyi iş görür. Humbrid 130'a gelince, iki üç kat fiyata yarı yarıya performans vaad eden bir cihaz.
Tatlı suyun dip yapısı ( otlar, yosunlar, saz, kamış v.s. ) ve su içerisindeki partiküller nedeni ile balık bulucu alma fikrini tekrardan gözden geçirmeniz gerektiğini düşünüyorum. Bence verimli olarak kullanma ihtimaliniz çok az. Akü konusuna gelince, Bu markanın 80 modelini 2 yıldır kullanıyorum. 12V 7Ah akü ile bir hafta ( günde 6 saat civarı ) kullanabilirsiniz. Akü ve şarj aletinin size 50 TL civarı bir maliyeti olacaktır.
Hakan abi Atilla'nın bahsettiği Yamula Barajı bir ucundan öteki ucuna kuş uçuşu yaklaşık 28 km geliyor ve gerçekten derin noktaları var, alabalık kafeslerinden evveli de özellikle yayın avları için iyi bilinir. Bu noktada hem alabalıkların sürü halinde olması hem de yayın için bize yardımcı olabileceğini düşünüyoruz..
Araştırdım buldum Yeter ama; Hakan'ınkinden 4 kat güçlü bir cihazın olacağını, diğerinin batarya ünitesi olmasına rağmen FF 140'ı akü yada 8 hücreli D Cell ile kullanman gerektiğini dikkate almalısın. Bu 800 W nerden çıkmış anlamadım (transducerin verimini gösteriyor herhalde) ama bu cihazın tam olarak elektrik sarfiyatı 8 W ve 0.5 amper (FF 80 ise 3.5 E, 0.28 Amp dir)
Bu cihaz 10 - 18 VDC akım ile beslenir. 12V DC akım ile beslediğinizde 0,5 Amper ve Max. 8 watt tüketim yapar. Sanırım siz 800 Watt yazan değeri güç tüketim değeri olarak algılıyorsunuz. O değer, cihazın suyun içerisinde kalan ve dibe doğru sinyal yayan parçasının ( transducer yada halk arasında sonar ) güç değeridir. Enerji tüketimi ile alakası yoktur. Ayrıca size kullandığım cihaz-akü-şarj aleti değerlerini tecrübelerim doğrultusunda aktardım. Kulaktan dolma, biryerlerden okuma v.s. bir bilgi değildir.
Orta suda yüzen balıkları algılama konusunda etkili olduğundan eminim Rıfat. Endişem dip balıklarını görmekte yaşayacağınız zorluk ve tatlı suyun denize göre çok daha fazla tortu içermesi.
Hakan abi verdiğin bilgilere çok teşekkür ederim.benim yeterli olurmu diye sormamdaki sebep sendeki model 80 olunca modele göre durum değişirmi diye abi ben bu konuda bilgi olarak sıfırım o yüzden sorduğum şeyleri yanlış anlamayın.abi son birşey kusura bakma çok özürdilerim ama abi be çok teknik konuşuyorsunuz ben zor anlıyom kısaca 7 ah akü ile kullanabilirim değilmi.
Öncelikle özüre falan gerek yok. O zaman şöyle diyelim Atilla ; Bendeki cihaz : 3,5 Watt max / 0, 15 Amper Almayı düşündüğün model : 8 Watt max / 0,5 Amper Yani cihazının max derinlikte ve ekran/tuş takımı ışıkları yanıyor iken çekeceği akım 0,5 Amper / Saattir. Bu demektirki ; Teknik olarak ; 7 / 0,5 = 14 ( Akü amper değeri / cihazın çektiği akım ) 14 x 20 = 280 saat süre ile cihazını kullanabilirsin. ( 14 x Akünün amper olarak gücü ) Önerdiğim akü 12 V 7Ah 20 HR değerdedir. Yani saatte 7 Amper akım çekersen 20 saat sonra biter. Bu değer katalog değeridir ve % 100 doğru olmasını beklemek hayalcilik olur. Bu nedenle yaklaşık olarak 1 hafta, günde 5-6 saat kullanım sonucu akün bitecektir.
Kimsenin " yoğurdum ekşi " demediği bir memlekette yaşıyoruz Atilla. Bu nedenle satın alırken kendini durumunu dikkate alarak oturmuş, sağlam, servis imkanı bulunan bir marka ve model seçmeni öneririm. Ben Garmin den memnunum, işimi fazlası ile görüyor. Eğer Garmin markasında karar kılarsan, 140 modeli fiyatına göre uygun görünüyor.