Sahte yapımında kullanılan malzeme ve teknikler.Bölüm 1: Hologram folyo ve epoxy

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında diverozcan tarafından paylaşıldı.

  1. diverozcan

    diverozcan özcan ercivan

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    691
    Şehir:
    iSTANBUL
    Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Arkadaşlar.
    Sahte balık yapımına başladığım günden bu yana edindiğim deneyim ve tecrübelerimi bu konu başlığı altında meraklı arkadaşlarla paylaşmayı arzuluyorum. Kullandığım malzeme analizlerini ve tekniklerini elimden geldiğince basit şekilde görsel olarak anlatmaya çalışacağım. Baştan başlayacaktım ama forumdan birkaç arkadaşın ricasıyla önceliği epoxy ve hologram folyolara verdim.
    Hologram folyolar lazer tekniği ile imal edilmiş olup ışığı yansıtarak gözde 3 boyutlu bir görsellik oluşmasını sağlarlar. Çok farklı amaçlarla kullanılırlar. Motorlu/motorsuz araçlarda, reklamcılıkta, barkotlarda, maket süslemesinde vs. Ütü yardımı ile ısıtarak yapışanları olduğu gibi(genelde reklamcıların kullandığı) benim kullandığım yapışkanlı çıkartma şeklinde olanları vardır. Rulo halinde metre ile satınalınabilir.
    [​IMG]
    Metresi 1-5 tl arasında değişebilmekte. Reklam malzemesi satan toptancılardan veya hobi marketlerden bulunabilir. Reklam işi ile uğraşan ajanslardan da rica ile temin edilebilir :)
    Sahte üzerinde farklı şekillerde uygulanabilir. Birkaç örnek vermeye çalışacağım.
    Maria princess serisinde olduğu gibi parçalı uygulama :
    Folyo çıkartmaya farklı çaplarda daireler çizerek küçük yuvarlak el makası yardımı ile oval şekilde kesiyoruz. Sahtenin her iki yanına en son kat epoksiyi sürmeden önce veya veya direk alüminyum folyo üzerine eşit şekilde yapıştırıyoruz.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Lazer Sardine modelindeki uygulama :
    Folyo çıkartmadan uygun ölçüde bir parça kesip çift taraflı banta yapıştırıyoruz(kendi yapışkanı sahtenin yüzeyinde zayıf kalıyor). Sert bir plastik yardımı ile zedelemeden bastırarak sahtenin yüzeyine yapıştırıyoruz. Bu arada oluşan hava kabarcıklarını toplu iğnenin ucu ile delerek kaybediyoruz. Kıvrım oluşabilecek yerleri falçata ile çiziyoruz. Yapıştıktan sonra fazlalıkları küçük bir makas yardımı ile kesiyoruz. Daha sonra oluşabilecek ek yerlerini renkli simli kalemler ve boyalar ile kamufle edebilirsiniz.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Bu şekilde folyo kullanarak yamış olduğum çalışmalardan birkaç örnek :
    [​IMG]

    3 boyutlu gözlerde kulanımı :
    Aynı zamanda kendinizin hazırlayacağı 3 boyutlu gözlerde de kullanabilirsiniz. Uygun ölçüde keseceğiniz farklı renklerdeki folyonun üzerine bir damla siyah oje damlatıp, kuruduktan sonra bir damla da epoksi damlattığınızda basit bir şekilde 3 boyutlu gözler yapmış olursunuz. Burada folyonun altına yapıştıracağınız gelin pulları size folyoyu kesmekte yardımcı olacaktır. Daha sonra açacağım göz yapım teknikleri ile ilgili konuda detaylı yapım aşamalarına yer vereceğim.
    [​IMG]
    [​IMG]

    Epoksi pek çok alanda yapıştırma ve kaplama işlerinde kullanılan teknik olarak "termoset plastik" adı verilen bir madde. Benim kullandığım farklı iki sıvıdan (reçine ve sertleştirici) oluşan ve aynı oranda karıştırılarak kullanılan, donduğunda şeffaflaşan bir cinsi. Piyasada farklı gramajlarda ve markalarda mevcut. Benim tercihim Amerikan malı Devcon 250 gr.lık ambalajda satılan oldu."Grip" de İngiliz markası ve kaliteli. Fiyatları piyasada 30 tl. civarı. 5 dk.lık ve 30 dk.lık olanları var. Her ikisini de kullanıyorum. Elim alıştığı için uygulama süresi 5 dk. lık olanı çok daha pratik geliyor bana. Piyasada hobi marketlerden ve internetten aratarak online satış marketlerden bulabilirsiniz. THK. nun online satış sitesinde fiyatları daha uygun gibi geldi bana.
    [​IMG]

    Çok detaya girmeden birkaç ipucu vermek istiyorum:
    -Öncelikle göz ve el temasından sakınmalısınız. Aletlerinize bulaşırsa şayet kağıt bir havluyla hemen silin. Yoksa kazımanız gerekir. Lateks eldivenlerden kullanabilirsiniz. Buharını solumamak gerekiyor. Kuruduktan sonra sert plastik özelliği kazanıyor. Zımparalarken tozundan da kaçınmak gerekiyor.
    -Isınarak donan bir madde. Önce jelleşiyor ve sertleşmeye başlıyor. Plastik kaplarda karıştırıyorum(özellikle sürpriz yumurtaların kapları çok iyi) Çok fazla karışım hazırlanırsa aşırı ısınarak çabuk donabiliyor, o yüzden az miktarlarda ve yayvan kaplarda çalışmak gerekiyor. Kuruduktan sonra kaptaki kalıntıyı kolaylıkla çıkarabiliyorsunuz. Çalıştığınız tezgahı da plastik veye naylon bir madde ile kaplamakta fayda var.
    -Uygulanacak yüzeyi tozdan ve yağdan iyice temizledikten sonra ben sert ve keskin kenarlı bir plastik spatula ile yüzeye en dar açıyla hava kabarcığı kalmayacak şekilde hızlıca sürüyorum(5 dklık epoksi için). Jel aşaması bitip de sertleşmeye başlayınca diğer katı atıyorum.
    -Havadar bir ortamda yapmanızda fayda var çünkü karışımın kokusu donana kadar pek de içaçıcı değil. :)
    -Eğer 30 dk. lık olanı kullanmayı tercih edersiniz, jel aşaması bitip de donmaya başlayana kadar yavaşça sahteyi kendi ekseni etrafında çevirmeniz gerekecek. Çünkü donana kadar oldukça akışkan bir yapıya sahip. Bu da oldukça zaman alacağı için ağır devirli bir motorla uygun bir aparat yapmak gerekiyor. El alıştıkça tercihim 5 dk.lıklar oldu.
    -Jelleşme başladığında kesinlikle dokunmayın yoksa şekli bozulabiliyor.Tam sertleşmeden plastik bir spatülayı bastırarak(ben plastik bıçak sapı kullanıyorum) yüzeydeki pürüzleri kaybedebilirsiniz.
    -Çok az (kürdanın ucuyla) akrilik boyalar ile renklendirerek de kullanabilirsiniz. Boyamaya gerek kalmadan harika sonuçlar ortaya çıkıyor.
    -Sahtenizin her iki ucundaki halkalara birer tel takıp asarak uygulamayı kolaylaştırabilirsiniz.
    -Yine küçük bir sır vereyim; epoksi kaplı sahtelerinizi kullanmayacaksanız güneş ışığında bırakmayın ve mümkünse karanlık ortamda muhafaza edin. Çünkü UV ışınları zamanla epoksiyi zayıflatabiliyor. Bu yüzden raflarda beklemiş sahteleri almamaya özen gösterin. Ben sahtelerime son kat epoksiyi sürdükten sonra Nano teknoloji ile üretilen yüzey koruma spreyi kullanarak UV ışınlarına, çizilmeye, yağa ve kire karşı bir nebze de olsa önlem aldım.

    Eksik kalan ya da merak ettiğiniz, sizlerin de deney ve tecrübelerinizle aktarmak istediğiniz konularda paylaşımlarınızı beklyorum.
    Sağlıcakla kalın.
     
  2. CABBARİ

    CABBARİ Mehmet

    Mesajlar:
    53
    Şehir:
    Alanya
    mükemmel faideli bilgiler gerçekten teşekkürler
     
  3. bigaliozcan

    bigaliozcan Özcan

    Mesajlar:
    37
    Şehir:
    Tekirdağ
    Favori Kamış:
    Alba Spider 2014-330 cm Kamış
    Favori Makine:
    Banax SI800
    En İyi Avı:
    vatoz. En az 6 kg.
    Vallahi süper yaa. Böyle şeylerde hiç yeteneğim yoktur. Fakat herhalde kişinin kendisinin yaptığı bir sahte ile balık yakalaması ayrı bir haz olsa gerek. Sizi kutlarım. Eğer yaptığınız sahteleri satmayı düşünürseniz haberimiz olsun:)
     
  4. diverozcan

    diverozcan özcan ercivan

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    691
    Şehir:
    iSTANBUL
    Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Rica ederim Mehmet kardeş. Çok zevkli bir uğraş ama ne yazık ki ülkemizde yapım tekniklerini anlatan detaylı bir yazı dizisi bulamadım. Ben de elimden geldiğince tecrübelerimi internet ortamında paylaşarak, yapmayı düşünen arkadaşları cesaretlendirmeyi arzuladım. İnşallah arkadaşlardan da katkı laur zamanla. Sağlıcakla kalın.

    Sevgili adaşım, öncelikle ilgine teşekkür ediyorum. Bu hazzı en basitinden, kendi yaptığın çapari ile balık tuttuğun andaki hislerinle kıyaslayabilirsin. Satmayı düşünmeden önce, markalaşmayı düşünmem gerekiyor. :)
    Sağlıcakla kalın.
     
  5. yaban-cı

    yaban-cı Koray

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    596
    Şehir:
    KADİRLİ
    Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    çok sağolun çok yararlı ve zahmetli bir çalışma yapmışsınız. elinize kolunuza sağlık.
     
  6. bigaliozcan

    bigaliozcan Özcan

    Mesajlar:
    37
    Şehir:
    Tekirdağ
    Favori Kamış:
    Alba Spider 2014-330 cm Kamış
    Favori Makine:
    Banax SI800
    En İyi Avı:
    vatoz. En az 6 kg.
    Bence bu sahtelerin hepsi birer şaheser. Yaşadığım yerde rapala olayı yaklaşık 10 yıldır biliniyor. Yaygın olarakta 5-6 yıldır kullanılıyor. Rapalayı ilk gördüklerinde oyuncak olarak kullanmak için iğnelerini çıkarıp çocukların ellerine bile verenler varmış. Sonra levrek yakalandığını anladıklarında kendileride bunları yapmayı denemişler ve duyduğum kadarı ile levrekte almışlar. Ve ben onların yaptıkları bu sahtelerin sizinkilerin yanından bile geçebileceğini zannetmiyorum. Hele özellikle sol taraftaki üstten ikinci rapala. Harika olmuş. Hepsi güzel. Ama ona bittim. Bence siz hemen seri üretime geçmenin çarelerini arayın. Kesin satarsınız.:) Sevgi ve saygılarımla..
    Bir de, merak ettiğim için soruyorum. Ağırlıklarını hiç tarttınız mı ve suda batıyorlar mı?
     
    Son düzenleme: 8 Mayıs 2010
  7. diverozcan

    diverozcan özcan ercivan

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    691
    Şehir:
    iSTANBUL
    Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Koray bey. Kendi sahtesini yapmayı düşünen arkadaşlara yardımım olduğunu düşünüyorum. Sağlıcakla kalın.

    Merhaba adaşım. Sahte balık ile av tekniği son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmaya başladı. Senelerin usta avcılarını tanırım. Bundan 20 sene önce Gökova' da tanıştığım bir üstat bana bu tekniği aşıladı. O zamanlar ülkemizde üretimi yoktu ve çok az miktarda ünlü markaların sahtelerini zor da olsa bulabiliyordunuz. Günümüzde piyasası çok fazla. Yerli üretimimiz de başladı bu arada. Tekniği iyi bilen arkadaşlar sahte seçiminde bilinçliler. Ama maalesef yeni heves edenler ve albeniye aldanan arkadaşlar balığın ilgisini çekecek sahtelerden ziyade öncelikle kendilerini avlayan sahtelere yönleniyorlar. İyi markalar maalesef çok pahalı satılıyor ülkemizde. Bunun yanısıra 1,5 liraya da sahte bulabilirsiniz. Artık o kadar çok çeşit ve alternatif var ki! Ben işin teknik tarafına ve aksiyonuna ağırlık vererek , görüntüde de hedef balığın dikkatini çekebilecek modeller üzerinde çalışmayı tercih ediyorum. Nitekim son Didim seyahatimde beni yanıltmadıklarını gördüm.
    Yaptığım sahteleri boy/ağırlık oranlarını hesaplayarak yapıyorum. Elimde dijital terazim mevcut. Yapım aşamasında içine koyacağım ağırlıkları, ahşabın kendisini, teli, epoksi vs. tartıp aksiyona göre istediğim ağırlığı bulunca montaja başlıyorum. Her sahtenin aerodinamik yapısına göre belli ağırlıklarda ve belli şekillerde batma sınırları var. Damaksız modeller suüstü olduklarından suda batma gibi bir problemleri yok. Damaklılarda da batma derinliğini sahtenin ağırlığına ve damağın yapısı ve açısına göre ayarlamak gerekiyor. Büyük firmalar yeni modellerini mühendisleri ve bilgisayar programları ile geliştirip pekçok denemeden sonra piyasaya sürüyorlar. Aslında detayı olan bir iş. Yapım aşamasında yapacağınız en ufak hata sahtenizi sadece vitrinlik yapabiliyor. Benim evde şu anda 2 tanesi vitrinde yerlerini aldı :)
    Bu arada beğendiğiniz model Daiwa markasının meşhur saltiga modelinin Lazer sardine imitasyonu. Çok başarılı bir çalışma oldu benim için, onun altındaki de benzer bir çalışma.
    Sağlıcakla kalın.
     
  8. RAPÇİ

    RAPÇİ yagmur

    Yaş:
    29
    Mesajlar:
    119
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    alberto sea wave 360
    Favori Makine:
    alba star pion 50
    En İyi Avı:
    m olduğu zaman yazıcam
    çok güzel bir paylaşım saolun
     
  9. diverozcan

    diverozcan özcan ercivan

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    691
    Şehir:
    iSTANBUL
    Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Ben de paylaşıma katkından dolayı teşekkür ederim güzel kardeşim. Selamlar.
     
  10. muratcoskun

    muratcoskun muratcoskun

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    298
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    alba star 2,70
    Favori Makine:
    şimano
    En İyi Avı:
    turna 2,5 : yayın 7,5
    bilgilendirme için çok teşekkürler gerçekten açık bir paylaşımda bulunmuşsunuz.
    epoksiyi fırçadan nasıl çıkarıyorsunuz?sanırım fırça kullanıyorsunuz sürerken.
     
  11. canbörü

    canbörü ali

    Mesajlar:
    188
    Şehir:
    konya
    Favori Kamış:
    cormoran bull fıghter
    Favori Makine:
    shımano catana 40
    En İyi Avı:
    aranıyor.
    verdiğiniz eşsiz bilgiler için teşekkür ederim. ben biraz uğraşmıştım ama şuan uğraşamıyorum. birtanesinin yapımı 5-6 saat sürüyor. sonra siz bunu tüm gücünüzle gavur malı gibi atıp duruyorsunuz. bir de benim gibi kaplama olayını çözememişseniz sıyrılıp kullanılmaz bi hal alıyor. hazırını almak "duygusal" olarak daha hesaplı.:)
     
  12. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Özcan abi merhaba

    Uzun zamandır Senden beklediğim konu bu idi işte.

    Artık bu konuda uzmanlaşan biri olarak Senden bu tür "kendin yap" konularını daha fazla görmeyi umut ediyoruz.


    Selamlar





    .
     
  13. diverozcan

    diverozcan özcan ercivan

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    691
    Şehir:
    iSTANBUL
    Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Murat bey.
    Size faydalı olduysa ne mutlu. 1 sene olmuş konuyu açalı, iyi bulup çıkarmışsınız :)
    30dk.lık kullandığımda fırça ile sürüyorum. Fırçadan en kolay şekilde mavi ispirto ile çıkıyor. Aseton da iş görüyor. Ama 5 dk.lık olanda sakın fırça enemeyin, hemen donuyor ve fırçayı atmak zoruda kalıyorsunuz; plastik minik bir spatula işinizi görecektir.
     
  14. diverozcan

    diverozcan özcan ercivan

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    691
    Şehir:
    iSTANBUL
    Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Rica ederim. :) Bazen ben de çok sevdiğim bir sahtemi balığa doğru atarken aynı tedirginliği yaşıyorum ama sonra düşünüyorum da yapan ben değil miyim? :p Aynısından bir tane daha yapılır. Ben oldukça karlıyım bu işten ;)
     
  15. diverozcan

    diverozcan özcan ercivan

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    691
    Şehir:
    iSTANBUL
    Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Tarcan kardeş. 1 sene önce açmıştım bu konuyu. Yayınladığım konularda mümkün olduğunca yapım aşamalarına girmeye ve detay vermeye çalışıyorum. Meraklı arkadaşlar da her zaman istediklerini sorabilirler. Kameram olsa bak neler olacak ama, inşallah o da zamanla.

    Selamlar.
     
  16. karavan

    karavan Serdar

    Yaş:
    72
    Mesajlar:
    3
    Üstadım merhaba,
    Bu Devcon un epoksisini internette arattırdım ama bir bilgiye ulaşamadım.Ben ahşap ile ilgili bir imalat yapacağım bana gerekli yardımcı olabilirsen sevinirim teşekkür ediyorum.
     
  17. Timur KÜÇÜK

    Timur KÜÇÜK Timur

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    Bursa
    Özcan bey emeğimize sağlık, çok faydalı bilgiler bunlar,bende kendi sahtemi yapmak istiyorum fakat kapmamadan ziyade,silikon balık yapımı için kalıp malzemelerinden bulamadım marka ismi ve nereden bulabilirim bilgi verebilirseniz sevinirim.