Sevgili arkadaşlar,abilerim Yakın zamanda kendime iki parça 210 yada 2.40(sizce hangisi) spin kamış alacağım.Hedef balığım levrek ama nadiren lüfer de denk geliyor ama daha alamadım.5-25 gr veya 10-30-40 gr arasında kararsız kaldım.Çünkü Sahtelerimin bir ikisi 8 gr.Eğer 10-30 gr atarlı bir kamış alsam 8gr sahteleride iyi bir performansla kullanabilirmiyim atış için.Biliyorum uzağa atış diye bir şart yok ama yinede bir nebze uzağa atışlar yapmak istiyorum.Ayrıca BALZER mi SHEKSPEARE mi(bunların uygun modellerini buldum izmirde 50-60 tl arası).Yada?Shimanolar bana göre biraz pahalı... Birşey daha söylemek istiyorum.Bu kamışlar su içinde kaç kg yüke kadar dayanıklıdır.Sudan çıkartırken kepçeyle alacağım. Saygılar....
Muharrem, ben 2,10 tavsiye ederim, shakespeare ugly stick 2,10 10-30 gram işini görecektir, çekerini merak etme düzgün kalama kullanıp balığı kıyılayınca kepçe kullanacaksın zaten. Neden 2,10 ben 2,70 ile başladım sonra 2,40 ve şu an 2,10 hatta bir tane 1,80 düşünüyorum ve daha iyi aksiyon vereceğinden de eminim, kamış kısa olunca kullanımı ve kontrolü, sahteye aksiyon verilmesi daha kolay oluyor.
Muharrem Bey, 3 yıldır kullandığım 2.10 mt. Sheakspear Ugly Stick' i ve 40-50 gr atarlı olanı uzak atış için tavsiye ederim. Neden mi? Fırdöndü sonrasına bağlayacağınız ve her iki ucu boncuk ile sabitlenmiş 20-30 gr.lık delikli kurşun ile daha uzak atışlar yapabilirsiniz. Fırdönü devamında Leader tabir edilen ve genellikle 1,5-1,7 mt boyundaki fluorocarbon misinaya sahtenizi bağlarsınız. Bu olta düzeneği ile uzak atışlı ve başarılı avlar yaptım, size de başarılı ve keyifli avlar dilerim.
Muharrem Bey, bulabilirseniz Shimano Nexave 2,10-2,40 olanını tavsiye edebilirim. Kamışı ister 2,10, isterseniz de 2,40 olarak kullanbilirsiniz. Kamışın sap kısmı 30 cm içeri girerek 2,10, dışarıya uzatılarak, 2,40 olarak kullanılabiliyor
aynı soruyu ben de sormayı planlıyordum,hazır böyle bir başlık açılmışken ben de üstadlara danışayım.muharrem'in de dediği gibi küçük sahteler 7-8 gr ağırlığında oluyor.bu da atar seçiminde insanı ikilemde bırakıyor.hoş 10-30 luk kamışlarla yine istenilen noktalara atılır diye tahmin ediyorum ancak geçen gün spin kamış araştırması yaparken shakespeare in farklı bir kamışını gördüm.yalnız kamış teleskopik,240cm 5-30gr atarlı ve 210 gr.ağırlığında.acaba bu kamışı daha önce kullanan oldu mu ve levrek avcılığı için tavsiye edermisiniz?genel itibariyle parçalı kamışların tercih edildiğini biliyorum fakat taşıma kolaylığı da benim için ön planda olacak. Bahsedilen kamış: http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=28657 Saygılar.
abi sana sonuna kadar katılıyorum...240 cm üzeri kamışlarda sahteye aksiyon vermek oldukça zor...sadece atıp çekmeye yarıyor...240 cm den fazlası gereksiz at-çek için...atar değerde 7-25gr yada 10-30gr çok uygun diye düşünüyorum...zaten avlanma tarzımı da tamamen değiştirmeyi düşünüyorum...helede bugünden sonra...
kamış boyunun seçimini yapacağınız avşekline ve gideceğiniz avlağa göre değişkenlik gösterir. eğer tatlısuda alabalık avına gidiyorsanız yada etrafı ağaçlık ,salık bir göl kenarındaysanız, tatlı suda yada denizde teknede avlanıcaksanız ayda denizde olsun tatlı suda olsun kasık çizmesini giyip suyun içine girecekseniz kullanıcağınız amaca uygun kamış boyları 1,80-2,10-bir nebzede 2,40 dır 2,40 dan sonrasını kullanmanız zorlaşır imkansız hale gelir. eğer iskelde, mendireklerde, fener burunlarında,liman kayalarının üzerinde gezerek yani avlanıcağınız yükselik deniz seviyesinden metrelerce yukarıdaysa ozaman 2,70-3,00 hatta 3,30 gibi uzunlukları kullanmanız en doğru tercih olur özellikle kışın levreğin en bol dalgalı rüzgarlı lodoslu havalarda deniz liman kayalarını döverken siz elinizde 1,80 lik yada 2,10 luk kamışla kayanın üstünden sahte çekmek ahmaklık olur hemde çok büyük bir tehlikedir. Bu tehlike yokmuş gibi düşünürsek en azından o rüzgarda misinadan boşalan fazladan misina denizle buluşmadan önce kayalarada dolaşır bunu unutmayın aynı şekilde atım mesafesi kısalır, sahteyi kıyıya çektikten sonra yukarıdayken aşğıdaki ilşkenlere takılma şansı artar shakespeare ugly stick seçimi güzel bir seçim bu kamış oldukca güzel aksiyonlu ve levrek olsun kofana olsun mücadelede kamışın esnekliğinden oldukca yararlanabilirsin tabi bunu yaparken aynı zamanda makinadan ayarlayıp doğru kalama vermelisin, elbette dediğin gibi daha sonra kıyılattığın balığı kepce vasıtasıyla alabilirsin atar konusuna gelince en doğrusu attığın ağırlığa göre atar seçmektir işin esası buduru ama çantamızda en vayi çeşit sahte bulunmaktadır bunların içinde 5 gr da var 8 gr da var 15 de var 35-40 da var . alacağın 5-25- yada 10-30 gr aarlı bir kamış elbette işini göre bilir kullanıcağın sahteleri aşağı yukarı tahmin edebiliyorum en ağırı şimdilik 15 gr olarak aklından geçiyor olablir ama unutmaki spincilik tambir koleksiyoncu gibi elinde sahte bulundurmak gibi hastalık edindiriyor insanı hatta aldığım sahteyi suya atmadan aynısından 1-2 yedek alıyorum koleksiyondan eksik olmasın birde avcının elinde 1 den fazla çeşit olduğunda balğın o avlakta hangi renge vurduğunuda hangi balıktan hoşlandığınıda öğrenmiş olursun. birde buna ek el yapım sahtelere başladınmı işin içinden çıkmazsın işte ozaman elindeki 5-25 yada 10-30 yetmez genelde denizlerimizde en popiler boy 10-11cm yani sardalya boyu bunların ağırlığıyu zori ve rapala markaları için 11cm- 15gr 10cm - 10gr civarlarında tabi bu iki boy ve ağırlık örnek amaçlı söylüyorum böyle kullanırsan 5-25 ve 10-30 yeter ama poperları gesleri sübye şeklindeki jig sahteleride hesaba katarsan ozaman en kullanışlısı 10-60 yada bir nebze 15 40gr olur
ali kemal dediklerinde haklısın ama 240 cm üstü kamışlarda sahteye aksiyon vermek çok zor oluyor...çok güzel bir D.A.M marka kamışım var...15-40 gr atarlı ve çok ergonomik ama gelgelelim 15 gr üstü sahtelerde tam bir facia...evet savurma atım esnasında kamış boyu bu faktörlere pozitif etki edebilir ama sahte suya girdimi bu sefer herşey değişiyor...uzun kamışın parabolu kısa kamışa göre oldukça fazla...tabi bunlar nacizhane kendi fikirlerim...bu arada nasılsın iyi misin...
turgay bak bu dediğin çok doğru ( uzun kamışın parabolu kısa kamışa göre oldukça fazla...tabi bunlar nacizhane kendi fikirlerim... ) o yüzden kısa kamışa nazaran uzun kamışta hareketler daha sert ve hızlı yapman gerekiyor WTD hareketini biliyorsun bağzı rapalalar ani çekimlerde ve bırakma hareketlerinde bu WTD hareketini kendiliğinden yapar bu damak yapısına ve sahtenin kalitesiyle ilgili bağzılarıda avcının maharetine kalan bir sanata döner birde RUN-STOP hareketi var buda çoğu avcı adını bilsin bilmesin genlede yaptığı harekettir özellikle suspendig kullanan bilinçi sahteciler (bilinçliden kastım elindeki sahtenin hangi hareketleri sergileme yeteneğine sahip olduğunu bilen ) uzun spin kamışla problemsiz olarak RUN-STOP aksiyonunu verebilir. Her iki kamıştata devir sayısı çok yüksek olan makinalar kullanmasını tavsiye ederim. mesela rover markanın su üstü sahtleri WTD yi gayet güzel sergileyen modellleri nin yanıda yozurinin suspanding modelleride aynı şekilde RUN-STOP aksiyonunu çok iyi yapar bu hareketi yaparken sahte suyun içinde zaten salanma ve kamış ucunu zig zag yaptırarak WTD hareketini yaptırmış oluruz
güzel görünüyor...ama ustalardan öğrendiğim bir şey var...oda sakın görmeden dokunmadan denemeden alma... fiyatı makul...kaliteli bir marka...atar değeri bence çok iyi 5-30 gr...bu bir çok sahte kullanma avantajı verebilir...ama yinede bence gör ve dene...
Murat abicim bugün spin kamışımı aldım Shekspeare ama cosmos light spin modeli 2.10 5-25gr atarı var.Neden bunu aldım ?senin dediğin ugly stick lerde atar yazmıyordu abi bot kamışı gibi 10-30 lb yazıyordu ben bunu ceker olarak algıladım.Dükkan sahibininde tavsiyesiyle cosmos light spin modelini aldım.birde composite yazıyordu compozite mi iyidir yoksa dolgu dediklerimi.Dükkan sahibi istersen onu al o daha pahalı benim icin daha iyi dedi ama ben bunu tavsiye ediyorum dedi.Kazık yemedim dimiBu kamış 40 tl ugly stikler 60 tl.Benim aldığım modeli malzemeci neredeyse hilal şekline soktu abi yanımda.bu iyidir heralde dimi. Bu arada rapala husky jerk 12 cm mu(mullet) aldım tereddüt etmeme gerek yok dimiSpinde kullanışlı olurmu
muharrem kardeşim pelistick london modelide 40 ytl oda hilala şekline çok rahat geliyor ama hicbirzaman ugly stick le kıyaslamadım her ikisede dolgu uçludur ugly stick 60ytl london 40 ytl ugly stick kamışı O şekline kadar bükebilirsin ama londonu U şekline sadece elle yapalirsin fazlası risk taşır. ama dikkaetini çekerim her ikiside dolgu uçludur ama shakspear ugly stik farkı aradki 20 ytl ye değer
Spin konsunda öyle pek iddialı olduğum söylenemez; hatta ele avuca gelir bir bilgim olduğu da söylenemez ama bu kısa kamışlarda daha iyi aksiyon verdirilebilir; uzun kamışlarda daha zor hadisesi kamışın veya kamışların yumuşak olmasından kaynaklanmış olabilir mi??? Bilgim olmasa da bu avlanma biçiminin gerçekten üstadı olan kişilerin fırsat bulduğum zaman diyaloglarını dinliyorum ve genelde edinebildiğim bilgiler Ali Kemal Bey'in ifade ettikleriyle büyük oranda örtüşüyor... Ancak iyi aksiyon verdirebilmek için kamış aksiyonlarının sert olması bu uzman kişiler tarafından tercih nedeni oluyor genellikle...