Balıkların ağız ve iç organlarında görülen parazit - Bathynomus giganteus

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında balikci tarafından paylaşıldı.

  1. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Özellikle ülkemiz sularında hani (taş hanisi) ve ısparozların bazı türlerindede ağız kısmında ve solungaç kapaklarında sıkça rastladığımız bu canlıyı tanıyalım istedim. Bu konuda tecrübeli üstadlarıda fikirlerini iyi olacak tabiki, değerli yorumlarını esirgemeyen tüm dostlara şimdiden teşekkürler.

    [​IMG]

    Isopodlar son derece farklı formda ve superordosu Peracarida olan zengin türlü kabuklulardır.Isopodlar sakin olan bütün çevrelerde yaygındır.Her ortama adapte olabilen ender kabuklulardır.Isopod yaklaşık olarak 10000 tür ve 10 subordo içerir.Bu hayvanların uzunlukları 0,5 mm’den 500 mm’ye kadar değişebilir(bathynomus giganteus).Filogenetik analizler ve fosil kayıtları bu grubun paleozoik zamanın karbonifer devrinde yaklaşık 300 milyon yıl önce çıktığı kabul ediliyor.

    [​IMG] [​IMG]

    [​IMG]

    MORFOLOJİ VE BELİRGİN KARAKTERLER

    Kabuklular farklı olarak isopodların vücutları üç ayrı bölgeden oluşur.Baş,göğüs ve karın.Isopodlarda göğsün birinci segmenti başla birleşmiştir.Geriye kalan yedi segmenti pereondan oluşur.Her biri bir çift bacak içerir.Bunlara pereopodlar da denir.Bu bacaklar hareketi ve avını yakalamasını sağlar.Isopodlarda karın kısmında ilk olarak beş segment bulunur ve bunlara ek olarak altıncı segment daha geniştir.buraya pleotelson denir.Beş segmentli olan kısımlardan bir çift ayak çıkar.Bunlara pleopod denir.Bu ayaklar yüzmeyi ve solunumu sağlar.Isopodların birleşik gözleri ,iki tane anteni, ve dört tane çenesi vardır.Birinci antenler hassas bir yapıya sahiptir.İkinci antenler ise dokunsal bir yapıya sahiptir.Mandibüller birinci maxil ikinci maxil ve ayak çeneleri vardır.Bu çeneler önden arkaya doğru sıralanır.

    ISOPODLARA AİT ÖZELLİKLER

    1-Gözleri sapsızdır.
    2-Kabuk kalkan başa indirgenmiştir.
    3-Temel gaz değişim yapıları pleopodlardır.
    4-Kas tabakası son derece yapılı tek fibrillidir.
    5-Ayakları her zaman tek eklemlidir.

    HABİTATLARI

    Tüm okyanus dünyasından denize ait bilinen tür sayısı yaklaşık olarak 4500 dür.Denizde orta kısmından dip kısmına kadar olan yerde ve bir kaçıda pelajik bölgede bulunur.Bazı gruplar tatlı sularda koloni oluştururlar.Yaklaşık olarak 500 kadar tür göller,nehirler,akarsular,yeraltısuları dahil.. Su bazı tropikal bitkileri barındırır.Onlar genellikle ortak bir yapı gösterirler.Karadan az uzakta olan yerde deniz türlerine ait olan subordolar şunlardır:

    Asellota,Anthuridea,Gnathiidea dır.Bunlar çok yaygın subordolardır. Sahil çizgisinde yaşayan en önemli 3 familya şunlardır:Sphaeromatidae,Idoteidae ve Cirolonidae, Derin denizde bütün diğer isopodlar hariç tutulduğunda Asellotanların sayıca fazla oldukları görülür.Gerçekte çevrede evrime ait ışınıma maruz kalmıştır.Anthuridea subordosuna ait türler azdır.Boru şeklinde olan bu formların yaşadığı yerler derin olmayan sular ve sığlık bölgelerdir.Onlar özellikle değişik tropikal resiflerde yaşarlar.Oniscidea subordosuna ait türler tamamen karaya aittir ve onlar karda bulunan başarılı kabuklulardır.

    BESLENMELERİ

    Isopodlarda beslenme çok değişiktir.Belirli habitatların yanında isopodlarküçük otçullar,yırtıcı hayvanlar ve parazit olarak enerji devrinin en önemli unsurunu oluştururlar.Genelde ilkel subordolar (phreatoicidea,asellota,microcerberidea,calabozidea,oniscidea,valvifera) otçullardır.Halbuki diğer ordolardan türeyenler (flabellifera,epicaridea,gnathiidea) etçil ,yırtıcı ve parazittirler.Orçulların öğütme mandibülleri vardır.Etçil olanlarında tipik kesme mandibüllere sahiptir.

    GELİŞMELERİ

    Isopodların larva dönemleri yoktur.Embriyo evreleri dişi yumurta keselerinde gerçekleşir.Yumurtadan çıkınca dişi yumurta kesesni terkeden yavrular yetişkin bireyleri andırır.Üremelerinin şubat ve ağustos aylarında gerçekleşyiği gözlenmiştir.Dişi birey yaklaşık 20-30 yumurta taşır. Isopod embriyosu dişi yumurtasından çıkar.Bunlara manca denir.Embriyonun gelişmesi kuluçka boşluğunda olur.Bu formların yüzme yetenekleri sınırlı gözükmektedir ve bu özellik yüksek yayılma özelliğini sınırlar.

    [​IMG]

    Kaynaklar:
    Brusca, R. C. 1984. Phylogeny, evolution and biogeography of the marine isopod subfamily Idoteinae (Crustacea: Isopoda: Idoteidae). Trans. San Diego Soc. Nat. Hist. 20: 99-134.
    Brusca, R. C. and E. W. Iverson. 1985. A Guide to the Marine Isopod Crustacea of Pacific Costa Rica. Revista de Biologia Tropical 33, Supplement 1:1-77.
    Brusca, R. C. and B. R. Wallerstein. 1979. Zoogeographic patterns of idoteid isopods in the northeast Pacific, with a review of shallow-water zoogeography for the region. Bull. Biol. Soc. Wash. 3: 67-105.
    Brusca, R. C. and G. D. F. Wilson. 1991. A phylogenetic analysis of the Isopoda with some classificatory recommendations. Mem. Queensland Mus. 31: 143-204.
    Brusca, R. C., R. Wetzer, & S. France. 1995. Cirolanidae (Crustacea: Isopoda: Flabellifera) of the Tropical Eastern Pacific. Proc. San Diego Soc. Nat. Hist. 30: 1-96.
    Cohen, B. J. & G. C. B. Poore. 1994. Phylogeny and biogeography of the Gnathiidea (Crustacea: Isopoda) with descriptions of new genera and species most from south-eastern Australia. Mem. Mus. Victoria 54: 271-397.
    Delaney, P. M. 1989. Phylogeny and biogeography of the marine isopod family Corallanidae (Crustacea, Isopoda, Flabellifera). Contrb. Sci., L.A. Co. Nat. Hist. Mus. 409: 1-75.
    Grassle, J. F. & N. J. Maciolek. 1992. Deep-sea species richness: Regional and local diversity estimates from quantitative bottom samples. Am. Nat. 139:313-341.
    Hessler, R.R. and G.D.F. Wilson. 1983. The origen and biogeography of malacostracan crustaceans in the deep sea. in, R.W. Sims, J.H. Price and P.E.S. Whalley, 1983, Evolution, Time and Space: The Emergence of the Biosphere, Academic Press, N.Y. [Systematics Assoc. Special Vol. No. 23]. pp. 227-254.
    Hopkin, S. P. 1989. Ecophysiology of Metals in Terrestrial Invertebrates. Elsevier Applied Science, Barking.
    Kensley, B. 1984. The role of isopod crustaceans in the reef crest community at Carrie Bow Cay, Belize. Mar. Ecol. 5(1):29-44.
    Kensley, B. & M. Schotte. 1989. Guide to the Marine Isopod Crustaceans of the Caribbean. Smithsonian Institution Press, Washington, D.C.
    Kensley, B. In Press. Estimates of species diversity of free-living marine isopod crustaceans of coral reefs. Coral Reefs.
    Kensley, B., S. Schilling, & M. Schotte. 1996. World List of Terrestrial Isopods (Oniscidea). Smithsonian Institution Gopher Server, accessible via Smithsonian Home Page on WWW. In draft version.

    Ege Üniversitesi
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 6 Aralık 2011
  2. troster

    troster İLHAN

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    504
    Şehir:
    izmit
    Favori Kamış:
    lineaaffe 15 kilos
    Favori Makine:
    okuma rav2, okuma salina 10000
    En İyi Avı:
    lüfer,istavrit.turna v.s..
    değerli bilgileri bizlerele paylaştığın için teşekkürler..balıkların ağzında gördüğümüz bu canlıyıda tanıdık sayende ..emeğine sağlık..
     
  3. İstanbuldan

    İstanbuldan İbrahim

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    325
    Şehir:
    İstanbul Tabii
    Favori Kamış:
    D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA
    En İyi Avı:
    7 kilo istavrit+2 kilo sardalya
    Bir ara Galatadan çıkan İzmarit ve Kefallerde bolca olurdu. Ama bir zararı yok. Çıkarıp tavaya atabilirsiniz. ( Balığı tabii:D )
     
  4. merto3579

    merto3579 MERT

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    94
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    BLAZER 3 MT RYOBI ECUSIMA 6000 VI
    En İyi Avı:
    ÇUPRA 500 GR
    bilgiler için çok teşekkür ederim murat kardeş ellerine sağlık bunlardan kuşadasında uzun yıllardır önceki avlarımda bayağı rastladım (kıyı olsun tekneden olsun) benim başımdan geçen bir olayı anlatmak isterim sizlerin değerli fikirlerinizi almak için bir ara uzun yıllar önce (yaklaşık 1o-11 yaşlardı sanırım) ufağız yaz boyunca yazlıkta kalıyoruz balık merakının ilk zamanları tabii babam hafta sonları geliyor beraber balığa çıkıyoruz bana bu tutkuyu aşılıyor bense hafta içi tuttuğum balıkları biriktiriyor hafta sonları tuttuğum balıklarla ona şov yapıyordum hiç unutmam yakaladığım balıkları temizlemeden dolabin alt kısmına koydum ertesi gün diğer tuttuğum balıkları eklemek için baktığımda bazı balıkların çeşitli bölgelerinden kemirildiğini gördüm inceleme sonucu tabakta bolca bu malukattan vardı tabii güzelim balıklar hemen çöpe hele bir mırmır vardı ki atarken içim gerçekten ciz etti o gün bu gün artık her tuttuğum balıktan ayırırım bu malukatı


    işte sorum benim
    acaba bunların balıklarımı yeme gibi bir şansı varmı?
    yada bizim buzdolabına kedi nasıl girdi? (bu şaka tabii)
     
  5. sky

    sky

    Mesajlar:
    304
    küçükken ben bunları isparilerin,izmaritlerin ağzından çıkarıp yem yapardım,güzelde iş yapardı:D
     
  6. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    bilgileriniz için teşekkürler
     
  7. KaraKurt

    KaraKurt Fatih

    Mesajlar:
    1.196
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    Olta ve Sabırrrr
    En İyi Avı:
    Kötü av yok :)
    şu ana kadar tuttugum ne kadar istavrit varsa hepsinden bu virüs diyim artık hem balıkların üzerinde gelirdi yolar atardım suya yapştığı yerdende çıkarmak zor oluyor biraz....Paylaşım için çok teşekkürler çok faydalı bilgiler....
     
  8. turkkan74

    turkkan74 Efkan

    Mesajlar:
    82
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sapan 4.5kg...karakulak 500 gr... levrek 800 gr
    ben de tuttuğum mırmırların yan yüzgeçlerinin altında karına yakın bölgelerinde rastladım bu canlılara, balıktan ayırıp attım tabii ki... yem olabilir mi diye düşündüm ama pek makul gelmedi işin açığı, zaten parazit olan bir canlıyı balık ne diye içine almaya çalışsın:D
     
  9. a.özcan16

    a.özcan16

    Mesajlar:
    672
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    makaralı olta
    En İyi Avı:
    antenli mercan 2.150 gr
    tuttuğumuz bazı balıkların ağzında oluyo bilen arkadaş varmı bu balıkları yemek sakıncalımı?
     
  10. İstanbuldan

    İstanbuldan İbrahim

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    325
    Şehir:
    İstanbul Tabii
    Favori Kamış:
    D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA
    En İyi Avı:
    7 kilo istavrit+2 kilo sardalya
    Hayır hiçbir sakıncası yok;)
     
  11. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Öncelikle şunu belirteyim bu canlının buluğunduğu balıkları yemenin bir zararı yok.

    Benim tespit ettiğim kadarıyla şuana kadar yakaladığım balıklarda, balığı yeme gibi bir girişimde bulunmadılar, genellikle balık sudan çıktıktan dakikalar içerisinde oda ağız kısmından kendini dışarıya çıkartıyor. Kimi zaman balığın kuyruğundada rastladığım oldu bu canlıya. Kuyruğunda rastladıklarım, ağız kısmındakilere nazaran çok daha büyüktü ve balığın etini kemirdiğini gördüm.

    Yazımızda bu canlının 4500 kadar bir çok türü olduğunuda belirtmiştik, bütün türlerinin aynı şekilde hareket edeceğini garanti edemeyiz elbette.

    Bunların etçil, yırtıcı ve parazit olarak türeyenleride, ek olarak otçul olarak türeyenleride var bu 4500 tür içinde.

    Örnek olarak bilinen türler arasında etçil ve otçulları tanıtmak gerekirse:

    Etçil flabellifera türü:
    [​IMG]

    Etçil epicaridea türü:
    [​IMG]

    Otçullar:

    Otçul phreatoicidea türü:
    [​IMG]

    Otçul asellota türü:
    [​IMG]
     
  12. İstanbuldan

    İstanbuldan İbrahim

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    325
    Şehir:
    İstanbul Tabii
    Favori Kamış:
    D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA
    En İyi Avı:
    7 kilo istavrit+2 kilo sardalya
    Sevgili Murat; öncelikle detaylı açıklamaların için çok teşekkürler...

    En son resimdeki top gibi olandan çıkmıştı bana genelde....:confused:
     
  13. DrHG

    DrHG

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    232
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sinarit, 9 kg
    Teşekkürler. Belki parazitli balıkların yenmesinde sorun yok ama genede tuhaf bir duygu yaşıyor insan. Zira parazitli olan kısım bayağı ince ve gelişimi bozuk oluyor.
     
  14. Nightwalker

    Nightwalker Kagan

    Mesajlar:
    654
    Şehir:
    Istanbul
    Bizim bu yorede ozellikle mirmirlarin kuyruk kisminda rastlaniyor bu canlilara. Hatta ayni mirmirda 2 ya da 3 tanesine rastladigim olmustur. Hic bozmadan sokup atiyor, baligi da afiyetle yiyoruz :)
     
  15. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Cok degerli bilgiler Murat.Cok tesekkur ederim.
     
  16. semih91

    semih91 Semih

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    144
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Dam makina + virax kamış :)
    En İyi Avı:
    5 kg Aynalı Sazan
    Değerli bilgiler için sağol Murat abi.Bana hiç denk gelmedi böyle bişey ama bu bilgileri öğrenmeden böyle bi durumla karşılassaydım balığın hastalıklı olduğunu düşünüp balığı yemezdim :)
     
  17. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Sevgili arkadaşlar,

    Makalede ele aldığımız Kene = İsopodlar konusu hakkında araştırma yapan su ürünleri yüksek mühendisi sayın Ahmet bey'in bu konuda sizlerden bir ricası var, konuyla ilgili sizlere iletmek istediği mesaj aşağıdadır.

     
  18. yucelll

    yucelll

    Mesajlar:
    28
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Alba star 5mtre şipşak ve Alba Star 2.10mt makinalı
    En İyi Avı:
    tavuk göğsü ile 3 KG Rus Kefalı
    ben ilk defa gördüm bunu kardeş iyi bilgi için sağol.
    bu yaratık aynı karafatma gibi :D
     
  19. mothocya

    mothocya ahmet

    Mesajlar:
    9
    Favori Kamış:
    el oltası
    En İyi Avı:
    martı, 3-4 kg
  20. atakule team

    atakule team hüseyin

    Mesajlar:
    919
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    paylaşom için teşekkürler;)