Olay ESABDER Dernek başkanımız Ateş DALYAN ile birlikte ilimiz göletlerinden birinde gerçekleştirdiğimiz sazan avı esnasında fotoğraflandı ve konu Ateş hocam tarafından açıldı.Her satırına,noktasına kadar aynı fikirde olduğum konuyu izniyle sizlerle paylaşmak istiyorum.Belki halen küspeli olta kullanmakta ısrar eden ve bu çağdışı avlanma yöntemini savunanlara ders olur. Biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengin ve Eskişehir'e oldukça yakın bir avlak olan bir göletimizde sezon açılışından bu yana diğer su kuşları gibi iki adet de pelikan barınmaktadır. Büyük olasılıkla avlağın zengin besin yapısından yararlanmak isteyen bu iki su kuşu çok sayıda amatör balıkçının gölette avlanmasına rağmen bölgeyi terk etmemiş ve adeta avlağın bir maskotu gibi buradaki varlıklarını sürdürmüşlerdir. Ancak, yasa tanımayan, yasak dinlemeyen, bohçacı kılıklı soysuzların kullandıkları küspeli olta yüzünden bakın bu iki pelikandan biri ne haldedir: Ahlaksız bir balıkçı bozuntusunun gölete attığı bir küspeli olta takma aparatının iğneleri pelikanın gaga altına saplanmış bir halde duruyor... Zavallı pelikana yapacağımız bir şey olmadığından bu kepazeliği ne yazık ki uzaktan seyretmek zorunda kalıyoruz... Bu küspeliyi kullanan bohçacının ağzına saplanan iğneler olsaydı acaba aynı keyfi duyar mıydı!! Doğal hayata zarar vermeden avlanmanın bir onur olduğunu kavrayamayan aymazların bu görüntüden de fazla etkileneceklerini sanmıyorum çünkü onların insan olduğunu düşünmüyorum... Buna "Alt tarafı bir kuş!" diyebilen aymazlar, öldürdükleri el kadar balıklar için de "Alt tarafı bir balık!" diyebilen eğitimsiz, bilinçsiz, ahlaksız, düşüncesiz ve egoist çıkarcılardır... Doğal kaynakları sınırsız, su kenarlarını çöplük, yaban hayatını ise tüketim maddesi olarak gören zihniyetler hiçbir şekilde amatör balıkçılığı temsil edemezler... Küspeli vahşetine ibret olsun... Bu pelikan eğer hala yaşamayı başarabilmişse, hala Keskin Göleti'nde yaşam savaşı veriyor olacaktır. Bizim gözümüze çarpan sadece bu pelikan oldu, oysa aynı avlaktaki ördeklerin, mekelerin ve balıkçılların aynı akibete uğramadığını savunabilir miyiz? Nice yaban hayvanının benzer telefi belki de bizim haberimiz olmadan gerçekleşiyor. Ve hala daha küspeli olta da satılıyor, diğer yasadışı balık avlama malzemeleri de. Pelikanlar göç eden su kuşlarındandır. Belki de bizim pelikanlar da havaların soğuması ile başka ülkelere göç edecek ve yaban hayatına daha saygılı insanların yaşadığı ülkelerin parklarında, göletlerinde konaklayacaklar. Belki de su kuşlarını koruma organizasyonları tarafından koruma altına alınacak, tedavi edilmeye kalkılacak. Acaba pelikanın gagasındaki bu aparata bilim adamları bir anlam verebilecekler mi? Bu aparatların bazılarında üreticinin markası da var sanırım. Uzmanlar ne düşünecek acaba, Türkler değişik bir markalama yöntemi geliştirmişler mi diyecekler, yoksa lanet mi okuyacaklar. Güleriz ağlanacak halimize, utanmadan küspeli oltayı kullananlara da, üretenlere de ibret olsun... ESABDER OLARAK BU REZALETE NEDEN OLANLARI ŞİDDETLE KINIYOR, KÜSPELİ OLTA ÜRETİM VE KULLANIMINA DAHA ETKİN ÖNLEMLERİN ALINMASINI GEREKLİ GÖRÜYOR, TÜM ÜLKE AMATÖRLERİNİN YASAKLANAN AVLANMA USÜL VE YÖNTEMLERİNE AZAMİ UYUM GÖSTERMESİNİ TALEP EDİYORUZ Osman DENKSOY Eskişehir-1950
Gerçekten hayvana yazık Hiç küsbeli olta kullanmadım daha doğrusu gerek duymadım nasıl dır ne işe yarar bilmem ama 3,5 balık tutacaz diye böyle nadide kuşlarımızı ağzında kanca ile yaşamaya sevk edecek isek tabiki kullanmam solcan varken neyleyim küsbeli takımı katarım solcan mısın yada başka yemler atarım oltamı beklerim illede balık tutacam diye orayı katletmenin bir anlamı yok son zamanlarda levrek avına gidiyorum baraja boş geliyor gibi bişey oluyoruz 1 2 balık alıp gidiyoz napalım balıkçılığın kanunu bu biraz araştırdım sıcak havalarda balık kıyıdan uzaklaşırmış bizde havanın serinlemesini bekleriz ağmı gerelim yani bir balık için gelecekmi tehdit mi edelim ne ahlaksızlıkdır bu ya
gerekten çok üzücü. bir kaç amatör balık avı sitesinde küspeli olta hazırlanması hakkında bilgiler içerdiğini gördüm. tatlısu da hiç avlanmadım zaten avlanmayı da düşünmüyorum (turna hariç). sadece duymuştum merak ettiğim için araştırmıştım. bu konuyu burada bu şekilde paylaştığınız için teşekür ederim umarım bu tür avlanan arakdaşlarımız varsa bu tür avlardan vazgeçerler. 6 -7 sene önce bir kere kıbrıs takımıyla avlanmıştım denizde kefal için. 9 iğneli kıbrıs takımı ilk ve son avımdı zaten orda da martılar oltadaki ekmeğe hamleler yapıyordu. tıpkı bu pelikanda olduğu gibi bir martıya da takılabilirdi ve ya karabatağa.
Bu sitede küspeli olta niye yasakki diye açılan konuya, ÇOKKK SAÇMA NİYE YASAKK Kİ SANKİ İNEK yiyipte ölecek mi diyen kıt beyinlilerin bi yerlerine batırmak lazım bu küspeleri ve hayatlarının geri kalanında da çıkarmamak lazım,
üzücü bir olay Arkadaşlar gerçekten duyarsız insan çok ben daha yeni balıkçıyken kullanmıştım ama kancasını teke düşürmüştüm.şimdi ise değişik yemlemelrle tutuyorumBu küspeli takım olmadan balık yakalnmıyormuydu yani ,bu insanlar kendilerini kandırıyorlar o kanca bir kere elime girdi acısını ben bilirim ALLAH o hayvanlara yardım etsin ,bizede etsin bilinçsiz avlanmayalım AMİN.
benzer bir konu bende açmıştım, linki aşağıda, http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=33479 orada yasağa anlam veremeyen, saçmalık olarak gören, ve savunan arkadaşlara bu resimler de kapak olsun diyorum.
Bazı gençlerimiz var.Yakaladığı balıları sergilerken küspe ile avladığını belirtince yasak oldupğunu ifade ettim.Neymiş orada herkes öyle avlanıyormuş.Gençlerimizin biraz daha bilinçlenmesi gerekiyor.
o kanca balığa girince hiç acıtmıyor sanırım .yahu bu kadar saçma bi benzetme görmedim kuşun canı acıyorda balığın acımıyormuş. küspe yerine kurşun kullanalım değilmi her avcı her hafta 1 tane kurşunu dipte bıraksın bakalım ne kadar sürede doğadan yokolacak. ben kurşun yerine küspe kullanıyorum ağırlık olarak.hiç pişman değilim.ben doğruyu yaptiğimi biliyorum. çok nadir bir olaydır o kuşun küspeli takıma takılması .ama bir balıkçı sanırım avcılığı boyunca ortalama 20kg kurşun bırakıyordur denize göle akarsuya. lütfen bu açıdanda bakın.
Fatih Abim söylediklerine katılıyor ve senin yaptığın işin( ağırlık ve yemleme maksadı ile küspe kullanımının) yanlış olmadığını ben de düşünüyorum. Zaten tebliğin ilgili maddesinde küspeli oltanın tanımı yapılırken(f) Küspeli olta: Ayçiçeği, mısır gibi bitkilerin posalarının preslenip kurutulması sonucu elde edilen küspenin birden fazla iğne ile donatılması ile elde edilen av aracını,) yemleme maksatlı olmasının yasak olduğu vurgulanmııyor zaten. Ancak aparat kullanmak zaten acemi işi, tahminimce siz de küspeyi idam düğümü de denilen tarzdaki düğümle sıkıştırıyorsunuz. Bu tarz misina ile sıkıştırılarak kullanılan küspe beden takılıp kopsa dahi 24 saat geçmeden eriyip küçülür ve bedenden ayrılarak iğne ile ilişkisi kesilir.Söylediklerimden "Küspeli olta" ile avlanmayı tasdik ettiğim yorumu çıkarılmasın( 8 veya 12 kadar iğnenin sazanın her yerine saplanması suretiyle hayvanın avının yapılmasında ne bir zevk ne de bir vicdani unsur göremiyorum.) ama ben bu tebliği yazanların işin mutfağında olmadığını da düşünüyorum. Bir düşünelim yaylı olta tarzı oltaların da iğne sayısı fazla, hatta nette bir resimde bunu tahminimce üzerine sinen göl veya balık kokusundan dolayı yoklamaya niyetlelen bir kedinin yüzüne saplanmış vaziyette de gördüm. Ne yani adı küspeli değil diye bu tarz oltalar niye yasaklanmıyor? İşte burada tebliğ yazanların balığın tarlada veya dalda yetiştiğini sanması gibi bir garabet var sanırımidk . işi bilen balık meraklısı biri yazsa bu tebliği "etrafına iğne bağlanmamak suretiyle yasak değildir" derdi muhakkak. Ama hayatta eline olta almamış birileri tebliğ yazarsa ...Küspeli oltanın yasak olmasının ana sebebi ise bilhassa küspe tadını ve kokusunu kapalı besideyken tanıyan büyük başların yaylıma çıktığında bu tarz kalıntıları yemesi. Yani bir şekilde etrafındaki iğnelerinden arınamamış (aparatlı)kalıntılar da az da olsa hayvan ölümlerine sebep olmuştur. Kurşun mevzusuna gelince kurşun takılıp kopar ama küspe sıkışmış dahi olsa parçalanır ve bedenden ayrılır.Yani ne kurşun koparıp tabiyata ne de olta kopararak cebimize zarar vermeyelim diyorum. SAYGILAR VE ÖNÜMÜZDEKİ SEZONA RAST GELE DİYORUM. Bu arada söylemeyi unuttum, ben şamandıralı sazan oltalarının(7metre teleskopik kamış) aralarına küspeyi bir ipe bağlayıp 10-15 metre mesafeye atarakve iğneler ile küspeleri yakın mesafede tutarak kıyıdan çok güzel sazan avları yaptım. Küspeyi önce yağa bandırın ve sonra ip veya ip misinaya bağlayarak 10 metre mesafeye iğnesiz olarak atın ev ardından oltalarınızı bunun yakınlarına düşürün. Her saat başı küspeleri çekin erimemişlerse tekrar atın.
Küspeli takımı savunmuyorum ama şunu söyleyebilirim eminönüne gittiğimde kıyıda gezen karabatığın ağzında yemli takım gördüm ağzında takımla beraber geziyordu.Sonuçta bu takımlarda canlının yakalanması için yapılan yemli tuzak bizimde biraz dikkatli olmamız gerekir.Kuş takıma yaklaştığında ürkütülebilir yada olta sudan geçici çıkarılabilir kanatindeyim saygılarr ...
Küsbeli plastik takım yerine boili kullanın..boiliyi attığınız yere de küspeyi elinizle atıp yemleme yapabilirsiniz.
yine bu sitede bir arkadaş paylaşmıştı, Galata kulesinden izmarit için çapari atarken iğne uçan martıya takılıyor ve hayvana zarar veriyor..resmi de vardı hatta..Olcak olduktan sonra oluyor arkadaşlar..Küspeli küspesiz...farketmez..
Küspeli takım çok iyi falan diyolar diye gittim aldım , daha sonra gittim önce Göle daha sonra baraja vurma belirtısı bıle yok paso dipte kalıyo o kaldıkça ben çekıyorum o kaldıkça ben cekıyorum Allah'tan kopmadı . sonra aldım onu toz halıne gelcek derecede ezdım sinirden , Sonra onu 5 6 deliklı bır posetin içine koyarak bırde taş koydum salladım kolumla atabilecegım kadar ileriye . saten ha 10 ha 15 metre anca gitti . hırçın bır şekılde sallamadımkı dökülmesin heryere diye . Daha sonra o bölgeye kamısı attım fakat gene tık yok . Anlıyacagınız Küspeli takım bişeye yaramıyo + arkadaşın paylaştıgı resımlerdekı gıbı sonuçlar ortaya cıkıyor . içim kıyıldı ya hayvana. Dip not : Samsun'da benım mekanlarımda işe yaramıyo türkiye genelinde bilemem .