Dostlarla Bir At-çek Avı, İki Güzel Levrek

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında koxford tarafından paylaşıldı.

  1. koxford

    koxford nada

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    nada
    En İyi Avı:
    nada
    Değerli amatör dostlar, sizlerle 17 Ağustos 2010’u 18 Ağustos 2010’a bağlayan gece bazı av arkadaşlarımla gerçekleştirdiğim bir at-çek levrek avını paylaşmak istiyorum. Her şey, 17 Ağustos akşama doğru gelen bir telefonla başladı. Arayan Hür Abi, “Haydi at-çeke gidiyoruz” diyor, bir de Şenol Abi’nin telefonunu istiyor. Haydaa, nereden çıktı bu şimdi, evde doktora tezim için çalışıyorum, “Ben gelmesem?….” Sonra hemen fikrimi değiştiriyorum: “İşte Şenol Abi’nin telefonu, size katılacaksa ve yanınıza gelirken beni de alabilirse ben de geliyim bari.” Ardından Şenol Abi arıyor,
    “Haydi Aykut hazırlan, nereden alayım seni?”
    “Ege Üniversitesi Hastanesi önü iyi mi?”
    “İyi”
    “Saat 20.45?”
    “Uygundur”
    “İyi, görüşürüz o zaman”
    “Tamam, görüşürüz”

    Saat 20.50’de buluşuyoruz Şenol Abi ile ve avlağımıza doğru yola koyuluyoruz. 21.30 -22.00 Arası avlağa varmış durumdayız. Bugün ilk dördün, yarım ay var yani ve saat 00.30 gibi batacak (gece avlarına gitmeden önce gün ve ay ne zaman doğup ne zaman batacaklar bakarım hep).Önce Hür Abi’yi görüyoruz, İbrahim Abi de biraz ileride; tam biz varmışken İbrahim abi daha yeni bir balık almış belli, bir şeyler istiyor “Tamam” diyorum önce “şimdi yanına geleceğim.” Hür Abi ile selamlaşırken geçenlerde aynı avlakta tanıştığım Vehbi’yi de görüyorum, selamlaşıyoruz hemen. Ekip süper, eğlenceli vakit geçireceğimiz açık.

    Sonra Vehbi ile İbrahim Abi’nin yanına gidiyoruz; amanın o da ne? Pek güzel bir levrek almış İbrahim Abi, meğer az önce istediği de onu koyacak bir şeyler imiş. Balık daha canlı. Pek yakışıklı görünüyor. Önce biraz seviyorum, sonra ölçüyoruz balığı. 68-69 cm, 3 kg. civarı. Balık tam sığda misinayı koparmış, ama İbrahim Abi atlayıvermiş balığın üstüne; başarmış dışarı almayı. Balığı alan kandırıcı, Strike-pro jl-092f, renk kodu 061.

    Ardından biz de başlıyoruz İbrahim Abi’nin yanında at-çek’e. Benim tercih ettiğim sahte, geçen avda iyi iş çıkaran River2sea Triho Minnow 120f (renk kodu HB06).

    Bu arada, inanılmaz bir şey var. Yarım aya ve onca yapay ışığa rağmen suda korkunç güçlü bir yakamoz var. Abartmadan söylüyorum, kıyıdaki küçük balıklar hareket ettiler mi her bir hareketlerini en ince ayrıntısına kadar seçebiliyorsunuz, çünkü radyasyona maruz kalmış gibi ışık saçıyorlar. Bu kez, bu avlakta daha önce hiç şahit olmadığım bir şekilde, misinalarımız da yakamozdan nasiplenmekte. Bu biraz kötü gibi, ama İbrahim Abi balık almış, moral bozmaya gerek yok. Gece içinde bu yakamoz bazen iyice şiddetleniyor, bazen azalıyor.

    Neyse, Epey bir zaman at-çek ile, dinlenmeyle, muhabbetle falan geçiyor; fakat kimsede hiçbir hareket yok. Sonra ben bir ara yer değiştiriyorum, gidip farklı noktaları deniyorum, ama gene hareket yok. Yalnız ortalıkta kıyamet gibi sübye var, dolaşıp duruyorlar. Gene eski yerime dönmeye karar veriyorum. Dönerken şeytan dürtüyor, olmadık bir yerden atıyorum sahtemi, iki tur çeviriyorum makineyi, pat diye biniveriyor balık sahteye. Hay aksi, ben buradan bu balığı alamam ki, acayip bir yoldan en az 20 metre ileri gitmem lazım. Pek de paniklemiyorum aslında, zira balık pek büyük değil gibi. Misinada boşluk bırakmadan 20 metre ileri kayıyorum. Balık bu esnada sakin, pek hareket etmiyor. Sonra emin bir noktaya gelince yol istiyorum balıktan, aheste aheste geliyor. Aramızda 4-5 metre kala fark ediyorum: Yahu bu o kadar da küçük değil. “Kepçe” diye sesleniyorum hemen, Hür Abi Şenol Abi’nin eline tutuşturuyor kepçeyi, Şenol Abi koşarak geliyor, İbrahim Abi de geliyor. Balığın kafasını biraz yukarı kaldırıyorum; altından kepçeleyiveriyorlar hemen. Keyfimize diyecek yok tabii. Sonra İbrahim Abi “Ya, kameraya alacaktım ben bunu, gene unuttum” diyor. “Bir dahaki sefere” diyoruz biz de. Balığı ölçüyoruz, 61-62 cm kadar ve tahminen 2,5 kg civarı. Geçen günkü levrekle aynı yani. Şaşırıyorum aslında. Geçen seferki, 4-5 kglık levreklere taş çıkaracak kadar agresifti, bu seferki öylesine uysal. Tuhaf balık şu levrek, ne zaman ne yapacağı, nerede oltanıza bineceği, oltanıza bindikten sonra nasıl davranacağı hiç belli olmuyor. İbrahim Abi’ye saati sormayı akıl ediyorum, “01.30” diyor.

    Sabah yaklaşık 06.00’ a kadar devam ettirdiğimiz avımızda başka hiçbir hareket olmuyor. Sonra bir iki kare fotoğraf alıp eve yollanıyoruz.

    Aşağıda ilk cevapta bu avda kullandığım takımla ilgili bazı bilgiler vereceğim; ama şimdilik sizi bu avın fotoğrafları ile baş başa bırakıyorum:

    İbrahim Abi, ben ve paşalar:
    [​IMG]
    Ben, Hür Abi ve Şenol Abi:
    [​IMG]
    Ve hep beraber:
    [​IMG]
     
  2. koxford

    koxford nada

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    nada
    En İyi Avı:
    nada
    Bu avda kullandığım takım şöyle:

    KAMIŞ:
    Kullandığım kamış, Shimano Catana BX 300MH (SCATBX300 MH), iki parça spin kamış:
    [​IMG]
    Bu kamış, 300 cm boya ve 15-40 g.lık bir atar aralığına sahip orta sert bir kamış. Çok hafif takım kullananlar için biraz ağır gelebilecek bu kamış 15-40 g.lık bir atar aralığına sahip olsa da, belki biraz da uzunluğundan ötürü, ben bu kamışla 8 g.lık sahteleri bile gayet uzağa atabilmekteyim ve uzun atışlar bakımından kamışımdan çok memnunum. Bu kamışın çok esnek, tabir caizse lastik gibi olmamasından da çok memnunum, zira çok esnek kamışlarla hedeflediğim noktalara dakik atışlar yapmakta daha çok zorlanmaktayım, hatta bunu pek becerememekteyim. Elbette bunun sebebi çok esnek kamışlara alışkın olmamam da olabilir. Bence oldukça sağlam olan bu kamış, kendi atar aralığındaki sahteleriyse gerçekten çok iyi atmaktadır. Kamışın uzunluğu, dediğim gibi, sahtelerinizi daha uzağa atmak bakımından fayda sağlamaktadır, fakat bu kadar uzun bir spin kamışın sakıncaları da yok değildir. Söz gelimi, iri bir balık aldınız ve tek başınasınız; kamışınızın uzunluğundan ötürü zorlanacaksınız. Bunun sebebi, kamışın uzunluğundan ötürü balıkla aranızda balığı kıyıya getirdiğinizde bile fazla mesafe olacak olmasıdır. Bundan başka, bu kamışla, hem biraz ağırca hem de uzun olmasından ötürü, örneğin wtd aksiyonu vermeniz çok zor olacaktır. Sizin özel bir çabayla aksiyon vermeniz gereken su üstü sahteler için daha hafif ve daha kısa kamışlara yönelmelisiniz (elbette kullanacağınız kamış boyunda sizin boyunuzun da önemli olduğunu unutmadan).

    MAKİNE:
    Kullandığım makine Ryobi Ecusima 4000vi:
    [​IMG]
    İyi bilinen bu makineyi ayrıntılı olarak anlatmama gerek yok, zaten bu makinenin ayrıntılı anlatılacak bir numarası da yok. Sadece, fiyatına göre oldukça iyi bir makine olduğunu söylemekle yetineceğim. Bir yıldır kullanıyorum, pek çok av yaptım, henüz bir sorun yaşamadım. Elbette, piyasada çok daha üstün makineler var; ama dediğim gibi, bu makine de fiyatına göre bence gayet iyi. Her makinede olduğu gibi bu makinede de makineyi özenli kullanmak, makinenin gerekli bakımlarını yapmak lazım kuşkusuz. Ben makinemi kumdan, tozdan topraktan sakınmaya çok özenirim; makinemi her avdan sonra tuzdan arındırmaya bakarım (özellikle de mandaldaki misina sağan küçük makarayı); gerektiğinde gerekli aksamını yağlarım. Bu makine, 0.25 mm misinadan yaklaşık 250 m kadar almaktadır.

    MİSİNA:
    At-çek avlarında ilk kullandığım misina Asso Doule Strength 0.24 mm olmuştu. Bu misina sağlam sağlam olmasına ama, bence korkunç yüksek bir hafızası var. Bir de birkaç kez klipsteki düğüm yerinden kopmuşluğu olduydu. Bilemiyorum; belki de ben pek iyi bağlayamamıştım. Yaklaşık son iki aydır, bir tavsiye üzerine, ef&fe Latex Super Soft misinanın 0.25 mm olanını kullanıyorum:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    Etiketinde çeker değeri 7.390 kg görünüyor. Çekeri o kadar var mıdır yok mudur bilemem ama, sağlamlığından kuşkum hakikaten yok (koparayım diyorsunuz bir türlü koparamıyorsunuz). Super Soft dediğine de bakmayın, öyle aşırı soft, lastik gibi sünen bir misina da değil; ama yumuşak bir misina, üstelik çok güzel ve sağlam düğüm tutuyor. Hafızasıysa bence Asso Double Strength’den kat be kat az. Vel hasılı kelam, ben bu misinadan gayet memnun kaldım. 300 metresinin etiket fiyatı 15 ytl idi, fakat pazarlık ediniz, daha ucuza alabiliyorsunuz. Yalnız bir şeye dikkat etmek lazım: Bu misinanın sarılı olduğu makara, resimlerde de görüldüğü üzere, şeffaf mika bir kutunun içinde duruyor (bu da iyi bir şey, mika kutu bir işinize yarar). Alacağınız misinanın makarasını bu mika kutudan çıkarıp misinanın makaraya düzgün sarılıp sarılmadığını kontrol ediniz; eğer sarım hatalı görünüyorsa başka bir paket alınız (ben alırken bazı makaralar iyi sarılmamış gibi bir izlenim verdiydi, ondan söylüyorum). Neme lazım, kötü sarım probleme yol açabilir.

    KLİPS:
    Son birkaç avda, elimde daha uygun bir klips olmadığından, Remixon’un YM-3005 kodlu fırdöndülü klipsinin 12 no’lusunu kullandım:
    [​IMG]
    10’luk paketlerde gayet ekonomik fiyatlara satılan bu klipsin paketinde çeker değeri 6 kg görünüyor. Küçük ve hafif olduğundan sahtenin aksiyonuna olumsuz bir tesiri olmadığı kanaatindeyim. Bu klipsi, fırdöndüsünü yankeski ile keserek kullanmanız da mümkün (ben son avlarımda fırdöndüyü kesmemiştim). Bundan başka, klipsi açarken klipsin kendi doğal açıklık aralığını fazla zorlamamaya bakınız, çünkü bu açıklığı klipsin metalini zorlayacak kadar fazlalaştırmaya çalışırsanız, klipsin metali yorulup kırılabilir (yemli bir avda başıma gelmiştir). Bir de, bu klipsi bir iki avdan fazla kullanmamalı bence.

    SAHTE:
    Bu avda da yeni sahtem River2sea Triho Minnow 120f ile çalıştım ve balığı bu sahte ile aldım. Sahtemin renk kodu HB06:
    [​IMG]
    Gerçi onca yakamozda meselenin sahtenin renginde değil de aksiyonunda olduğuna şahsen ikna olmuş durumdayım artık. Bu sahte, sahteyi sabit bir devirde ve kamışınızla ekstra bir hareket yapmadan çektiğinizde iki aksiyon sergiliyor: Bir yandan bir sağını bir solunu gösterecek şekilde aksiyon kazanırken bir yandan da tatlı bir “S” çizerek geliyor. 12 cm uzunluğunda, 14,5 gr ağırlığında, 1,5-1,8 m batarlı ve üç iğneli bu yüzen tip sahtenin atımının fena olmadığını daha önce söylemiştim (ama daha üst sınıf ve özel ağırlık ayarları yapılmış sahtelerle kıyas kabul etmez her halde). Son olarak, bu sahtenin bilyeleri sahteyi ağır ağır çekerken bile gerçekten iyi tıkırdıyor. Tek kusuru, boyasının çabuk yıpranacak gibi görünmesi.

    Bu avda İbrahim Abi’nin kullandığı ve balık aldığı sahteden de biraz bahsetmek isterim: 061 renk kodlu Strike-Pro JL-092F:
    [​IMG]
    Aslında bu sahte Strike-Pro’nun Arc-Minnow serisine ait. Bu seriden benim kullanıp bildiğim 2 boy var: 9 cm’lik JL-120F ve 10.5 cm’lik JL-092F:
    [​IMG]
    İkisi de yüzen tip ve ilki 8, ikincisi 11 g. İlki 1.3-2.4 m, ikincisi 1.4-2.2 m batar aralığına sahip. Bu sahtelerin aksiyonu da River2sea Triho Minnow 120F’ninkine benziyor. Tabi bu sahteler River2sea Triho Minnow 120F’ye göre daha inceler ve ondan farklı olarak üzerlerinde 3 adet değil 2 adet üçlü iğne var. Bu sahtelerin atımlarının da fena olmadığını belirtebilirim.

    Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar. Sağlıcakla kalınız ve rast gele.
     
  3. Serkan.ist

    Serkan.ist Hidayet

    Mesajlar:
    424
    Şehir:
    Ankara
    Yeter ama yaaaa... Yaptığınız müstehakmı.... Giden var gidemeyen var. Milletin biyerleri şişecek...









    Tebrikler:)
     
  4. Arev

    Arev Levent

    Mesajlar:
    29
    Şehir:
    Terapia
    Ryobi Ecusima 4000vi bu makineden bende de var "pamuk" gibi. :)

    bu arada güzel bir av olmuş.
     
  5. koxford

    koxford nada

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    nada
    En İyi Avı:
    nada
    Serkan Bey, özür dilerim:) Yaz dediydiler, ondan yazdım:) En kısa zamanda en bi güzel avı yapmanız dileğimle; esen kalın ve rast gele.
     
  6. koxford

    koxford nada

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    nada
    En İyi Avı:
    nada
    Levent Bey, teşekkür ederim. Sizin gibi ve yukarıda belirttiğim gibi bu makineden ben de memnunum. Şimdilik farklı koşullara uygun farklı spin kamışlar aramaktayım (tabi önce parayı bulmam lazım:)). Sağlıcakla kalınız ve rast gele.
     
  7. KULL64

    KULL64 Emrah

    Mesajlar:
    1.836
    Şehir:
    TURKIYE
    Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    cok guzel rapor.Tebrikler...
     
  8. ..........

    ..........

    Mesajlar:
    96
    harika bir rapor . . daha büyüklerinin takılması temennisi ile tebrik ederim
     
  9. murat kayadelen

    murat kayadelen Murat Kayadelen

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    857
    Şehir:
    İstanbul - Değirmendere
    Aykut böyle güzel bir avı, güzel kareler ve güzel anlatımın için teşekkür ederim. Güzel avların ve raporların daim olsun, keyifle okuyoruz selamlar..
     
  10. pirana19

    pirana19 Serhat ÖZER

    Mesajlar:
    451
    Şehir:
    ÇORUM-GİRESUN
    Favori Kamış:
    OKUMA SALİNA 240 10-40
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000CFB
    Raporda balıklarda harika... DEvamını dilerim . Bende Giresunda okurken ARkadaşlarla sözleşip giderdim levrek avlamaya. ama biz daha çok yemli yakalardık. RAstgele.. avlarınızın devamını diliyorum.
     
  11. JOHNY GUITAR

    JOHNY GUITAR Deniz Erdeniz

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    185
    Şehir:
    Mersin
    Aykut arkadaşım merhaba,
    değerli paylamışın için tşk. Önceki gün yapmış olduğun ve bugünkü anlattığın av imrenilmeyecek gibi değil. Ben tekne ile amatör balıkçılık yapkmaktayım ve bugüne kadar hiç at çek yapmadım, Bu aralar sırtı işine heveslendim :) vermiş olduğun bilgilerden faydalanmaya çalışıyorum, rapala rengi hb06 demiştin, paylaşmış olduğun resimde rapala sırt rengi maviye benziyor, bu no malzemecide kahverengi tonlarında idi bir yanlışlık mı var acaba bilgilerini rica ederim.
     
  12. koxford

    koxford nada

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    nada
    En İyi Avı:
    nada
    Teşekkürler Emrah, rast gelsin.
     
  13. koxford

    koxford nada

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    nada
    En İyi Avı:
    nada
    Ömer Bey teşekkür ederim. Bütün avlarınız ve her şey gönlünüzce olsun.
     
  14. koxford

    koxford nada

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    nada
    En İyi Avı:
    nada
    Murat Bey teşekkür ederim. Sizin de avlarınız daim ve bereketli olsun.
     
  15. koxford

    koxford nada

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    nada
    En İyi Avı:
    nada
    Sevgili Serhat, teşekkür ederim. Çok istiyorum ben de Karadeniz'i görmeyi ve oralarda avlanmayı. Bu arada, Çorumlu olduğunu görüyorum. Babam işi icabı 6-7 yıl Çorum Osmancık'ta kalmıştı; Kızıl Irmak'ta yayın, sazan ve öksürüç maceralarım olmuştu o zaman, çok güzel yerler hakikaten. Avlarının daim ve bereketli olmasını dilerim.
     
  16. enginson

    enginson engin

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    2.161
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    Maşallah :) Tebrikler ...
     
  17. pirana19

    pirana19 Serhat ÖZER

    Mesajlar:
    451
    Şehir:
    ÇORUM-GİRESUN
    Favori Kamış:
    OKUMA SALİNA 240 10-40
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000CFB
    Osmancık şirin bir ilçemizdir. Ben Çorum merkezdeyim. Karadeniz'de levrek daha geç büyüyor ege ve akdenize göre. Bu sebepten daha lezzetli. Ayrıca karadenizde yaşamayanlar bilmez ama 15 kg civarı levrek bile yakalanabilmektedir kimi zaman. Ben o kadar büyüklerini tutamamıştım ama 4-5 kg civarı balıklar almıştım. Deniz levreğinin ne kadar mücadeleci ve avının ne kadar zevkli olduğunu biliyorum . O sebepten deniz kenarında olduğunuz için çok şanslısınız. Tekrar tebrik ederim. Ayrıca memnun oldum Serhat ben
     
  18. koxford

    koxford nada

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    719
    Şehir:
    nada
    En İyi Avı:
    nada
    Deniz Bey merhaba ve teşekkür ederim. Fotoğraf makinem olmadığından resimleri kırık dökük eski bir telefonla çekiyorum, dolayısıyla renkler biraz kayıyor. Ama HB06 renkte kahverengi tonda bir yer yok. Sahtenin tam altı mat beyaz, yan-altı holografik gümüş rengi, yan üstü holografik turkuaz, en üstü siyah. En alttaki resim River2sea Triho Minnow 120f'nin benim kullandığım HB06 renk kodlusuna ait:

    [​IMG]

    Sırtı avlarınızın bereketli geçmesi dileğimle; sağlıcakla kalın ve rast gele.
     
  19. alcedo

    alcedo ümit

    Mesajlar:
    321
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Abu Garcia 2.40 7-28 gr
    Favori Makine:
    Abu Garcia Cardinale 3
    En İyi Avı:
    5,5 Kg aynalı sazan, 2,250 Levrek
    Yine güzeeel bir rapor... Tebrikler, afiyet olsun(-ki muhtemelen olmuştur)... Bu arada birşey sorayım Aykut (isimle hitap ediyorum ama, umarım sakıncası yoktur) avlandığınız merada derinlik nasıl?
     
  20. modena

    modena

    Mesajlar:
    1.911
    hepiniz çok yakışıklı çıkmışsınız...bravo valla...gittikçe heyecanlanıyorum...:)