Resim:blog.makezine.com Deniz göl ve akarsularımızda ki, balık popülâsyonunun yok olmasının birinci ana sebebi ve failleri bulundu! Buna göre yaptığım araştırma sonucunu sizinle paylaşmaktan gurur duyuyorum! Aşağı Akdeniz’den başlayarak Hatay, Adana, Mersin. Antalya' dan Ege’ye; Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Çanakkale'den geçip yukarıya doğru, Saroz’ Körfez kıyılarını dolaşıp, Çanakkale Boğazından içeriye giriyorum. Marmara fay hattının her iki kıyısından İstanbul Boğazına kadar olan bölümde, gördüklerime inanamayacaksınız. İstanbul Boğazının her iki yakası evlere şenlik! Önce Boğazdan Batı Karadeniz’e Istranca kıyılarından Yıldız dağları ve Mahya Tepelerinin gölgesinde İğneada ve Beğendik’i geçerek Bulgaristan sınırına ulaşıyorum. Bu kez Bulgaristan sınırından geri dönüp İstanbul Boğazından Doğu Karadeniz’e yönelip, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin Hopa’ya kadar olan kıyı şeridini adım adım geçiyorum. Akaryakıt takviyesi yaptıktan sonra Çoruh Nehri üzerinde ki raftingcilere selam verip Tortum Gölü üzerinden, Çıldır gölü, Aras Nehri, Murat Nehri ve ufacık göllerin üzerinden geçerek Van gölüne geldim. Suriye sınırından Dicle Nehrini takiben Hazar Gölüne ve Keban Barajına ulaştım. Burada biraz soluklandıktan sonra Fırat Nehri üzerinden Karakaya Barajı ve oradan Atatürk Barajına geçtim. Tekrar Suriye sınırından Ceyhan ve Seyhan Nehir’ini dolaşıp yukarıya doğru Tötürge Gölü ve oradan iç Anadolu’ya Tuz gölüne ve Kızılırmak nehrinden yukarı orta Karadeniz’e, Yeşilırmak Nehir in’den Hasan, Suat Uğurlu ve diğer küçük barajların üzerinden Gökırmak Nehir’ine ulaştım. Küçük çaylardan, atlaya zıplaya Karadeniz kıyısından, Sapanca Gölüne ve tekrar aşağıya doğru Sakarya Nehir’ini takiben, birçok irili ufaklı barajları aşıp, Eber Gölü ve Hocanın Akşehir Gölü üzerinden aşağıya indim. Beyşehir, Eğridir ve Burdur Gölü üzerinden Dalaman Çayı ve buna müteakiben Dalyan ve Köyceğiz göllerine ulaştım. Arada yemek ve yakıt takviyesi için duruyor ve sonra devam ediyordum. Ege’ye paralel iç kısımdan yukarı çıkarak Bafa Gölü ve oradan Büyük Menderes Nehiri üzerinde veya kollarında ki barajları aşarak Işıklı Gölüne geldim. Karayeli peşime alarak batıya doğru uçup, Gediz Nehirine, Demirköprü Barajına ve Marmara Gölüne, oradan da tekrar Ege’ye ulaştım. Kıyı şeridinden ayrılarak orta ve batı Karadeniz ortasına doğru Kaz dağlarının üzerinden uçarak irili ufaklı barajları aşıp, Kuş Gölü ve Ulubat Gölüne geldim. Tekrar, kırk beş derece batıya doğru dönerek yoluma devam ettim. Kadıköy ve Karademir Barajından sonra, Ergene Nehirine, oradan Meriç Nehirine ulaştım. Yunanistan sınırını takip ederek, Bulgaristan sınırından Karadeniz’e doğru yönelince, sırasıyla Süloğlu, Kayalı ve Kırklareli barajlarını gezdim. Daha sonra, İğneada ya Rezve deresine, oradan içeriye doğru Efendi deresi üzerinden Karadeniz’e ulaştım. Karadeniz’e paralel Mert, Saka, Bulanık, Aksicim, Durusu, Terkos, Büyükçekmece ve Küçükçekmece göllerini aşarak evime döndüm. Trakya’da ve Anadolu’da birçok yerde olduğu gibi küçük çay, dere, göl ve barajlarım hepsini yazamadım ama oralarını unutmuş değilim! Bu yolculuğumda gördüklerimi size aşağıda resimlerle sunuyorum. İşte Türkiye’de balıkların yok olmasına sebep olan failler! Trol, Tırıvırı, kaçak avcılık, ağ vs. Onların hiç suçu yok, suçlu oltacılar; aha bunlar. Devamı aşağıda.
Bu faillerden aramızda binlerce var! Elinde bu belgelerden olanlar 320x240 boyutlarda, bu yazı altına özellikle nerede ele geçirildiklerini (Bölge olarak) eklemelerini rica ediyorum. Saygılar... Not: Ayrıca resim sahibi dostlarımın hoş görüsüne sığınıyorum. Hepsi harika resimler paylaşılsın istedim. Mümkün olsa da herkesin resimlerini yayınlayabilseydim Selam ve saygılarımla...
Eee failleri yakalamak kolay mı? Soner kardeşim Selamlar... Küçük bir yazıydı bu hale geldi. Tabi, bir günümü aldı ama feda olsun arkadaşlarıma
puhahahahaha çok güldüm yaaa oturdum ciddi okuyorum vay adam evliya çelebi gibi gezmiş dedim puhahaha çok güldürdün beni talib abi allah senide güldürsün
Olmadı şimdi Ali kemal Talip abin gezdiyse gezmiştir bak sen, daha neler çıkacak bu geziden gör. Aslında "Mister No" gibi kendi uçağım da var, ama sonraki yazımda kullanacağım Selamlar...
Yahu talip Abi.Senin resimlerin buyuk cogunlugunu ben yeni goruyorum :S Ne guzel avlar onlar oyleee :S :S :S Hele heleee.Maasallah.Rastgele...
Eyvallah Emrah kardeşim bakma öyle pek balık raporu yazmadığıma gerekirse balık haline çeviririm sayfalarımı. hani hasetlik olmasın diye Görüşmek üzere sevgili kardeşim Selamlar...
Eh be Abicim ! Ben yazilarini begenerek okuyorumda .... Ama baliklarida raporlada memleketin baliginin tukenmedigini anlayalim yahu O kilic,orkinos,dev levrekler felan.... Eger Turkiyede avladiysan cok sevinirim bu habere Rastgele...
Sevgili Emrah kardeşim resimlerin hepsi Türkiye menşe'li; ayrıca, tabi ki hepsini ben tutmuş olmak isterdim ama nerdeee Çeşit balıklarımız az da olsa var çok şükür. Kaçak avcılık ve trol kontrol altına alınmış olsa, çok daha güzellerini yakalayacağız inşallah. Selamlar...
Insallah Talip Abi insallah. Eger trol,kacak avcilik vs...gibi illletlerin onune gecilirse vallahi piyango cikmis gibi sevinirim (Bu arada o baliklarin Turkiyede yakalanmis olmasina nasil mutlu oldum bir bilsen ) :') Rastgele...