24.10.2010 tarihli Su Ürünleri hali fiyat listesi: Ürün Birim En Düşük Fiyat (TL) En Yüksek Fiyat (TL) Çinekop Kasa 230,00 250,00 Çinekop (Akdeniz) Kilogram Çinekop (ince) Kasa 100,00 120,00 Çipura Kilogram 8,00 10,00 Hamsi Kasa 80,00 100,00 Hamsi (donmuş) Kap Hamsi (Karadeniz) Kasa Hamsi (karışık) Kasa İlarya Kasa 20,00 30,00 İspendek Kilogram 7,00 7,50 İstavrit Kasa 100,00 120,00 İstavrit-Kıraça Kasa 50,00 60,00 İthal Uskumru Kilogram 3,00 4,00 Kefal Kasa 50,00 60,00 Kılıç Kilogram Kıraça Kasa 40,00 Kofana Adet Kolyoz Kasa Levrek Kilogram 7,00 9,00 Lüfer Adet 20,00 22,00 Evet, başlıkta görüldüğü üzere bu konuyu burada açmak istiyorum. Belki bunun bilimsel bir açıklaması vardır. İlarya’yı kasa ile tutmak serbest (!) olta ile tutmak yasak olabilir mi acaba! Şaka tabi Mutlaka bir açıklaması vardır eminim. Belki bir dernek görevlisi bunu bize açıklayabilir, hep birlikte bilgi sahibi olabiliriz. Selam ve saygılar...
müeyyidesi olmalı ki Dün akşam haberlerde sanırım izmitte idi zabıta kasa kasa limit harici balıklara el koymuş ve hayvanat bahçesindeki penguenler balık ziyafeti çektiğini izlemiştim üstelik balıkçılara ceza da kesilmiş keşke sadece izmitle sınırlı kalmasa tüm balıkçılık yapılan illerimizde bu hassasiyet olsa.
Kıraça da mı çiftlikte yetiştiriliyor kardeşim, hale gidip görün yapraklar, kıraçalar, küçücük kırlangıçlar kasa kasa satılıyor. Orada satılmasa balıkçı tezgahlarına nereden gelecek. Tezgahlar limit altı balıklarla dolu. Denetim adına hiç bir şey yok, herkes her istedigini yapıyor.
bu gün kocaeli halinde yapılan denetimde 50 kasa balığa el konuldu diye haber vardı bir kanalda...yoplam 50 kasa kıraça ve barbuna el konmuş ve para cezası kesilmiş...el konulan balıklar hayvanat bahçesinde ki penguenlere verilmiş... bu sadece bir haber...yani bu bir istisna...yani istisnalar kaideyi bozmaz...denetim yok...bizler sadece kurtara bildiklerimizi kurtaralım...
Yasak ve kurallar bizim gibi Başında AMATÖR olan balıkçılar için uygulanan bir durum. Bizler bu işleri ticari amaç için yapanlardan daha çok olduğumuz için kurallar daha doğrusu uygulanan kurallar hep bize ceza olarak geri dönüyor. Devlet de yarın öbür gün bir rapor acıkladığında ben şu kadar ceza kestim diyor, ama bunun ne kadarı ticari ne kadarı amatörden olduğu belirsiz. Ticari olarak yapanlar da bir şekilde işini uydurmuş hadi adına kar payı diyeyim, Kar Pay'ı dağıtarak, balık katliamı yapmaktadırlar. Alan razı, veren razı bir durum. Zaten vatandaş da geçim derdinde sirkülerden millet bir haber, gerçi haberi olsa ne olacak ki, ucuz diye verecek parasını o gün karnını doyuracak. Bizde burada ne olacak halimiz diye konuşup duracağız.
Açıklaması elbet var, çalışınca oluyor, izmitin heryerine rastlayabileceğiniz bir slogan; 50 kasa göstermelik yakalanan balık; izmitte ki kıyıcı kardeşlerin ve diğerlerinin tekneleri niye denetlenmiyor? caydırıcı ceza kesilemiyor, şimdi şöyle diyen çıkabilir, şukadar para cezası kesildi falan diye, ama ertesi gün bu zihniyet denizlere ağ atıp balık tutuyorsa, demekki caydırıcı değil, biryerlerde bir yanlışlık var, vatandaş bunu artık düşünebilmeli, düşünemiyorsa, burada bir yanlışlık var demekki...!!! bu vatandaş, çaçayı görüp, hamsi kaça diye soruyorsa, norveç uskumrusunu palamut niyetine afiyetle miğdeye indiriyorsa, vatandaştada bir düşünce bozukluğu var demektir, Şu meşhur, çalışınca olduran büyükşehir belediye başkanı neden yeni balık mezat açılısını yapıyorda, buradaki balıkların boyunu, posunu kontrol edemiyor, yoksa sabah yürüyüşlerinden, vede çok çalışmaktan vakit ayıramıyormu, neden balık pazarı denetlenmiyor, hesap sorulmuyor? ufacık mezgitler, kraçalar ve diğerlerine sık sık rastlamak mümkün, Ama dedikya işte ''nasılsanız öyle idare olunursunuz'' hükmü icra olunuyor, Ne mutlu dertleri vede sıkıntıları dert edinip düşünebilenlere.....
Maalesef çok doğru. limit altı balıklar profesyonel balıkçılar tarafından kasa kasa yakalanmakta. Kontrol daha da sıklaştırılmalı. Kocaeli'ndeki olay güzel ama bunun göstermelik olmaması ve bu haberleri hemen hergün duymalıyız. İlarya kefalin küçüğü ve kıraça ile birlikte onun da yakalanması yasaktır. İstavritin ve hamsinin %5 %10 boy toleransını kabul edebilirim ama ilarya çok farklı bir balık. Gırgırlar başıkara mola yapmıyor herhalde Geçtiğimiz pazar boğazda balıktaydık kıraçadan başka bir şey çıkmıyordu. Oltamı yemliye yatırdım ama tık yok. Gırgırlar sağımızda solumuzda mola yapıyorlardı. Tabi denetim sahil güvenlik filan hangi birine baksın. Saldım çayıra mevlam kayıra Neyse en iyisi Hal'e gidip ne olduğunu yerinde öğrenmek! Konuya ilgi gösteren arkadaşlara teşekkür ederim...