Sonunda Oldu: Kıyıdan Jigging İle Levrek Avı

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında koxford tarafından paylaşıldı.

1. koxford

koxford nada

En İyi Avı:
    nada
    Değerli Dostlar, herkese merhaba. Bu konunun bütün mesuliyeti, gökkuşağı gibi renkli eşim Mine Demir Aytış’a aittir:

Sabah 04.00 sularında eşimin avlanma tutkusu pik yapınca, takımları hazırlayıp ilk otobüsle yola koyulmaktan başka çare kalmamıştı:eek: :eek: :D Bendeniz, daha takımları hazırlarken kıyıdan jig denemeye karar vermiştim. Saat 07.30 sularında avlağımızda yerimizi almış ve avlanmaya başlamıştık. İlk iki sonuçsuz takibi, at-çek yapan eşim aldı. Bir süre sonra 18 g.lık bir Maria Mucho Lucir’i (renk kodu BLH) ziyaret eden zargana, kıyıdan jigging denemelerimizin ilk konuğu oldu:) Ardından jigin parıltısının ardındaki aynalarını gördüğüm fakat cinslerini bilemediğim iki balığın takibini aldım. Nihayet, saat 10.15-10.30 gibi güzel bir balık jigime binmişti. Açıkça söylemek gerekirse, aklımdan ilk geçen şey sevgili av partnerim Turgay Karaaslan’ın (modena) da orada olması gerektiği idi. Bunu aklımdan geçirir geçirmez – ve oltanın ucunda ne olduğunu inanılmaz merak ederken – 10 m. kadar ilerideki taşlarda avlanan eşime seslendim. O da üşenmemiş, fotoğraf makinesini de getirmiş; bakın bu davranışı ne kadar da güzel bir meyve vermiş:

Kıyıdan Jig İle Levrek

Eşime ne kadar teşekkür etsem, onu ne kadar tebrik etsem azdır: Bu anı onun sayesinde ölümsüzleştirebilmemiz bir yana, balığı almak için kamışı ona verdiğimde çekime hala devam etmesi gerçekten takdire şayan - bütün bu güzelliğe vesile olansa gene o idi.

Ve işte ödülümüz:

Evet sevgili Dostlar, bu anlar bizi gerçekten çok mutlu etti; bir süredir merak saldığım ve ancak birkaç kez deneyebildiğim kıyıdan jigging tekniği ile kayda değer bir av yapabilmiştik. İnsan sevinince yerinde duramıyor, biz de duramadık; hemen telefona sarılarak bu – bizce – harika haberi önce çok değerli av partnerim Turgay Karaaslan ile, hemen ardından da çok değerli büyüğüm, kendisiyle beraber vakit geçirmekten ve avlanmaktan büyük keyif aldığımız, Bahadır Sarıca ile paylaştık. Sonrası ise gidip marketten abur cubur alıp yemek, hoş muhabbet ve kısa süreli bir iki atış ile geçti. Nihayetinde, bu güzel anları şimdi bir de sizinle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Sizlere kullanılan takımın ayrıntılarını vermeden önce, kıyıdan jigging denemesine dair kısa süreli bir videoyu da paylaşmak istiyoruz:

Kıyıdan Jigging

Kullanılan takımın ayrıntıları şöyle:

Kamış: Okuma V-System, 40-80 g. atarlı, 10’/3 m. (35-40 g.a kadar olan hafif jiglerle kıyıdan kullanılabileceği kanaatindeyim; benim bu kamışla kullandığım en ağır jig 25 g. idi)
    Makine: Ryobi Ecusima 4000vi (bu makine bakımlı kullanıldığında at-çek için gayet uygun; ama kıyıdan jigging için daha iyi makinelere yönelmek lazım sanırım)
    Misina: 0.18 mm Remixon Silk Dyneema Braided Line (fiyatı uygun olan bu misinayı 15-20 gündür kullanıyorum, şimdilik bir problem yok; zaman geçsin, bakalım ne olacak)
    Leader: Ef&Fe Latex Super Soft, 0.30 mm, iki kamış boyu (hiç kuşkusuz iyi bir fluorocarbon misina daha isabetli olabilirdi, ama ben elimde bu olduğu için çok güvendiğim ve sevdiğim bu misinayı kullandım. At-çek avlarımda bu misinanın 0.25 mm olanını hala kullanıyorum; fakat jigging de sert kamış hareketlerinin yanı sıra, atış esnasında jigin kompakt yapısı ve ağırlığı da leader’ın jige bağlandığı düğümü sürekli ve çok zorladığından leader’da 0.30 mm’yi tercih ettim).
    Levreği Alan Jig: Shout Dangan 20 g. 142DG-P

İşte takım ile ilgili bazı görseller:

Değerli dostlar, takip edebildiğimiz kadarıyla, kıyıdan jigging (shore jigging) de başlı başına bir derya (bu işin kendine özgü kamışı, şusu busu var); bizimkisi elimizde bulunan ve gücümüz nispetinde ulaşabileceğimiz ekipmanlarla kendimizce bir uyarlama yapmaktan ibaret. Bu tür denemeler yapmak, hele bir de bunlarla neticeye ulaşmak gerçekten çok keyifli. Biraz daha tecrübe kazandıkça, tecrübelerimizi sizlerle daha ayrıntılı ve teknik (kamış seçimi, aksiyonlar, vs.) bir şekilde paylaşmak gayretinde olacağız. Sağlıcakla ve sevgiyle kalınız.

2. modena

modena

sabah senden gelen telefonla dalgın olan kafam bir anda dağıldı...telefonu kapattık dan sonra kendime bir nescafe yaptım...sonra senin heyecan dolu mutluluk dolu cümlelerini geçirdim aklımdan ve en sonunda kahkaha attım...sen yok musun sen...:D

senin sayende tanıma fırsatı bulduğum bu stille yapılan bu levrek avı inanıyorum ki kıyıdan yaptığımız spin avlarına yeni bir soluk getirecek...ve galiba bundan sonra yaptığımız spin avlarının % 50 si bu sistemle gerçekleşecek...

ekipman konusuna değinmişsin bu bence çok iyi olmuş...OKUMA V SYSTEM kamıştan memnun kalman güzel...galiba okuma ekonomik fiyatlara kamış yapma işini iyi beceriyor...ayrıca bu kamışlarla verilen taşıma tüpü(bazuka) ayrı bir güzellik...

bu arada esas kahraman çok değerli eşin mine hanıma bence senden daha çok teşekkür etmek gerekiyor...neden mi...acaba o orada olmasaydı sence bu rapor bu kadar heyecan verici olurmuydu...;)...

açıkça söylemem gerekirse şu an yerimde zor duruyorum...şu sıralar benimde peşinde olduğum akyalar için bu bence çok harika bir seçenek...

sevgili ve pek değerli kardeşim av partnerim...

sen bir harikasın...bana yaşattığın bu mutlu gün için sana çok teşekkür ederim ve elbette ki eşin mine hanıma...kucak dolusu sevgileri yolluyorum size...

Son düzenleme: 25 Kasım 2010
  3. Bahadır Sarıca

Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Aykut
    Öncelikle çok çok tebrikler. :)
    Uzun zamandır üzerinde araştırmalar ve denemeler yaptığın jigging yöntemi ile ilk levrek sonucuna ulaştın. Kıyıdan jig ile levrek gerçekten Türkiye’de bir ilk. Senin gibi ilklere imza atan bir dost ise bizler için harika bir duygu. Telefonu açtığında sesindeki heyecan ve mutluluğun, gözlerimin önündeydi. Bu anını ve keyfini paylaştığın için tekrar teşekkür ederim.
    Mine Hanım ise her zamanki gibi anı çekimleriyle unutulmaz kılmış. Yakında kısa metrajlı filmlere başlarsa sakın şaşırma.:D İkinizede sonsuz teşekkürler ve tebrikler…
    Keyifli avlarınızın devamı ve sevgilerimle…:)

4. enez22

enez22 irfantunalı

Favori Kamış:
    Shimano Catana
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    levrek 3 kg,sinarit 5 kg.
    tebrikler

sizi tebrik ediyorum, gerçekten harikasınız. Sizin avlarınızı (TURGAY abi dahil) okumak incelemek ve bişeyler öğrenmek gerçekten çok zevkli bu yüzdende teşekkür ediyorum.:)

5. levrekavcısı61

levrekavcısı61 Ekrem

Favori Kamış:
    El oltası.
    Favori Makine:
    yok
    tebrik ederim bol levrekli avlar diliyorum.

6. Enes SAVE

Enes SAVE Enes SAVE

7. 3182

3182

Çok renkli bir av raporu olmuş. Anlatım videolar detaylar her şey 4x4 lük.

Tebrikler rastgelsin.

8. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    tebrikler. acaba spin stilinden farkı nedir. neden jigging diye adlandırdınız.

9. İzmirli51

İzmirli51 Fikret ALAYLIOĞLU

Favori Kamış:
    2,59 cm Shakespeare UglyStik Lite, 2,40cm Dam EMotion 25 IM6X ,
    Favori Makine:
    Sahara 3000FD ve Sonora 2500FB - 4000FB
    En İyi Avı:
    Levrek 1,950 kg
    Sevgili Aykut kardeşim merhaba,
    Sevincini ve denemelerinin başarısını yansıtan, güzel paylaşımlı satırların için tebrikler ve teşekkürler. Değerli eşin Mine hanımla birlikte nice güzel avlarınızın ve paylaşımlarınızın olmasını canı gönülden dilerim.
    Sevgilerimle..

10. melanqoliq

melanqoliq FATİH KOÇ

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin, Lineaeffe master jig
    Favori Makine:
    Shimano Hyperlop, Ryobi Ecusima 3000vi, Okuma Salina SA 2 16000
    En İyi Avı:
    Sülemem nazar değer :D
    Fazla değil çok yakında oltanın ucuna kibrit çöpü bağlayıp yakalayacanda şaşırmayacam..
    Harikasın kardesim, inan bana balığı yakalamış ve şunla yaptım bunla yaptım diye anlatmış olmandan değil, sizler olayı öyle bi şekilde sunuyorsunuzki o ankine çok yakın bi tat kalıyo bizlerde.. ve bu sunum bile övgünün en güzelini hakediyo.

tebrikler. tebrikler..

11. stillborn19

stillborn19 Sezai

Favori Makine:
    Kamış:Linaffe,Captain,Remixon makina:Virax Charizma
    En İyi Avı:
    Sudak 3 kg
    Çok güzel ben İnanıyordum Kıyıdan Jig ile avlanıla bileceğini bizde tatlı su levreğinde biraz deneme yaptık ama barajda doğru düzgün balık olmadığı için ne jig sahteye vurdu nede atçek ile başarılı olabildik sizin adınıza çok sevindim en kötü gününüz böyle olsun dileklerimle Hoşcakalın

12. efe can

efe can engin

Favori Kamış:
    sprıt surf lıneeffe
    Favori Makine:
    okuma vsystem
    En İyi Avı:
    çupra 2.250gr
    dostum sonun da oldu vallahi tebrikler ellerine sağlık

13. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Tebrikler Aykut kardeşim, sizi ve eşinizi kutluyorum. Denizde balık var ise sizler o balığı çıkarmaya muktedir insanlarsınız.

Kullandığınız jigi ben de balığın yok zamanında arkasına iki hırsız iğne bağlayıp ufak bir parça fileto takarak kullandım. Yem balığım sadece bir küçük istavrit olduğundan ve deneme amaçlı kullandığımdan fazla uzun kalmamama rağmen 15 dakika gibi kısa bir sürede üç tane sarıkanat almıştım. Aksiyonu güzel bir jig, üzerindeki prizmatik kesimin de aksiyonundaki etkisi büyük. Arkasında fileto varken bile güzel aksiyon verebilmiştim.

Amatör balıkçılığa yenilikçi yaklaşımları geliştirip bizlerle paylaştığın için sana çok teşekkür ediyorum. Elde ettiğin sonuçlarla bende ciddi bir hayal gücü patlaması yaratıyorsun. Bu sinerjiyi hiç kaybetmemen dileğiyle.

14. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bu gidiş nereye dostlar? Bir sonraki karede neler olabilir inanın kestirmek çok güç. Her geçen gün yelpaze genişliyor ve yarın için hangi yapılamayanın olabileceği, hangi denenmemişin sonuç vereceği, hangi ustalığın ne tür bir mükemmel sonucu doğuracağını idrak edemesem de biliyorum ki bu azim, bu sevda sizlerde olduğu müddetçe bizler daha çoook güzellikleri ve hakika işleri hayran-hayran seyredeceğiz.

Bu sunumun Mine hanım adına ithaf edilmesi ayrı biz incelik ancak, kendi rumuzuyla bizzat kendisi tarafından hazırlanmış bir rapora şahitlik etmek daha bir keyifli olurdu diye düşünüyorum. Maşallah on parmağında on marifet sevgili Mine kardeşim elbet tadından yenmez raporların da sahibi olur.

;) :)

15. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

:eek: Aykut abi tebrik ederimharika bir av olmuş eşinizin av tutukusu takdir edilecek bir davarınış çok şanslısınız bu konuda :) birçok avcı eşinden muzdarip kaçma k avlar yaparken sizin eşinizi hadi kalk gidelim diyor. gıpta etim helki bi elinde kamera bir elinde olta levrek suyun üsütünde kafa atıyor ben buradan diyorum indir kamışın ucunu :eek: :eek: :confused: gidecek güzelim levrek diye kendi kendimi yerken sahneye siz çıktınız ve sağsalim aldınız heyecanım aynen böyleydi :D bende aynı anı yaşadım. Ryobi makina konusunda gerçekten güzel bir makinadır balık su üstü yaptığından ve kamışın ucu havada olduğundan zorlandığını düşünüyorum levrekte baya dişli çıkmış boyuna göre 6000lik modeli oldukça iyidir. aslında size tavsiyem kıyıdan jiging avlarınızda kamış aynı kamış fakat makinayı beklemeli avlarda kullandığınız başka bir makina varsa değiştirerek kullana bilirsiniz. İşin enterasan kısmı bugün bende jigging takımlar zerinde baya bi video ve malzeme ekipman taraması yapıyordum kıyıdan değildetekneden dikey yapılacak bir av için 100mtrelerde elimde güzel bir fiyat performans makinası daha var.:D Dediğim gibi kalp kalbe karşıymış:) :)

bu konuda basitçe şöyle açıklaya bilrim jigging denilen avlanma siyemi iki şekilde yapılır . kıyıdan ve tekneden.bunlarda kendi içinde ayrılır tekneden yapılanlar 60 gr dan 200-250grlara kadar çeşitli şekil ağırlık ve renk kombinasyonlarında bulabilirsiniz. bu ağırlıkları suyun derinliğine ve akıntının hızına göre uygun olanı seçip tekneden yatay yada dikey olrak uygulaya bilirsiniz yatay olanı tekneden belirli bir mesafede atabildiğiniz kadar atıp dibe inmesini beklersiniz ve mandalı kapatıp aksiyona başlarsınız. dikey olanı ise dibe sarkıtıp yukarıya doğru aksiyon vererek yapılır. tekneden verimli şekilde avlanmak için iyibir balık bulucu ve onun dilinden anlamak, bir adet gps mazmoz yada yem sepeti bulundurarak balık bulucudan uygun uygun kerterizlerive tepeleri bulup avlanmaktır. duruma göre sepetle yemleyip şans arttırılır. tekneden jiging akıntıda teknenin serbes şekilde bırakılarak yada çapalıyarakta yapılır.Gelelim kıyıdan yapılan jiggin yöntemine uygun meralarda dikeyde çalışa bilirsiniz ama öyle bir mera sanırım baya bi araştırmak lazım kaşif oluna bilir :) oyüzden yatay yapılan jigingten bahsedeyim av lağın derinliğine ve akıntı durumuna göre seçilen jiglerleaynen teknedeki gibi ileriatılr dibe inemsini yada gelmesini istediğimiz derinlikten gelemsini sağlarız. Bu yöntemle İstanbul kıyılarından boğazdan surf kamışlarla iyibir makina yardımıyla rapala yada diğer maket balıkaların önüne 100gr kurşun bağlıyarak yapılan atışların dez avantajlarını ortadan kaldırmış oluruz bunlar nedir(rapalanın kurşuna dolanması, aksiyonunun bozulması, lüferin kurşun araksından gelen sahteden ürmesi aradaki mesafeyi ayarlıyamamak yada kurşunun ykardan gelip sahtenin dibe sürterek gelmsi gibi ) Aykut abinin kullandığı jig bir sihirli kaşık yada albanın ağır kaşıklarından belki tek farkı renginin caf caflı olması ama dediğim gibi kaşığın diğer saydığım fonksiyonlarla çalışmasınınn imkanı yoktur onuda diğer maket sahteler gibi ağırlık arkasında kulana biliriz. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir

Lodos geldi levrek haberleri artıcak dedim oldu :) bundan sonra istanbul boğazında kıyıdan 150-200gr- 250gr lık jiglerle surf takımlarla yapılan yatay jigginler olucakmı :D:D olursa fikiri babası ben olayım :rolleyes: :cool: oltaya köpekbalığı gelirse uğraşmayın bırakın gitsin:p

16. Eran

Eran Erhan Arı

Favori Kamış:
    Shimano nexave 5-20 gr 210-240 cm
    En İyi Avı:
    47 cm levrek
    Öncelikle Seni ve eşin Mine Hanımı gönülden tebrik ediyorum abi, araştırmalarınız sonucu ortaya koyduğunuz, başarısı tecrübenizle sabit, bu güzel teknik-uyarlamaları açık gönüllülükle paylaşmanızaysa diyecek söz bulamıyorum, sağ olun var olun!! (biraz politik oldu ama içimden gelen buydu :D )
    Sonrasındaysa... Abi bu bana yapılırmı??? Nasıl durucam ben şimdi yerimde? nasıl gidicem yarın tamda çalkantılı, atçek havasında okula?
    Şaka bi yana fena bileniyorum ara tatili iple çekiyorum, kendinize çok iyi bakın, avlarınızın bereketi daim olsun.
    Saygılar.

17. zavullu

zavullu Soner

Favori Kamış:
    Alba star
    Favori Makine:
    Okuma Longbow
    En İyi Avı:
    47 cm Zargana,28 cm Kefal
    Tebrikler ÇOK GÜZEL AV OLMUŞ....Sehteler ile avlanma benimde ilgi ile takip ettigim konuların en başında inşallah ögrenirim....

18. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    tebrikler balığın da maşallahı var balık demek bile gelmiyor içimden levrek ya hemide kocaman :D

19. turty

turty turan

Favori Kamış:
    FOX HORİZON SFD
    Favori Makine:
    FOX STRATOS FS 12000 MAG
    En İyi Avı:
    TROFE SAZAN 39.50 :) nasipse
    tebrikler aykut yine bombayı patlatmışsın bu araştırmacı ve uygulamacı yönün hakikatden taktiri hak ediyor mütiş bir av olmuş avların devamı dileği ile...

Mine hanıma gelirsek eyer gerçekten kocaman bir BRAVOOO hak ediyor. çok teşekür etmek lazım av videolar eşine olan destek içinde av isteği gerçekten tebrikler. bizde hatuna balığı sevdirmeye çalışıyoruz :) şimdiye kadar balık ismini duydumu çıldırırdı şimdi benle ava gelmeyi düşünüyor inşallah bizimde sonumuz sizinki gibi olur :) :) :) :p

20. AKİF ÖZKAN

AKİF ÖZKAN AKİF ÖZKAN

Favori Kamış:
    Okuma salina spin2.40 ve bilumum kamış
    Favori Makine:
    yeteri kadarı
    En İyi Avı:
    Yeşil ırmak nehrinden bir torba dolusu tırıvırı
    gene tebrikler, yine tebrikler:) bayramdan iki gun once turgayin evinin onunde yarim saat telefonunu acmasini bekledim ama gece sabahlamissiniz:) uyandiramadim adamini:) ikinizlede gorusmeyi umuyordum ama kader:) bi dahakinde kapisini yumruklayacak yine de gorusecegim sizinle:) sevgiyle kalin kardesim . (sizde bolca var gerci:) )