Ben Bir Küçük Amatördüm

Konu, 'Makaleler' kısmında murat kayadelen tarafından paylaşıldı.

  1. murat kayadelen

    murat kayadelen Murat Kayadelen

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    857
    Şehir:
    İstanbul - Değirmendere
    İlk balığımı yakaladığımda sanırım 7 yaşındaydım, yaz tatillerimi köyde dedem ve babaannem ile birlikte geçirmeye başladığım yıllardı.
    Bir sabah kahvaltıdan sonra dedem,
    – Hadi evlat bugün balığa gidiyoruz, dedi
    Sevincimden ne yapacağımı şaşırmıştım, hemen dedemin tarifi doğrultusunda dışarıdaki çalı dediğimiz kurumuş ince ağaç dalları arasından, içlerinde en düzgün şöyle fidan gibi olan fındık fışkını kaptığım gibi dedemin yanına koştum. Kuzine’nin olduğu odadaki eski gömme malzeme dolabının en alt kapağını açtı ve mazotlu üstübü kokuları arasından küçük bir metal sandık çıkardı. Heyecanım iyice artmıştı, sanki birazdan mistik bir şeyler olacak sandıktan cin-peri vs. çıkacaktı. Sandığı masanın üzerine koydu ve sürgülü kilidini açıverdi, o anda bambaşka bir dünya ile tanışmıştım. İlk av malzemesi görüşüm ve tanıyışım o gündü, sandıkta mantar ve tahtalara sarılmış misinalar. Görüntülerinden pek de yeni olmadıkları açıkça seçilen boy boy sinek iğneler, kurşunlar ve şarap şişesi mantarları vardı.
    Dedem 9 yaşından beri denizlerdeydi. 1930 lu yıllarda kömür nakliyatı yapan bir motorda tayfa olarak başlamış yıllarca süren deniz serüveni. Kıtlık, açlık, savaş yılları derken 3 paraya çalışıp 2.5 parasını köye ailesine göndermiş yıllarca. Yeni emekli olmuştu, bundan sonraki hayali yıllarca uzak kaldığı evi, ailesi ve toprağıyla ömrü yettiğince beraber olabilmekti.
    Elimdeki fındık fışkınını boyuma göre ( sanırım 1.5 metre gibi) kestikten sonra uç kısmına çakı ile misinayı bağlayabilmek için halka şeklinde bir oyuk yaptı ve misinanın bir ucunu buraya bağladı, şarap mantarını da yorgan iğnesi yardımıyla bu misinaya geçiriverdi. Daha sonra sinek iğneler ile 2 köstek hazırladı ve en alta da kestiği bir parça kurşunu sıkıştırdı. İlk oltam hazırdı…..
    Çocukluğum boyunca en güzel hatıralarım bu ve buna benzer oltalarımla yaptığım avlar sırasında geçmiştir. Aramızda sadece 3 gün olan kuzenim mustafa ile her sabah kahvaltıdan sonra komşumuzun gübreliğine elimizde poşet ile koşar bir miktar ince solucan çıkartır ve patikalardan koşa- oynaya balık avlamaya giderdik. Tuttuğumuz da kaya balığı haaa, öyle sazan yayın falan da bilmiyoruz. Akşam olup da eve dönerken söğüt dalına dizdiğimiz parmak kadar kaya balıkları ile sallana sallana köyün içinden geçer, aklımızca diyer çocuklara hava atardık.
    Yıllar sonra dedeme
    - ya dede sen yıllarca bize köyün altındaki dereden ( Göksu deresi- Ağva ) kaya balığı avlattın. Sen deniz adamısın, insan öğretmezmi gidelim ağva ya lüfer avlayalım, kalkan deneyelim.
    dediğimde başımıza bir şey gelmesinden çok korktuğunu, karadenizin ne kadar tehlikeli olabileceğini heleki o yaşlarda bu işi hastalık haline getirirsek türlü kaçamaklarla her fırsatta kendimizi sahile atacağımızı bildiğini anlatmıştı.
    Haklıydı …….


    Dün akşam yeni aldığım makinaları, kamışı ve sahteleri düzeltme , yerleştirme bahanesi ile sevip okşarken odanın kapısı çalındı ve dedem içeri girdi. Şu anda 82 yaşında, maşallahı var, 15 yıl önce 3 damar baypas oldu, geçen sene 2 adet stent takıldı falan ama hala bağ bahçe ile uğraşır. Dedecim gel buyur dedim hemen . Oturdu, şöyle bir odanın içerisine dağılmış duran takım ve malzemelerimi süzdü. Hemen önünde duran misina makaralarından birkaçını eline aldı, uzun uzun baktı şöyle. Makinalar, kamışlar, türlü türlü sahte odanın heryanında.
    - Oğlum sen ne yaptın böyle yahu , ne güzel malzemeler bunlar. Dedi ve ardından bir soru,
    - Kaya balığı çıkıyormu buralarda da ?......
    - Beraberce kahkahaya boğulduk………….
     
    Son düzenleme: 4 Ocak 2011
  2. AKİF ÖZKAN

    AKİF ÖZKAN AKİF ÖZKAN

    Mesajlar:
    518
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    Okuma salina spin2.40 ve bilumum kamış
    Favori Makine:
    yeteri kadarı
    En İyi Avı:
    Yeşil ırmak nehrinden bir torba dolusu tırıvırı
    Allah dedene uzun ömürler, sana da yeni malzemelerinle güzel avlar versin kardeşim:)
     
  3. ceranımoo_ist

    ceranımoo_ist Yakup BULUT

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    522
    Şehir:
    hatay/dörtyol
    Favori Kamış:
    okuma,linelife,remixon
    Favori Makine:
    Favorim Shimano Sahara 3000FD , Okuma İmpact 65,Okuma Eclipz ez 65
    En İyi Avı:
    levrek,çupra,yazılı orkinos, ceylan .....
    Yüreğinize sağlık çok güzel ve içten bir anlatım olmuş. Sonunu çok beğendim :))
     
  4. yücel arıtoprak

    yücel arıtoprak yücel ARITOPRAK

    Mesajlar:
    37
    Şehir:
    ist. ortaköy
    Favori Kamış:
    SHIMANO
    Favori Makine:
    SHİMANO
    En İyi Avı:
    HENÜZ İYİ DİYEBİLECEGİM AVIM YOK
    cok guzel anılar ve yaşanmışlar insan okurken heyecanı ve sevgiyi hissediyor. çok guzel bır kıtap yazılır bu anılarla bence denemelisin.saygılarımla
     
  5. Hakan Kılıçkeser

    Hakan Kılıçkeser Hakan Kılıçkeser

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    478
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Yengeniz
    Ey gidi Murat'ım ne güzel bak senin elinden tutan biri olmuş da balıkçılığa heves salmışsın. Allah Dede'ne uzun ömür versin:)
     
  6. bahti88

    bahti88 Bahtiyar Çelik

    Mesajlar:
    1.113
    Şehir:
    Balıkesir - İzmir
    En İyi Avı:
    1531 gr. Pullu Sazan, 1150 gr. & 58 cm. Turna
    Allah dedene de, sana da hayırlı uzun ömür nasip etsin abicim. Okurken yüreğimize dokunan bir yazı olmuş. Fındık fışkını da gerçekten esnek ve sağlam olur. :D Tebrikler. :)
     
  7. dqn

    dqn doğan

    Mesajlar:
    346
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    hayat sizi hep böyle kahkahalara boğsun..
     
  8. MehmetAliYILDIZ

    MehmetAliYILDIZ Mehmet Ali YILDIZ

    Mesajlar:
    44
    Şehir:
    İstanbul
    Dedeye de size de Allah sağlıklı ve huzur dolu uzun ömür versin.
     
  9. alcedo

    alcedo ümit

    Mesajlar:
    321
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Abu Garcia 2.40 7-28 gr
    Favori Makine:
    Abu Garcia Cardinale 3
    En İyi Avı:
    5,5 Kg aynalı sazan, 2,250 Levrek
    Duygulandım... Şu anda 89 yaşında olan dedemin beni yıllar önce ilk avıma götürmesi geldi aklıma. Bizimki kara avıydı. Ancak ben de aynen sizin gibi heyecanlanmış ve yıllar sürecek bir tutku edinmiştim. O yaşlarda bütün paramı fişeklere, sıkılara harcardım. Artık kara avını bırakmış olsam da balık avına devam ediyorum... Sayenizde o günleri tekrar hatırladım... Selamlar...
     
  10. y.avluk

    y.avluk yunus

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe
    Favori Makine:
    d.a.m.
    En İyi Avı:
    çapari ile eşkina:)
    sonuna kadar keyifle okudum gerçekten sanki o eskileri kendim yaşamışcasına..Allah dedenize hayırlı uzun ömürler nasip etsin, avlarınız daim olsun
     
  11. focaiano

    focaiano Selahattin

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    87
    Şehir:
    Ankara&İstanbul
    Çok kıymetli bir yazı olmuş kaleminize sağlık. Beni aldı götürdü resmen, acayip duygulandım. Ben de aynı şeyleri babamla yaşadım. Dedem kara avcısıymış bu hobinin zamanında önde gelenlerinden biriymiş ama 46 yaşında kendini fazla yorduğu için kalp krizinden vefat etmiş. Babamla ne zaman balık tutmaya gitsek veya balık konuşsak mutlaka dedeme de gelir muhabbet. Sanki dedem bizimleymiş gibi her avda 3 kişi gibi hissederiz.Babam onu kaybettiğinde 10 yaşındaymış ve babamın özlemini onun kadar olmasa da ben de hala yaşıyorum. Hala onun malzemelerini karıştırırım ve garip bir heyecan duyarım aynı zamanda da hüzünlenirim. Teşekkür ederim tekrar çok güzel anlatmışsınız. Dedenize Allah uzun ömürler versin çok şanslısınız böyle güzel anılara sahip olduğunuz için:)
     
  12. ovunc41

    ovunc41 övünç karlıdağ

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    1.322
    Şehir:
    izmit
    Favori Kamış:
    Trabucco İridium Distance 4.20 3p,Ryobi Komatsu 3.75 50-150 ,Spro GTPRO 2.40 15-40 3 parçalı spin
    Favori Makine:
    Shimano Aernos 4000 FA,Shimano Ultegra XSC 5500,Shimano Catana 4000,Ryobi Ecusima 8000vi
    En İyi Avı:
    kiloluk eşkina,1.1 kg mırmır,lüfer vs..
    çok güzel..

    bence de çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık Allah uzun ömürler versin dedeye de..benim malesef dedemle yada babamla böyle bir paylaşımım olmadı hayatım boyunca kısmet olmadı bu da biraz duygulandırdı beni yazı için teşekkürler..
     
  13. Togay

    Togay H.Togay YILMAZ

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    211
    Şehir:
    BURSA
    inanılmaz duygulandım...
    aklıma hemen hemen hiçbişey paylaşamadığımız ismimin asıl sahibi dedem namı diğer HAKKI ÇAVUŞ geldi ve burkuldum gerçekten...
    bi kaç yıl önce babam söyledi, seni şimdi böyle görseydi çok sevinirdi, çok duygulanırdı, sen en sevdiği torunuydun diye... o günde çok burkulmuştum...
    ruhu şad olsun mekanı cennet bahçesi olsun inşallah...

    abi dedenin kıymetini bildiğine eminim,
    yerinde olsam bu günlerin hakkını verir onunla bol vakit geçirmeye bakardım... Allah sağlık dolu amel dolu uzun ömürler versin inşallah... ne mutlu sana...
    büyüklerimiz onlar bizim, atalarımız, onların rızaları bir nevi yaratan rızası...
    Allah başımızdan eksik etmesin onları...
     
  14. adem1

    adem1 adem aksoy

    Mesajlar:
    630
    Şehir:
    Calgary,AB,Canada
    En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    Bu yazinin anlattiklari cogumuzun yasadiklarinin benzeri olsa gerek,benide dedem kara avina gotururdu,ben onunla ava gidecegime aksam soz verir,sabah uyku agir gelir cogu zaman onun cagirmalarina cevab vermez,uyuyor numarasi yapardim..
     
  15. erdinc

    erdinc erdinç allı

    Mesajlar:
    1.011
    Şehir:
    İstanbul-Acıbadem, Çanakkale-Babakale
    Favori Makine:
    shakespeare
    Nostalji yaptık hepimiz yazıyı okurken. Hepimizi aldı bir yerlere götürdü. Benim de kara avcılığı hatıralarım bar babamla. Ben (53), babam (84) ve dedem (çok az hatırlıyorum 1962 de vefat etmiş) Küçük Çamlıcanın yerlisiyiz. Anne tarafım da Sarıgazi (şimdi Sancaktepe) 'dendir. Ben ilkokula giderken Fileli Fişek torbasını omuzuma astığım zaman püskülleri yere değer, zaman zaman da , belime kadar kara bata çıka babamın peşinden giderdim. yarım saat bilemedin kırkbeş dakika dolaşır 6-7 çulluk alır dönerdik. Şimdi oğluma (17) balık tutmayı , zıpkın kullanmayı öğretmenin ve birlikte avlanmanın keyfini yaşıyorum. Çocuklarımızı, hiçbir zaman yasaklarla büyütmemeliyiz. Eğiterek ve paylaşarak artılarını eksilerini göstererek yaşama hazırlamalıyız. Motora binmeyi de ben 48 yaşımda başladım , ama şimdi çocuklarımı teşvik ediyorum. Kızım binmiyor ama oğlum da kasksız ve montsuz bir metre bile sürmez. Bu arada 4 kuşaktır da aynı mekanda traş olmaktayız. Üsküdar'a bağlı Bulgurlu semtinde bir berber dükkanı var. Dedem (rahmetli) Babam, Ben ve oğlum. Herkesin bir anısı var velhasıl. Sevgiyle kalın
     
  16. metalurjist41

    metalurjist41 EMRAH

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    560
    Şehir:
    KOCAELİ
    Favori Kamış:
    Ron Thompson
    Favori Makine:
    Shimano Nexave
    En İyi Avı:
    Turna, 87 cm
    Murat Abi ellerine sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş. Sonuna kadar bir çırpıda okudum. Allah dedeye uzun ömürler versin.
     
  17. KULL64

    KULL64 Emrah

    Mesajlar:
    1.836
    Şehir:
    TURKIYE
    Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Murat Abi oyle guzel bir yaziydiki; duygulanarak okudum acikcasi.
    Allah dedene uzun omurler versin,ellerinden operim atamin ;)
    Rastgele insallah...
     
  18. koate

    koate Baybora TUĞRUL

    Mesajlar:
    573
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500FB, Okuma Octana OT-30
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    Müthiş bir yazı ellerinde yüreğine sağlık..

    İnsanın tüm hayatı çocukluğunda şekilleniyor işte.. Ne verirsen onu alıyor.. Benim de ilk balığa gidişim 5 yaşımda dayımın teklifiyle başladı.. İstanbul Kaynarca iskelesinden çinekop tutmuştuk.. benim görevim midye bulmaktı, ellerimin kesikleri, açamadığım midyeler, yediğim fırçalar.. oltadan çıkan ilk çinekopa aşık oldum, daha ilkokuldayken de Ankarada Saimekadından çıkar, Eryamanda Susuz Göle (şimdiki adıyla Göksu) giderdik... Şimdi kendi çocuğum olsun diye dört gözle bekliyorum..
     
  19. alparslan07

    alparslan07 izzet

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    509
    Şehir:
    antalya-manavgat
    Favori Kamış:
    (Okuma Salina SeaSpin 10-40g)(albastar hera 2811 2.70cm.30-60 gr)(ceboastur pantorga 100g 200g 4.20)
    Favori Makine:
    shimano sahara 3000 fd-spro passion fd 720 & 740-d.a.m 1137 840 quick slr spin 840 fd
    En İyi Avı:
    1430 gr levrek
    bu güzel paylaşım için çok teşekkürler murat kardeş dedenize ve size uzun ömürler dilerim...
     
  20. özcan bolat

    özcan bolat özcan

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    406
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE 4.50 mt sörf kamış
    Favori Makine:
    okuma salina 2
    güzel ve içten gerçek paylaşım ALLAH size ve dedeme uzun versin :)