Casting - Atış Tüyoları

Konu, 'Fly Fishing, Uçurma Balıkçılığı' kısmında Tarık ERSAL tarafından paylaşıldı.

  1. Tarık ERSAL

    Tarık ERSAL Tarık ERSAL

    Yaş:
    63
    Mesajlar:
    624
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    CASTING - ATIŞ TÜYOLARI


    Çocukluğunuzdan bir emniyet kuralını hatırlar mısınız?

    CADDEYİ GEÇMEDEN ÖNCE DUR, BAK, DİNLE.


    Ben bunu fly castingi için hatırlanması kolay bir kural olarak söylüyorum.

    DUR: İpin çıkışını sağlamak için kamışı durdurun.

    BAK: Fly ipindeki loopları (ters aksiyon verdiğinizde ortaya çıkan dönüşleri, dalgaları) gözleyin.
    Ve daha iyi C harfi şeklindeki looplar yapabilmek için çalışın.
    Bu aşamadan sonra daha dar alanda kullanacağınız J harfi şeklindeki looplara çalışın. İtme fazında (kamışı ileri iterken) başınızı çevirerek ipinizi gözlemleyin. Ne ip, ne de kamış canlı varlıklar olmadığı için, ipe aksiyon, can katan sadece siz olacaksınız. Birkaç normal castingden sonra 9-10 metre kadar ip uzunluğu ile leaderden kamış ucuna doğru, daha yakın gelişleri çalışın.. İpte kısa itmeler yaratmalısınız. (Kamışa ip ile vuruşlar yapmamalısınız. İp atış sırasında kamışa çarpmamalıdır.) Tabi ki bunu sadece okumak yetmeyecektir. Bolca pratiğini de yapmalısınız.

    Şimdi kuralın üçüncü bölümü.

    DİNLE: Casting esnasında bir çok ses duyacaksınız. Bir çoğunuz geri casting esnasında ipten ses duyamayacaktır. Fakat ileri casting de whoos şeklinde ses duymanız gerekir. Fly ipinin yarattığı ses aksiyonun doğru verildiğini ifade eder.

    BU KAMIŞ UCUNDA DÜZGÜN DURMAYI SAĞLADIĞINIZ ZAMAN ÇIKABİLECEK BİR SESTİR.
    ATIŞ BU DURUMDA DALGALI HALDE OLABİLMİŞTİR.


    Ancak kısa bir şaklama büyük bir ihtimalle leaderinizin ucunda farkında olmadan bir düğüm attığınızı veya yeminizin bağlantı yerinden koptuğunu anlatır. Düğüm atılması aksiyon enerjisini kaybettiğiniz veya düzensiz aksiyon yarattığınız zamanlar, kopma fly ipinize gerekli aksiyonu veremediğiniz (ipler arası sürtünme yarattığınız) veya çok ani baskı yaptığınız (C veya J loop oluşmadığı, dalga yaratılamadığı) zamanlar yaşanır.

    Bir çok fly öğreticisi atış için bu şekilde çalıştırılır. Egzersizi doğru yaptıktan sonra, aynısını yarım eforla yapmaya çalışın ki çok enerji harcamayın. Kamışı fazla sıkmayın. Onu elinizin devamı gibi hissetmeye, eliniz gibi kullanmaya çalışın.

    Biz bu işi yaparken eğlenceli olmasını istiyoruz, yoksa bu işi aerobik değil. Kolay olduğunu söylemiyorum. Whoos sesini dinleme devam edin. Eğer duymuyorsanız iş kötü.
    Denemeye devam edin.
    Bu çok temel bir casting çalışmasıdır. Size başlangıç için yeter elbette.

    Sonuçta atışınızı geliştirip, size balık yakalatmaya çalışıyoruz değil mi?

    Her şey herkese uymaz. Bir keresinde arp çalan bir öðrencim golf eldivenleri kullanmış ve başarılı atışları bunlarla yapmıştı.

    Temin ettiğiniz atış tekniği veren videoları izlerken önce sesi kapatın ve sadece tekniğe konsantre olun. Daha sonra bir kezde sesi açıp öyle izleyin.



    FLY BALIKÇILIĞI ATIŞ DEMEKTİR


    To cast, or not to fish;
    İŞTE BÜTÜN MESELE BU.


    İyi atış yapamıyorsanız balık yakalayamazsınız.

    Bazı av türlerinde avını yapacağınız balığa göre yöntem öğrenerek işe başlarsınız. Örneğin king salmon avı için iğneye mısır takarak çalışılır. Bu yöntem çok önemlidir. Çünki taktığınız mısırın yönü ve takılışı uygun olmazsa hiç vuruş alamazsınız. Diğer taraftaki adam tutuyor ve siz tutamıyorsanız bunun sebebini öğrenmeniz gerek değil mi?

    Fly da başarı mısırda değil elbette, castinge (atışa) bağlıdır. Bu işi bilen biri olarak balığın nerde olduğunu bilmeyebilirsiniz. Ama iyi atıcıysanız tüm suya hakim olursunuz ve tarayabilirsiniz demektedir.

    DÜŞÜNELİM: Balığın nerde olduğunu bilmiyoruz ve olması muhtemel yerlere de yemi doğal bir şekilde ulaştıramıyoruz.
    SİZCE BALIK YAKALAYABİLİR MİYİZ? Öyleyse bu iş çözülmeli......

    ÇÖZMEK GERÇEKTEN BASİT. TEMİZ HAVADA GÜNEŞLİ BİR GÜNDE İYİ ATIŞLAR YAPMAK KADAR BASİT.

    Nasıl casting yapılacağını bilmeden avlağa gelenleri sıkça görürüz. Fly hem önlerinde hemde arkalarında suya çarpar. Kamışları havada yarım daire çizer, ip leader suyu şapırdatarak suya çarpar. Bu boşa zaman ve efor kaybından başka bir þey değildir. Bunu yapmadan önce balık gibi bir ödülü beklemek için, iyi egzersizler yapmalıyız. Yaratıcılığınızı kullanarak kolay yoldan atışlar yapabileceğinizi sanıyorsanız aldanırsınız.

    Binlerce insan gibi bende balık tutmanın umut olduğuna inanıyorum.

    BALIK TUTMAYI UMUYORUZ VE DOĞAYLA BÜTÜNLEŞMEYİ UMUYORUZ.
    PEKİ NEDEN BU UMUTLARI KÖTÜ ATIŞLARLA ZİYAN EDİYORUZ?


    Öğrendiklerimizi VİDEO İZLEYEREK TEKRAR EDİN. AYRINTILARI ARKADAŞLARINIZLA TARTIŞARAK TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİN. ATIŞLARINIZDA SİZİ İZLESİNLER. BELKİ ONLAR GERÇEK SORUN OLAN ŞEYİ SİZİ İZLEYEREK BELİRLEYEBİLECEKTİR.

    VE ASLA UNUTMAYIN!!!
    KAMIŞI DURDURUN, İPİ HAREKETLENDİRİN.


    Başlangıç bölümünde "Unutmayın alabalık avlarken kamış kolunuzun doğal bir uzantısı gibi olmalıdır. Asıl casting işi iple yapılır." demiştik. İstediğiniz bölgeye yemi uygun bir şekilde indirmek için takımın tamamını kullanarak yeme aksiyon verirken elleriniz arasında bir görev dağılımı olması gerekir. Kamýışı tutan el kamışa hareket verir veya durdururken, diğer el ipi hareketlendirir, yol verir veya durdurur. İki elin uyumu ile istenen aksiyon elde edilebilir. Eller arasındaki uyumsuzluk, hem düzgün bir atışı, hem de tutulan balığın ele geçmesini elgelleyecektir.

    Siz yine de bu işi gözünüzde fazla büyütmeyin.

    SONUÇTA BEYİN CERRAHİ İLE DEĞİL, FLY BALIKÇILIĞI İLE İLGİLENİYORUZ DEĞİL Mİ?



    NEREDE HATA YAPIYORUM?

    Hava güzel, yer seçimini doğru yaptım. Zamanlamam da güzel.
    FAKAT, HİÇ BALIK YAKALAYAMADIM.


    Makaleleri okudunuz, nymph, steamer, dry ve wet fly öğrendiniz. Hava ve suyun durumuna baktınız. Bunlara göre yemlerin muhtemel hareketlerini de tahmin ettiniz ama tık yok.

    Peki. Yanlış olan ne?

    Muhtemelen bir çok şeyi doğru yaptınız. Ama unutmayın! Bu bir macera. Asla başı sonu belli olan bir yol değil. Fly tecrübesi edinmek, bir çok şeyi üst üste koyarak yapabileceğiniz bir şey. Bu gerçekleştiğinde, çoğu zaman oltanızın ucunda birde balık olur.
    İŞTE BU SİZİN BALIĞINIZDIR. Sizin emeğinizle yakalanmıştır.

    İşte, size tecrübe birikiminizi artırabilecek bazı ufak tefek ayrıntılar.

    Balığın nerelerde olabileceğini tahmin edebiliyormusunuz?
    Bu noktalara suyun doğal akış ritmini bozmadan (balığı ürkütmeden) yeminizi ulaştırmayı başarıyormusunuz?
    Balığı gerçekten gördüğünüze eminmisiniz?
    Eğer güneş arkanızdaysa, siz balığı görmeden balık sizi çoktan görmüştür.
    Gerçekten iyi fly uçurmaya elverişli olacak şekilde (balığı ürkütmeden) suya girdiniz mi?

    Balığa ikram gerçekten çok önemli bir konudur.

    Bu konudaki en iyi yayın GARY BORGERS- PRESENTATION adlı kitaptır.

    Gerçek sinekler, suyun yüzeyinde asla sıradışı bir emare bırakmaz. Oysa kullandığınız dry fly, leader yada ipiniz suyun üzerinde oluşturdukları basınç nedeniyle doğal olmayan bir şeklide suda iz bırakabilir.

    Bu izi bırakmaktan nasıl kurtulabiliriz?

    GERÇEKTEN BUNU BECERMEK ÇOK KOLAY DEĞİL
    .

    Konuyu balıklar flyı nasıl görür başlığı adı altında geniş biçimde inceledik. Gerekirse oraya gözatın. (Son bölüm)
    Mending (onarma) adı verilen bir teknik nymph yada streamerle yapılır. Bunu yapmaktaki ana amac yemi belirli bir derinlikte bulundurmaktır. Nymph genelde ya dipte, yada dibe çok yakın bir yükseklikte bulunur. Yarım rol cast yapmak yeminizi daha da derine batıracaktır. İpe uyguladığınız mending yöntemiyle yeminizi su yüzüne tekrar çıkarmak mümkün olup bu yöntemle aynı alanda derinlik tarayarak av yapmanız mümkün olacaktır.

    Dry fly için mending işlemini (suya serilmiş olan ekipmanı onarmayı) kamışın ucunu ve bileginizi kullanarak ipi ve leaderi flyın ötesine getirin. Eğer fly ipi ve lideri takip ediyorsa drag vardır.

    DRAG Nedir?

    Suyun akış gücünün fly ipinizi, leadrinizi ve tabii ki flyınızı (yeminizi) taraması, sürüklemesidir. Sürüklenme yüzeyi geniş olan fly ipi ve leaderde daha yoğun hissedilir ve flyınızı da istenmeyen bir şekilde sürüklemeye başlar. İp ve leader çok sürüklenir, fly geride kalır. Bir süre sonra da fly doğal yüzemez hale gelip, ip ve leader tarafından sürüklenir. Bu durumda ipinizi kamış yardımı ile ve bileğinizi kullanarak akıntının ters yönüne aşırmanız gerekecektir. Bu işlemi yaparken flyınızı çekip suya batırmamanız önemlidir.

    İP KONTROLÜ DEDİĞİMİZ İŞ BUDUR.

    Benim önerim balığa çıkmadan önce bunu denemeniz. Öğrenmek bir kaç dakikanızı alacaktır. Uzun ve uygun dragta (sürüklenmede) yeminiz balık tarafından daha kolay görünür hale gelecektir. Bir çok avcı farklı sebeplerden uzun kamış tercih eder. Bunun sebebi, ipi havada kolay kontrol ederek, yemi su üstünde tutabilmelerindendir.


    FLYI DEVAMLI İZLEYEREK NE DURUMDA OLDUĞUNU GÖZETLEYİN.

    Açık renk ya da parasüt kuru fly daha iyi görülebilir. Flyın nerde olduğunu görmeyi alışkanlık haline getirene kadar bunları kullanın.
    Yeminizi görmenizin bir diğer önemli avantajı ise, balık yemi kaptığı an sizin devreye girerek, uygun bir şekilde tasmalamanızı sağlar.

    Koyu yeşil yada kahverengi siperlikli bir şapka kullanın. Bu sudan gelen yansımaları (glare) önler. Polarize gözlüklerde su yüzeyinden gelecek yansımayı engellediği için balığın yerinin tespitinde önemli bir rol oynar. Diğer bir faydası ise derin görüş sağlaması nedeniyle, taşa takılmaları ya da çukura basmaları da önlemesidir.
    Zaman seçimi çok, ama çok önemlidir. Sabahın erken saatleri ile, ikindi vakti ile, gün batýmýna yakın + - 2 saat en iyi zamanlardır. Gün ortası hiçte iyi bir seçim değildir. Balık tutmaya çalışacağınıza bir kenara uzanıp dinlenseniz iyi olur.

    Flyı (yeminizi) ne kadar sıklıkta kontrol ediyorsunuz?
    Eğer wet fly ile av yapıyorsanız (nymph, streamer yada wet fly) iğneniz kaya üstüne oturmuş olabilir. İlişken yada kayalık iğnenize zarar verir. Eğilir, bükülür, körleşir. Bu sebepten bir kaç saatte bir mutlaka iğne durumunu kontrol edin. Eğer bir sorun varsa değiştirin. Liderin yeme yakın yerden dolaşması da sizin için potansiyel bir sorundur.

    Unutmayın İYİ SUNULMAYAN BİR YEM İŞ GÖRMEZ.

    Bazen fly ağırlığını ve büyüklüğünü bulunduğunuz ortama göre ayarlamanız gerekir.

    Sonuç olarak SABIRLI OLUN.



    FLY AVINDA NEZAKET KURALLARI

    Avlağa ilk gelen kimse, avlanma hakkı da onundur.
    Eğer avlakta bir kıyı avcısına (sazancı gibi) denk geldiyseniz, sessizce sudan çıkın.
    Bir yerde balık yakalanırken oluşan gürültü nedeniyle balıklar yeme vurmaktan kaçınır. Tekrar ortalık sakinleşene kadar beklemeniz gerekir.
    Aşağıda ya da yukarıda avlanan biri varsa suya ondan izin almadan girmeyin.
    Aşağıda avlanan yukarıda avlanmak isteyene izin verir.
    Arkadaşınız bile olsa izin almadan yanına gitmeyin. Yüksek sesle konuşmayın.

    OLTASINDA BALIK OLANA DAİMA ÖNCELİK VERİN.
    Kabul ederse yardımcı olun.

    Suda bulunan birini önünden asla geçmeyin.
    Arazi mülkiyet haklarına riayet edin.

    DAİMA ÖZEL MÜLKLERİN KAPILARINI KULLANARAK GEÇİN.
    Karadan, suya girmeden avlanıyorsanız (fly veya spin fark etmez) dere boyunu takip etmeyin. Yeminizi düşürmek için gözünüze kestirdiğiniz bölgeye giderken dere eksenine göre yarım daireler çizerek ilerleyin.


    ARAZİYİ KİRLETMEYİN, EĞER GETİRDİYSENİZ, MUTLAKA GERİ GÖTÜRÜN VE DAİMA BULDUĞUNUZDAN DAHA TEMİZ BIRAKIN.

    MÜMKÜN OLDUÐUNCA ARAZİDE DOĞAL OLMAYAN İZ BIRAKMAYIN.

    SADECE GEREKTİĞİNDE SU ELDE ETMEK İÇİN KAZI YAPIN. YİYECEK ZİNCİRİNİ BOZARSINIZ.

    MUTLAKA YASAL DÜZENLEMELERE UYUN. UYMAYANLARI UYARIN.



    Yazan: Don Mac PERSON
    Çeviri: İlhami TOKER
    Kaynak: http://www.rastgele.org/index.php?mod=menu&t=194

    .