Kamış Seçerken Dikkat Edilecek Hususlar

Konu, 'Kamışlar' kısmında leonardo2 tarafından paylaşıldı.

  1. leonardo2

    leonardo2 isa özdere

    Mesajlar:
    110
    Şehir:
    Erzincan
    Favori Kamış:
    LİNEAEFFE BAİA GRANDE 420 cm
    Favori Makine:
    OKUMA LONGBOW LBII-665
    En İyi Avı:
    700-1000gr tatlı su kefali
    Merhaba arkadaşlar,
    Kamış seçimi ile ilgili kısa ve öz bir yazı okudum.Sizinle paylaşmak istedim.Umarım daha önce verilmemiştir.Gerekirse yetkili arkadaşlar,uygun bir konunun sonuna da ekleyebilirler.
    ALINTIDIR

    KAMIŞ ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR;


    Değerli oltacılar,


    Balık yakalama sevdasına tutulmuş herkesin gereksinimi olan en önemli oltacılık malzemesi kamıştır. Kamış seçerken nelere dikkat etmeliyiz?


    Sıkça sorulan sorulardan biri, kamış atarı ile ilgilidir. Kamışların künyesinde C.W (Casting Weight) olarak belirtilen değerler mevcuttur. Örnek 20-50, 50-100, 100-300 gibi. Bu değerler kamışın minimum ve maksimum ağırlık fırlatma değerleridir. Tavsiye edilen performans, maksimum fırlatma değerinin %20-25 altıdır. (örneğin max atar değeri 100 gr olan bir kamış ile 80 gr bir kurşunu en uzak mesafeye eriştirebilirsiniz.) Bunun gibi her kamışın atar değerinin %10 üstüne de çıkabilirsiniz ama hiçbir zaman tavsiye edilmez.

    Buna göre, kıyıdan veya tekneden yakalamak istediğiniz balıklara düzenlediğiniz olta takımlarını, kaç gr kurşun ile randıman alabiliyorsak, bu atar değerlerde kamış seçmemiz gerekir. Çünkü kamışın atar değeri düştükçe uç parçası incelir ve kamış hassaslaşır ve böylece vuruşları hissetmemiz kolaylaşır..

    Kamış boyu kaç cm olmalıdır? Kamışların üzerindeki künyelerde Lenght veya L (uzunluk) olarak bir değer yazılıdır. Örnek 350-420-450 cm gibi. Kamış boyunu seçerken, hangi avlanma disiplininde balık yakalayacağımızı düşünerek karar vermeliyiz. Örneğin, sörf yani Long Cast (kıyıdan uzak atış) için 390-450 cm, hatta kontrol edebildikten sonra 500 cm’e kadar kamış seçebiliriz. Sörf tipi kamışların fırlatma ağırlıkları genelde maksimum 200-300 gr arasında değişir. Bu atar değerde olan kamışlar, boğazlarımız veya derin ve akıntılı sularda ağır kurşun atabilmek için dizayn edilmiştir. Çok yanlış bir kanı olarak sakin ve akıntısız sularda da bu ağırlıklar tercih edilmektedir. Halbuki, sörf kamışların 80-100-120 ve 150 gr atar değerli olanları da mevcuttur. Bu tip sularda uzak erimli atışlar için sörf takım kullananlar muhakkak düşük atar değerli kamışlar tercih etmelidir. Unutulmaması gereken önemli bir konu ağır atarlı kamışların hassasiyetinin az olmasıdır. Bu oltacının balığı geç hissetmesine, zamanında tasmalama yapamadığı için, bir çok kere kaçırmasına sebep olacaktır.

    Kıyıdan balık avcılığı için yemli avlarda kullanılacak kamış boyu 330-360 cm arasında en iyi performansı sağlayacaktır. Kayalık, dalgakıran, iskele gibi yüksek yerlerden yemli balık avlarında ise 300-330 cm kamışlar yeterli olacaktır.

    At-çek disiplini ile balık avlamak isteyenlerin tercih etmesi gereken kamışlar ise oltacının boyu ile orantılı olarak 240-270-300 cm’e kadar seçilebilir. Her ne kadar 210 cm kamışlar kullanılsa da, bu ölçüdeki kamışlar, dar atış sahaları ve kısa mesafeli atışlar için kullanılmalıdır. At-çek kamışı almak isteyenler, ilk başta her ne kadar taşıma zorluğu var gibi gözükse de, bu tür avlanmak isteyenlerin ilk tercihi parçalı kamışlar olmalıdır. Çok sık sorulan bir soru olarak, fırlatma esnasında kamışın ek yerinden çıkıp çıkmadığıdır. Bilakis teleskopik kamışlara göre daha sağlam, esnektirler ve ek yerlerinden kesinlikle çıkmazlar. Bu kamışlarda en çok dikkat edilmesi gereken konu, kullanacağınız yem, sahte balık, silikon ve kaşıkların ağırlıklarıdır. Bu kamışlar UL (ultra light 2-8 gr), L (light 3-15 gr), ML (medium light 5-20 gr) M (medium 10-30 gr), MH (Medium Hard 15-40 gr) ve H (Hard 20-50 gr) olarak sınıflanır. Yakalamak istediğiniz balıklara kullanacağınız yemlerin ağırlığı ile alacağınız kamışın fırlatma değerini muhakkak karşılaştırınız. Kamışın ince uçlu ve narin olması yakalanan büyük balığın onu kıracağı anlamına asla gelmez. Hangi kamış olursa olsun yakalanan balık hiçbir zaman direk sudan kaldırılarak kıyıya alınmamalı, mutlak suretle kepçe kullanılmalıdır.

    Tekne kamışları iki şekilde, kullanılabilecek kurşun ağırlığı ve çekebileceği maksimum balık ağırlığı ile sınıflandırılır. Bu tip kamışlar Lb (libre) olarak değerlendirilir. (1 Lb= 0,454 gr)

    Sazan kamışları da Lb olarak sınıflandırılır. Bu, kamışın 90 derece kaldırabileceği ağırlığı gösterir. Genel olarak 2.25 ile 5 Lb arası satışa sunulur. Sık kullanılan ağırlıkların atma değerlerini belirtmek isterim, bu değerler kamışlar üzerinde bulunmaz.

    2.75 Lb max 100 gr

    3.00 Lb max 125 gr

    3.25 Lb max 140 gr

    3.50 Lb max 160 gr

    Bu değerler, her marka için -/+ 5-10 gr fark edebilir. 3.50 Lb den itibaren yüksek değerdeki 4- 5 Lb’lik kamışlar Marker (İşaretleme) ve Mazmoz (yemleme) kamışlarıdır. Yem roketleri ile av merasının yemlenmesinde kullanılır.

    Sazan kamışlarında tercih edilen genel klasman 360 cm iki parçalı olsa da, 390 cm iki veya üç parçalı kamışlar uzun atışlar için kullanılır.


    Kamışlar genel olarak karbon ve fiber malzemeden imal edilir. Fiber kamışlar, bilinenin aksine daha sağlam olup ve/fakat ağır olurlar, kullanım esnasında oltacıyı yorarlar. Karbon kamışlar daha hassas ve hafif olduklarından tercih edilmelidir.


    Öncelikle hangi balıkları yakalamak istiyoruz? Maalesef tek bir kamış ile (atarı-boyu uygun olmayacağından) her balığı yakalamamız mümkün değildir. Hangi balıklarda hangi boy ve atar gramlarda kamışlar tercih edilmelidir konusuna sonraki yazımda devam edeceğim.


    Alııntı yaptığım Sn.Cevat Ergin'e teşekkürler.
     
  2. isottevfik

    isottevfik Tevfik

    Mesajlar:
    4.310
    Şehir:
    B U R S A
    Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    İsa kardesim, oncelikle size ve Ergin balıkcılıktan Cevat ERGİN beye tesekkurlerimi iletirim.
    Karbon kamıslarda ki C 30, C 40, c 60 gibi karbon degerleri vardır.Bu da o kamısta ki karbon karısımının oranını belirler. Rakamlar yukseldikce, kamıs hafifler, fiber kamısa gore de mukavemeti azalır.Tamamlamak istedim.Hos gorunuze sıgınıyorum.

    Ayrıca bizler icin,kamısta en onemli unsurlardan biriside porselen ve yuzuklerdir; kesinlikle paslanmaması gerekir.
    Esenlik dileklerimle, katkıların icin tekrar tesekkurler ederim.Tevfik.
     
  3. leonardo2

    leonardo2 isa özdere

    Mesajlar:
    110
    Şehir:
    Erzincan
    Favori Kamış:
    LİNEAEFFE BAİA GRANDE 420 cm
    Favori Makine:
    OKUMA LONGBOW LBII-665
    En İyi Avı:
    700-1000gr tatlı su kefali
    Estağfurullah üstadım,elbette kendi bilgilerinizle konuyu tamamlamanız bize mutluluk verir.Bu değerli bilgilerinizi ifade ederek,biz acemi avcılara yol gösteriyorsunuz.İnş. herkes siz gibi değerli bilgi ve tecrübelerini bizle paylaşarak,öğrenmemize yardımcı olurlar.
    Paylaşılmayan bilgi(ler),kaybolmaya yüz tutar.
    Saygılarımla