slm. arkadaşlar dün bir kara sazan(pullu sazan) tuttum el yodamı 2,5 kg var boyuda 42 cm. sazanı temizlerken karnında bir avuç dolusu sarı küçük kum gibi bir şeyler(sarı küçük ev bulguru gibi); galiba yumurta. bilsem balığı geri bırakırdım ama nerden bilcem. Ağustos ayı geldi sazan yumurtlama zamanı dışında da yumurta bırakır mı? nadiren oluyormuş diye duymuştum. (bizim burada sazan avı mevsimi 1 temmuz da başlıyor.) sazanı yakaladımız da yumurtalı olup olmadığını anladığımız bir yöntem var mı.cevap yazarsanız memnun olurum.
Sazan balığının dişisinde az veya çok her dönem hayvar olur. Balığın dişi olup olmadığı üreme organına bakarakda anlaşılır. Sazan balığının dişisi içindeki havyardan dolayı erkeğine göre biraz şişman olur.
Mehmet merak etme üzülme..bu tip şeyler olur..bazı dişilerde hatta muhtemelen çogunda az da olsa yumurta kalıyor..ama onu üreme mevsimine kadar saklıyor..
Yapılıcak bişey yok havyarlar elinizde en azından ziyan etmeyin güzel bir şekilde harmanyalın ve afiyet olsun..
İyi soru Aynalı sazanlar bilhassa 40 cm üzerinde 2 kg yi geçer (miş) ================================================ a=0.0105 b=3.140 unsexed:12.8 - 84.0cm TL N=51 Turkey Ömerli Dam, Marmara, 2002-2004 ================================================ TEST W= 0.0105 x 42^3.14 = 1313 gram...
Erdem bey bu olayı detaylı bir şekilde açıklasanız ? üyelerimiz yeni bir şeyler öğrenir..çok ta güzel olur..
Daha önce Yakup Erdem hocamız tarafından bir kaç kez detaylı olarak anlatılmıştı. Balıklarda boy ile ağırlık arasında W= a x L ^b şeklinde logaritmik bir ilişki vardır. Burada: W=ağırlık L=boy a: kondüsyon faktörü, b: balıkların şekillerinin küt yada uzun olmasını ifade eden şekilsel katsayıdır. Bunlar araştırmalarla her balık türü ve her populasyon için hesaplanır. hesaplanır. Beslenmeye göre, mevsime, göle, denize, akarsuya göre değişiklik arzedebilir. Hesaplanmış a ve b katsayılarını formülde yerine koyarsak boyu bilinen bir balığın yaklaşık ağırlığını hesaplayabiliriz.
Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Örneğin bu balıklar 50 cm boyunda ve gayette sazan kriterlerine uygun vücut yapıları var.sizce bu balıkların ağırlığı nedir abilerim?
verdiğiniz bilgiler için sağolun arkadşlar, bunların dişilerde bir miktar kalan havyar olduğunu öğrenmiş olduk. tutum balık el yordamı 2.5 kg dedim 300-400 gr aşağı da olabilir boyunu ölçtüm 42 cm den aşağı değil. fakat 2 kg dan aşağıda olduğunu kesinlikle sanmıyorum,avcuma da zor geliyordu. geçen sene dayılarn sazan tutuyor bu 1kg şu 1kg diyordu yoktur o kadar dayı dediydim, onların tutkları büyülükte bende tutuyordum. sonra anladım ki dediği doğru. aslında usta sazan avcılarında bir de tartı olsa iyi, ben kendimi o kadr usta görmüyorum şimdilk. türkiye de 5-10-15.. kg sazan yakalyan ustalar var. ama bizde av yerindeki balıkçıların, balıkavınet formundaki üstdların deneyiminden zaman geçtikçe öğreniyoruz.hayırlısı rastgele.
valla abicim bende senin gbi düşünüyorum aldığım 45-50 cm lik sazanlara 1 kilo diyorum soranlara.hep daha iri,2-2,5 ve daha iri balıkları isterdim.meğer farkında olmadan 2 kg.lığı almışım.saygılar
En saglıklısı ve kolayı ,Bilinçli avcılar gibi yanınızda kepçe - ve ufak bir el terazisi bulundurmak.. şerit metreniz nasıl olsa var..olmalıda..
Örnekleme çalışmaları neticesinde Altınkaya Baraj Gölü’nden 142, Bafra Balık Gölleri’nden 155, Derbent Baraj Gölü’nden 97 ve Karaboğaz Gölü’nden 36 olmak üzere toplam 430 adet Cyprinus carpio örneği yakalanmıştır. Dört farklı su kaynağı için ortalama total boy ve ağırlık değerleri en yüksek Altınkaya Baraj Gölü’nde 44,3 cm ve 1449,9 g olarak, en düşük ise Karaboğaz Gölü’nde 34,5 cm ve 591,4 g olarak hesaplanmıştır. http://kfbd.giresun.edu.tr/fileadmi..._Sazan__Cyprinus_carpio_L.__1758__in_Boy-.pdf
yanılmışım abi tutuğum sazan şu an midem de bile değildir ama diğer tutuğum sazanlardan geçende ölçüm aldım, 42 cm dediğim sazan galiba1.5 kg altında.hayırlısı rastgele.
1. Resimdeki balık = 300 gr'ı 2. resimdeki balık = 400 gr'ı 3. resimdeki balıklarında 2'si = 1 Kg Gelsin Ben bu Gün balığı bırakırım. Asıl konuya bildiklerimle katılmam istenirse; Sazan Balığı bilinenin aksine Bizim 1 Yılımızda 3 defa havyar döker, bunun sebebi Sazanların Üreme yaşları ve yıl döngüsüyle alakalı olduğunu biliyorum.. Bu faaliyetlerin sadece 2 si başarılı olurken kasım ve aralık ayında dökülen yumurtaların diğer balıklara yem olduğunu ve erkek balığın döllemeye isteksiz olmasından kaynaklı başarısız bir üreme faaliyeti olduğunu biliyorum.. Başarılı bir tane sazanın Üreme faaliyeti 5 yıllık bir Papülasyonu Garanti eder. Rastgele Havyarsız Sazanlara..