Balon Balığı Tabusu Yıkıldı

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında 33orfoz tarafından paylaşıldı.

  1. 33orfoz

    33orfoz Mustafa

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    368
    Şehir:
    MERSİN
    Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Öncelikle herkese selamlar . Bu balon balığı zehirlidir , zehirsizdir , öldürüyor , öldürmüyor ikilemi beni uzun zamandır rahatsız ediyordu . Yazılan çizilenlerle , yaşananlar birbirini tutmayınca kafam karıştı ve araştırmaya geçtim . Önce internet vasıtasıyla neymiş ne değilmiş okudum ama doyurucu , sağlamalı birşeye rastlamadım .

    Sonra Mersinde MSM adlı gıda laboratuvarına başvurdum (balık örneğinden tetrodoxin analizi için) , meğer öyle bir teknolojileri yokmuş , o da boş çıktı ...

    En sonunda girdim google a , yazdım su ürünleri fakülteleri diye ... Ne kadar su ürünleri fakültesi varsa çıktı. Oralarda görev yapan profesörlerden tutunda araştırma görevlilerine varana kadar ne kadar personel varsa hepsine ulaştım . Hemen hepsine aşağıda yayınlayacağım e-mail i teker teker attım . Yarısından fazlası yanıt vermedi . Yanıt verenlerin bir çoğu da bu konu hakkında bilgi sahibi olmadıklarını , araştırma yapmadıklarını ve bu yüzden yardımcı olamayacaklarını yazdılar .

    Bir tane Doç.Dr. abimiz şöyle yazdı : ^^Selam Mustafa Bey , bahsetmiş olduğunuz konu benim uzmanlık alanıma girmesede araştırmanız için sizi işin uzmanı olan doğru kişiye yönlendiriyorum ^^ diyerek bir adres verdi . Mail adresini araştırdım , aynı üniversitede görev yapan başka bir Doç. Dr. Abi çıktı ve onun yanıtı bu güne kadar balon balığı üzerinde kurulan tabuları yıktı geçti .

    Ona sorduğum soruyla beraber birde şahsi görüşüm vardı (balığın zehiri elde etme yöntemi ile ilgili), sağolsun hocam onu da açıklamalı bir şekilde yıktı :) O konuda görüşüm yanlış da çıksa doğrusunu öğrendiğim için mutluyum .

    benim yollamış olduğum e-mail :

    Sayın hocam ,
    Ben Mustafa Yılmaz , beden eğitimi öğretmeni ve aynı zamanda amatör balıkçıyım . Denizlerimize kızıldenizden gelmiş olan balon balıkları hakkında bir sorum ve bir görüşüm var . Vaktiniz olurda ilgilenirseniz çok sevinirim .
    SORU : Yaptığım araştırmada (internet ve ansiklopedi) bu balığın son derece zehirli olduğunu gördüm ancak , kendim dahil (o zamanlar bilmiyordum) mersinde bir çok kişinin bu balığı yemesine rağmen zehirlenmemeleri çok garibime gidiyor. Buna bir anlam veremedim , sizce neden ?
    GÖRÜŞÜM : Balon balıklarının zehirli olduğu ve ölümlere yol açtığı çoğrafyalarda , bu zehri yediği avlarından alıp vücudunun çeşitli bölgelerinde biriktirdiği kanaatindeyim . Zira çiftliklerde üretilen balon balıklarının zehirli olmadığı yönünde bir duyum almıştım . Benim görüşüm bu balıkların bizim sularımızda yediği besinlerin zehir içermediği ve bu yüzden balıkta zehir birikmediğidir . Aksi takdirde bunca zamandır yenilen balon balığının bir şekilde insanlarımıza zarar vermesi , zehirlemesi hatta öldürmesi gerekirdi diye düşünüyorum .
    Bu konuda , bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olacağım hocam . Sağlıcakla kalın ...


    Hocanın soruya cevabı :


    Sayın Mustafa Yılmaz,

    Bu balık türüne ait disi bireylerin sadece gonadları (=yumurtalıkları) doktugu kendini ve yumurtalarını belli bir süre koruma saglayabilmesine yarayan bir toksik (=zehir) madde içermektedir. Diger dokularında, yani etinde, derisinde kemiginde, vb., toksik madde bulunmaz. Sonuc olarak, bu zehirlenme vakası ile karşılaşabilmek icin;
    1) Ureme doneminde olunmali,
    2) Disi bir balık yenilmis olmalı,
    3) Balıgin ic organları temizlenirken yumurtalıkları parcalanarak, diger dokulara (deri ve kas) etkin miktarda taksik madde bulastırılmıs olmalıdır.

    Uzak doguda, bu balıgın restoranlarda satılabilmesi icin ozel egitim almis ahci calıstırmak gerekir. Pazar degeri yuksek ve talep goren bir balıktir. Ote yandan, bu balık türünün bir çok benzer yakın akrabası (bunlara da balon balıgi denir) bulunmaktadır ve bunların hepside zehirleme riski içermez.

    Bu balık turunun bizim denizlerimizde yedigi besinlerin zehir icermedigi gorusunuzu, asagidaki sorular dikkate alarak tekrar gözden gecirmenizi oneririm.

    Carnivor (=Etcil) bir canlı olarak yakalayabildigi tum balık, yengec, kalamar gibi canlılar ile beslenen bir canlının zehir uretimine ozgu bir diyeti olması olanaklımıdır?
    Uretilen zehir neden sadece yumurtalıklarında bulunmakta diger dokularında bulunmamaktadır?

    Umarım size bir olcude yararlı olabilmisimdir.

    Saygılarımla,
     
  2. nicholai hel

    nicholai hel Aykut

    Mesajlar:
    1.170
    Şehir:
    Antalya
    Yani hocamız bunun üremeyi koruma amaçlı dönemsel olarak üretilen bir zehir olduğunu belirtiyor.

    Peki şimdi soru:
    Balon balığında erkek/dişi ayrımı kesin olarak nasıl yapılır? :D
     
  3. TarikC

    TarikC Tarik

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    istanbul
    Degerli Emeginiz, Araştırmanız ve PAylaşımınız için teşekkürler. Faydalı bir bilgi , bu konuda kulaktan kulağa farklı söylemler yayılmakta. Balon balığı konusunda iyi bir araştırma yapmışsınız, tebrikler.
     
  4. muratbzk

    muratbzk murat

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    576
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Spyra Ultima G2 Surf -Awa Shima Spin
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf 5000-Spro Passion 730
    En İyi Avı:
    plankton
    Güzel bir araştırma tebrikler. Trakonya ve iskorpit de zehirli balıklar ama temizlemesini bildikten sonra çok lezzetliler.Ben yıllarca yedim. Bu balon balığınında denizlerimize yeni yeni girmesi ve zehirli olduğu söylenerek ama buna rağmen yurt dışında değerli bir balık olması hatta özel aşçıların bile eğitilmesi aslında balığın değerini anlatıyor. Ama tabiki bu balığında temizlenme yöntemlerini iyi öğrenmek ve bilmek gerekiyor. Sonuçta sağlığımızdan da olmayalım. İskorpitin acısını tadan biri olarak:D
     
  5. greenfish

    greenfish q

    Mesajlar:
    313
    Şehir:
    q

    cinsel organına bakarak :D

     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 18 Ekim 2011
  6. Beau_Ra

    Beau_Ra Mehmet Bora

    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    Antalya
    Balon balığını korkmadan elleyebileceğimiz kesinleşti o zaman.

    Ancak yemek konusunda hala ne bir durum yok. Bizdekiler zehirli mi zehirsiz mi tam belli değil, eğer zehirliyse iyi temizlemek lazım, iyi temizlenmesi için özel eğitimli aşçılar kullanılıyor uzak doğuda, biz temizleyebilir miyiz? Bilemiyorum, mesela ben o riske girmem, şimdilik...

    Zehirli olan balığı her yiyen ölecek ya da hastalanacak bir durum da yok ortada ama zehirli balığı yemek riskli.

    Benim anladığım budur.

    Yararlı paylaşım için çok teşekkürler.
     
  7. 33orfoz

    33orfoz Mustafa

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    368
    Şehir:
    MERSİN
    Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Ayırım yapmaya gerek yok , üreme dönemini bil ve o dönemde yeme olsun bitsin ...
     
  8. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Bahsettiğiniz beslenmeye bağlı zehir taşıma durumu özellikle ılıman, ve tropik denizlerde yaşayan etçil balıklarda sıkça görülmektedir. Bu nedenle özellikle tropikal kuşaktaki okyanuslarda belirli bir boyun üzerindeki baraküda, akya, mercan gibi resif balıklarının yenmesi önerilmez. Ciguatoksin adı verilen bu zehir, kimi çeşitler planktonlarca üretilmekte, ve besin piramitinde yükseldikçe canlıların vücudunda birikmektedir. Türkiye'de söz konusu zehirlenme ile karşılaşılmamaktadır ancak yine birikim yoluyla etçil balıkların dokularında biriken zehirli madde miktarının dikkate alınmasında fayda vardır.
     
  9. cousteau

    cousteau Hüseyin MISIR

    Mesajlar:
    341
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Yabomax SURF 4.20
    Favori Makine:
    Shimano ActiveSURF 採用
    En İyi Avı:
    Torik, 2.5 kg.
    Koruma altında olduklarından üreme döneminde hiçbir balık yenmez, tadı da yavan olur ayrıca.. Zehir, mehir diyince İskorpit tutasım geldi şimdi. :D
     
  10. nicholai hel

    nicholai hel Aykut

    Mesajlar:
    1.170
    Şehir:
    Antalya
    Sadece dişilerin yumurtalığında bulunduğuna göre (Hocamıza güvenerek diyorum) erkekleri etkin şekilde ayırdedebilmeyi öğrensek daha güvenli bir yol olmaz mı? Yılın en az üç ayında bu zehir dişi balığın vücudunda bulunuyor, sonrasında atılsa da vücudunda hiçbir zaman zehir üretimi olmayan erkekler daha güvenli olacaktır. :)

    Bu arada araştırma azminizi tebrik ederim.
     
  11. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Teşekkürler Emre... macera aramanın geregi yok..idk
     
  12. idko

    idko inan koç

    Mesajlar:
    65
    Şehir:
    antalya/izmir
    Favori Kamış:
    shimano catana
    Favori Makine:
    okuma salina2
    En İyi Avı:
    levrek 5,5kg
    discovery kanalında izlediğim bir belgeselde Japonya'da balon balıklarının tutulmasından restaurantta servisine kadar aşamalar detaylı olarak gösteriliyordu. Özel düzeneklerle tutulan balon balıkları restauranta kadar canlı götürülüyor, teknelerin livarına birbirlerini yememeleri için kerpetenle dişleri kesilerek koyuluyorlar. Videodaki özel eğitimli fugu aşçısı tüm iç organların, özellikle de gözlerinin çok zehirli olduğunu söylerken, sunucu iç organlara ve gözlere dokunursa saniyeler içinde nefes darlığı çekerek kalp spazmı ile ölüme gideceğini anlatıyor. Aşağıya linki kopyalıyorum, açamazsanız youtube' dan "How Do They Do It?- Fugu" diye arama yaptığınızda videoya ulaşabilirsiniz. (Türkçe alt yazılı videoyu maalesef bulamadım).
    http://www.youtube.com/watch?v=hBxdsv9THH8
     
  13. greenfish

    greenfish q

    Mesajlar:
    313
    Şehir:
    q
     
  14. sea_basser

    sea_basser ahmet

    Mesajlar:
    43
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    alba star 2.4 m olta
    En İyi Avı:
    75 cm barakuda
    5 Kasım 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27045
    TEBLİĞ
    Tarım ve Köyişleri Bakanlığından
    :

    2/1 NUMARALI TİCARİ AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN
    TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
    (TEBLİĞ NO: 2008/60)
    “(3) Taşıdıkları toksin nedeni ile insan tüketiminde sakınca bulunan Balon balıklarının (Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus) ve pervane/ay balığının (Mola mola) karaya çıkarılması ve satılması yasaktır.”
     
  15. 33orfoz

    33orfoz Mustafa

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    368
    Şehir:
    MERSİN
    Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Evet haklısınız , bu tip balıklardan uzak durmak gerekir . Bu saydığınız balıklar dünyaya geldiklerinde zehirli olmayıp , yaşantıları ve diyetleri sonucu vücudunun belirli kısımlarında zehir biriktirmek suretiyle çok tehlikelidirler . Hatta okuduğum bir ansiklopedide barracudaların bir zamanlar kralların yemeklerinde başrolü oynayıp , bir yada birkaç kez toplu zehirlenmelere neden olduğunu görünce çok şaşırmıştım . Ben balon balıklarında da durum bu şekildedir diye düşünmüştüm ama yanılmışım . Balon balıkları sadece üreme dönemlerinde yumurtaları ve yeni doğacak yavrularının güvenliği için zehir üretip yumurtalıklarında biriktiriyor . O açıdan tehlikeli olan zaman sadece üreme dönemi . Bu dönem 3 ay diyelim ve önüne-arkasına birer buçuk ay ekleyelim . Olur 6 ay . Diğer 6 ayda bu balık zaten zehir üretmiyor .

    Ama emin olun araştırma yeme-yememe için değildi . Ben bu balığı çoktandır yemedim (korkutucu ününü öğrendiğimden beri) . Şu an kafamda soru işareti kalmasada , aklım birşey olmaz desede gönlüme laf geçirip yermiyim :rolleyes: sanırım yemem ;) Çünkü her ne olursa olsun Muvaffak Abininde dediği gibi denemeye deymez:thumb:
     
  16. fixahmet

    fixahmet AHMET

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    996
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    güzel bir araştırma olmuş, tebrik ederim. Allahtan bizim karadenizde bu illetten yok.
     
  17. 33orfoz

    33orfoz Mustafa

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    368
    Şehir:
    MERSİN
    Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Evet , üreme dönemini düşününce mantıklı bir yasak. Zira halk balığı tanımayabilir , balık tüketilip zararlı olabilir . Hatta bazı ticari balıkçılar o dönemde nelere olabileceğini bilmelerine rağmen halk sağlığını paraya değişebilir . O açıdan , bence de yasak olması iyi .
     
  18. 33orfoz

    33orfoz Mustafa

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    368
    Şehir:
    MERSİN
    Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Geçtiğimiz pazar Mersin merkez balık pazarına yem için sardalya , karides almaya gittiğimde pazarı şöyle baştan sona gezdim . Derileri yüzülmüş kemane balıkları vardı . Yakından bakınca aralarda daha açık renklileri dikkatimi çekti . Dikkatlice bakıp inceleyince onların derisi yüzülmüş kemane değil derisi soyulmuş balon balığı olduğunu çok net farkettim . Yani şu anda orada millete çaktırmadan balon balığı satıyorlar .

    Vatandaş belki o balığı kemaneden ayırır ama balon balığı olup olmadığını bilmesi için ; benim gibi , hayvana defalarca otopsi yapması gerekir ...
     
  19. 33orfoz

    33orfoz Mustafa

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    368
    Şehir:
    MERSİN
    Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Teşekkür ederim .
     
  20. 33orfoz

    33orfoz Mustafa

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    368
    Şehir:
    MERSİN
    Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda