Çinekop için kıyıdan yemli takım tasarımı

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Yavuz AYDOĞDU tarafından paylaşıldı.

1. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=43979&page=28
    Geçen hafta tekne ile çıkmadık.
    Ben sabah 6:30 da çıktım önce yeniköy'e gittim. Rüzgar tam karşımdan esiyordu. 5 kez çapari attım hiç birşey gelmedi. Toplanıp istinyeyi geçtim. sahil yolu orada karadan ayrılıp denizin üstünden devam eder. Hah işte orada durup rüzgarı soluma alaraktan 1 saat daha oyalandım. 5-10 tane kraça geldi. Yemlikler tamam deyip toparlandım ve Emirgan'a indim. Evde özenle hazırladığım 4 köstekli yemli takımı çıkarıp özenle fletoları iğnelere dizip salladım. Takımın resmi aşağıda. Resimde görülen gezer kurşun yaklaşık 30 m. önüme, takımın kendisi ise ondan 20 m. daha ileri düştü. misina gerilene kadar toplayıp 5 bilemedin 10 dakka bekledim. Sonra içime sinmedi. Çekip pva iple kurşunu fırdöndüye bağlarsam takımı daha ileri atabilirim diye makinenin kolunu çevirmeye başladım. O ne takımda iki tane dişli. Vay anam. İlk denememde bu geldiyse ben bugün rekorlar kırar, balıkmania'yı kıskandırırım (şaka tabi) diye düşünerekten yemleri tazeleyip kurşunuda sabitledikten sonra biraz da abanaraktan savurduğum gibi, takımı kopardım. Birisi perişanlığımı fotoğraflamalıydı.

Sonrasını anlatmıyorum.

Kendi kafama göre kurup hazırladığım yemli takım bu.
    Ustalar görür de yorumlarlarsa sevinirim.

2. Şimal

Şimal İsa Sivri

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Yavuz bey, bu işin en sevdiğim yanı, sürekli farklı ve yeni projeler üretilebilmesireeling Bir arkadaşımda radyo anteninden yaptığı rapala ile avlanıyordu:) Projenizin mantığı güzel, iş yapacağına inanıyorum, tebrikler:thumb:

3. 33022

33022

Abi şimdi baktım bu son yaptığın zihni sinir projesine bak yarın sabah balığa çıkıyoruz başımıza iş açma:) Şaka bi yana delikli gezer kurşun sanırım misinanın kopmasını engelleyebilir ama bu seferde balığın vurduğu biraz geç anlaşılır gibime geliyor, sabah ayazı yiyince kafam daha çok çalışır belki bunu yarın sabah konuşalım.

4. Forumdan pek yorum yok ama forum dışı aldığım tavsiyeleri paylaşmak isterim.

Köştekleri 3 lü fırdöndü ile bedene bağlamalı, zira filetolar akıntıda yahut çekerken yaprak gibi dönüp, gam yapar.
    Klipse en yakın kösteğin 10 cm kısa olmasında fayda var.
    Makaraya sarılı misina 0,35 olmalı fakat 0,50 şok misinası ekli olması gerek (kurşun misinayı kesmesin diye)
    Boğazda kullanılacaksa 150 gr kurşun yetmez, en az 200 gr tavsiye ederim. Çünkü hacimli takım akıntıya karşı koyması gerek.
    Kurşunu en uçta olan takımlardaki kadar rahat savurma. Kamışın ucu normale göre 20-30 cm daha yukardayken takımı serbest bırak ve takım suya duşmeden az önce hafifçe tasmalayarak karışmayı önle.

5. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    200 gramı tasmaladığınız anda ya takım kopar (ilkinde olmasa bir kaç kere sonra) ya kamış halkalarına zarar verirsiniz. Hafifçe tasmalama olmaz malesef 200 gramda, attığınız mesafe uzun olduğu için de tasmalama hareketiniz veya misinayı tutmanız oluşan misina boşluğu yüzünden anlamsız olacaktır, boşa gider (gitmezse de patlar). Patlamayacak kalınlıkta takım kullanırsanız da avcılığınız çok düşer.

6. Ama ben kurşunla beraber tasmalayacağım ki...
    Misina kurşunun deliği içinden kayarak tasma atılacak, tasmadan sonra bir miktar toplayıp kurşun fırdöndüye dayandıktan sonra kurşunla beraber takım gelmeye başlayacak.

Hatta resimde görülen gibi değil, misina kopması ve takım karışmasına karşı ideal bir aparat da buldum. Bir ara fotosunu eklerim inşallah.

7. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500FB, Okuma Octana OT-30
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    Alttaki kurşun yukarıdaki şamandıradan daha ağır, doalyısıyla atımda kurşun önden gidecek, ana bedene de paralel bir şekilde arkadanda 20 gr ağırlıklı şamandıra gelecek, bu durumda ana beden önde, takım gerisinden gelecek. Takım dibe oturup yukarı kalkarken üçlü köstek takımı ana bedene takılmaz mı?

8. Haklısın.
    En büyük sorun da bu gibi duruyor zaten.
    Ama boğazda atılan kurşunlu rapalaları düşünelim. Tek farkı 35 cm.lik köstek uzunluğu ama zaten köstekler atım sırasında mantar yönünde bedene yaslanacaktır.

9. Bu aparatı malzemecide görünce çok sevindim. Takım için tam aradığım şey. Hem atarken karışmayı önleyecek, hem misina borunun içinde çok daha kolay hareket edecek.