Çütre balığı yada halk arasındaki adıyla domuz balığı Balistidae familyasından olup bilimsel adı Balistes capriscus. 2-3 kg a kadar büyüyebiliyor. Ancak çok keskin dişleri olduğu için çelik telli olta takımı hazırlamak gerekir. Yem olarak sardalya, karides ve kurt ile avlanabilir. Etçildir. Her ne kadar etinin lezzetli olmadığını söyleselerde inanmayın, kalın derisini yüzdüğünüzde çıkan beyaz et bence oldukça lezzetli, hele de ızgarasına doyum olmaz. Üstelik yerken sizi rahatsız edecek kılçık kesinlikle bulamazsınız, hafiften kemikli bir balıktır. Biraz daha detay için aşağıdaki linke bakınız. http://www.catamaranvega.com/yelkenci/docs/sofi.html
Sevgili yalnızefe, bilgi ve link için teşekkürler... Anlattığınıza göre, Mersin'de var... Peki başka nerelerden çıkıyor acaba bilginiz varsa yazabilir misiniz.. saygılar,
ben antalyada bu balıktan tuttum.kıyıya çıkınca görenler bu domuz balığı dediler.bende o zaman öğrendim eti gerçekten lezzetli derisi kalın yüzülmesi lazım
İskenderun Körfezindede çıkıyor. Farklı bir pişirme yöntemide içi temizlendikten sonra direkt olarak kömürün üzerinde derisi iyice yanana kadar bırakın. Süper oluyor.
tadı çok lezzetli anatomisi çok farklı, kas yapısı çoğu balıkta iki kesitli iken bununkisi üç kesitli çok yassı olmasına rağmen bayağı etli bir balık alışılmadık görüntüsü yüzünden çoğu kimse rağbet etmiyor bu balığa mangalda müthiş lezzetli oluyor. Yakalandıktan sonra suyun dışında çok uzun süre canlı kalıyor, kolay ölmüyor. İnadından dolayı belki Domuz ismini taşıyor..Anamur Bozyazı'da da çıkıyor. Saygılar.
yalnizefe saygilar ilk defa gordugum bir balik hangi bolgelerde cikiyor bu balik acaba bilginiz varmi? ege de avlayabilirmiyiz? olta takimi nedir onuda yazabilirseniz sevinirim tesekurler
domuz balığının bilinmeyen yönü domuz balığı iğnedeki yemi iğneye dokunmadan alma becerisine sahip cok kurnaz bir balıktır.eti kadar tıbbi açıdan yararlı bir yönü içinde bazı yörelerde aranmaktadır.bu balığın yağı iyileşmeyen yüzeysel yaralara sürüldüğünde 2-3 günde yaranın kapatılmasına sebep oluyor
selamlar,bu balıktan bende 3 sene kadar önce 2 tane yakaldım ancak ilginçtir ki 2 si de aynı yerde farklı tarihlerde.Domuz balığı olduğunu da karaya çıkınca öğrendim.çene yapısı oldukça güçlü.Hatta abartılı gelebilir balığı incelediğimde arkadaşım ağızına fazla yaklaşma zarar verebilir deyince yakaladığımız hanozlardan birini ağızına tuttuğumda bir ısırışla balığı 2 ye ayırdı.Fakat inanın müthiş bir lezzeti var.
ben alanyadan rauf buradada cıkıyor ama özel olarak avlamıyoruz mercan oltalarına takılıyor evet eti lezzetli bizim mercan icin tavuk gösü kulanıyoruz ona bile geliyor ama olta kestiği pek nadir büyük olursa kopartıyor tabi mercan köstekleri 0.35 olursa burada1.00mm kasen bir balık var odo balon balığı dikeni yok etide fena değil.
Korkup geri attım Herkese selam, Ben bu balıktan bir ay önce Antalya Çaltıcak koyunda tuttum. Ne olduğunu bilemeyip zehirli olmasından korktum, ellemeden canlı olarak geri saldım denize, sonra sanırım aynısını tekar yakalayıp tekrar saldım. O yüzden pek kurnaz olduğunu söyleyemicem . Ağırlığı 250-300gr'dı yem tavuk göğsüydü. Sonra öğrendim ki pek lezzetliymiş.
arkadaşlar. benim bu balıkla ilgili küçük bir anım var. üniversite yıllarında dersi kırdığımda doğru iskenderunda fenere giderdim . Bir gün arkadaşlarla gittik arkadaşlar izmirliler . her atışımızda bu balıktan yakalıyoruz ama görüntü itibari ile pek hoş değil ve malesef balığın tadının gayet güzel olduğunu da bilmiyoruz. yaklaşık 2 saat te en az 20 kg tuttuk diyebilirim ama aynen denize iade sonra balıkçı bir amca geldi . selam felan derken ben yine aynı balığı çektim denize iade ediyorum. Dur oğlum dedi ne yapıyorsun amca dedim bu balık yenmezki tamamda oğlum dedi sen ver bana ben kedime götürürüm peki dedim bizim 4 arkadaşta balıkları tutup tutup amcaya veriyoruz. ama amcanın keyfi gıcır neyse akşam oldu amca en az 10 kg poşete koydu sonra evinin yolunu tuttu bizde bu akşamda balık yok diye hayıflanıyoruz. ertesi gün amca bizden önce gelmiş bekliyor bizi. yanımızdada bu defa iskenderunlu bir arkadaş var. ama amca bizi acayip sevmiş ekmek felan almış bize . rastgele dedik attık oltaları yine aynı balık amca benden önce atlayıp ver oğlum diyordu ki bizim iskenderunlu ooooo dedi şanslısın bu balığın tadı harika derisini soy kafa ve kuyruğu at gerisini ızgara yap tadına doyum olmaz . o an bizim amca neye uğradığını şaşırdı ve arkasına bakmadan kaçmaya başladı. tabi bizim izmirlilerde arkasından. hatırladıkça amcanın afallamasına ve benım cehaletime hala gülerim. sonraki günlerde derslere girmediğim için 3 dersten kaldım ve 2 yıllık okulu balık sevdasına 4 yılda bitirdim. ah balık ah nelere kadirsin.
Bu balık anamurda 3-4 yıl öncesine kadar oldukça bol miktarda çıkıyordu. Şu an pek görünmüyor. Özellikle bu balığın büyüklerini (1,5 kg ve üstü) yakalayanlar kesinlikle balıkçılara satmazlar. Onlar satsa bile balıkçılar müşterilerine satmazlar. Çünkü bu balıgın lezzeti eşsizdir. Bazı restoranlarda bunun salatasını mze olarak da veriyorlardı. İnanın bu balıgı tekneden tutmanın zevkini bir tatsanız diğer balıkları hiç tutmak istemezsiniz. Balık ilk yemi aldıgı zaman normal bir balık tutmuş gibi oluyorsunuz ama hafiften çekmeye başladıgınızda öyle bir asılışı warki misinayı sanki balık 1 kg değil de 20-30 kiloluk bir kaplumbaga çekiyorsunuz. Bu esnada hafiften misinayı gevşetmedigim için (ilk acemiliklerimde) çok ignem açıldı ve çok büyük domuzlar kaçırdım. İskenderun yöresinde tavuk balıgı da deniyormuş buna.
ben 4 sne kdr once bu baligin 2300 gram kadarini avlamistim. ancak hikayesi ilginctir: saroz korfezinde kendi kesfettigimiz bir taslik surekli ugradigimiz mekandi,oldukca fazla miktarda baliga rastlyabiliyorduk.yine gittigmiz gunlerden birinde bu arkadasi gorduk,ancak tanimiyorduk,urktuk ve uzaklastik ertesi gunu gene gittigimzde gene oradaydi,gene urktuk ve uzaklastik 3.gun gittigimzde yine orada oldugunu gorduk,bari vurup cikartalim da mekanimizda rahatca avlanalim mantigiyla zipkinla vurduk,sadece biz degil etrafmizdaki kimse ne baligi oldugunu bilmiyordu,ayrica dikkatimi ceken seylerden biri simsiyah olmasina ragmen,vuruldugu anda bi anda bembeyaz kesilmesiydi :? bir de solungac kapaginin olmadigini ve iki yaninda anca parmak girecek kadar birer delik oldugunu gorunce okyanus baligi olarak nitelendirdik dedelerimizden zehirli oldugunu iddaa edenler deoldu,biz de riske giremedik,sadece parçalayip,inceledik.(megerse guzelim ete yazik olmus) derisi gercekten cok kalin,ama isin ilginc tarafi solungac kapagi yok diye solungacinin olmadigini dusundugumuz baligin icinde solungac bulmamizdi.. sanirsam agzinin cok kucuk olmasindan dolayi,agzindan cok su girmiyor,bu yuzden arkada kapak kadar buyuk bir delik olmasina gerek yok... bu sekilde evrimlesmis olabilir.. kendisiyle resmim var,ancak su anda turkiyede oldugu icin anca dondugumde scanletir o zaman paylasirim.ya da annem becerebilirse ondan rica ederim
geçtiğimiz yaz ben de didimde yakaladım. kıbrıs oltaya tesadüfen takıldı. balığı çekerken çupra çekiyorum sandım oldukça kuvvetliydi.
Çütre balığı avlanması hakkında Selam arkadaşlar, uzun zaman oldu mesaj yazmayalı, ve yazılanlara cevap yazamayalı. Çütre yada bilinen ismiyle domuz balığı hakkında bir çok arkadaşımız bilgilerini bizimle paylaşmış. Bende yeni tecrübelerimi aktarayım istedim. Son 2-3 haftadır, Mersinde Marina civarındaki kayalıklardan çütre avı yapabiliyoruz. çok iri olanları nadiren çıkıyor ama avının verdiği zevkten dolayı her hafta sonu ve mümkün olan her tatil günü avlamaya gidiyoruz birkaç arkadaşla. Yem olarak bir çok şey denedik, mesela tarak midye, deniz kurdu, sardalya ve karides. Ben en irilerini hep karides ile alıyorum. Olta olarak 8 mt lik bir uzatma kamış var elimde Alba Star, onu kullanıyorum. Avlandığımız yerler biraz derin olduğu için 3-4 mt lik bir misina bağlıyoruz kamışın ucuna. 30 luk veya eğer güveniyorsanız 22 liğe kadar misina kullanabilirsiniz. iğne olarak benim tercihim Mustad 1523, 7 veya 8 No çapraz iğne. kurşun olarak yaprak kurşun veya zeyin kurşun ama mutlaka kurşun en altta olsun ve iğneyi 3-4 metrelik bedende kurşunun yaklaşık bir karış kadar üstünde, uzun olmayan bir köstekle bağlayın. kayaların hemen dibinde ve özellikle suyun oynak olduğu zamanlarda güzel av veriyor. Ben önceleri kurşun olarak yaprak kurşun kullanıyordum ama küçük balıklar yem dibe inmeden bitirdiği için biraz daha ağır olan zeytin kurşunu tercih ediyorum. Yem olarak ta benim favorim temizlenmiş ve tuzlanmış karides. marina içinde teknelerin altında, hiç olmaz dediğiniz yerlerden bile çütre alabiliyorsunuz. bir kaç tane aldığınız ve gözünüze kestirdiğiniz bir yer varsa yerinizi değiştirmeyin derim. aynı yerden çok sayıda balık almanız yüksek olasılıkla muhtemeldir. Bu arada çok küçüklerini suya geri salınız, sudan çıktı diye hemen ölür deyip kıyıda bırakmayın. suya girer girmez fişek gibi gözden kayboluyorlar. oltanız sağlam, iğneniz keskin ve avınız bol olsun.
Kıbrısta dalarken çok olurdu bu balıktan. Ben bi kaç seferde vurdum. Bunun kösele gibi bi derisi vardır. Yalnızca mangalda sıkça çevirerek pişirilince fena olmuyo. Derisi kavlanınca çıkartıp atıyosun. Hafif tereyağı sürersen dahada lezzetli oluyo. Ağzı oldukça dişli ama keskin dişler değil. Fakat çok kuvvetli. Ben buna kurşun kemerini ısırttırıp, kuyruğundan tutatdım. 10 kg kurşunu rahatlıkla bırakmadan tutardı
bu balık çok çeşitlilik gösterir akvaryum camiasında triger olarak bilinir kızıldenizde ve mercan resiflerinde bulunur türkiyede yanlızca akdenizde görülebilir (nadiren ege) nedeni ise ısı ve tuz oranları yüksek suları severler bu oranlar ne kadar yüksekse o bölgedeki çeşitleri çok güzel renklerde olabiliyor bu balığın çeşitlerinden birisi bursa triger olarak geçiyor http://www.akvaryum.com/Fotogaleri/pic.asp?iCat=40&iPic=12156
domuz balığı Selam Arkadaşlar, Mersinde kıyıda kayalıkların dibinde uzatma kargıyla yakalıyoruz. çoğunlukla tekli nadiren çift iğneli (6-7 no. çapraz iğne) ve zeytin kurşun kullanıyoruz. kurşun en altta olacak ve köstekler kısa bağlanıp iki iğne kullanılırsa iki iğne arasında 20 cm boşluk bırakmak yeterli. yukarıda arkadaşların da dediği gibi yemi iğneden sezdirmeden alabilen bi balık olduğu için sert yemler daha iyi av veriyor, tuzlanmış karides, tarak midye çok sevdiği yada bizim en çok domuz balığı yakalayabildiğimiz yemler. nadirende olsa çok irileri de yakalanıyor kıyıdan. bugüne kadar kıyıdan sarkıtma ile 600 g dan büyüğünü yakalayamadım. açık denizde kuzenlerim 2-3 kg lıklarını yakalıyorlar. açık denizde çelik tel misina kullanmak gerekiyor çünkü dişleri çok keskin. mersinde göçmen marina çevresi kayalıkları dibinde eylül-ekim gibi güzel av veriyor. rastgelsin...