Titan Her titan materyelden yapilan tel,bir birine uymaz,her üreticinin cesitli kalitede bu malzemeden üretimi vardir,bazi titan tellerle aylarca balik avlanirken,daha düsük kalitede olanlari,ufak bir bükülmede degistirmek gerekmektedir cünkü bükülen bu malzemenin her an kopma ihtimali vardir. Bütün titan tellerin yüzeyi düz ve kaygandir(sürtünmesiz)cekeri capina göre yüksek olur ve azda olsa esneme yapar,7x7 celik tele nazaran daha sertdir. Titan tel yalniz disli balik avi icin garanti degil,baska balik avi icinde kulanilir,titan telden kisa köstek yapilarak yüzeyde yüzen sahteler icinde kulanilir,sahtenin yüzüsünü engellemez,nedenide cok hafif olmasidir,kisa titan teli fluorocarbonla birlestirip cok iyi bir köstek olusturulabilir,disli baliklarin sahtenizi koparmasini önlemek ve köstegin görülmesini aza indirebilirsiniz. 7x7 Celik Tel Bu tel 49 ince telin birlesimi ile olusturulur,onun icin cok yumusaktir,dügüm atilir,gerci cok yüklenmelerde telin biraz yaylanmasi olusur ama kücük tellerde zarar olusmamissa gönül rahatligi ile aviniza devam edebilirsiniz. Diger celik tellere nazaran daha ince yapilidir,cekeride capina göre,diger tellere göre daha yüksektir,at cek avlarinda sahtenin daha iyi sunulmasini saglar,yemli avlardada baliklarin daha az köstekten cekinmelerini saglar,benim sürekli kulanmis oldugum celik tel bu teldir,her av sekline göre uygundur,celik tel kulanan her balikciya tavsiye ederim. 1x7==1x19 Celik Tel Yapimda ince teller ne kadar azalairsa celik telde o kadar sert yapida olur,bu tellerde dügüm atmak cok zordur,atilsada dügümün saglamligi cok düsük olur. Eskiden benimde kulanmis oldugum bu teller iyi monte edildiginde her disli baliga karsi koyabilecek güctedir,7x7 göre daha sert ve daha kalin olur bu teller,cekeri ne kadar cogalirsa,kalinligida o kadar artar,sert olusundan dolayi bükülme olasiligi azalir ama bükülürse bir daha düzeltmesi zordur.
Çok teşekkürler Selim abim. Dişli, hırçın ve cüsseli balıkları zapt u rapta çeliğin gücü işe yarasa da, avından geri kalmadığını sandığım "çelik beden" alabalıklarının ışıldayan güzelliklerini görmeyi özledim. Farkında mısın, kaç zaman oldu ne bir ses ne bir haber vermedin sevgili abim. Elbet yeri burası değil lakin, artık bu suskunluğa yeter demenin vakti çoktan geldi de geçiyor bile. Tahammüle derman varsa, söyle; onu da basayım yarama tuz niyetine. Selam ve saygılarla..
Selam sana Nuri kardes Haklisin uzun zaman oldu,katilim yapamadim siteye ama biliyorsun isler hic bitmiyor calisanlar icin,bazen vakit ayirmak istesekte baska bir is cikiyor karsimiza böyle olunca kendimizden bir seyleri ertelemek en kolay yol oluyor,kendine iyi bak güzel kardesim,sevgiler...
Selim ağabey; özlemişiz senin yazılarını Lütfen arayı bu kadar açma. Bu makaleyi görünce, malzeme yokluğu zamanında kullandığım vites teli, fren teli gibi şeyler aklıma geldi. Bunları burçla iki ucunu kıstırır ve kullanırdım. Kalın olmalarından kaynaklanan kullanım zorluğunun yanında, çok dayanıklı ve güçlü bir iş görürlerdi. Halbuki bunu devasa balıklar için değilde, müren gibi takımı dolaştıran ve dişleriyle kopartabilen balıkların bedene zarar vermemesi kullanırdım. Şimdi seninde yazdığın gibi alternatifler çoğaldı. Meraklısına çok faydalı olan bu makale için şahsım adına teşekkür ederim Selim ağabey. Eline sağlık. Bu arada İstanbul'a dönüş var demiştin 2 yıl önce, acaba son durum nedir
Çelik kösteklerin böyle çeşitleri olduğunu bilmiyordum. Malzemeciye gidip olanı alıyordum. Sanırım bizim aldıklarımız son olarak maddelediğiniz 1x7==1x19 grubuna giriyor. Sizin de dolaylı olarak önerdiğiniz 7x7 ler için hemen şimdi bir araştırma yapacağım. Teşekkürler Selim ağabey.
Buradayim Murat kardesim,yazilarimla katilamasamda,mümkün oldugu kadar sitede bulunmaya calisiyorum,biraz dinleneyim sonbaharda daha degisik sekilde katilim saglayacagim siteye. Ben hazirim dönmeyede,gel sen bunu evdekilerine anlat,cocuklar bura dogumlu,dönmek istemiyorlar eh bu durumda hanimda dönmem diyor,anlayacagin kaldik gene buralarda,ne yapalim gücümüz yettigince calisacagiz artik,izmire kucak dolusu selam Murat kardesim...
Dahada cok cesitleri var Yavuz kardesim,ben yüzeysel olarak gectim,gecen sene almistim bir celik tel,yay gibi uzuyor. 7x7 celik tel icin flexonit markasini öneririm...
Selim abi, ben ip misina kullanıyor ve kandırıcıyı minik bir kilipsli fırdöndü ile direk misinaya bağlıyorum. Tabi esneme olmuyor ama zorlu meralarda avantajını da görüyorum. Zira sahtem bir ilişkene takıldığında sabırla küçük darbeler halinde bazen onlarca kez vurdurup koparmadan kurtarabiliyorum. Esnek misinalarda bu daha zor oluyor. Öte yandan bir kulaç fc misina ek yapıp, onun da ucuna 10-15 cm çelik tel ile sahte bağlandığında turnanın daha kolay kandırılabileceğini düşünüyorum. Siz ne dersiniz?
Selim ağabey, seni yine faydalı bilgiler verirken burada görmek çok sevindirdi beni. Verdiğin bilgiler için teşekkürler. Yavuz ağabeyin de dediği gibi, ben de "tel mi işte, tel" deyip, özelliklerine bakmadan (baksam da anlamazdım zaten) tel alıp kullandım yıllardır. Açıkçası böyle bir şey aklıma gelip, araştırmamıştım da. Şimdi yazını okuyunca, bir bakayım dedim de, aman yarabbi daha neler varmış meğer. Bu arada, bahsettiğin tellerin yapısının nasıl olduğunu gösteren eskizler buldum, onları da aşağıya ekliyorum. Umarım konuya bir katkım olmuş olur. 1x7 ve 1x 19 tellerin yapısı 7x7 tellerin yapısı
Yavuz kardesim su bilinmeliki,disli balik avinda tel olmadan avlaniyorsan,her zaman sahten tehlikededir,ha suda var,spin avinda cogu zaman sahtenin kancalari,baligin dudak kismina takilir,bu durumda sen baligi kontrol altinda sudan alabilirsen ne ala amaaa birde baligin disleri misinayi bulursa(örgü,mono farketmez)cogu zaman sahte kayipta demektir,kendini garantiye almak istiyorsan celik tel gerekmektedir,Kevlar köstekleri bilirsiniz,turna bunlari bile koparabilmektedir. Senin soruna gelince,sahteden sonra bir yuvarlak klips ama firdöndü olmayacak,daha sonra 20 cm celik tel ve tele monte edilmis Fc misina ve beden,atcek avlarinda genelde örgü misina kulaniyoruz,bunun nedeni sahteye daha iyi hakimiyet saglamak,bildiginiz gibi örgü misina esnemiyor,iste tam burada araya baglamis oldugumuz FC misina devreye giriyor,kulanilan kamisin sertligine göre baligin kafa vuruslarinda biraz esneklik sagliyor,görünülmezligide baska bir avantaj tabiki. Sayet yemli turna avinda isek,burada celik telin uzunlugu en az 50 cm olmalidir,yapilan takimlara ve balik yemi kaptiktan sonra ona vereceginiz sürede önemli,sayet turna baligi tam yutarsa ve baligin büyklügü biraz fazla ise 50 cm den ufak celik telde zorlayabilir sizleri,birde asagidaki benim resimdeki balik gibi olursa yandiniz demektir,trofe turnalari kacirmak istemiyorsaniz celik tel garantisini yaniniza alin derim...
Sennur kardesim cok degerli oldu eklemis oldugun celik tel yapilarini gösteren resimler,bu anlatmis oldugum celik teller sadece yüzeysel,her disli balik avini sevenlerin bilmesi gerekenler,derinlere inersek,daha cok cesitlerini bulmak mümkün,selamlar...
Çok değerli bilgiler bunlar, öğrendiğim çok iyi oldu, tam da ihtiyacım olan zamanda, alım öncesinde öğrenmiş oldum. Elinize emeğinize sağlık. Şimdi merak ettiğim şey, bu 7x7 çelik teli Türkiye piyasasında bulup bulamayacağımız. Turna da turnaymış ama maşşallah.