Alabalık deneyimlerimden yola çıkarak, bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istedim ....

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında Ronder tarafından paylaşıldı.

  1. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    Hani demiş ya şair, biz dağlardan süzülen soğuk sularda, kırmızı benekli balıklarla yüzerdik. Yani kısacası, ben bu balıkçı arkadaşlardan biraz şanslıyım, çünkü yetiştiğim yerde, balık tutmaya başlayacak birinin ilk yakalayacağı balık alabalıktır. Ben aslen Artvin/Arhavi bölgesindenim ve şükürler olsun ki bizim bulunduğumuz yörenin her deresinde, çayında, ırmağında, dağ alabalığı bulunur... Ama ben alabalığı, Arhavi’ye komşu olan Rize’de yakalarım. Neyse, alabalık deyince, bu balığın bir felsefesi vardır. Kolay bir balık değildir… Karadeniz gibi yırtıcı ve çevik bir balıktır… Şimdi size biraz deneyimlerimden bahsedeyim… Alabalık yakalayacağınız suyu iyi bilmeniz gerekli. Her deredeki balığın, hepsi farklıdır. Karakterleri mesela… Başka bir derede, göletlerin köşesinde olan alabalık, başka derede tam akarda olur. Yani yemin, oltan, her şeyin iyi olsa da, balığın nerede olabileceğini bilmeden, yakalama şansınız çok düşüktür. Çünkü alabalık, suya düşen yemi görmeden, koklayarak bulmaz… Yemi görür ve hamle yapar… Hiç bir zaman aç gözlü değildir... Sabah erken saatlerde, akşam üstü ve kapalı veya çiseli havalarda çok iyi randıman verir. Bir de özel deneyimim, dere yağmurdan sonra coştu mu bulanır. Bulanıklık ayran rengine yakın, yani temizlenmek üzereyken, balık çok dehşet şekilde yeme vurur... Bir de not, rüzgarlı havada alabalık yakalamayı denemeyin, şansınız düşük olur… Çünkü, bu balık çok hassastır. Suyun hareketinden dolayı yuvada olur ve tedirgindir… Çünkü, rüzgardan sonra derede sel meydana gelebileceğinden, kendini kuytu yerlere atar. Ayrıca bu havalarda, yemi istediğiniz noktaya atmanız da zorlaşır, bayağı sıkıntı çekersiniz... Balıktayken, mutlaka koyu yeşile yakın tonlar giyinin, asla gölgenizi suya düşürmeyin ve dere yatağında, hep akarın tersine ilerleyin. Yani yukarı doğru gitmelisiniz. Yukarıdan aşağıya doğru giderseniz, hiç balık yakalayamazsınız... Şimdi bu kısa bilgilerden sonra, bazı yöntemler anlatacağım.

    1. Teleskopik kamışla avcılık : Dere yatağına göre, 3-7 m arasında düz bir kamışın ucuna, 15mm misina ve oradaki balık büyüklüğüne göre, geniş ağız 2-3 no kanca takılır. Misinanın ucuna yem takılır ve göle atılır. Bu yöntem, en basit ve en ucuz yöntem olup, en çok randıman verenidir.

    2. Teleskopik kamış ve makineli takımla avcılık : Bu takımla da çok randıman alırsınız fakat bana biraz yapay geliyor. Çünkü doğayla baş başa olmak, onu hissetmek için, yem aramak taraftarıyım. Neyse, bu takımlar da 30 mm misina ve ucuna 1-2-3 numara gurubuna göre alabalık kasıkları takılarak kullanılır. Bu takımı kullanırken, yemi zıplatma esnasında kesinlikle yukarıdan aşağıya doğru kamış hamlesi yapmayın. Eğer yaparsanız, yem hızla, direk suya düşer ve batar. Bu olaydan çıkan titreşimler, hassas ve uyanık olan alabalığı yuvaya sokar ve bir şey yakalayamazsınız. Kamışı aşağıdan yukarıya doğru hareket ettirip, çok hızlı bir şekilde değil, yumuşak şekilde fırlatmak gereklidir. kaşığı istediğiniz mesafeye ve yere attıktan sonra, makineyle misinayı sarmaya başlıyoruz. bu işlem yaparken kamışa iyi hakim olmak lazım, çünkü sarma işleminde kamışı çok oynatırsanız, kaşık iyi dönmez ve balığı cezbedemez. Kamışı hep akıntının tersine tutmalıyız. Yani hep önünüzde olmalı. arkaya doğru çekerseniz, gene kaşık dönmez ve balık yeme gelmez. Bu takımda, makine en az 5 devirli olmalı, hafif atma telli, hassas olmalı. Kamış boyu 1.5-2.5 arasında değişir olmalı ve kamış 10 gr. atma ağırlığına kadar hassas olmalı. Misina 25-30 mm olmalı dedik, çünkü çekerken oldukça takılacağından kaşığımız kolay kopabilir.

    (Simdi alabalık Kasıklarından bahsedeyim biraz: Ben doğu Karadeniz’de avlandığım) için 1 ve 2 numara kaşık kullanırım.Ve reklam olmasın ama meps kullanırım. En dinamik ve en kaliteli dönüş bu kaşık markasının kaşıklarında vardır.

    1 no kasıklar ufak ve gurultusuz dereler de kullanın hafif olduğundan suya düşerken fazla ses çıkarmadığından balık ürkmez. 2 no daha büyük yataklı ve düz akan derelerde tercih edin.

    Şimdi kasık renkleri ve nasıl kullanacağınız.
    x)Beyaz taban üstüne siyah benek: Kapalı havalar da ve sellerinden sonra derenin eski haline geldiği zamanda. Numara farkı önemli değil 1-2-3
    x)Beyaz taban üstüne kırmızı benek: Güz aylarında ve açık havalarda kullanılmasında yarar var.
    x)Beyaz üstüne yeşil veya mavi: Kapalı havalarda ciddi anlamda büyük balıklar yakalamanıza yardımcı olur.
    x)Sarı taban üstüne kırmızı benek: İlkbahar aylarında ve yazın kullanmanızda baya randıman verir ve genelde açık havalar veya bulanık suda.
    x)sarı taban üstüne siyah benek: Yağmurlu havalarda ve hafif rüzgarda.

    Bu kaşıklar hakkında deneyimlerimi kullanarak yorum yazdım. Size tavsiyem yanınızda birkaç kaşık bulundurun ki, balık değişkendir, deneme yoluyla favori oluşturursunuz. Ben en çok bu serilerden randıman aldım

    Alabalık yemleri
    x) Alabalığın bulunduğu soğuk sularda, kıyıda, sığ yerlerde, ufak tasların altında, altın sarısı böcekler vardır. Bunlara bayılırlar. Bu böcekleri, anüsten takın, yani iğne ucu kafa tarafında olmalı
    x) Genelde Eylül ve ilkbahar aylarında, tavuk tüyü ile kaplanmış kancaya vurur. Bu tüylü kancayı, gölün istediğiniz yerine atmak için, kancanın misina bağlanan yerine, bir tespih boncuğu koyabilirsiniz.
    x)Ekmek içine nadir vurur
    x)Kaşar peyniri arada bir randıman verir. Denemek lazım, yanınızda bulunsun.


    Sizlerle, dilimin döndüğünce bir şeyler paylaşmak istedim. Eğer yararım dokunduysa, ne mutlu bana. Rast gelsin.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 12 Ocak 2008
  2. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    İnadına Alabalık Yasıyor...

    merhaba evet dediginizgibi eskide fındı filizinden de yapardık olta takımı ben az yapmadım valla mumkun oldugunca duz cubuk aradım itina ile kabugunuz soyardım fizilin ve sonra ucuna sogan cuvalı baglardım içine de 10 kg dar da tas koyardım yas agac zamanla duzelir ve kullanırdık..Alabalık mevzusuna gelince valla ben bizim oralardan memnunum. Aslında balık var yeni nesil bilincli zaten bu balık işiyle ugrasan gencler fazla kalmadı malum köylük yer bu alabalık derelerinin oldugu yerler gencler köyden nasıl cıkabilirim diye mucadele veriyoo ve cogu uzaklasıyoo böyle olunca balıkla ilgilenen azalıyooo..İlgilenen de zaten olta balıkcılıgı yapıyo arada kacak avlanlarda oluyoo aslında alabalık cok dayanıklı ve cabuk uruyen bi balık az fırsat buldumu eski popilasyonunu yakalayabiliyo asıl tehit doganın kendisi ve kultur balıkcılıgı...Doga nasıl alabalıga zarar veriyor diye dusunen olabilir..karadeniz için konusuyorum özellikle doga karadeniz için bizim oralarda en ufak yagmurda dere selleniyoo ee dogal olaraka balık yuvaları yavruları hatta yetişkinleri telef oluyo bu kada kendi kendine zarar veriyo alabalıgını dogal baska dusmanı yok derede besin zincirinin en ustunde ...kültür balıkcılığı söyle etkiliyo alabalıgın doga alabalıgın etinin nezetli olma neden saf oksijeni bol dag sularında yasamasıdır..suyun php ile ilgili eee dogal olarak kültür alabalıkcılıgıyla ugrasan ve balıgın kaliteli et, verimi yuksek olmasını isteyen dere kenarında arazisi olan ureticiler mumkun oldugunca daglara dogru tesisler kuruyorlar..Kültür alablıgıda olsa kandıda var asilik yırtıcılık bir yolunu bulup havuzdaki yavru veya yetişkin balıklar dereye karısıyoo ve derede rekabet olusuyo dag alası ne kadar yırtıcı olsa da nazik ve zarif bi hayvandır havuz alası daha dayanaklıdır ve zamanla savaslar havu alası lehine dönüyoo cunku dag alasından daha erken buyuyo ve daha irice oluyo ve havuzdan dereye karısırken kendisiyle suya parizt yayıp toplu ölümlere neden oluyo..Ayrıca cok ac gözlüdür ben yetiskin alabalıklarda kac göz gördüm yüzgec ve kuyrunda ısırıklar ve derin yaralar..
    Benim alabalık tutugum derelerin hepsinde bu tesisler den var ve v dere boyu tesisler en az 10 senede 2 3 kez patlamıss ve yavru veya yetiskin balıklar dere karısmıstır dusunecekksiniz bu tehlike karsın hala nasıl dag alası dere var sundan var bazen yakındıgımız ve tagmur ve sellenme işe yarıyoo :D bizim oralarda her hafta sel oluyoo havuz ortamına alısmıs balıklar hemen telef oluyoolar selde...cok az biazı kurutuluyo ve kurtulanlar da kültür balıgı oldugundan mide kasları gelismemis alabalıklardır ve insan yardımı olmadan ürüyemiyorlar eger uremis olsalardı kırmızı benek tarih olmustu...Bu anlattıgım kültür cinsi gökkusagı alabalıgı için dir...Son yıllarda Ktü yeni alabalık ırıkı getirmesiyle insan eliyle de ureme hayal olmak uzere tek kontorl mekanizması yani yeni ırk aynı dag alabalıgına benziyo kuyruk yapısı ve anatomik ve pull ayrıntılarına iyice bakmayan insan dag alası diyebilir yani cok benziyoo nezeti de yakın yani gök kusagı alabalıgının et i eger su kitesiok iyi degilse saman gibidir...Bu tur baya yakın dag alasına..Simdi siz dag alabalıgı diye kandırılmayın diye anlatayıcam farklarını...Bu yeni tur tamamen dag alabalıgının aynı genel renklere sayip kahverenginden siyaha yaklasan vucud rengi..şimdi ip ucları
    *Kültür turu dag alası için benekleri kan kızılı degil turuncu tonlarda ve irice
    *Vucut yapısı turnablaıgı gibi uzunlamasına ve cılızımsı
    *Kuyruk yapısı turna balıgı gibi genis yelpaze yuzgec dag alasında biraz dar ve keskin hatlar vardır bunda isye ovalimsi ve genis hatlar,
    *Kafası uzunca ve cenesi baya agzında ilerde ve uzun bi cenesi var turnaya benziyoo agzı ok
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 12 Ocak 2008
  3. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    Alabalık Yiyelim

    Çocuklarınızın gelişimde eczaneler de satılan alabalık yağlarını gelişim sureci boyunca cocuklarınıza için 7 14 yas arasına kadar ben içtim valla kemiklerim ve özellikle dişlere cok etkisi var asla sarmıyoo bi fırcalamada inci gibi oluyoo..Göz saglıgına kolestrole kalp damar hastalıklarına yemesi ve tutması :D iyi gelir..Strese özel hayata etkileri var,romatizma ve bel fıtıgında da kullanılıyoo anlayacagınız cok yönlü bi balık zaman buldukca yemenizi tavsiye ederimm

    Bi alabalık yemek tarfi vereyim..Kil kabın zemine soganları dogrulayım sutune alabalıgı temzilenmis butun olarak koyalım ve yanına sivri birberleri koyalım en ustunede bi parca tereyagı...azcık tuz ilave edelim fırına verelim sonra yeme baslamayın sadece yanında yatın :D afiyet olsun kullanılan malzemeleri artırabilirsiniz basit ve besleyici tam avcı işi
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 12 Ocak 2008
  4. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    denizalası

    Denizde de alabalık oldugunu biliyormuydunuz..Kanada da tr sularına gelen somon cinsi derelere girerek yumurtlar balık yumurtadan cıkıp eriskinlige kadar dere kalır ve daha sonra...Denize acılır belirli oldugunluga ulasınca kanada ya dogru soguk sicak su akıntılarının oldugu bölge yönerlir ve eslesir ve dogdugu yer olan dere tekrar döner ve yavurular kac kasına kadar yasadıgı bilinmemekte ama ben sahsım olta ile 7 kiloluğu oltama takıldı ve inanın çok zorlandım... neyse türünün az olduğunu bildiğimden geri bıraktım. Ayrıca bu balığın 12 kg yakalanmışını gördüm.

    Kısa deneyimler..Genelde buyuk akarsular kesintisiz buyuk kollar halinde denizle birlestigi yerlerinde mayıs ayları basında görnürler ve yaz aylarına dogru yukarlara dogru cıkarlar yumurtlayacagı bölgede suyun içinde zımparayla parlatılmıs bi calılların ustunde daireler görünü suyun dısından kolaylıkla anlasılır o daireleri kuvrukları ve vucuduyla tasları temizleyerek yaparlar ve yumurtayı bırakırlar diger balıklar gibi yavru yumurtadan cıkmasını beklemeden gitmezler hatta bellli zamana kadar da korurlar.Deniz alabalıgının oldugu dereler de derin aktıgı yerler ve uzman balıkcılar bilir burda balık vardır neden vurmuyoo diye dusundugunuz cok guzel yerler olur ,işte o yerlerde olabilir cunku yuvanın etrafında tek bir balık bırakmaz yumurtalama hazırlanma evresinde enerejiye ihtiyacı olacagında ya yer yada kacırır o bölgede balık durmaz yaniii.. sizlerle alabalıkla ilgili paylasmak istediginiz soru ve önerileriniz varsa vs varsa burda paylasabilirsiniz..saygılarımla
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 12 Ocak 2008
  5. korkmaz5

    korkmaz5

    Mesajlar:
    77
    Şehir:
    ist.
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 33kg
    slm gerçekten güzel bilgiler ben hemen hemen her hafta sonu alabalığa giden biriyim ve benim bilmediğim konularda yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim benim geçen hafta yakaladığım ala fotoları buyrun

    [​IMG] [​IMG]
    [​IMG] [​IMG]
    [​IMG]
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 7 Haziran 2007
  6. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    Balıkcı her yasta balıkcıdır


    Bilgi paylastıkca deger kazanır..Fındık cubuyla olta takımından bahsettmissiniz ey gidi az fındıklarda duz fındık filizi aramadık yani itinayla kabugunu soyardım sonra biryere asar altına da içi tas dolu cuval asardım duzeltir di sonra balıga tabi her seyin dogalı guzel kıralı babula dediginiz yem anlamadım beni bilgilendirseniz sevinirim saygılarımla...
     
  7. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    Neden Alabalık Yenmeli

    Alabalık üretiminde ve yetiştirilmesinde bir çok faktörün önem taşımasına rağmen bunların arasında ekolojik ve evrensel faktörler ilk sırayı almaktadır. Alabalık yavrularının yumurtadan çıkarak sofralık boya gelmelerinde çevre koşullarına bağlı olarak yaklaşık 8 aylık bir süreye gereksinim duyulmaktadır. Bu süre içinde tamamen doğal kaynaklardan hazırlanan yemler ile beslenen alabalık insan beslenmesi için önemli bir protein kaynağıdır. Zengin amino asit ve vitamin muhtevasının yanısıra içerdiği fosfor, kalsiyum mineralleri ve az yağlı et yapısıyla alabalık, bir gastronomi balığı olarak da bilinmektedir.

    En lezzetli tatlı su balığı olan alabalık "A" ve "D" vitaminleri ile iyod ve fosfor bakımından oldukça zengindir. İnce derili pulsuz, karın boşluğunun küçüklüğü, kılçığının azlığı nedeniyle bol etli bir balıktır.
    Dünyanın en güzel akarsu boylarına sahip Anadolu'muzdaki tatlı sularda yetişen alabalık Anadolumuz insanınca, sevilerek tüketilmesinin yanı sıra, romatizmal ağrılar, adele ağrıları, felç gibi hastalıklara da iyi geldiğine inanılmaktadır. Alabalığın sirke ile yıkanarak pişirildiğinde beyin damarlarına iyi geldiği söylenmekte, diğer taraftan da yağ dokusunda bulunan omega-3 ile kalp dostu olduğu tüm dünya bilimadamlarınca teyid edilmektedir.
    Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde alternatif beyaz et ürünü olan balık, deniz kirliliği ve bilinçsizce yapılan avlanmalar sonucunda mutfakların zor bulunur, lüks bir yiyeceği haline gelmişken, insanlara besin kaynağı olmanın yanısıra bir çok hastalığa da çare olarak kültürümüze yerleşmiş olan alabalık insanoğlunun bir kez daha imdadına yetişmiştir. Giderek artan üretimle birlikte ALABALIK yavaş yavaş şehirlere ve daha geniş kitlelerin sofralarına ulaşmaya başladı. Lüks lokantaların menülerinde yer almaya başlayan alabalık Türk aşçıların elinde şekillendi ve kendine özgü alabalık yemekleri ortaya çıktı
    Bugün ise dünyada kültüre alınan en eski balık türlerinden olan alabalık, insan beslenmesinde en kaliteli ve kıymetli protein kaynakları arasında hak ettiği yeri almıştır
    ALABALIK
    Sindirimi kolaydır. Vitamin ve mineral deposudur. İçerdiği Omeg-3 serbest yağ asidi ile kalp dostudur. Kollestrolü düşürür, kanda istenmeyen apit miktarını düşürür. Kalp hastalarının tedevi sürecinde önerilen besin maddesidir. 125 gramlık alabalık eti günlük protein miktarını karşılar.


    Alabalık yemek tarifleri...

    Alabalık Buglaması
    1Kg Liman Alabalık
    500 gr Haşlanmış patates
    50 - 100gr Terayağ
    100gr. Soğan
    100gr. Domates suyu
    1 Bağ maydonoz
    100gr Su
    Yeteri kadar tuz

    Temizlenmiş tuzlanmış alabalıklar bütün olarak buğlama kabına konur. Üzerine tereyağı, önceden haşlanmış patatesler büyük parçalar halinde konur. Su ve tuz ilave edildikten sonra rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilir.
    Kapak örtülerek orta ateşte 15 dakika pişirilir. (fırın varsa) yine kapağı kapalı olarak fırına sürülür. 15 dakika fırında kalır.
    Buğlama kabıyla servise verilir, kapak serviste açılır.

    Alabalık Haslaması
    1kg Liman Alabalık
    100gr Sirke
    50 - 100gr Tereyağ
    100gr Soğan
    1 Bağ Maydonoz
    Yeteri kadar tuz

    Bir tencere içine alabalıklar önceden temizlenmiş, tuzlanmış olarak konur. Balıkların üstünü aşacak kadar su ilave edilir. Sirke, maydonoz, domates ve bir miktar tuz suya ilave edilir.
    Balık orta ateşte 15 dakika pişirilir. Kontrol edilir. Pişmiş ise; susuz olarak sebzeleri ile tabağa alınır. Ayrı bir tavada tereyağı yanmayacak kadar kızdırılarak
    bir kaseye konur. Kılçıkları ayıklanan balığın üzerine gezdirilir. Haşlanmış patatesler ile birlikte servis yapılır.

    Kızartılmış Alabalık
    1kg Liman Alabalık
    3 Çorba kaşığı nebati yağ
    1/2 Buğdayunu
    1/2 Su Bardağı sarı mısırunu
    1/4 Tatlı kaşığı tuz
    Haşlanmış patates

    Liman Alabalığı soğuk suda yıkayın; kağıt havlularla suyunu alın. Balığın üzerine tuz ve biber serpin. Bir taraftan da buğdayununu mısırunu ile karıştırın. Ağır bir tavada kısık ısıda sıvı yağ içinde tereyağını eritin.
    Köpük oluşmaya başladığı zaman alabalığı unlu karışımda altüst edin. Sallayıp fazlasını atın ve balığı tavaya yerleştirip, her iki tarafını da 4-5 dakika, ta ki balık gevrek bir altın kahverengimsi görünümü alıncaya kadar kızartın. Haşlanmış patatesi garnitür olarak koyun ve servis yapın.

    Tavada ızgarada Alabalık
    1kg Liman Alabalık
    1/2 Tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
    1/2 Su bardağı taze limon suyu
    1/2 Su bardağı salata yağı
    1 Diş ezilmiş sarımsak
    1/4 Tatlı kaşığı biber
    1 Tatlı kaşığı tuz
    1/2 Dövülmüş oregano
    1/3 Su bardağı dilimlenmiş içi dolu zeytin
    1 Tatlı kaşığı seker

    Rendelenmiş limon kabuğu, limon suyu, salata yağı, ezilmiş sarımsak, şeker, biber, tuz ve oreganoyu bir kaba koyup iyice karıştırınız. Liman Alabalığı üzeri iyi yağlanmış bir ızgara tavasının üzerine koyunuz; daha önce hazırlamış olduğunuz sosu üzerine bir fırça ile sürünüz.
    Balığı ısıdan 10cm mesafede 3-5 dakika ızgaraladıktan sonra çevirin ve öbür yüzüne de sosu aynı şekilde uygulayın. Sonra balığı 2-3 dakika veya çatalla parçalara ayrılıncaya kadar ızgarada tutunuz. Dilimlenmiş zeytinleri geriye kalan sosa ilave ediniz ve ısıtınız. Bu yeni sosu da servis yaparken alabalığın üzerine dökünüz

    Fırında Alabalık
    1Kg Liman Alabalık
    100gr Domates
    50-100gr. Tereyağ
    100 gr Domates suyu
    Haşlanmış patates
    Yeteri kadar tuz.

    Tepsi şeklinde bir kaba önceden tuzlanmış Liman alabalıklar bütün olarak tek sıra dizilir. Üzerine tereyağı parçalanarak konur. Domates ince kesilmiş ve patatesler bütün olarak konur. Domates suyu ilavesi ile orta hararetli fırına sürülür. 10 dakika sonra alt üst edilir, pişmişse çıkarılarak pişirildiği tepsiyle servise gider

    Kağıtta Alabalık
    Taze veya donmuş, bütün veya fileto alabalık kullanabilirsiniz (eğer donmuşsa birbirinden kolayca ayrılıncaya kadar eritiniz.) Dayanıklı bir parça alüminyum kağıdını her parça alabalığı rahatça içine alabilecek şekilde yırtınız. Alüminyum kağıda sıvı yağ veya eritilmiş tereyağını bir fırça yardımı ile sürünüz ve Liman alabalığı tam ortasına yerleştiriniz.
    Lezzetini arttırmak için tuz, biber ve limon ilave ediniz. Ayrıca bir tatlı kaşığı rendelenmiş çiğ soğan ve ince doğranmış maydonoz veya bir tatlı kaşığı krema ile rendelenmiş permesan peyniri katınız. Balığın üzerine yer yer tereyağı koyduktan sonra alüminyum kağıdı üzerine kapatınız. Üstünü ve kenarlarını tam kapatın ki suyu dışarıya akmasın.
    Hazırladığınız alüminyum paketler içindeki alabalıkları tepsiye diziniz ve fırına atınız.
    216 derecede 18 dakika pişirdikten sonra paketlerden bir tanesini açınız ve balığın pişkinliğini ölçünüz. Eğer balık rahatça parçalanabiliyorsa pişmiştir. Değilse yeniden kağıda sarın ve bir müddet daha pişirin.
    Eğer istenirse açık paketler ısıtıcının altında alabalık hafif kahverengi görünüme kavuşuncaya kadar tutulur.

    Izgara Alabalık
    Alabalığı cam bir tava veya tencereye yerleştirin; balığı olduğu gibi İtalyan salata sosu ile kapatın. Bu şekilde balığı buzdolabında asgari 4 saat yumşatın. Sonra balığı ızgaraya eti altta kalacak şekilde yatırın. Izgaranın ateşi hafif yüksek odun kömürü ateşi olmalıdır. Et beyazlaşıp çatalla kolayca parçalara ayrılıncaya kadar kızartın. (yaklaşık 10-15 dakika) Sakın balığı fazla tutmayın ve çevirmeyin.
    Alabalık ızgarada pişerken; ufak ağır bir tavada, hafif ateşte tereyağını eritin ve bademleri kızartın.
    Servis yaparken erimiş tereyağını alabalığın üzerine dökün ve arkasından kızarmış bademleri üzerine serpiştirin.

    Alabalık Vucuttaki Kalorisi
    Enerji Kalori 168 kal
    Protein gr 18 30 gr
    Yağ gr 10.00
    Hidrat mg Yok

    Afiyet Olsun
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 12 Ocak 2008
  8. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    ALabalığı Tanıyalım

    Latince adı:
    Dere alası:Salmo trutta caspius (fario)
    Dağ alası:Salmo trutta macrostigma
    Göl alası (Abant Alası):Salmo trutta abanticus
    Deniz alası:Salmo trutta labrax
    Gökkuşağı alabalığı:Oncorhynchus mykiss

    İngilizce adı: Trout

    Tanıyalım:
    Alabalıklar çok hareketli, yüzgeçleri dikensiz, pulları çok küçük,içsularda yaşayan en lezzetli, etçil hayvanlardır.
    Yumurtadan yeni çıkmış yavru balıklar, çoğunlukla sudaki sinek lavralarıyla beslenir, büyüdükçe küçük balıklar, tatlısu karidesi, sinekler ve uçan böcekleri yer. 2-3 yaşlarında İlkbahar ve Sonbahar aylarında çiftleşir. Dişi alabalık yumurtalarını çakıl ve kum kaplı dipte, kuyruğuyla karıştırıp açtığı çukura yayar. Hemen yakınındaki erkekte cinsine göre, 45 günle 3 ay arasında açılacak olan yumurtayı döller. Tek bir dişi bir mevsimde 5000-6000 kadar yumurta yumurtlayabilir. Yumurtalardan çıkan alabalık yavrularının % 90'ı ilk üç ay içinde, daha büyük balıklara yem olurlar.

    nerde bulunur
    Alabalıklar sıcaklığı 10 - 15 derece arası soğuk, berrak ve bol oksijenli sularda yaşarlar.
    İç Anadolunun yüksek dağlarında, Trakya bölgesinde, Doğu Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesinin dere ve göllerinde. Antalya, Mersin, Muğla gibi sıcak şehirlerin su sıcaklığı 15 derecenin altında olan dağlık bölgelerindeki derelerde bulunur. Ulkemize özgü endemik bir tür olan Abant Alası Abant gölünde,Abant'a yakın göllerde, yedigöller ve civarındaki derelerdede bulunur.

    yem
    Alabalık avında kullanılan en favori yem mepps'dir, daha sonra kaşık ve el yapımı böcekler gelir. Alabalık avcıları vazgeçemedikleri yapay yem 1 nolu mepps dir, her yerde her şartta kullanabilirsiniz, 2 no biraz daha ağır olmasından dolayı daha çok gölde kullanılır. 0 numaralı mepssi atmak için çok ince misina ve çok esnek kamış şarttır. Metalik renk üzerine kırmızı noktalı 1 numara algia marka mepss en çok tercih edilendir.
    Avcılığı:
    Alabalık avı da diğer etçil balıklarda olduğu gibi genellikle mepsle yapılır. Fly avcığıda birçok alabalıkçının arzu edip hayal kurduğu bir av şeklidir.


    At-Çek:Bizim sularda yaygın olarak mepss'le avcılık tercih edilir. Mepss atma & Atıp çekme tekniğinde makinanızın turu fazla, kamışınız esnek ve uzun, misinanızda 0,15 - 0,20 - 0,25 olmalıdır. Bazı alabalık avcıları 0,25 misinayı kalın bulmakla beraber kaliteli bir misanaya sahip olmadığınız hallerde 0,25 işe yarar. Daha ince misina sağa sola sürtünüp kolayca koparken kalın misinaylada yeminizi uzağa atamazsınız
    Uygulaması kolaydır ancak eğer derede avlanıyorsanız su derinliğinin en az 30 cm olması gerekir, ayrıca derenin içinde kaya ve ağaç dallarının az olmasına dikkat etmelisiniz. Sürekli kayaya ve ağaca taktığınız yeminiz balıkları huzursuz eder. O nedenle at çek yaparken suyun kaya önünde oluşturduğu derin bölgeye yeminizi atar ve çekmeye başlarsanız makinanızı üçüncü yada dördüncü turunda ilk alabalığınızı yakalarsınız.
    Ancak bazen derede avlanmaya gittiğinizde büyük hayal kırıklığınada uğrayabilirsiniz. Suyun akış hızı bazen öyle artarki attığınız meppsi çekerken suya hiç batmayan yeminiz suyun yüzeyinden zıplaya, zıplaya gelir. Karların erimesiyle akış hızı artan derede mepss le avlanmak zordur, derenin birkaç gün sonra akış hızı azalacaktır, o zaman avlanmak daha verimli olacaktır. Bazen de su seviyesi öylesine düşerki yem sürekli kayaya yosunlara takılır. Ancak hiç bir zaman derede su bitmez. Şelale,çağlayan yapan derenin kaya altlarında gölcükler oluşur.( biz böyle yerlere ayna deriz) Alabalıkta bu aynaların içindeki taşların, kayaların altına saklanır. Fakat bu aynaların genişliği 2-3 mt.kareyi geçmez. Şimdi siz gelinde burada balık yakalayın. İşte burada ustalık konuşur. İyi bir balıkçı o suya yaklaşmadan 7-8 metreden o bölgeye adeta noktasal atış yapar ve oradaki balığıda alır.
    Fly'la avcılığı:Uygulaması zor olmasına rağmen, en zevkli avlanma tekniğidir. Yem olarak kıldan veya tüyden yapılan yapay sinek kullanılır. Fly avcılığı havada dairesel hareketlerle yemi suya bırakmak (adeta kamçı gibi) yada yemi suyun yüzeyinde akıntıya bırakarak avlanmak şeklinde olur. Burada dikkat etmeniz gereken, yemlerin hemen, hemen hiç ağırlığı olmadığı için kullanılan kamışın çok esnek olması gerekmektedir. Yemi uzağa atmak gerçekten maharet ister. Bu yüzden özellikle ABD de Fly okulları, kursları bile vardır.
    Yemi uzağa atamıyorsanız yemi akıntıya bırakıp ileri gitmesini sağlayabilirsiniz ancak buradaki dezavantaj bulundugunuz yerden akıntıyla beraber sürüklenen yapma yeminiz suda iyice ıslanıp doğal şekli bozulacak, buda balığın yemden uzak durmasına neden olacaktır. Bunun için yemin suda etkilenmemesi için yanınızda bu iş için yapılmış spreyden bulundurmalısınız.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 12 Ocak 2008
  9. sanalbalıkcı

    sanalbalıkcı

    Mesajlar:
    294
    Şehir:
    samsun mrk.
    Favori Kamış:
    tırıvırı hariç hepsi
    En İyi Avı:
    Önümüzdeki hafta tutacağım.
    Bobula sarı siyah renkte ve taşları kaldırdığın zaman altında yapışık olan böcek demek lazca bir terim..
     
  10. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    sanal balıkcı

    Merhaba öncelikle paylasım için teşşekkürler sizin dediğiniz bombula lazca bi kelime oldugunu biliyorum laz dili edebiyatına bilen bi kişiyim cünkü lazım yani bombula lazca:böcek örümcek anlamına gelir sizin dediginiz böceğin adı horko dur lazca neyse paylaşım için teşşekkürler saygılarımla
     
  11. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    Alabalık

    Alabalık bulunduğu dere yatağının yakınlarındaki dikencilegi sarmasık tohumları sarmasık dikeni tohumu böğürtlen dut gibi bitkisel yemlerle de tutulmaktadır saygılarımla..En randıman verene siyah bögürtlen dir.
     
  12. avcihasan1

    avcihasan1

    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    türkiye
    Favori Kamış:
    fındık sopası,3 m.kamış
    En İyi Avı:
    sazan 5 kg.dağalası 350 gr yayın 3.5 kg
    alabalık

    sevgili ronder.
    biz kazdağında alabalığı genellikle fındık sopasıyla avlıyoruz ama ben taşıma kolaylığı nedeniyle 3 mt lik kamış kullanıyorum.tabi kamışta gözalıcı renkler bulunmayacak.yem olarak beyaz kısa solucan kullanıyorum.sahte yemle hiç avlanmadım.tabi alabalık avında uyulması gereken sessizlik,kamuflaj,suya gölge düşürmeme olayıda aynen bizdede geçerlidir.kısaca alabalık avının 3 ama kuralı vardır.sende bilirsin.
    1-balık seni görmeyecek
    2-balık seni duymayacak
    3-ve hatta balık seni hissetmeyecek.
    saygılarımla.
     
  13. hakan

    hakan

    Mesajlar:
    105
    Şehir:
    Pori-Finland
    Favori Kamış:
    fly,pilker
    En İyi Avı:
    48kg kilic,19kg som,38kg halibut
    Alabalik en basta saygi ister,sen ona saygi duyar yukselme zamani rahat birakir hatta irmak yukselisine yardimci olursan oda seni bahar inisinde ödullendirir.Alt limiti 50cm ben onu 60cme kendimden yukselttim,Kis alasini hic ama hic almadim.Rastgele
     
  14. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    Bu sene yapmıs oldugum tatilden görüntüler

    Arkadaşlar alabalıgın yasamıs oldugu sular dan görüntüler sizlerle paylasmak istedim Sabaha karsı saat 03 sularında avlak bölgeye yola cıkmıstık ve avlaga geldigimiz de cekmis oldugum resimdir
    [​IMG]

    Saat 05 sularında teleskobik kamisim ve 015 mm misine ucunda 03 numara kanca ve yem olarak solunca takmıstım yakladıgım ilk balık buydu
    [​IMG]

    Doga ve ben Mola da bi an
    [​IMG]

    Doganın böylesi sadece sayılı yerlerde var olmakta sizlerle paylasmak istedim alabalık tan anlayan arkadaslarım teskke ben de orda olta atsam diyecekleri yerlerden bence
    [​IMG]
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 12 Ocak 2008
  15. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    devamı

    [​IMG]






    Garip bir sey tasın ortasından su yol acmıs kendine ve ordan cıkmata bizim insanımız da ufak boru sokmus delige dogal cesme olmuss cok soguk ve mukemmel tatta dag suyu
    [​IMG]








    alabalıga kasık atarkenki o an :)

    [​IMG]



    av sonu en keyifli haldeyim :p


    [​IMG]






    @@@ The end @@@
     
  16. Spider

    Spider Mert Eren

    Mesajlar:
    1.181
    Şehir:
    Ankara
    side..... manavgat...

    çiftliklerden kaçan alabalıkları yakalamak süper oluyor..

    3-4 numara kırmızı benekli mepps
    1250 gr alabalık..
    sonra da mangalda ızgara..

    telefondaki problem nedeni ile canlı halini çekemesem de
    ızgara esnasında diğer arkadaşları telefonu ile çekmeyi başardığım görüntüler var tabi..

    :D :D
     
  17. cemo62

    cemo62

    Mesajlar:
    9
    alabalık için yardım

    selam ben foruma yeni uye oldum. bende alabalık hastalarından biriyim.ronder ustaya bi sorum olacak.biz munzurda avlanıyoruz tunceli de bi nehir.kırmızı benekli alabalığın orjinal yasam alanlarından biridir.(zamanında amerikalılar ssırf bu balık için ucakla buraya gelirlermiş)gecen gün 3 numara mepps kullanmama ragmen yakaladıgım en buyuk alabalık 25 cm di.buyuk alabalık yakalamak için neerede awlanmalıyım?balıklar gölet tarzı suyun biraz fazla oldugu yerlerde mi acaba?oraya meppss attıgım zamanda kursun baglamama ragmen meppss batmıyor ne yapmalıyım cevap yazarsanız sewinirim iyi gunler
     
  18. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    merhaba öncelikle konuya katılımdan dolayı teskkürler

    Büyük balık yakalamak tabiki hoş bir şey fakat sonucta yakalayacagın balıgın 25cm liği de altın değerinde olan bir tür bence fazla üzme kendini...Şimdi büyük balık nerde olur sorusuna kendi deneyimlerimden yola cıkarak anlatayım.Büyük balık derin yatagı olan ve akarı guclu sularda olur alabalık için bu gecerli..Genellikle duz akıslı olan sular da degilde gölet gölet akan sular da derin göller de dibe yakın yerler de olur cogu zaman kasıkla yakalanmaz cunku yüze pek cıkmazlar tavsiyem yem olarak yavru balık takıcagın teleskobik duz kamısla kancanın arkasına sacma kursunlar dan (yuvarlak agırlıgı AZ olan ) takılmıs basit bi duzenekle yakalama sansın var. meps kullanıyorum demissiniz suan piyasa daki dere kasıklarının en iyisini ureten firmadır mepps kaliteli bir secim yapmısınız bravo ayrıca biraz pahalı ama parasına degiyor :) Simdi soruya dönelim 3 numara mepps büyük bi kasıktır digerlerine göre bilgigimiz gibi kasıklar su ustunde dönerek gelirler ve balık buna vurur dönmeyi saglayan nedir kullanmıs oldugumuz olta makinesi dir makine ne kadar devirli ve guclu kaliteliyse kasık o kadar iyi döner ve işlevini yapar anlayacagın senin makinenin deviri o dereye göre dusun sanırım ayrıca ustune ustluk 3 numara mepps kullanıyorsun bu hem agır bi mepps hemde dönme yapragı büyük büyük olunca da su basıncı da dönmeye karsı koyar ve verimli dönmez yapıcagın tek sey makineni degiştirmmek güclü sular da her zaman ekoniminin elverdigi en iyi makine ve kamısı kullanın kamıs demisken kamışınızın boyu da önemli bunları gözden gecirin eger makine degiştiremiyorsanız 2 numara mepss kullanın 3 numarayla yakaladıgınız balıgı 2 numarayla da yakalarsınız 2 numaranın faydalı yönü durgun ve gurultusuz göletler de (büyük balık olabilecegi yerler ) suya atınca fazla agır olmamasından dolayı suda fazla ses cıkarmaması dır bi tavsiyem daha var derin ve durgunumsu veya akarlı göletler de kasık olarak beyaz dönme yapragı ustune mavi benek kullanın :) rasgelsin saygılarımla
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 12 Ocak 2008
  19. Spider

    Spider Mert Eren

    Mesajlar:
    1.181
    Şehir:
    Ankara
    ben kırmızı benekli ile iyi randıman alanı duydum bu yüzden de alabalıkda kırmızı benekliyi hep tercih ederim...
     
  20. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    merhaba

    her zaman aynı renge vurmaz yanında bi kac farklı renk olması gerekli tabi ben öyle yapıyorum en azından